Εμίρ Κουστουρίτσα: «Οι αληθινοί καλλιτέχνες στέκονται πάντα στο πλευρό του δίκιου»

Ο Κουστουρίτσα δίνει ραντεβού με το κοινό της Αττικής στο «Studio», καθώς μέχρι και την επόμενη Τετάρτη θα προβληθούν εκεί όλες του οι ταινίες (Πρόγραμμα)

«Οι αληθινοί καλλιτέχνες στέκονται πάντα στο πλευρό του δίκιου», τόνισε ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στον χώρο του ιστορικού κινηματογράφου «Studio New Star Art Cinema», στο πλαίσιο του 36ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, του οποίου είναι επίσημος προσκεκλημένος και θα τιμηθεί για την προσφορά του στον κινηματογράφο.Την παραπάνω απάντηση έδωσε στην ερώτηση που του απηύθυνε ο «Ριζοσπάστης» για το ποια πρέπει να είναι η θέση του καλλιτέχνη απέναντι σε αυτά που εκτυλίσσονται καθημερινά και στο απίστευτο «κυνήγι μαγισσών» που είχε ξεσπάσει και στον χώρο της Τέχνης για όποιον έχει διαφορετική άποψη από το κυρίαρχο αφήγημα, για όποιον εναντιώνεται στον πόλεμο και στέκεται στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης.

Πρόσθεσε ότι και ο ίδιος έχει πέσει θύμα λογοκρισίας, όταν απαγορεύτηκαν οι ταινίες του σε διάφορα Φεστιβάλ λόγω των πεποιθήσεών του. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην ταινία του, «On the Milky Road», η οποία δεν παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, με τους διοργανωτές να μην του στέλνουν καν απάντηση. «Τι έγινε μετά; Στην 75η επέτειο, νομίζω, μου έστειλαν επίσημη πρόσκληση από το Φεστιβάλ Καννών. Ημουν έτοιμος να πάω. Μετά σκέφτηκα ότι αν πάω θα πουν “είναι καλό αγόρι” και ότι παραδέχομαι πως η ταινία μου δεν ήταν αρκετά καλή για να προβληθεί στις Κάννες. Αποφάσισα να μην πάω, καθώς έμαθα ότι θα είναι καλεσμένος ο Ζελένσκι, στον οποίο θα δινόταν και ευκαιρία να μιλήσει για 10 λεπτά. Δεν βρίσκω καμία σύνδεση μεταξύ του Ζελένσκι και του “σιναφιού” μας. Αν πήγαινα, θα συμφωνούσα με τα όσα έλεγαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Η κουβέντα μοιράστηκε μεταξύ Τέχνης και πολιτικής. Ο Κουστουρίτσα καταφέρθηκε ενάντια στο mainstream σινεμά: «Δεν δέχεται πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ανθρωπότητα. Δεν δέχεται τις κοινωνικές τάξεις, δεν μιλάει για την εργατική τάξη». Μίλησε ακόμα για τη μουσική του, για τους σκηνοθέτες που άνοιξαν νέο δρόμο στον παγκόσμιο κινηματογράφο, ενώ στάθηκε και σε επόμενες ταινίες του που βρίσκονται στα σκαριά, ευελπιστώντας να πραγματοποιηθούν.

Ο «Ριζοσπάστης» είχε την τιμή να συνομιλήσει με τον Σέρβο σκηνοθέτη, συνέντευξη που θα δημοσιεύσουμε σε επόμενο φύλλο.

Ο Κουστουρίτσα δίνει ραντεβού με το κοινό της Αττικής στο «Studio», καθώς μέχρι και την επόμενη Τετάρτη θα προβληθούν εκεί όλες του οι ταινίες. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σήμερα Παρασκευή: 19.00 «Θυμάσαι την Ντόλυ Μπελ» (1981), 21.00 «Ολα τα αόρατα παιδιά» (2005)

Αύριο Σάββατο: 19.00 «Arizona Dream» (1993), 21.30 «Ελ Πέπε: Μια ανώτερη ζωή» (2018)

Κυριακή 26/11: 19.00 «Ο μπαμπάς λείπει ταξίδι για δουλειές» (1985), 21.15 «Μαραντόνα» (2008)

Δευτέρα 27/11: 19.00 «Underground» (1995), 22.00 «Ιστορίες σε σούπερ 8» (2001)

Τρίτη 28/11: 19.00 «Ασπρος γάτος – μαύρη γάτα» (1998), 21.15 «Η ζωή είναι ένα θαύμα» (2004)

Τετάρτη 29/11: 19.00 «Υποσχέσου μου» (2007), 21.00 «On the Milky Road» (2016)

Αύριο Σάββατο επίσης, στις 15.00, θα γίνει masterclass με τον Κουστουρίτσα. Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail [email protected].

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: