Το μεγάλο κόλπο των ΗΠΑ στην Ουκρανία και Τα Σκαλοπάτια της Οδησσού

Τα McDonald’s θα γίνουνε McЛюбовь (λιούμποφ, αγάπη πα’ να πει), οι εφοπλιστές «υπό δέκα σημαίας», με φυσικό αέριο στα πανιά τους, θα υψώσουνε άλλες δέκα, και ο θεός (ο γνωστός μας) θα ξαναγαπήσει το χαβιάρι, αφού εξ ανέκαθεν μισεί το προλεταριάτο.

Το παρόν ας διαβαστεί σαν συνέχεια στο προηγούμενο δημοσίευμα – μετάφρασμα της Μποτίλιας στην Κατιούσα, στις 22/3/2022, με τίτλο: ΗΠΑ: Από το Πληγωμένο Γόνατο στην… Ουκρανία ― 132 Xρόνια Ιμπεριαλιστικών Επεμβάσεων, όπου αντί υστερογράφου σημείωνα:

Το γιατί η τελευταία ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ είναι στην Ουκρανία (κι ας έχει εισβάλει η Ρωσία) θα αιτιολογηθεί σε αμέσως επόμενο δημοσίευμά μας.

*

Το μεγάλο κόλπο των ΗΠΑ στην Ουκρανία

και

Τα Σκαλοπάτια της Οδησσού

 

Καινούργια κρίση
Τα νύχια ακονίζουν
Καινούργιοι κροίσοι

               Πέφτουν οι αξίες
               Παράγει νέα όπλα
               Η αστική τάξη

                           Βγαίνουν κυνήγι
                           Νεκρόσιτες ύαινες
                           Κι όρνια κερδώα

                                      Κι εσύ πολίτης
                                      Στη Μόρια του κόσμου
                                      Χωρίς πατρίδα

(Μπ. Ζ. Από τα «Χαϊκού του Πολέμου και της Προσφυγιάς»)

 

«Μα καλά –μου είπε ένας αριστερός, άσπονδος φίλος–, το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει την Ουκρανία και πήγες πάλι στην Αμερικανική Πρεσβεία»;

Σε μια τέτοια ερώτηση υπάρχει μία μόνο απάντηση: Αυτή που λέει πως την περίοδο που διανύουμε υπάρχουνε δυο λογιών αντι-ΚΚΕ. Εκείνοι που θεωρούν ότι το Κόμμα υποστηρίζει τη Ρωσία και οι άλλοι πως… δεν την υποστηρίζει!! Άβυσσος η (θολή) ιδεολογία του ανθρώπου.

Το αν και οι δύο ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις βλάπτουν εξίσου τη Συρία (ή την Ουκρανία) ποσώς ενδιαφέρει.

Όσο για τον τίτλο, με το κόλπο επέμβασης των ΗΠΑ και στην Ουκρανία, που θα κάνει τους αθεράπευτα πρετεντεροειδείς να βγάλουν φλύκταινες και τους άσπονδους καφετζοπουλικούς να επιχαίρουν (ή τούμπαλιν), δυο λόγια για να συνεννοηθούμε (λέω τώρα).

Στην παγωμένη γη της Ουκρανίας μαίνονται δύο πόλεμοι:

Ο πρώτος πόλεμος διεξάγεται ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, που μαζί με τη Λευκορωσία, στις 8 Δεκ. 1991, υπογράψανε εν κρυπτώ και παραβύστω τη διάλυση της ΕΣΣΔ [1] εις τα εξ ων συνετέθη: «Η ΕΣΣΔ, ως αντικείμενο διεθνούς δικαίου και γεωπολιτικής πραγματικότητας, παύει να υπάρχει».

Κι ας είχανε ψηφίσει 9 μήνες νωρίτερα, στις 17 του Μάρτη, 114.000.000 άνθρωποι, 78% του πληθυσμού (80% συμμετοχή), για τη διατήρηση της ΕΣΣΔ, ως μια ανανεωμένη ομοσπονδία ίσων κυρίαρχων δημοκρατιών, η οποία θα διασφαλίσει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες οποιασδήποτε εθνικότητας, για τη διατήρηση της ΕΣΣΔ ως ένα κράτος, για τη διατήρηση του σοσιαλιστικού συστήματος, για τη διατήρηση της Ένωσης της Σοβιετικής εξουσίας [2].

Κι αυτά τα αναφέρω γιατί αν δεν συνδέσουμε αυτόν τον πόλεμο με ό,τι ακολούθησε μετά τη διάλυση –όχι κατάρρευση– της ΕΣΣΔ, ιδίως στον αχανή και εύφορο στίβο της Ουκρανίας, θα καταλήξουμε οπαδοί σε αγώνα ποδοσφαίρου.

Ο δεύτερος πόλεμος, αόρατος δια γυμνού οφθαλμού και θωρακισμένου μυελού, μαίνεται ανάμεσα σε Ρωσία και σε ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Τον πρώτο πόλεμο, εμείς οι τυχεροί, «τον ζούμε» σε απευθείας σύνδεση από το καταφύγιο του σαλονιού μας, όσο και όσοι το έχουμε ακόμα.

Τον δεύτερο πόλεμο, εμείς του κόσμου οι άτυχοι, θα τονε ζήσουμε, αν δεν τον ζούμε κιόλας, μέσα απ’ το ρημαγμένο τοπίο της κουζίνας μας: Το στάρι έχει ανέβει 3 φορές επάνω, το φυσικό αέριο 4,5 φορές, η ΔΕΗ μέχρι και 2 φορές…

Ευτυχώς, βενζίνα δεν βάζουμε γιατί δεν έχουμε καγιέν, στο σούπερ μάρκετ δεν πάμε για ψυχολογικούς λόγους, και μπάνιο μόνο το καλοκαίρι κάνουμε.

Ωστόσο, η κούρσα των τιμών είχε αρχίσει πριν από την εισβολή:

Ο άτιμος ο ανταγωνισμός συρρικνώνει τα περιθώρια κέρδους, που δεν μπορούν να επενδυθούνε πλέον και να επιστρέψουνε με μεγαλύτερο κέρδος στον καπιταλιστή, ο οποίος για να κερδίσει τώρα το κατιτίς του καταφεύγει στη συρρίκνωση του περίφημου κόστους εργασίας με απολύσεις, που σημαίνει τεράστια ανεργία και φτωχοποίηση μαζών, με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης.

Γνωστού δε όντος ότι η ανεργία γεννάει την κρίση και όχι το αντίθετο, η λύση είναι μία: πόλεμος.

Γιατί ο πόλεμος δεν είναι, κατά την προσφιλή ρήση του Κλαούζεβιτς, «η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα», αλλά ο έλεγχος των αγορών με βίαια μέσα!

Τουτέστιν, στην προκειμένη περίπτωση, η Ρωσία πρέπει να βρει καινούργιες αγορές.

Η ΕΕ με το μεγάλο και απραγματοποίητο όραμά της, που ξεδιπλώνεται από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, για να ολοκληρώσει το περίφημο ιδεολόγημά της για την Ευρώπη των λαών, πρέπει να βρει καινούργιες αγορές.

Ειρήσθω εν παρόδω, το εν λόγω ιδεολόγημα περί των λαών –που οι ταλαίπωροι ανήκουνε πλέον, με νόμους και συντάγματα, στις Αγορές– είναι αδήριτη ανάγκη να αντικατασταθεί από την ιδεολογία των Λαών της Ευρώπης, με πρωταγωνιστές τους ίδιους του λαούς, χωρίς μεσάζοντες.

Οι ΗΠΑ, που βλέπουνε να στρυμώχνονται από την Κίνα –που ψάχνει εναγωνίως για καινούργιες αγορές–, ε, ας ψάξουνε κι αυτές για τίποτα… καινούργιες αγορές.

Και το ΝΑΤΟ; Που μετά το 1991 δεν έχει λόγο ύπαρξης [2α], να μην του επινοήσουνε έναν λόγο; Ας βάλουνε οι «σύμμαχοι» μπροστά τις ερπύστριές του (ανάμεσα σε Γιουγκοσλαβία και Μάλι) να ανοίξουνε δρόμο για τις καινούργιες αγορές.

Αν μάλιστα αυτές οι αγορές βρίσκονται δίπλα στους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου (Συρία) ή απέναντι απ’ το Σινικό Τείχος (Ιράκ, Αφγανιστάν) ή έξω απ’ την πόρτα της Ρωσίας, στο Χάρκοβο ή στο Σούμι –μια ανάσα από το Κουρσκ– ή στο Λουγκάνσκ –ένα τσιγάρο δρόμο απ’ το Στάλινγκραντ (δυο πόλεις όπου το 1943 η Γερμανία τις πλήρωσε με 1.500.000 νεκρούς στρατιώτες, και σήμερα εξαρτάται –ρε, πώς τα φέρνουνε οι αγορές!– από το φυσικό αέριο της Ρωσίας) τότε αξίζει τον κόπο να το ρισκάρει ο… λαός για να πάρει την εκδίκησή μας.

Τι Σοβιετία τι Ρωσία. Ψιλά γράμματα, μα μεγάλα δράματα…

Έτσι, Ρωσία, ΗΠΑ και ΕΕ τσακώνονται στον (και για τον) ξένο αχυρώνα  της Ουκρανίας. Ένας σιτοβολώνας που διψάει για αίμα.

Κι οι Ουκρανοί από το 1991 σφάζονται στην ποδιά μιας αστικής τάξης, που παίζει με τους Ρώσους η μισή και με τη Δύση η άλλη μισή, που οργανώνει πορτοκαλί επαναστάσεις, και προερχόμενα από τη δυτική Ουκρανία ναζιστικά τάγματα Αζόφ [3] και Αϊντάρ και Σβόμποντα (Ελευθερία) και Δεξιούς Τομέηδες (κατά πως θα ’λεγε ο Σκαρίμπας), που κάψανε και σκοτώσανε 116 ανθρώπους στην Οδησσό το 2014 [4 και 4α].

Πρόκειται για την ίδια αστική τάξη που το 1932-33 –τάξη των καπιταλιστών κουλάκων τότε– αντιστάθηκε στην κολεκτιβοποίηση [5, 5α και 6 (δείτε τη Γη του Ντοβζένκο)] με την τακτική της καμένης γης και δεν έσπειρε, με συνέπεια τον περίφημο Λιμό, που ήτανε σπορά… του Στάλιν(!)

Μια αστική τάξη, που στο ένα χέρι της κρατάει τα μέσα παραγωγής και στο άλλο το όπλο των ναζιστικών οργανώσεων, που με τη σειρά τους κρατάνε όμηρο τον ακροδεξιό (αν όχι ναζί) «ήρωα» του «ελεύθερου» δυτικού κόσμου και υποψήφιο (όπως ακούστηκε) για το Νόμπελ Ειρήνης(!!) Ζελένσκι, υπό την καθοδήγηση και την αγαστή συνεργασία των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ (σ’ όποιονε δεν αρέσει η σειρά να την αλλάξει).

Η ομηρία από τους Αζόφ και η χειραγώγηση από τις ΗΠΑ είναι –κατά την άποψή μου– και ο λόγος για τον οποίον ο Ουκρανός Ρήγκαν, όπως –εμμέσως πλην σαφώς– αυτοχαρακτηρίστηκε ο πρώην κωμικός ηθοποιός-πρόεδρος, ο Υπηρέτης του Λαού [έτσι τιτλοφορείται το σήριαλ με το οποίο έγινε γνωστός, υποδυόμενος τον πρόεδρο της Ουκρανίας(!), έτσι ονόμασε και το πολιτικό κόμμα(!!) που ίδρυσε μετά], ο δημοκράτης που το Σύνταγμα της χώρας του δεν αναγνωρίζει ελληνικές, ρωσικές ή άλλες μειονότητες. Και σύρεται για να μη συμφωνήσει τα αυτονόητα που ζητάει η Ρωσία:

Εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ ΙΙ (την είχε στο προεκλογικό του πρόγραμμα) για τις ρωσόφωνες (κατά 75%) αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στο Ντονμπάς, όπου το 2014 –μετά το υπό την αιγίδα της ΕΕ πραξικόπημα του Ευρωμεϊντάν [7], συνέπεια της διάλυσης– ψηφίσανε κατά 90% αυτοδιάθεση και έκτοτε μετράνε 14.000 νεκρούς (με τα στοιχεία του ΟΑΣΕ).

Αναγνώριση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας (πρώην Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία), όπου στο δημοψήφισμα της 16 Μάρτη του 2014 το 96% του πληθυσμού (με συμμετοχή 82%) δημιουργήθηκε η Δημοκρατία της Κριμαίας και όπου το 77% των κατοίκων δηλώνει μητρική του γλώσσα τα Ρωσικά(!)

Να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και να υπάρξει ως ουδέτερη, αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Όσο για τον τέταρτο όρο, την περίφημη αποναζιστικοποίηση [7] από τους υπάρχοντες καραναζί, που είναι πλήρως ενταγμένοι στο στρατό (σαν να λέμε στον δικό μας το στρατό Τάγμα Χρυσής Αυγής) δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια.

Οι ΗΠΑ, λοιπόν, αδράξανε τη χρυσή ευκαιρία, που χρόνια τη χρυσώνανε μαζί με τη ΕΕ, με τον φιλανθρωπικό ΝΑΤΟικό στρατό τους [8], με την επιμονή τους για περικύκλωση της Ρωσίας [9], με σκοπό την εγκατάσταση πυρηνικών και βιολογικών όπλων [10 και 10α]· το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρηματοδότησαν τέτοια προγράμματα στην Ουκρανία (λέγεται δε ότι έχουν εγκαταστήσει ήδη δυο βιολογικά).

Και «σπρώξανε» οι ΗΠΑ τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία, για να επιβάλουνε ύστερα κυρώσεις οικονομικές, ομού μαζί με τη «συμμαχική» ΕΕ, στην οποία εν συνεχεία θα μπορούνε να πουλάνε (συμμαχικά) το δικό τους (ακριβότερο) φυσικό αέριο (και όχι μόνο).

Και η Ρωσία τσίμπησε κατά το κοινώς λεγόμενο, μπούκαροντας, αν… «και με το δίκιο της».

Ας σκεφτούμε μόνο πώς θα αντιδρούσε ο παλανητάρχης στην απόφαση της Ρωσίας να βάλει πυρηνικά στη Βενεζουέλα, ας πούμε.

Ή ας θυμηθούμε πώς αντέδρασαν οι ΗΠΑ με τους ρωσικούς πυραύλους στην Κούβα το 1962, που σκόρπισαν παγκόσμιο πανικό.

Μα τώρα, μετά 60 έτη, σωτήριον 2022, όλος ο κόσμος κοιμάται ήσυχος, που ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ (αλλάξτε τη σειρά) έχουνε γίνει πλέον ειρηνικές περιστερές και μένουν στην απέξω –μετά, βεβαίως, το φονικό.

Είδες τι κάνει η σύνεση του Μπάιντεν, του Στόλτενμπεργκ, του Σολτς και του Μακρόν;!

Γι’ αυτό να μην ανησυχείτε. Όταν οι ποταμοί δακρύων κορκοδίλιων για τον (ούτως ή άλλως) μαρτυρικό ουκρανικό λαό, θα πάψουνε εντός ολίγου να κυλάνε, η ερειπωμένη χώρα θα ξαναχτιστεί με τα κεφάλαια που δεν έχουνε πατρίδα, δεν έχουνε μνήμη, δεν ξέρουνε από διπλωματία, έχουνε όμως θεό (όχι βέβαια τον γνωστό μας), ενώ τα ανθρώπινα ερείπια θα προσπαθούνε μάταια να μερεμετίσουνε τις χαίνουσες ρωγμές τους.

Π.χ., η πτωχή πλην τιμία Ελλάς, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της –ο καλύτερος μακράν κι απ’ τον Μακρόν– θα οικοδομήσει το Μαιευτήριο της Μαριούπολης (που ήτανε αρχηγείο των εθνικιστών) με τα λεφτά κάποιας Μαριάννας (Βαρδινογιάννη ή Λάτση αδιάφορο), την ώρα που εις τα καθ’ ημάς, με τα «καλάσνικοφ» που σπρώχνει στους κλινικάρχες, έχει ισοπεδώσει το ΕΣΥ κι οι έγκυες γεννάνε πλέον στα χωράφια.

Ταυτόχρονα, οι 10.000.000 (και βάλε) μετανάστες Ουκρανοί από το 2004, μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση –41.000.000 ψυχές, με εκτίμηση του 2021, όταν στην απογραφή του 2001 ήταν 48.500.000– που καταλήξανε φτηνό εργατικό δυναμικό σε Ευρώπη και Ρωσία, θα ανανεωθούνε απ’ τις στρατιές των νέων ξεριζωμένων του πολέμου, πιο εξειδικευμένων και κυρίως πιο φτηνών. Εκτός από εκείνους που δεν θα πάνε πουθενά γιατί κοιμούνται τον ύπνο τον αιώνιο (κυριολεκτικά και μεταφορικά) –και Ουκρανοί και Ρώσοι.

Στη χώρα μας θα τους υποδεχτεί η υπουργός Ασύλου –σκέτο χωρίς το Μετανάστευσης– που τίποτα δεν είχε ακούσει μέχρι τώρα γι’ αυτούς και για τους 14.000 του Ντονμπάς (όταν το ουκρανικό πυροβολικό βομβάρδιζε την πόλη του Ντονέτσκ [11] το 2014), γιατί «εγώ που ασχολούμαι πολύ δεν έβλεπα όλα αυτά τα χρόνια μάχες και θανάτους και δεν με νοιάζει ούτε το Μινσκ, ούτε τι λέει ο ΟΑΣΕ, ούτε οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γιατί δεν διατάχθηκε επίσημη έρευνα» (!!) [12].

Τους περιμένει επίσης με ανοιχτές αγκάλες ο σμολ φόργουορντ Κικίλιας, σκλάβους στον Τουρισμό του, μια και «υπάρχουν 50.000 θέσεις εργασίας που την περασμένη χρονιά δεν καλύφθηκαν» [13].

Εν πάση περιπτώσει, Ρωσία, ΗΠΑ και ΕΕ θα τα ξεχάσουνε όλα σε μιαν ανακατανομή της πίτας.

Τα McDonald’s θα γίνουνε McЛюбовь (λιούμποφ, αγάπη πα’ να πει), οι εφοπλιστές «υπό δέκα σημαίας», με φυσικό αέριο στα πανιά τους, θα υψώσουνε άλλες δέκα, και ο θεός (ο γνωστός μας) θα ξαναγαπήσει το χαβιάρι, αφού εξ ανέκαθεν μισεί το προλεταριάτο, όπως είχε πει ένας Αμερικάνος κριτικός για τη γνωστή ταινία («Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι, αλλά μισεί το προλεταριάτο»).

Με άλλα λόγια: Ο Βλαδίμηρος, ο Όλαφ κι ο Τζο / ξανάσμιξαν πάλι για μπίζνες λοιπόν!

Προς επίρρωσιν (ακόμα δεν τα είδαμε τα μέτρα), δείτε το βίντεο [14], για την παραμονή των αμερικανικών επιχειρήσεων (ολιγαρχών τε και καπιταλιστών) στη Ρωσία…

Γιατί ως γνωστόν(;) οι κροίσοι γεννιούνται πάντα μες στην κρίση· επίσης γνωστόν(;) πως όσο οι λαοί δεν έχουνε κρίση πληρώνουνε διπλά και τρίδιπλα την κρίση.

Οι επιπτώσεις από τα μέτρα εναντίον της Ρωσίας θα είναι μόνο ενάντια στους λαούς που έχουνε συρθεί στον Τρίτο Παγκόσμιο Οικονομικό Πόλεμο, θα είναι δε μεγαλύτερες και θα διαρκέσουνε περισσότερο και από τον ίδιον τον πόλεμο, όπως είπε ο οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης [15] –ακούστε τον τι λέει και για τους νεοναζί.

Με εκατομμύρια νεκρούς και νεκροζώντανους.

Με δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια κέρδη για τις αστικές τάξεις ΕΕ, Ρωσίας, ΗΠΑ (καλά, αλλάξτε τη σειρά).

Των ΗΠΑ, κυρίως, που με ένα από τα μεγαλύτερα κόλπα όλων των εποχών, με τη χρήση οικονομικών, πολιτιστικών, ατομικών, ηθικών υπερόπλων επιχειρήσανε την πολλοστή ιμπεριαλιστική τους επέμβαση στην Ουκρανία (κι ας είναι η Ρωσία ο εισβολέας), με τη μεγαλύτερη πολεμική (=οικονομική) σύρραξη στην ιστορία της ανθρωπότητας!

Όπερ έδει δείξαι.

Κι οι Ουκρανοί κι οι Ρώσοι κι εμείς από κοντά τους, θα κουβαλάμε πολυβόλα σε πείσμα του Βάρναλη.

Ουαί στους ηττημένους λαούς!

Όμως, στο χέρι μας είναι να αποτρέψουμε την εποχή (αν δεν τη ζούμε ήδη) που θα καίνε βιβλία, θα σβήνουνε ταινίες, θα διαγράφουνε τη μουσική.

Στο χέρι μας είναι να μη μοιάσουμε στους θλιβερούς ηλίθιους που θεωρούσανε Ηλίθιο τον Μύσκιν του Ντοστογιέφσκι.

Να μην τραγουδήσουμε το κύκνειο άσμα μας στη Λίμνη του Τσαϊκόφσκι.

Στο χέρι μας είναι να Ξελασπώσουμε το Μέλλον [16], γράφοντας την Απεργία [17] μας, σε μια εξέγερση οργανωμένη που δε θα βάψει με το αίμα μας τα Σκαλοπάτια της (δικής μας) Οδησσού [17].

Σε μια εξέγερση που θα υψώσει την κόκκινη σημαία μας στο Ποτέμκιν της Επανάστασης [18], υπό τους ήχους της Συμφωνίας Νο 12 – «Έτος 1917» [19].

Μπάμπης Ζαφειράτος, 21 Μάρτη 2022

 

Σημειώσεις

 

Το εύγλωττο σκίτσο είναι του καταπληκτικού Κάρλος Λατούφ (Ρίο ντε Τζανέιρο, 30 Νοε. 1968) από τα γεγονότα του 2014.

1. Διάλυση της ΕΣΣΔ

2. Ψηφοφορία για τη διατήρηση της ΕΣΣΔ (αναλυτικά ανά Δημοκρατία)

2α. ΝΑΤΟ: Καλό είναι να γνωρίζουμε αυτά (τα όχι γνωστά) που λέει ο αντιστράτηγος Μπαλτζώης για τον κοινωφελή οργανισμό, 3/3/2022 (VIDEO) και Φωνές του Κατεστημένου των ΗΠΑ κατά της Επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, 29/3/2022 (Μετάφραση: Μπ. Ζαφειράτος)

3. Σουηδοί (και όχι μόνο) Ναζιστές -εθνικοσοσιαλιστές και φιλελεύθεροι- πολεμούν στο πλευρό της κυβέρνησης του Κιέβου – VIDEO – ΦΩΤΟ (3/8/2014)

4. Ουκρανία: 116 Ρώσοι κάηκαν από τον εμπρησμό των νεοναζί της Οδησσού (5/5/2014) – Εκτελούν όσους διαφεύγουν από το φλεγόμενο Κτίριο (VIDEO) – Θρήνος και οργή στις κηδείες (VIDEO) – Νέες μάχες στο Σλαβιάνσκ (VIDEO) – ΕΕΔΥΕ: Αντιιπεριαλιστικό-Αντιπολεμικό-Ταξικό Εργατικό Κίνημα. Ο λαός να ελέγχει τον πλούτο του (Ανακοίνωση για τις εξελίξεις)

4α. Ουκρανία: Του Μπαντέρα τα εγγόνια (10/3/2022) ― Από την πυρπόληση του κτηρίου των Συνδικάτων της Οδησσού, το 2014, με τους 116 νεκρούς, μέχρι τις ανθρώπινες ασπίδες αμάχων της Μαριούπολης το 2022 (6 VIDEO)

5. Ουκρανικός «λιμός»: Η «Καθημερινή», η καπιταλιστική κρίση και ο αντικομμουνισμός – Η διαχρονική προπαγάνδα της «κομμουνιστικής γενοκτονίας διά της πείνας» – Η κολεκτιβοποίηση και η αλήθεια (Του Αναστάση Γκίκα, 8/12/2013)

5α. Η διαχρονική… fake προπαγάνδα για τον λιμό στην Ουκρανία

6. Διαβάστε από την Μποτίλια Στον Άνεμο (16/4/2014) και δείτε την εμβληματική, ποιητική «Γη» (1930) του κορυφαίου Σοβιετικού / Ουκρανού σκηνοθέτη Αλεξάντρ Ντοβζένκο, που μαζί με τον Αϊζενστάιν και τον Πουντόβκιν απαρτίζουν (κατά Ραφαηλίδη) την τρόικα του κλασικού σοβιετικού κινηματογράφου. Η ταινία αναφέρεται στον αγώνα των φτωχών αγροτών και στη λυσσαλέα αντίδραση των κουλάκων με τις δολοφονικές μεθόδους, και συγκαταλέγεται στις δέκα μεγαλύτερες ταινίες από καταβολής κινηματογράφου.

7. Ευρωμεϊντάν – αποναζιστικοποίηση (28/2/2022)

8. Αυτοί είναι οι εμπρηστές της Οδησσού! – Στόχος της λυκοσυμμαχίας η τοποθέτηση μόνιμων στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη – Μάχες στο Σλαβιάνσκ – Ανακατάληψη του δημαρχείου της Μαριούπολης από κυβερνητικούς – Νέες απειλές από ΗΠΑ (7/5/2014)

9. Σε εξέλιξη το επικίνδυνο σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας (Μάης 2019)

10. Ρωσία: «Αποδείξεις» για πειράματα βιολογικού πολέμου στην Ουκρανία (10/3/2022) και από εδώ (9/3/2022)

10α. Τι κρύβεται πίσω από την άρνηση των ΗΠΑ να μιλήσουν ξεκάθαρα για τα εργαστήρια βιολογικής έρευνας στην Ουκρανία (31/3/2022) Σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, στις 8 Μαρτίου (2022), η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ (το πρόσωπο του Ομπάμα και του Μπάιντεν στο πραξικόπημα του Μεϊντάν το 2014 που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας και έφερε μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των νεοναζί) κατέθεσε σχετικά με τις ενέργειες των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε από τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο της Φλόριντας, δήλωσε ότι η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας. Ο Ρούμπιο ρώτησε: «Έχει η Ουκρανία χημικά ή βιολογικά όπλα;» Η Νούλαντ απάντησε: «Η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας, για τις οποίες, όντως, είμαστε πολύ ανήσυχοι πως τα ρωσικά στρατεύματα, οι ρωσικές δυνάμεις, μπορεί να επιδιώξουν να αποκτήσουν τον έλεγχο. Επομένως, συνεργαζόμαστε με τους Ουκρανούς για το πώς μπορούν να εμποδίσουν οποιοδήποτε από αυτά τα ερευνητικά κέντρα να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, αν πλησιάσουν».

11. Βομβαρδίστηκε τη νύχτα το Ντονέτσκ από το πυροβολικό της Ουκρανίας (10/8/2014)

12. Θανάσης Αυγερινός: Οι ασπίδες αμάχων του ΑΖΟΦ, το φερέφωνο της Αστυνομίας, ο Γερμανός φρούραρχος και η σοφή υφυπουργός Ασύλου χωρίς το Μετανάστευσης (VIDEO, 6/3/2022)

13. Όταν το δράμα των προσφύγων γίνεται πηγή φτηνού εργατικού δυναμικού (Κικίλιας, 28/2/2022)

14. Ο Θανάσης Αυγερινός (23/3/2022) για την παραμονή των Αμερικανικών Επιχειρήσεων στη Ρωσία (Από το 4:45)

15. Λεωνίδας Βατικιώτης (21/3/2022): Η «καταιγίδα» ανατιμήσεων, οι επιπτώσεις από τις κυρώσεις στη Ρωσία (και όχι τόσο από τον ίδιον τον πόλεμο), το πραξικόπημα του Μεϊντάν, οι ναζί του ΑΖΟΦ (Από το 3:30–13:08 και από το 18:35)

16. Το μέλλον δε θα ’ρθεί από μονάχο του, έτσι νέτο σκέτο… Απ’ την ουρά του τώρα άρπαξέ το!

17. STATCHKA: «Η πρώτη επαναστατική ταινία του σοβιετικού κινηματογράφου» (4/10/2013)

18. ΘΩΡΗΚΤΟ ΠΟΤΕΜΚΙΝ: Η Επανάσταση του 1905, πάνω στο κατάστρωμα ενός πολεμικού πλοίου, ταξιδεύει μέχρι τις μέρες μας, σε μία από τις 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών – Τα Σκαλοπάτια της Οδησσού (9/1/2014 – Επίμετρο)

19. 1917-2017: Ο Οκτώβρης της Επανάστασης στο Μέγαρο Μουσικής (18/10/2017) με Σοστακόβιτς, Προκόφιεφ, Χατσατουριάν − Οι συνθέτες και τα έργα τους (VIDEO)

*

Χαϊκού του πολέμου και της προσφυγιάς

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

6 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: