Όχι στο ξέπλυμα του απαρτχάιντ – Χιονοστιβάδα το μποϊκοτάζ στη διοργάνωση της Eurovision από το Ισραήλ

Πληθαίνουν οι συλλογές υπογραφών σε όλο τον κόσμο, ενάντια στη συμμετοχή στο φετινό διαγωνισμό της Eurovision από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, με ολοένα περισσότερους καλλιτέχνες κι άλλους πνευματικούς ανθρώπους να δηλώνουν την αντίθεσή τους στη φετινή διοργάνωση.

Αποφάσισα να γράψω κάτι γι’ αυτό το θέμα, που άνοιξε με το που πήρε πέρσι η εκπρόσωπος του Ισραήλ το βραβείο Eurovision 2019. Βέβαια θα μου πείτε, και μόνο η συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision ή στο Eurobasket είναι ρατσισμός. Κι έπρεπε να το σαμποτάρουμε μονίμως. Κι αν δεν το πείτε εσείς, το λέω εγώ. Γιατί δηλαδή να μη συμμετέχει (λέμε) κι ο Λίβανος; Αλλά ας το αφήσουμε αυτό τώρα.

Από εκείνη την ώρα, που πήρε το βραβείο η εκπρόσωπος του Ισραήλ, έγινε προφανής η προσπάθεια της χώρας του θεσμοθετημένου απαρτχάιντ, της χώρας της μόνιμης κατοχής, να εκμεταλλευτεί το γεγονός για να ξεπλύνει την απάνθρωπη φασιστική πολιτική απέναντι στους Παλαιστίνιους, μέσω της τέχνης.

Αλλά και σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησε μια κίνηση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους Παλαιστίνιους με αφορμή τη Γιουροβίζιον. Η αρχή έγινε στην Ισλανδία, όπου μέσα σε 24 ώρες, μαζεύτηκαν πάνω από 16.000 υπογραφές, ενάντια στην διοργάνωση του διαγωνισμού από το Ισραήλ.

Τη συνέχεια έδωσαν καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, κλπ. Ιδιαίτερη έκταση έχει πάρει το κίνημα αυτό στην Ιρλανδία, τη Σουηδία και άλλες χώρες. Η κίνηση αυτή, κατέληξε στο συγκεκριμένο Μποϊκοτάζ, που τείνει να πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Ήδη στην Κατιούσα έχουμε κάνει μια πρώτη παρουσίαση του θέματος, από την πλευρά των LOATKI κοινοτήτων που σαμποτάρουν και τη Γιουροβίζιον και το pride parade του Ισραήλ.

Αποφάσισα όμως σαν αρχή, να μη γράψω εγώ, αλλά δημοσιεύσω δυο κείμενα του Μετώπου Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι» και την Ομάδα Εργασίας BDS που οργανώνουν το μποϊκοτάζ. Για να γνωρίσουν όλοι την υπόθεση, τους στόχους και κυρίως να σκεφτεί τι μπορεί να κάνει ο καθένας. Τα κείμενα αυτά είναι πολύ κατατοπιστικά και ερεθιστικά για το ξεκίνημα του μποϊκοτάζ αυτού και τη συνέχιση της αλληλεγγύης μας στην αγωνιζόμενη Παλαιστίνη, ΚΑΙ με αυτό τον τρόπο. Τη συνέχεια, την αποφασίζει ο καθένας. Συμμετέχει στο μποϊκοτάζ με όποιο τρόπο νομίζει.

Μια άλλη παλιότερη (από τις πρώτες) ανακοίνωση της Ομάδα Εργασίας BDS και του Μετώπου Καναφάνι, έλεγε :

Μποϊκοτάζ στον μουσικό διαγωνισμό της Εurovision 2019

Ανακοίνωση Της Ομάδα εργασίας BDS και του Μετώπου Καναφάνι. 18 Αυγούστου 2018.

Εμπνευσμένοι από τους συνειδητοποιημένους καλλιτέχνες που απέφυγαν την Sun City στο απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής τη δεκαετία του ’80, Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες και πολιτιστικοί οργανισμοί ζητούν να γίνουν μη βίαιες πιέσεις με τη μορφή μποϊκοτάζ στο Ισραήλ μέχρι αυτό να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του, βάσει του διεθνούς δικαίου
Το Σιωνιστικό Κράτος κατοχής της Παλαιστίνης, Ισραήλ, επιθυμεί να φιλοξενήσει την επόμενη Eurovision τον Μάη του 2019. Το σιωνιστικό κράτος εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός σε μία προσπάθεια ωραιοποίησης του καθεστώτος απαρτχάιντ και ξεπλύματος των εγκλημάτων του, ενάντια στον αραβικό πληθυσμό. Θέλει να παρουσιάσει ένα «φιλήσυχο» και «προοδευτικό» κράτος, την δήθεν μοναδική «δημοκρατία» στην Μέση Ανατολή όπου «σέβεται» τα ατομικά δικαιώματα.

Η Bilal Hassani δεν τραγουδάει για το ισραηλινό apartheid

Όμως όσο και αν προσπαθούν να το κρύψουν, πίσω απ’  την μάσκα βρίσκεται το πραγματικό πρόσωπο της κατοχής: ρατσισμός, ιμπεριαλισμός, αποικιοκρατία, φονταμενταλισμός. Δικαιώματα μόνο για τους Εβραίους πολίτες με θεσμοθετημένο Απαρτχάιντ. Οι Άραβες είναι δεύτερης κατηγορίας και βρίσκονται υπό πολιορκία στην ίδια τους την χώρα. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα του Ισραήλ: το Ισραήλ που σκοτώνει άμαχο πληθυσμό, που φυλακίζει παιδιά, που διώχνει κόσμο από τα σπίτια του. Δεν ξεχνάμε την σφαγή 62 Παλαιστινίων στην δύο μέρες μετά την νίκη του Ισραήλ στην τελευταία Eurovision.

Η διεξαγωγή της Eurovision 2019 στο Ισραήλ ξεπλένει το Απαρτχάιντ.
Η νικήτρια του μουσικού διαγωνισμού Νέτα Μπαρζιλάι δήλωσε προς τον κόσμο που βλέπει τον μουσικό διαγωνισμό για την διεξαγωγή του στην Ιερουσαλήμ: «Οι άνθρωποι θα δουν πόσο θαυμάσιοι είμαστε, τι ατμόσφαιρα έχουμε. Οι καλύτεροι άνθρωποι … που βρίσκονται στη καλύτερη θέση στον κόσμο.»

Ακριβώς όπως στήθηκε το παιχνίδι προπαγάνδας της Νότιας Αφρικής για το απαρτχάιντ , το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις τέχνες για να απαντήσει στις αυξανόμενες καταδίκες για τις παραβιάσεις των Παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί έτσι και τη Eurovision για την «τέχνη-ξέπλυμα» των εγκλημάτων του, εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Το Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι» και η Ομάδα Εργασίας BDS  καταγγέλλει την προσπάθεια καλλιτεχνικού ξεπλύματος των σιωνιστικών εγκλημάτων και καλεί τον κόσμο να μποϊκοτάρει την επόμενη Eurovision, εάν οργανωθεί οπουδήποτε στο Ισραήλ, όντας κατεχόμενη γη των Παλαιστινίων.

Ομάδα Εργασίας BDS
Μέτωπο Καναφάνι”

Η πιο πρόσφατη ανακοίνωσή τους είναι η ακόλουθη.

«Ανακοίνωση Της Ομάδα εργασίας BDS και του Μετώπου Καναφάνι. 31 Ιανουαρίου 2019.

Πάνω από 60 ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στηρίζουν το κάλεσμα για μποϊκοτάρισμα της Γιουροβίζιον στο Ισραήλ.

Το ισραηλινό καθεστώς στρατιωτικής κατοχής, αποικιοποίησης και Απαρτχάιντ εμφανέστατα χρησιμοποιεί τη Γιουροβίζιον ως μέρος της επίσημης στρατηγικής “Brand 

Israel,” η οποία προσπαθεί να επιδείξει «το πιο όμορφο πρόσωπο του Ισραήλ,» για να ξεπλύνει και να απομακρύνει την προσοχή από τα εγκλήματα πολέμου του εις βάρος των Παλαιστίνιων.

Πάνω από 60 διεθνείς ΜΚΟ έχουν ενώσει τις φωνές τους στη διαμαρτυρία ενάντια στο σχέδιο για τη διεξαγωγή των τελικών του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Γιουροβίζιον στο Τελ Αβίβ κατά την τρέχουσα χρονιά. Πλέον είναι ένα κομμάτι αυτού που γρήγορα εξελίσσεται σε μια διεθνή εκστρατεία από ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες επιδιώκουν να αλλάξουν τον τόπο της εκδήλωσης, προγραμματισμένης για τον Μάη, από το Ισραήλ σε άλλον.

Ιτάι Τιράν, Ισραηλινός σταρ

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, 50 καλλιτέχνες παρότρυναν το BBC να μποϊκοτάρει τη Γιουροβίζιον, επικαλούμενοι «τη συστηματική παράβαση των παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ.» Ανέφεραν πως το BBC δεν εξαιρούνταν από τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν μπορεί να αγνοεί τα δεινά των Παλαιστίνιων.

Κεν Λόουτς

Το BBC αρνήθηκε, λέγοντας πως δεν άρμοζε μεμονωμένα άτομα να πολιτικοποιούν τη συμμετοχή της εταιρείας στην εκδήλωση, επιχειρηματολογώντας πως η Γιουροβίζιον δεν ήταν πολιτική εκδήλωση. Οι επικριτές του Ισραήλ απέρριψαν τη δικαιολόγηση του BBC επιμένοντας πως το Σιωνιστικό κράτος χρησιμοποιεί συστηματικά πολιτιστικά δρόμενα όπως η Γιουροβίζιον για να κάνει πολιτικές δηλώσεις.

Οι καλλιτέχνες υπογράμμισαν πως το Ισραήλ είχε επιμένει στο να φιλοξενήσει τη διοργάνωση στην Ιερουσαλήμ ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση επέλεξε το Τελ Αβίβ ως τον χώρο διεξαγωγής έναντι της κατειλημμένης πόλης της Ιερουσαλήμ. «Όμως αυτό δεν κάνει τίποτε για να προστατέψει τους Παλαιστίνιους από κλοπή γης, εξώσεις, πυροβολισμούς, ξυλοδαρμούς και άλλα εκ των σωμάτων ασφαλείας του Ισραήλ,» είπαν.

Πλέον μαζί τους στέκονται πολυάριθμοι πορτογαλικοί οργανισμοί, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στις πάνω από 60 ομάδες από διάφορες χώρες που εκδίδουν κάλεσμα για μποϊκοτάρισμα του διαγωνισμού αν λάβει χώρα στο Ισραήλ, όπως είναι σχεδιασμένο. Σεμια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε σε μια πορτογαλική εφημερίδα, οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών ανέφεραν:

 «Όπως και με τη μάχη απέναντι στο Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, μόνο μέσα από αποτελεσματική και διαρκή διεθνή πίεση θα εξαναγκαστεί το Ισραήλ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του υπό τον διεθνή νόμο και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστίνιων.»

Ρότζερ Γουότερς, Βιβιέν Γουέστγουντ, Άλις Γουλφ

 «Μετέχουμε των αυξανόμενων καλεσμάτων ανά τον κόσμο,» έγραφε η επιστολή που είχαν υπογράψει οργανισμοί από χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Βελγίου και της Ονδούρας. Καλούσαν σε μποϊκοτάρισμα της εκδήλωσης «όσο το Ισραήλ είναι ο οικοδεσπότης.»

Η διεθνής ομάδα ανέφερε πως ανταποκρινόταν στο παλαιστινιακό κάλεσμα υπέρ του να μην επιτρέπεται στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί πολιτισμικές εκδηλώσεις για να ξεπλύνει τα πολλά του εγκλήματα. Εξήγησαν πως τον Ιούνιο του περασμένου έτους πολλοί παλαιστινιακοί πολιτιστικοί οργανισμοί κάλεσαν σε μποϊκοτάρισμα του διαγωνισμού, τονίζοντας πως «το ισραηλινό καθεστώς στρατιωτικής κατοχής, αποικιοποίησης και Απαρτχάιντ εμφανέστατα χρησιμοποιεί τη Γιουροβίζιον ως μέρος της επίσημης στρατηγικής “Brand Israel,” η οποία προσπαθεί να επιδείξει «το πιο όμορφο πρόσωπο του Ισραήλ,» για να ξεπλύνει και να απομακρύνει την προσοχή από τα εγκλήματα πολέμου του εις βάρος των Παλαιστίνιων.»

Ιρλανδικές διασημότητες και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν μεταξύ των πρώτων που υποστήριξαν τους Παλαιστίνιους στην προσπάθειά τους και κάλεσαν σε μια εκστρατεία για τη στέρηση της δυνατότητας του Ισραήλ να συγκαλύψει τα εγκλήματά του μέσα από μια πολιτιστική εκδήλωση. Τον Οκτώβριο η Ιρλανδική Εκστρατεία για Μποϊκοτάζ της Γιουροβίζιον 2019 στο Ισραήλ εξασφάλισε την υποστήριξη 20 δημόσιων προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του ηθοποιού Stephen Rea και της μουσικής καλλιτέχνιδας Mary Coughlan.

The Tuts

Το βρετανικό συγκρότημα The Tuts επίσης αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό, εξ’ αιτίας της διοργάνωσης από το Ισραήλ.

«Λοιπόν, μας ζητήθηκε να μπούμε στη ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ 2019 για να εκπροσωπήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά διεξάγεται στο ΙΣΡΑΗΛ. Oπότε είναι ΟΧΙ από εμάς!»
(Tweet του λογαριασμού @TheTutsBand από τις 25 Ιανουαρίου 2019)

Ομάδα εργασίας BDS
Μέτωπο Καναφάνι»

Γιδδεών Λεβί, δημοσιογράφος της Haaretz

Εμείς θα επανέλθουμε, για να προβάλουμε τις πρωτοβουλίες και τις συμμετοχές σ’ αυτή την κίνηση. Και ελπίζουμε να δημοσιεύσουμε  σύντομα ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα, όπως αυτό περιγράφεται στις ανακοινώσεις.

 

Μάνος Δούκας

Κοινοποιείστε τις ανακοινώσεις των διοργανωτών. Κάντε like και προτείνετε τη σελίδα τους http://www.kanafani.gr

http://www.kanafani.gr/%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-60-%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%AF%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%84/

Τις λίστες των καλιτεχνών και των οργανώσεων που συμμετέχουν στο μποϊκοτάζ, όπως και άρθρα της Guardian, της Telegraf, του Sputnik κλπ μπορείτε να δείτε στα ακόλουθα links.

https://youtu.be/GfMM0AZ9eWA
https://www.lifo.gr/articles/almanac/208472/boycott-eurovision-2019
https://sputniknews.com/world/201901311071989586-eurovision-boycott-israel/
https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2018/sep/07/boycott-eurovision-song-contest-hosted-by-israel
https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2019/jan/29/british-cultural-figures-urge-bbc-to-boycott-eurovision-in-israel
https://www.timesofisrael.com/artists-call-for-boycott-of-2019-eurovision-if-hosted-by-israel/
https://www.telegraph.co.uk/music/news/bbc-should-boycott-eurovision-israel-say-roger-waters-vivienne/

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: