Η θρυλική «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου αποκλειστικά στο STUDIO new star art cinema (ΒΙΝΤΕΟ)

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου σε επανέκδοση από τη NEW STAR,  στα πλαίσια του αφιερώματος που διοργανώνει με την οικογένεια του μεγάλου σκηνοθέτη, αποκλειστικά στο STUDIO new star art cinema

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου σε επανέκδοση από τη NEW STAR,  στα πλαίσια του αφιερώματος που διοργανώνει η NEW STAR σε συνεργασία με την οικογένεια του μεγάλου σκηνοθέτη, από 05/01, αποκλειστικά στο STUDIO new star art cinema.

Κάθε μήνα θα προβάλλεται και μία ταινία του σπουδαίου δημιουργού (Δεκέμβριος 2022 – Δεκέμβριος 2023):

Έτος Θόδωρου Αγγελόπουλου το 2023 με σειρά προβολών στο STUDIO

«Αναπαράσταση», Θόδωρος Αγγελόπουλος

(Reconstruction, 1970)

Βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1970

Βραβείο Ζωρζ Σαντούλ (Γαλλία, 1971)

Βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας στο Φεστιβάλ Ιέρ (1971)

Ειδική μνεία της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου ( FIPRESCI ) στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου (1971)

Δείτε το trailer της ταινίας:

«Αναπαράσταση», Θόδωρος Αγγελόπουλος

(Reconstruction, 1970)

Δραματική, Ελλάδα, 1970, 110’

Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος

Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος

Συνεργασία στο σενάριο: Στρατής Καρράς, Θανάσης Βαλτινός

Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης

Μουσική: Δημοτική μουσική και τραγούδια

Μοντάζ: Τάκης Δαυλόπουλος

Ήχος: Θανάσης Αρβανίτης

Ηθοποιοί: Τούλα Σταθοπούλου (Ελένη), Γιάννης Τότσικας (αγροφύλακας), Θάνος Γραμμένος (αδελφός της Ελένης), Πέτρος Χοιδάς (εισαγγελέας), Μιχάλης Φωτόπουλος (άντρας της Ελένης) , Αλέξανδρος Αλεξίου (αστυνόμος), Γιάννης Μπαλάσκας (αξιωματικός της χωροφυλακής), Μερσούλα Καψάλη (κουνιάδα της Ελένης), Νίκος Αλευράς (Βοηθός Εισαγγελέας), Χρήστος Παληγιαννόπουλος, Τέλης Σαμαντάς , Πάνος Παπαδόπουλος, Τώνης Λυκουρέσης, Θόδωρος Αγγελόπουλος (Δημοσιογράφοι).

Παραγωγή: Γιώργος Σαμιώτης

Διεύθυνση Παραγωγής: Χρήστος Παληγιαννόπουλος

Περίληψη:

Μετά από χρόνια δουλειάς στη Γερμανία, ένας άντρας επιστρέφει στο χωριό του, Τυμφαία της Ηπείρου: μια χούφτα πέτρινα σπίτια σε μια έρημη, τραχιά και αποδεκατισμένη περιοχή από τα τόσα χρόνια μετανάστευσης, όπου μετράνε τις μέρες τους οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι – γέροι, γυναίκες και μικρά παιδιά. Κανένας δεν τον περιμένει, ενώ η κόρη του, στο κατώφλι του σπιτιού, δεν τον αναγνωρίζει. Λίγες μέρες αργότερα, η σύζυγος, με τη βοήθεια του εραστή της, τον σκοτώνει και τον θάβει στον κήπο, φυτεύοντας κρεμμυδάκια πάνω στον τάφο του. Καίει τα ρούχα και τα λιγοστά υπάρχοντά του, και διαδίδει στο χωριό ότι ο άντρας της ξαναέφυγε για τη Γερμανία. Για να κάνει ακόμα πιο πιστευτή την αναχώρησή του και για να δημιουργήσει ένα άλλοθι, φεύγει με τον εραστή της για τα Γιάννενα. Στο ξενοδοχείο δίνουν το όνομα του συζύγου και μιας άλλης γυναίκας.

Στο χωριό όμως η ξαφνική αναχώρηση του μετανάστη δημιουργεί υποψίες και γρήγορα θα φθάσει η αστυνομία. Αυτός είναι ο πυρήνας του θέματος που θα αναπτυχθεί μέσα από διαφορετικές έρευνες: τη γραφειοκρατική (της ανάκρισης) που αναζητά έναν ένοχο για να κλείσει την υπόθεση, κι εκείνην μιας ομάδας δημοσιογράφων, η οποία, καταγράφοντας τις μαρτυρίες των κατοίκων, αναδεικνύει το κοινωνιολογικό πλαίσιο που υπέλθαψε αυτή την ιστορία. Το χρονικό του φόνου ολοκληρώνεται με τη σύλληψη της γυναίκας, αλλά η δραματική κοινωνική πραγματικότητα του χωριού παραμένει ανοιχτή πληγή. Η ταινία τελειώνει με την επανάληψη της σκηνής του φόνου. Η αμετάβλητη πραγματικότητα πάνω στην οποία ωρίμασε ο φόνος, παραμένει εκεί.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: