Για το Festival Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοχοδείων Ν.Αττικής

Μερικά λόγια για τη σημασία της Κυριακάτικης συναυλίας

Η μουσική (όπως όλες οι τέχνες) ανοίγει ένα διάλογο σε κάθε εποχή μέσα στη κοινωνία ή σε κομμάτια αυτής. Κάθε τραγούδι, κάθε δίσκος, κάθε συναυλία παράγει ή αναπαράγει μια ιδέα, μια αναπαράσταση, κάποιες αξίες και κάποιους τρόπους οργάνωσης της κοινωνίας. Βλέποντας τη τέχνη που η κοινωνία και η κάθε τάξη παράγει, βλέπεις τις αξίες της, τη δυναμική της, τους στόχους της. Η τέχνη γενικά έχει σημασία.

Δίχως πολλές αμφιβολίες, το hiphop είναι η κυρίαρχη μουσική στην ελληνική κοινωνία και νεολαία τη τελευταία δεκαετία. Άνθρωποι που παράγουν μουσική σε αυτό το είδος έχουν τεράστια απήχηση και θέτουν νέους κανόνες αισθητικής και επικοινωνίας, τις περισσότερες φορές μάλιστα χωρίς τη στήριξη του μηχανισμού Θεάματος (ΜΜΕ, εταιρίες κτλ).

Μια κυρίαρχη αντίληψη για δεκαετίες σχετικά με το υποκείμενο που καταλαμβάνει το κυρίαρχο μέρος της προσοχής αλλά και το υποκείμενο που γράφει τη μουσική, είναι η νεολαία λαϊκών καταβολών που τριγυρνάει στους χώρους της μητρόπολης, τα λεγόμενα αλάνια. Με μια σχετική ευκολία, μπορούμε να πούμε ότι το hiphop είναι μουσική από και για αυτούς. H ζωή αυτών είναι που ενδιαφέρει και αυτό είναι από τα στοιχεία που το κάνουν τόσο ενδιαφέρουσα κουλτούρα. Και αν δεν είσαι αυτό, κατά πάσα περίπτωση είσαι έξω από τα νερά σου. Οι νερόβραστοι δεν ενδιαφέρουν κυριολεκτικά κανέναν, οι μπουρζουάδες μισούνται με ένα πρωτόλειο αλλά υγιές ταξικό ένστικτο. Και οι δύο προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο ρόλο του rapper, αναγκάζονται να υποδύονται τους σχετικά φτωχούς που ζουν εντόνως.

Την Κυριακή 24/3 παίζουμε ένα live στο Ίλιον Plus. Το line up είναι ΤοΣφάλμα, Mc Yinka, Φρανκ & Drugitiz, Dason, Rebellion Connexion, GHETTO ROCK, Urban Pulse, Raibo. Η συναυλία είναι για οικονομική ενίσχυση του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Ν. Αττικής. Είναι το δεύτερο live που γίνεται για το συνδικάτο αυτό (το πρώτο στο BUMS πέρσι την Άνοιξη), και μαζί με το live του Αυγούστου του 2018 για το σωματείο της ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ, αποτελούν μια παρακαταθήκη πολύ συγκεκριμένη και μαχητική. Εκεί που το hiphop όπως είδαμε μίλαγε για καιρό για “αλάνια”, όπου αυτά τα αλάνια ναι μεν ήταν πρωτίστως παιδιά της εργατικής τάξης αλλά ανήκαν και σε άλλα “λαϊκά στρώματα”, και που ακόμα και όταν μίλαγαν για εργατόπαιδα λίγη προσοχή δίναν στα του εργασιακού τους χώρου, οι συναυλίες αυτές έρχονται και αποτελούν σημεία ένωσης της εργατικής τάξης με την επίκαιρη μουσική. Γίνονται η διαδικασία που η πιο βασική εργατική οργάνωση, το συνδικάτο, παράγει πολιτισμό για τα παιδιά της εργατικής τάξης. Και αυτό είναι ένα πολύ όμορφο πράγμα.

Ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα βρούμε και άλλους ανθρώπους να συμπορευθούμε σε αυτή τη διαδρομή, αν θέλουν διάφοροι το hiphop τους να γίνει όσο επικίνδυνο όσο ονειρεύονται ότι είναι. Κυριολεκτικά, hiphop που δεν είναι για την εργατική τάξη, και μάλιστα την πιο μαχητική μερίδα της, είναι σπατάλη ενέργειας, ταλέντου, χρόνου. Ειδικά στις μέρες που διανύουμε που η σύγκρουση με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό είναι στα ντουζένια της, αυτό το live είναι στην ουσία ένα μήνυμα καπνού ότι η εργατική τάξη είναι εδώ, ζωντανή και οικοδομεί τη ζωή και τον πολιτισμό της. Σας περιμένουμε όλους, ειδικά όσους δουλεύουν σε κουζίνες, σέρβις, ξενοδοχεία, λάντζα κτλ να βρεθούμε, να τα συζητήσουμε, να περάσουμε καλά και να προχωρήσουμε σε ένα πιο μαχητικό Αύριο.

 

 

FB Event

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: