«Πεταμένα λεφτά»… – Οι δηλώσεις Πνευματικού μόνο τυχαίες και «προσωπικές» δεν είναι

Το ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο αποτελεί «πρόβλημα» για τον βάρβαρο καπιταλισμό. Πόσο πιο καθαρό να γίνει; `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας…

Σαρδάμ…

Πώς γίνεται κάθε φορά που η κουβέντα πηγαίνει στις θέσεις των κομμάτων για μια σειρά καίρια ζητήματα, εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να παθαίνουν «σαρδάμ»… Και στη συνέχεια να «ανασκευάζουν», να κάνουν λόγο για «παρερμηνείες» και «λάθος εντυπώσεις»… Το ίδιο συνέβη και με την ανατριχιαστική τοποθέτηση του γιατρού, υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, Σπ. Πνευματικού, για τους καρκινοπαθείς και τη «διαλογή ασθενών» στη βάση «κόστος – όφελος». Δεν πρόκειται για κανένα σαρδάμ, για καμία παρερμηνεία, αλλά για την αντιλαϊκή φύση των «κοστολογημένων προγραμμάτων» και την κυνική εξειδίκευσή τους.

Δεν είναι μια προσωπική άποψη – όπως την παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης – αλλά μια γενική παγκόσμια πρακτική και παραδοχή ότι η ανθρώπινη ζωή μια χαρά «κοστολογείται» στο καπιταλιστικό σύστημα και μάλιστα πολύ χαμηλά. Τη λογική «κόστος – όφελος», την επιχειρηματική λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών δομών Υγείας, τη διαλογή ασθενών τη ζούμε εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο.

Τη ζήσαμε τραγικά στην πανδημία, με εκατομμύρια νεκρούς εκτός ΜΕΘ ή εκτός νοσοκομείων, στα αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη. Το ζήσαμε στη Σουηδία, όπου ασθενείς με κορονοϊό που ήταν ηλικιωμένοι και με άλλα προβλήματα υγείας, αποκλείονταν με ιατρικά πρωτόκολλα από ΜΕΘ, γιατί ήταν «πεταμένα λεφτά»… Το ζουν οι ηλικιωμένοι καρκινοπαθείς στη Μεγάλη Βρετανία εδώ και χρόνια, για τους οποίους δεν «δικαιολογούνται» όλες οι θεραπείες δωρεάν.

…και «τσουνάμι»

Πώς το έφερε έτσι η συγκυρία και δυο μέρες πριν τις δηλώσεις του Πνευματικού παγκόσμιες επιστημονικές ενώσεις προειδοποιούσαν στην εφημερίδα «Guardian» για ένα παγκόσμιο «τσουνάμι» ηλικιωμένων καρκινοπαθών τα επόμενα χρόνια, το οποίο ίσως «αναγκάσει» τα συστήματα Υγείας να κάνουν επιλογή ασθενών. Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, το μεγαλύτερο για τον καρκίνο στον κόσμο, διαπιστώθηκε πως «σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είμαστε προετοιμασμένοι». Μέχρι το 2040 θα υπάρχουν 27,5 εκατ. νέα περιστατικά καρκίνου και 16,3 εκατ. θάνατοι μόνο λόγω γήρανσης του πληθυσμού.

Στις ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου προβλέπει ότι μέχρι τότε το 73% των καρκινοπαθών θα είναι άνω των 65 ετών. Στη Βρετανία, οι νέες διαγνώσεις καρκίνων θα αυξηθούν κατά 1/3 μέχρι το 2040, θα αγγίξουν τις 506.000 κάθε χρόνο (Cancer Research UK), οι περισσότεροι 70 ετών και άνω. Οι ηλικιωμένοι καρκινοπαθείς έχουν συνήθως και άλλα προβλήματα υγείας, επομένως χρειάζονται διεπιστημονική φροντίδα, θα χρειαστούν αντίστοιχα περισσότερες προσλήψεις ογκολόγων, χειρουργών, παθολόγων κ.ά.

Οι προβλέψεις αυτές είναι σε γνώση όλων όσοι λογαριάζουν την υγεία και την περίθαλψη του λαού με όρους «κόστους» και βλέπουν τον «κίνδυνο» να «πέσουν έξω» τα δημοσιονομικά εξαιτίας της αύξησης των αναγκών σε περίθαλψη. Αυτή είναι η βάση δηλώσεων τύπου Πνευματικού, που όπως αποκαλύπτεται, μόνο τυχαίες και «προσωπικές» δεν είναι. Το ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο αποτελεί «πρόβλημα» για τον βάρβαρο καπιταλισμό. Πόσο πιο καθαρό να γίνει; `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας…

 

Από τη στήλη “Από… μέρα σε… μέρα” του Ριζοσπάστη Σάββατο 10 Ιούνη 2023 – Κυριακή 11 Ιούνη 2023

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: