Κίνημα «Σοβιετικό Μοντάζ» – 31 αριστουργήματα του Σοβιετικού Κινηματογράφου στο STUDIO new star art cinema

Στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης της Αθήνας, STUDIO new star art cinema θα προβληθούν 31 αριστουργήματα του Σοβιετικού Κινηματογράφου από τα οποία τα 11 θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

H NEW STAR διοργανώνει προς τιμή των 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 12 ΜΗΝΩΝ

ΑΠΟ 05/01/23 ΕΩΣ και 31/12/23

100 ταινίες του Σοβιετικού κινηματογράφου θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.Μαζί φυσικά με τα κλασικά αριστουργήματα που έχουμε δει αγαπήσει.

Το ετήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης εκτός από προβολές, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, εκδόσεις, ημερίδες, διαλέξεις, video-art, χορευτικές παραστάσεις, φεστιβάλ γαστρονομίας, εκθέσεις βιβλίου και βιβλιοπαρουσιάσεις.

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων και των αφιερωμάτων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης, η ΝEW STAR παρουσιάζει το πρώτο αφιέρωμα «Το Κίνημα Σοβιετικό Μοντάζ»Στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης της Αθήνας, STUDIO new star art cinema θα προβληθούν 31 αριστουργήματα του Σοβιετικού Κινηματογράφου από τα οποία τα 11 θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
 
Το Κίνημα «Σοβιετικό Μοντάζ»

Μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων ο Λένιν τόνιζε ότι  για τη σοβιετική εξουσία ο κινηματογράφος είναι η σημαντικότερη μορφή τέχνης. Εκείνη ακριβώς την εποχή  μία σειρά νέων καλλιτεχνών άδραξαν την ευκαιρία για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της προλεταριακής επανάστασης. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν οι Σεργκέι Αϊζενστάιν, Βσεβολόντ Πουντόβκιν, Αλεξάντρ Ντοβζένκο, Τζίγκα Βερτόφ, Λεβ Κουλέσοφ, Ιλία Γιούτκεβιτς,  Γκριγκόρι Κοζίντσεβ και Λεονίντ Τράουμπεργκ.Αυτοί οι νέοι κινηματογραφιστές πειραματίστηκαν με την κάμερα και το μοντάζ και οργανώθηκαν σε ένα ρηξικέλευθο κίνημα το «Σοβιετικό Μοντάζ».  Ουσιαστικά ακολούθησαν την πρόταση του  Όσιπ Μπρικ σύμφωνα με την οποία: «Πρέπει να βγούμε από τον περιορισμένο κύκλο της ανθρώπινης όρασης. Δεν πρέπει να μιμούμαστε την πραγματικότητα, αλλά να πλατύνουμε το πεδίο της, που συνήθως περιορίζεται από το ανθρώπινο μάτι».

Οι περισσότεροι κινηματογραφιστές είχαν βγει από τις φλόγες του εμφυλίου. Δίπλα στον νεοσύστατο Κόκκινο Στρατό, ανέβηκαν στα «προπαγανδιστικά τρένα της επανάστασης», για να αφυπνίσουν, να ενδυναμώσουν τις λαϊκές συνειδήσεις. Έμαθαν το μοντάζ στο μέτωπο όχι ως κάποια αφηρημένη θεωρία, αλλά ως αποτέλεσμα της έλλειψης ακατέργαστου φιλμ εξαιτίας του μποϋκοτάζ της Δύσης στο νεαρό σοβιετικό κράτος. Έτσι έφτιαχναν σύντομα φιλμ εικονογραφημένα απλά και λαϊκά, με κομμουνιστικές θέσεις και συνθήματα.

Όταν ιδρύθηκε η πρώτη Κρατική Σχολή Κινηματογράφου στη Μόσχα το 1920 ξεπήδησε και το κίνημα του Σοβιετικού Μοντάζ, όπου οι κινηματογραφιστές άρχισαν να γυρνούν ταινίες που έγιναν ο συνειδητός καθρέφτης της σοβιετικής ζωής. Η νέα σοβιετική κινηματογραφία ανέλαβε να προσφέρει το καινούριο που σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά του, που διαπερνούσε κάθε πεδίο πολιτικής και κοινωνικής δράσης. Ανέλαβε να τοποθετηθεί πάνω στους προβληματισμούς του σοβιετικού λαού φωτίζοντας τους μέσα στο επαναστατικό – ιστορικό πλαίσιο της νέας  κοινωνίας. Έτσι οι κινηματογραφιστές γύρισαν προπαγανδιστικές ταινίες και κωμωδίες και στράφηκαν στην επιστημονική φαντασία αλλά και στις επαναστάσεις του παρελθόντος.

Τα αφιερώματα στον κινηματογράφο της Σοβιετικής Ένωσης, του σοσιαλιστικού κράτους που προέκυψε το 1922 από την ένωση των εικοσιένα αυτόνομων δημοκρατιών και περιοχών στις 30 Δεκεμβρίου του 1922, θα συνεχιστούν όλο το 2023.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΑΖ»
ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 05/01 έως 11/01/2023
 
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 5 ΕΥΡΩ
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 20 ΕΥΡΩ

ΠΕΜΠΤΗ 05/01

16.00 «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ» του ΤΖΙΓΚΑ ΒΕΡΤΟΦ

17.00 «Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΥΕΣΤ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ» του ΛΕΒ ΚΟΥΛΕΣΟΒ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06/01
15.30 «ΘΩΡΗΚΤΟ ΠΟΤΕΜΚΙΝ» του ΣΕΡΓΚΕΙ ΑΙΖΕΝΣΤΑΙΝ
17.00 «Η ΑΠΕΡΓΙΑ» του ΣΕΡΓΚΕΙ ΑΙΖΕΝΣΤΑΙΝ
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 07/01
15.30 «ΑΡΣΕΝΑΛ – ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ» του ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΝΤΟΒΖΕΝΚΟ
17.00 «Η ΜΑΝΑ» του ΒΣΕΒΟΛΟΝΤ ΠΟΥΝΤΟΒΚΙΝ
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 08/01
15.00 «ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ – H ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ» του ΣΕΡΓΚΕΙ ΑΙΖΕΝΣΤΑΙΝ
17.00 «KINO PRAVDA no. 21 – ΕΝΑ ΣΙΝΕ-ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΝΙΝ» του ΤΖΙΓΚΑ ΒΕΡΤΟΦ
17.30 «ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ – Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΤΟΝΠΑΣ» του ΤΖΙΓΚΑ ΒΕΡΤΟΦ
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 09/01
15.00 «Η ΓΗ» του ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΝΤΟΒΖΕΝΚΟ
16.15 «ΕΜΠΡΟΣ ΣΟΒΙΕΤ» του ΤΖΙΓΚΑ ΒΕΡΤΟΦ
17.15 «Ο ΕΝΔΕΚΑΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ» του ΤΖΙΓΚΑ ΒΕΡΤΟΦ
 
ΤΡΙΤΗ 10/01
16.00 «Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΒΑΛΙΤΣΑ» του ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΝΤΟΒΖΕΝΚΟ
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 11/01
16.15 «KINO-EYE» του ΤΖΙΓΚΑ ΒΕΡΤΟΦ
17.00 «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ» του ΒΣΕΒΟΛΟΝΤ ΠΟΥΝΤΟΒΚΙΝ
    Μέσα στον χρόνο θα προβληθεί μία σειρά αφιερωμάτων σε θεματικές ενότητες, όπως ο «Σοσιαλιστικός Ρεαλισμός», τα «σοβιετικά ντοκιμαντέρ»«ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος», τα «σοβιετικά animations», τα «σοβιετικά μιούζικαλ και κωμωδίες»«οι πολιτικές ταινίες»«οι Μπολσεβίκοι στην οθόνη», οι «διασκευές των λογοτεχνικών έργων», οι «σοβιετικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας και θρίλερ» και «οι Μεγάλοι Κλασικοί της ρώσικης λογοτεχνίας».
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: