«Ηρώων γεννήτρα, Ρούμελη, κι ανταρτομάνα…» – Στη Λαμία η μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ, την Κυριακή 27 Φλεβάρη

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» και τη συμμετοχή της Ρίτας Αντωνοπούλου και του Παντελή Θαλασσινού, σε επιμέλεια του Τεό Λαζάρου

«Ηρώων γεννήτρα, Ρούμελη, κι ανταρτομάνα / σ’ εσέ πρωτοχτυπάει του Σηκωμού η καμπάνα», έγραψε το 1944 στο ποίημά του, «Λεβεντομάνα Ρούμελη», ο μεγάλος ποιητής Κώστας Βάρναλης, θέλοντας να τιμήσει την ηρωική 13η Μεραρχία Ρούμελης του ΕΛΑΣ.

Εκεί, στα χιλιοτραγουδισμένα χώματα και βουνά της Ρούμελης, επέλεξε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ να τιμήσει τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, την Κυριακή 27/2, στις 11 π.μ., στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας. Ομιλητής ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» και τη συμμετοχή της Ρίτας Αντωνοπούλου και του Παντελή θαλασσινού, σε επιμέλεια του Τεό Λαζάρου.

Ο ορεινός όγκος της Ρούμελης έδειχνε ιδανικός για την ανάπτυξη ένοπλου αντάρτικου. Τις προοπτικές είχε διερευνήσει με εντολή της ΚΕ του ΚΚΕ ο Θανάσης Κλάρας, μετέπειτα πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Αρης Βελουχιώτης, τον Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 1941.

Ο ίδιος επέστρεψε λίγους μήνες μετά, μεταφέροντας την Απόφαση της 8ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ στις αρχές Γενάρη του 1942, για το ξεκίνημα της ένοπλης Αντίστασης ενάντια στους φασίστες και ναζί κατακτητές και την ίδρυση του ΕΛΑΣ στις 16 Φλεβάρη 1942, από το ΚΚΕ και το ΕΑΜ.

Ακολουθεί η ιστορική σύσκεψη στελεχών της Κομματικής Οργάνωσης Φθιώτιδας – Φωκίδας – Ευρυτανίας του ΚΚΕ, που έγινε παράνομα στις 14 Μάη στο σπίτι του παλιού κομμουνιστή Μήτσου Μυρεσιώτη στη Νέα Σφαίρα Λαμίας, όπου αποφασίστηκε η συγκρότηση ένοπλων ομάδων του ΕΛΑΣ. Λίγες μέρες μετά, στην Καλύβα του Στεφανή στη Σπερχειάδα, συγκεντρώνεται η πρώτη αντάρτικη ομάδα με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη. Η σπίθα είχε ανάψει…

«Η μεγάλη εποποιία του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων, αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων. Ιδιαίτερα σήμερα που η καπιταλιστική εξουσία επιδιώκει να ξαναγράψει την Ιστορία με προμετωπίδα τον αντικομμουνισμό, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς, ακόμα και γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων», τονίζεται ανάμεσα σε άλλα στο τετρασέλιδο που εξέδωσε η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ για την προετοιμασία και προβολή της εκδήλωσης στη Λαμία.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: