Τι κρύβεται πίσω από την άρνηση των ΗΠΑ να μιλήσουν ξεκάθαρα για τα εργαστήρια βιολογικής έρευνας στην Ουκρανία

Η Βικτόρια Νούλαντ, αρνούμενη τον έλεγχο των βιολογικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, αποσπά την προσοχή επιδιώκοντας να διασπείρει τον φόβο για το τι θα συμβεί αν αυτές πέσουν στα χέρια του εχθρού και εκτοξεύει την απειλή ενός διευρυμένου πολέμου από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, συνταράζοντας τους πάντες με το μήνυμα: «Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και η δέσμευσή μας στο Άρθρο 5 είναι αδιάρρηκτη».

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ λένε, όπως κατ’ επανάληψη ακούγεται από τα ΜΜΕ, ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν βιολογικά όπλα στην Ουκρανία ή αλλού.

Ταυτόχρονα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για τον κίνδυνο που υπάρχει να πέσουν στα χέρια των Ρώσων οι αποκαλούμενες δραστηριότητες «βιοάμυνας» που χρησιμοποιούν θανατηφόρα παθογόνα.

Είναι χρήσιμο να εξετάσουμε τα όσα αναφέρθηκαν, καθώς και το υπάρχον πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, για να μπούμε στην ουσία του θέματος.

*

Photo-op: © Andrew Kravchenko / Reuters (Πηγή φωτό: http://eridanus.cz/Zeme)

Πλατεία Ανεξαρτησίας, Κίεβο, Ουκρανία, 11 Δεκεμβρίου 2013. Η Βικτόρια Νούλαντ (Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις, 2013-17) –συνοδευόμενη από τον δικό μας Τζέφρι Πάιατ (πρέσβης στην Ουκρανία, 2013-16)– μοιράζει άρτον (και όπλα αργότερα) στο τσίρκο των διαδηλωτών που δημιούργησε το ιμπεριαλιστικό της χαρτοφυλάκιο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Η Νούλαντ είχε δηλώσει μεταξύ άλλων:

«Από τη διακήρυξη της ουκρανικής ανεξαρτησίας το 1991, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν τους Ουκρανούς στην ανάπτυξη δημοκρατικών θεσμών και βελτίωσης ικανοτήτων για την προώθηση της κοινωνίας των πολιτών και για μια καλή μορφή διακυβέρνησης –ό,τι είναι απαραίτητο για να επιτύχουμε τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ουκρανίας. Έχουμε επενδύσει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να επιτύχει αυτούς και πολλούς άλλους στόχους. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προωθούν την Ουκρανία στο μέλλον που της αξίζει». (Βλέπε και σχετικό Video στο τέλος).

*

Το επιχείρημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί «Βιοάμυνας» και η σημασία του

– Kathleen Chandler –

Μετάφραση
Μπάμπης Ζαφειράτος – Μποτίλια Στον Άνεμο

Από την ιστοσελίδα του
Marxist-Leninist Party of Canada, 24/3/2022

*

Στις 8 Μαρτίου, η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ (Victoria Nuland), σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, κατέθεσε σχετικά με τις ενέργειες των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε από τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο της Φλόριντας, δήλωσε ότι η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας.

Ο Ρούμπιο ρώτησε: «Έχει η Ουκρανία χημικά ή βιολογικά όπλα;»

Η Νούλαντ απάντησε:

«Η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας, και όντως είμαστε αρκετά ανήσυχοι τώρα για το ότι τα ρωσικά στρατεύματα, οι ρωσικές δυνάμεις, ίσως επιδιώξουν να αποκτήσουν τον έλεγχο. Έτσι, συνεργαζόμαστε με τους Ουκρανούς για το πώς μπορούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ώστε κανένα από αυτά τα ερευνητικά κέντρα να μην πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, αν πλησιάσουν».

Η Βικτόρια Νούλαντ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν το πρόσωπο του Ομπάμα και του Μπάιντεν στο πραξικόπημα του Μεϊντάν το 2014 που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας και έφερε μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των νεοναζί.

Στην εισήγησή της η Νούλαντ δεν δίστασε να χαιρετίσει αυτούς τους νεοναζί και να προβάλει το σύνθημά τους, όταν μιλάνε γι’ αυτούς που πολεμούν στην Ουκρανία: «Τιμάμε τη θυσία τους και τη γενναιότητά τους. Slava Ukrayini; Heroyam Slava (Δόξα στην Ουκρανία, Δόξα στους Ήρωες)».

Αυτό συνάδει με την υποστήριξη και την προβολή των νεοναζί της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ στα πλαίσια ελέγχου του ουκρανικού λαού. Ωστόσο, δεν λέγεται τίποτα για την απειλή από αυτούς τους νεοναζί, που οργανώνονται στην Οδησσό για παράδειγμα, όσον αφορά αυτά που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκαλεί εργαστήριά του για τη «βιοάμυνα».

Σε απάντηση δημοσιογράφου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν διαθέτει ούτε λειτουργεί βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία».

Παρά το γεγονός ότι χρηματοδοτούν τέτοια εργαστήρια, το Στέιτ Ντιπάρτμεν είπε:

«Η υφυπουργός Νούλαντ αναφερόταν σε εργαστήρια διάγνωσης και βιοάμυνας της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της, τα οποία δεν είναι εγκαταστάσεις βιολογικών όπλων […] Αυτά τα ιδρύματα αντιμετωπίζουν τις βιολογικές απειλές σε όλη τη χώρα».

Συμμετέχουν επίσης στην έρευνα για το πώς τέτοιοι παθογόνοι οργανισμοί μπορούν να εξαπλωθούν, με ψύλλους, τσιμπούρια, νυχτερίδες, πτηνά κ.α.

Η χρήση της λέξης «άμυνα» είναι σκόπιμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ άλλαξαν το όνομα του Υπουργείου Πολέμου σε Υπουργείο Άμυνας.

Οι ΗΠΑ και το Πεντάγωνο δήλωσαν επίσης ότι ο πόλεμος εναντίον του Αφγανιστάν ήταν για αμυντικούς σκοπούς, όπως ακριβώς και ο ισχυρισμός ότι οι βόμβες τους και τα πυρηνικά βομβαρδιστικά τους είναι «ειρηνοποιά μέσα». Επομένως, η χρήση του όρου «βιοάμυνα» δεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ίσως το Πεντάγωνο να μπορεί να πει στους Βιετναμέζους ότι οι βόμβες ναπάλμ και το Agent Orange [ΣτΜ: Κωδική ονομασία φυτοκτόνου που χρησιμοποιήθηκε στο Βιετνάμ από το Στρατό των ΗΠΑ, για την καταστροφή των δασών, με τις συνέπειές του μέχρι το σήμερα] δεν είναι βιολογικά όπλα· να πει στους Ιρακινούς και σε άλλους ότι τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν είναι βιολογικά όπλα· να πει στους πολλούς διαδηλωτές στις ΗΠΑ που πρέπει να αντιμετωπίσουν δακρυγόνα ότι αυτά δεν είναι χημικό όπλο, παρόλο που θεωρείται τέτοιο, απαγορευμένο στον πόλεμο.

Το Agent Orange δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο, αλλά διατηρήθηκε κιόλας αποθηκευμένο σε επικίνδυνες συνθήκες και για μεγάλες περιόδους στην Οκινάουα της Ιαπωνίας και στο Γκάλφπορτ του Μισισιπή μέχρι το 1977, καθώς και σε πολλές άλλες στρατιωτικές βάσεις.

Ο στρατός κρατάει μυστικό το πόσα άλλα παθογόνα και βιολογικά όπλα μπορεί να είναι αποθηκευμένα στις εκατοντάδες βάσεις του στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, υπάρχουν ένα σωρό παραδείγματα που μιλούν για την ύπαρξη «βιολογικών ερευνητικών εγκαταστάσεων» στην Ουκρανία, χρηματοδοτούμενων από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Μείωσης Βιολογικών Απειλών του Πενταγώνου.

Σε ιστότοπο του Υπουργείου Άμυνας υπάρχει δημοσίευση για το άνοιγμα μιας μονάδας βιολογικής έρευνας στην Ουκρανία το 2010:

«Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ντικ Λούγκαρ χειροκρότησε την έναρξη λειτουργίας του Μεταβατικού Κεντρικού Εργαστηρίου Αναφοράς στην Οδησσό της Ουκρανίας, αυτή την εβδομάδα, ανακοινώνοντας ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην έρευνα επικίνδυνων παθογόνων που χρησιμοποιούνται από βιοτρομοκράτες. Το εργαστήριο βιοασφάλειας, επιπέδου 3, θα χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη του άνθρακα και των νόσων της τουλαραιμίας και του πυρετού Q, καθώς και άλλων επικίνδυνων παθογόνων».

Υπάρχει επίσης μια έκθεση του 2011 της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ που εξηγεί ότι το εργαστήριο με έδρα την Οδησσό «έχει την ευθύνη για τον εντοπισμό ιδιαίτερα επικίνδυνων βιολογικών παθογόνων».

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία σε μια ιστοσελίδα της εξηγούσε ότι Αμερικανοί και Ουκρανοί επιστήμονες έχουν εργαστεί σε πολλά πειράματα που σχετίζονται με «επικίνδυνα βιολογικά παθογόνα».

Μερικά από τα προγράμματα περιλαμβάνουν εργασίες για τον ιό της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, τον ιό της αιμορραγικής πανώλης και διάφορους ιούς του αναπνευστικού.

Ο ιστότοπος της Πρεσβείας περιείχε συνδέσμους προς ενημερωτικά δελτία, σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ για βιολογική έρευνα στην Ουκρανία, χρηματοδοτούμενη από το Πεντάγωνο.

Δεδομένων των επί δεκαετίες τέτοιων εργασιών, αναρωτιέται κανείς γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν τόσα πολλά επικίνδυνα βιολογικά παθογόνα στην Ουκρανία και αλλού.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιγιάν (Zhao Lijian), έχοντας υπόψη όλες τις διαψεύσεις των ΗΠΑ σχετικά με τα βιολογικά όπλα, όπως και την άρνηση εξακρίβωσης της ασφαλούς λειτουργίας των υπαρχόντων εργαστηρίων στην Ουκρανία, εντός ΗΠΑ και αλλού, σε συνέντευξη Τύπου στις 8 Μαρτίου έθεσε ένα σημαντικό ερώτημα:

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, χάριν της υγείας και της ασφάλειας των ανθρώπων στην Ουκρανία, στις γειτονικές περιοχές και πέραν αυτών, καλούμε τις σχετιζόμενες πλευρές να εγγυηθούν την ασφάλεια αυτών των εργαστηρίων. Οι ΗΠΑ ειδικότερα, ως η πλευρά που γνωρίζει καλύτερα τα εργαστήρια, θα πρέπει να γνωστοποιήσει συγκεκριμένες πληροφορίες το συντομότερο δυνατόν, αναφέροντας τους ιούς που αποθηκεύονται και τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί».

Εάν η ασφάλεια των ανθρώπων είναι το κύριο μέλημα, γιατί να μην το κάνουν; Και πρόσθεσε ο Ζάο Λιγιάν:

«Οι ΗΠΑ παρεμποδίζουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού εξακρίβωσης της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα (BWC) και αρνούνται τον έλεγχο των βιολογικών τους εγκαταστάσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτό έχει εμβάλει σε βαθιά ανησυχία τη διεθνή κοινότητα. Για άλλη μια φορά, καλούμε μετ’ επιτάσεως τις ΗΠΑ να δώσουν πλήρη απολογισμό των βιολογικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων τους και να υποβληθούν σε πολύπλευρο έλεγχο».

Το 2001, μεταξύ των 183 που υπογράφουν τη σύμβαση, οι ΗΠΑ είναι οι μόνες που αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού και αρνούνται να υποβληθούν σε έλεγχο στο όνομα των συμφερόντων τους για τη «άμυνα» και την «εθνική τους ασφάλεια».

Εντός των ΗΠΑ, την ευθύνη για τα βιολογικά εργαστήρια επιπέδου 4 την έχει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH).

Ο προϋπολογισμός που μόλις εγκρίθηκε για τη δημοσιονομική περίοδο 2021-22 προβλέπει ότι η δαπάνη για το NIH θα έχει αύξηση περίπου 5%, επί ποσού 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης διατάξεις για μια νέα υπηρεσία που ονομάζεται Προηγμένα Ερευνητικά Προγράμματα Υπηρεσιών Υγείας (Advanced Research Projects Agency-Health) και η οποία θα διαμορφωθεί με πρότυπο την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA). Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι δύο υπηρεσίες θα συνεργαστούν.

Στο πλαίσιο της παρούσας σύγκρουσης στην Ουκρανία, η σύγχυση που υπάρχει για τα βιοεργαστήρια και για το ενδεχόμενο να πέσουν σε λάθος χέρια εξυπηρετεί στο να κρύψει το ρόλο των ΗΠΑ στην υποκίνηση, στην πρόκληση, στην παράταση της σύγκρουσης, αλλά και την υποκρισία τους για την υγεία και την ασφάλεια του λαού της Ουκρανίας, της Ευρώπης και των άλλων λαών, περισσότερο δήθεν κι από το ενδιαφέρον για τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ανησυχία της, όπως είπε η Νούλαντ, όταν μίλησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας στις 8 Μαρτίου, είναι να διατηρήσουν ασφαλή την έρευνά τους και τα επικίνδυνα παθογόνα.

Ενώ οι ΗΠΑ αρνούνται οποιοδήποτε πρόγραμμα ελέγχου, χρησιμοποιούν το θέμα για να προβάλουν τον κίνδυνο από τη Ρωσία και να δικαιολογήσουν περαιτέρω στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές ενέργειες.

Να γιατί η Νούλαντ μιλώντας στην Επιτροπή υπογράμμισε τη μαζική ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή:

«Τις τελευταίες βδομάδες αυξήσαμε σημαντικά το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ που βρίσκεται στην Ευρώπη και στα ύδατά της, που τώρα ανέρχεται σε περίπου 100.000. Έχουμε υπερδιπλασιάσει τις δυνάμεις μας στην Πολωνία και στείλαμε χιλιάδες στρατού στη Βαλτική, στη Ρουμανία και όπου αλλού στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ —μαζί με προηγμένη πολεμική αεροπορία».

Και εκτόξευσε την απειλή ενός διευρυμένου πολέμου από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Αρνούμενη τον έλεγχο των βιολογικών τους εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, αποσπά την προσοχή επιδιώκοντας να διασπείρει τον φόβο για το τι θα συμβεί αν αυτές πέσουν στα χέρια του εχθρού, συνταράζοντας τους πάντες με το μήνυμα:

«Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και η δέσμευσή μας στο Άρθρο 5 [ΣτΜ. Επίθεση σε έναν σύμμαχο θα οδηγήσει σε συλλογική απάντηση της Συμμαχίας] είναι αδιάρρηκτη».

Όλα αυτά για να κάνουν τους λαούς να εγκαταλείψουν τα δίκαια αιτήματά τους που απαιτούν:

― Διάλυση του ΝΑΤΟ!

― Απόσυρση του Στρατού των ΗΠΑ!

 

TML Daily, δημοσιεύτηκε στις 25 Μαρτίου 2022

 

Μετάφραση: Μπάμπης Ζαφειράτος, 27/3/2022

 

Βικτόρια Νούλαντ: Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις (2013-17, Ομπάμα), Υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις από το 2021 (Μπάιντεν).

Τζέφρι Πάιατ: Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία (2013–16) και στην Ελλάδα από το 2016.

____________________

ΝΑΤΟ: Άρθρον 5

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι, ένοπλος επίθεσις εναντίον ενός ή πλειόνων εξ αυτών εν Ευρώπη ή Βορείω Αμερική θέλει θεωρηθεί επίθεσις εναντίον απάντων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, εν περιπτώσει τοιαύτης ενόπλου επιθέσεως, έκαστον εξ αυτών, εν τη ασκήσει του υπό του άρθρου 51 του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζομένου δικαιώματος της ατομικής ή συλλογικής αυτοαμύνης, θα συνδράμη τα υφιστάμενα την επίθεσιν έν ή πλείονα Μέρη δια της αμέσου λήψεως, τόσον ατομικώς όσον και από συμφώνου μετά των ετέρων Μερών, των μέτρων άτινα θεωρεί αναγκαία περιλαμβανομένης της χρήσεως ενόπλου βίας προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της ασφαλείας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού.

Πάσα τοιαύτη ένοπλος επίθεσις ως και παν μέτρον λαμβανόμενον συνεπεία ταύτης θα φέρωνται αμέσως εις γνώσιν του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα μέτρα ταύτα θα λήξουν όταν το Συμβούλιον Ασφαλείας θα έχη λάβει τα αναγκαία μέτρα προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας.

(Πηγή: ΝΑΤΟ)

*

Διεθνές Επιχειρηματικό Συνέδριο, με χορηγία της Chevron. Λόμπι Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον

Εθνική Λέσχη Τύπου – 13 Δεκεμβρίου 2013

Ομιλία της Νούλαντ

(Video με αυτόματους αγγλικούς υπότιτλους. Πηγή: http://eridanus.cz/Zeme)

_________________

Βλέπε επίσης:

Φωνές του Κατεστημένου των ΗΠΑ κατά της Επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Το μεγάλο κόλπο των ΗΠΑ στην Ουκρανία και Τα Σκαλοπάτια της Οδησσού

ΗΠΑ: Από το Πληγωμένο Γόνατο στην… Ουκρανία ― 132 Xρόνια Στρατιωτικών Επεμβάσεων

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

3 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: