«Το πνεύμα του Φιντέλ και των άξιων συνεχιστών του μας κάνει να νιώθουμε την Κούβα δική μας πατρίδα, δική μας ελπίδα»

Ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, ψυχή της New Star, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στην ιστορική εφημερίδα Adelante της Κούβας μιλάει για την Πρωτοβουλία Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Ταξιαρχία «Henry Reeve», για το εμπάργκο, για τη γιγάντια προσωπικότητα του Φιντέλ, για το όραμα της Επανάστασης…

Με αφορμή αφενός τον νέο γύρο ενημερώσεων, εκδηλώσεων και προβολής του αιτήματος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας για να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve» [η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται· δείτε στο τέλος] και αφετέρου την Έκκληση για Αλληλεγγύη κατά της δολοφονικής πολιτικής Αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ (UnblockCuba), ύστερα και από το ψήφισμα του ΟΗΕ (βλ.π.κ.), αναδημοσιεύουμε από την ιστορική εφημερίδα Adelante (Εμπρός) αυτήν τη σημαντική συνέντευξη του Βελισσάριου Κοσσυβάκη, ο οποίος αναφέρεται διεξοδικά στην προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας για την προβολή του σπουδαίου έργου διεθνιστικής αλληλεγγύης της Κούβας.

Η ηθική στήριξη είναι το λιγότερο που μπορούμε να προσφέρουμε, όσες και όσοι εμπνεόμαστε από τα ιδανικά της Επανάστασης, για να αναδειχθεί το λαμπρό παράδειγμα αυτής της μικρής νησίδας —κυριολεκτικά— ανθρωπιάς, που πλέει στη μέση ενός απέραντου ωκεανού που στερεύει και η οποία όλα αυτά τα χρόνια —και παρά τις ολέθριες συνέπειες του εμπάργκο— εξακολουθεί να διατηρεί αναλλοίωτο τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της, δικαιώνοντας όσους πιστέψαμε στο όραμά της και αποδεικνύοντας περίτρανα ότι είναι «Μια πατρίδα για όλον τον κόσμο». Με τη βεβαιότητα πως οι ιδέες για μια σοσιαλιστική κοινωνία θα δικαιώσουν τη ζωή.

Αφού όπως είπε ο Φιντέλ «Η ζωή είναι άδεια χωρίς αυτές τις ιδέες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να παλεύω γι’ αυτές», μας θυμίζει ο Β.Κ. και προσθέτει: Συνεχιστής των ιδεών του Απόστολου της Κούβας Χοσέ Μαρτί, ο Φιντέλ δεν κοίταξε σε ποια πλευρά της γης ζει κάποιος, αλλά σε ποια πλευρά βρίσκεται το καθήκον.

*

Από την Ελλάδα έρχεται η υποστήριξη στην Κούβα

 

CAMAGÜEY – Μια συνέντευξη του Βελισσάριου Κοσσυβάκη στον

Enrique Atiénzar Rivero / Adelante 24 Ιουνίου 2021

*

Αποσπάσματα της συνέντευξης δημοσιεύτηκαν στην Granma (30/6/2021), επίσημη εφημερίδα του Κ. Κ. Κούβας.
Το θέμα προβλήθηκε από την τηλεόραση και μεταδόθηκε από τα μεγάλα κουβανικά πρακτορεία ειδήσεων: Noticias Cubanas, Cuba News

(Πρόλογος – Μετάφραση: Μπάμπης Ζαφειράτος)

*

11. Φεβ. 1976. Ο Φιντέλ διαβάζει την ιστορική εφημερίδα Adelante (Εμπρός· η πρώτη εφημερίδα που ιδρύθηκε αμέσως μετά τη νίκη της Επανάστασης, στις 12 Ιαν. 1959), στο τρένο, κατά τη διαδρομή Σανταγιάνα-Σιμπονέι (Santayana-Siboney), της επαρχίας Καμαγουέι. Φωτό: Rivero Delgado Otilio (Πηγή: fidelcastro.cu)

[Η πιο πάνω φωτό και ο Κάρλος Λατούφ που ακολουθεί είναι προσθήκη του μεταφραστή. Οι υπόλοιπες 4 (χωρίς τις λεζάντες) προέρχονται από το άρθρο του Adelante και είναι, όπως εκεί αναφέρεται, ευγενική παραχώρηση του ερωτώμενου]

*

Ασφυκτικό και θανατηφόρο χαρακτηρίζει ο Έλληνας φίλος της Κούβας, Βελισσάριος Κοσσυβάκης, τον εγκληματικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ, «με τη χαριστική βολή που δόθηκε το 1993 από το νόμο Helms Burton, ο οποίος έγινε ακόμα πιο σκληρός με την παράλογη και ανεγκέφαλη πολιτική του μεγιστάνα επιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ».

Εκατομμύρια φωνές σε όλον τον κόσμο, σαν τη φωνή του Βελισσάριου, υψώνονται απαιτώντας τον τερματισμό του οικονομικού, χρηματοπιστωτικού και εμπορικού αποκλεισμού από την παρούσα κυβέρνηση των ΗΠΑ, μια απαίτηση που αντήχησε στις 23 Ιουνίου από 184 χώρες στο σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ.

Αλλά ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης είχε την όμορφη ιδέα να κινήσει τη διαδικασία απονομής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο Σώμα των Γιατρών της Κούβας Henry Reeve και για αυτόν τον λόγο στις 28 Μαρτίου 2020 γεννήθηκε η σχετική Πρωτοβουλία, που σήμερα αριθμεί 21.500 μέλη διαφορετικών ηλικιών.

Σε μία διαδικτυακή συνέντευξη μας μίλησε για τις εμπειρίες του και για το πώς γεννήθηκε η αλληλεγγύη του προς την Κούβα.

«Μετά από 40 χρόνια έντονης δράσης και συμπαράστασης προς την Κούβα, το νησί που είναι παράδειγμα για τις αξίες της αλληλεγγύης και του διεθνισμού, ένιωσα την ανάγκη να κάνουμε το ίδιο προς αυτό και συγκεκριμένα να διαδώσουμε όσο το δυνατόν πιο πλατιά την αλληλεγγύη και το διεθνιστικό έργο των Κουβανών γιατρών, οι οποίοι, ξεκινώντας από την Ιταλία, ρίχτηκαν στον αγώνα κατά της πανδημίας COVID-19.

Για να γίνει κατορθωτό κάτι τέτοιο, είχα την ιδέα να δημιουργηθεί μια ομάδα στο ελληνικό Facebook, μέσω της οποίας απευθύναμε κάλεσμα στους Έλληνες φίλους της Κούβας, καθώς και στους φίλους από άλλες χώρες, να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία μας, θεωρώντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να πάρει και παγκόσμια διάσταση».

Carlos Latuff 2020. Οι δυο μεγάλοι εχθροί της Κούβας.

Στην συζήτησή μας ο Βελισσάριος ανέφερε ότι, εκτός από Έλληνες, στην ομάδα συμμετέχουν και 1.500 μέλη από 65 χώρες, ανάμεσά τους και 267 Κουβανοί, και ότι σε συνεργασία με δεκάδες άλλους ιστότοπους, ενώσεις, ιδρύματα και φίλους της Κούβας σε 40 ελληνικές πόλεις, οι υπογραφές που υποστηρίζουν το αίτημα ξεπερνούν τις 231.000.

«Με την ηρωική δουλειά που κάνουν τα μέλη των ιατρικών μπριγάδων, σε καθημερινή βάση, κερδίζουν την αναγνώριση, την αγάπη και το σεβασμό εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Εν ονόματι της ζωής και της Επανάστασης, σώζουν τις ζωές των ανθρώπων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και πανδημίες.

Σε αυτές τις νέες συνθήκες η αλληλεγγύη και το ηθικό παράδειγμα της Κούβας κινητοποιεί όχι μόνο ανθρώπους που είναι ήδη αλληλέγγυοι στο νησί, αλλά και χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου, που στρατεύονται στον καθημερινό αγώνα, για να καταδειχθεί η αλήθεια της Κούβας και να σπάσει το τείχος σιωπής και παραπληροφόρησης των μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Η Τιμητική Επιτροπή, αποτελούμενη από 700 προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, με επικεφαλής τον Μίκη Θεοδωράκη, συντόνισε την προώθηση του αιτήματος και με την υποστήριξη μελών της κοινοβουλευτικής και ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας το υπέβαλε επίσημα στην αρμόδια Νορβηγική Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020».

20 Ιουλ. 2020. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Συνέντευξη Τύπου – Εκδήλωση για την επίσημη κατάθεση στη Νορβηγική Ακαδημία, από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, του αιτήματος για Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve». Από αριστερά: Μπάμπης Βορρέας, Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη των Λαών στην Κούβα. Βελισσάριος Κοσσυβάκης. Η πρέσβειρα της Κούβας, Σέλμις Μαρία Δομίνγκες-Κορτίνα. Λουκία Κωνσταντίνου, μεταφράστρια της πρεσβείας και μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης στην Κούβα. Γιάννης Μηλιός, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο ΕΜΠ, που κατέθεσε την πρόταση. Δημήτρης Πατέλης, Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλος του Γεν. Συμβ. «Εμείς Που Σπουδάσαμε Στον Σοσιαλισμό».

-Ποιοι δεσμοί συναισθηματικοί και αλληλεγγύης σας ενώνουν με την Κούβα;

«Από τα 14 μου χρόνια (1975), ως μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, συμμετείχα σε δεκάδες δραστηριότητες αλληλεγγύης και σε κινητοποιήσεις στη γειτονιά μου και σε άλλες γειτονιές, όπου μας υποδέχονταν με τη φράση: Καλώς τους Κουβανούς!

Ρωτώντας να μάθω γιατί μας αποκαλούν έτσι, πήρα την απάντηση ότι οι Κουβανοί είναι ο ορισμός της υπερηφάνειας, της αλληλεγγύης και της γενναιότητας, και ότι όπου οι λαοί παλεύουν, εκεί πηγαίνουν και οι Κουβανοί… Αυτό με παρακίνησε να θέλω να μάθω τα πάντα για την Κούβα: Για την Επανάστασή της, τον ηρωικό της αγώνα, τον ηρωικό λαό της, τους ηγέτες του, να μάθω για τον Φιντέλ, τον Τσε, τον Καμίλο, και τόσους άλλους. Έτσι αποφάσισα να γίνω κι εγώ ένας ανάμεσα στους Κουβανούς διεθνιστές, πρόθυμος να αγωνιστώ στα χνάρια τους.

Από τότε μέχρι σήμερα, όσο στέκομαι όρθιος, συνεχίζω αυτόν τον αγώνα σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά και στην ίδια την Κούβα, όπου έχω συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα με την Μπριγάδα Χοσέ Μαρτί, σε διεθνή φεστιβάλ, σε εκδηλώσεις για την 26 Ιούλη (Μ-26-7) και σε πολλές άλλες.

— Από το 1985, κάθε χρόνο οργανώνω στην Ελλάδα ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου με παράλληλες δραστηριότητες, οι οποίες διαρκούν μια εβδομάδα, κι εκεί προβάλλονται ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ με θέμα τους την Κουβανική Επανάσταση. Τόσο στην Αθήνα όσο και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας, οι δραστηριότητες είναι δωρεάν και τις οργανώνουμε μαζί με δήμους, ενώσεις, διάφορα ιδρύματα, Συνδικάτα, Κόμματα, Νεολαίες…

Σε αυτά τα 35 χρόνια έχουν γίνει πάνω από 1.000 εκδηλώσεις, στις οποίες έχουν συμμετάσχει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

— Έχουμε συνάψει ένα πρωτόκολλο αδελφοποίησης μεταξύ των πόλεων της Αθήνας και της Αβάνας.

— Είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με τους Πρεσβευτές και με το προσωπικό της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβας, από την ημέρα των εγκαινίων της μέχρι και σήμερα.

24.11.20219. Κινηματογράφος STUDIO: Ο Β.Κ. με τον Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες (επιτετραμμένος και πρόξενος στην Πρεσβεία της Κούβας) και Σέλμις Μαρία Δομίνγκες Κορτίνα (Πρέσβειρα της Κούβας) σε εκδήλωση για τα 3 χρόνια από το θάνατο του Φιντέλ, όπου παραβρέθηκε και ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας (Βλέπε εδώ).

Έχουμε παρουσιάσει πολλές εκθέσεις, όπως:

— Διεθνής Έκθεση με θέμα Η Ανεξίτηλη Μορφή του Τσε, 30 χρόνια από τη δολοφονία του(Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ηράκλειο-Κρήτη).

— Ο Φωτογράφος Τσε Γκεβάρα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τσε Γκεβάρα (βλ. τελευταία φωτό).

— Έκθεση Πολιτικής Αφίσας, όπου εκτέθηκαν 500 αφίσες από όλο τον κόσμο για τον Τσε, 300 αφίσες αλληλεγγύης από το OSPAAL (Organization of Solidarity with the People of Asia, Europe, Africa and Latin America), μια σημαντική συλλογή που καλύπτει 40 χρόνια, τεράστιας καλλιτεχνικής και πολιτικής σημασίας, με 350 αφίσες από 55 διακεκριμένους Κουβανούς καλλιτέχνες, 161 εξώφυλλα του περιοδικού Tricontinental».

– Σε ποια περιοχή της Ελλάδας κατοικείτε; Πώς προωθήθηκε εκεί η συλλογή υπογραφών;

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, από γονείς μαχητές που πολέμησαν ενάντια στη ναζιστική κατοχή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και στη συνέχεια για μια ανεξάρτητη και λαοκρατική Ελλάδα, ενάντια στον αγγλικό και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, και που μετά ακολούθησαν χρόνια με φυλακίσεις και διωγμούς.

Στην πατρίδα του πατέρα μου, την Άρτα, διοργανώσαμε ένα πολύ επιτυχημένο διήμερο για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς Γιατρούς.

Στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου Orfeo, μίλησε η πρέσβειρα της Κούβας στην Αθήνα, Zelmys María Domínguez Cortina.

Στη συνέχεια η πρέσβειρα συναντήθηκε με τη Διοίκηση του Κέντρου Εργαζομένων στο Χώρο της Τέχνης και έδωσε συνέντευξη στα δημοσιογραφικά μέσα της πόλης.

Πραγματοποιήθηκαν πολλές ακόμη συναντήσεις, όπως με την Περιφερειακή Επιτροπή της Άρτας του ΚΚΕ, με τον Δήμαρχο Άρτας, με το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, και συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 4.000 υπογραφές για την υποστήριξη του αιτήματος για το Νόμπελ.

Στην Αθήνα, όπου ζω και εργάζομαι, η εκστρατεία έτυχε εντυπωσιακής αποδοχής.

Δεκάδες καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει έργα τέχνης αφιερωμένα στους ηρωικούς Κουβανούς Γιατρούς: τραγούδια, πίνακες ζωγραφικής, ποίηση, χορογραφία. Στους χώρους εργασίας, σε σχολεία, ενώσεις, ιδρύματα, συγκεντρώθηκαν υπογραφές για την υποστήριξη του αιτήματος.

Εκατοντάδες δημοσιεύσεις σε όλα τα ΜΜΕ έχουν προβάλει το Σύστημα Δημόσιας Υγείας της Κούβας, τη δραστηριότητα και τη λειτουργία της Λατινοαμερικανικής Ιατρικής Σχολής, τη διεθνή αλληλεγγύη και την προσφορά της Κούβας.

Από τις σελίδες του Facebook καθώς και μέσω προσωπικών επαφών, όλους αυτούς τους μήνες, αισθανθήκαμε το τεράστιο ενδιαφέρον των Ελλήνων να γνωρίσουν λεπτομερώς τη δραστηριότητα των Διεθνιστών Κουβανών Γιατρών, την πρόοδο της επιστήμης στην Κούβα, την ανάπτυξη εμβολίων κατά του COVID -19 και την ανάγκη τους να πληροφορηθούν για τον εγκληματικό αποκλεισμό των Γιάνκηδων.

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για το 8ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, για τον διάλογο που αναπτύχθηκε, τις αποφάσεις του και την εκλογή του Πρώτου Γραμματέα του Κόμματος, Μιγέλ Ντίας-Κανέλ. Εκ μέρους του λαού της Ελλάδας, συγχαίρουμε τον λαό της Κούβας και τους ηγέτες του, και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία».

Ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης είναι βαθύς γνώστης της ιστορίας μας. Όταν ρωτήθηκε αν ήξερε ποιος ήταν ο Henry Reeve, ανέφερε με κάθε λεπτομέρεια τα σχετικά με την παρουσία αυτού του νεαρού Αμερικανού που αγωνίστηκε για την Ανεξαρτησία της Κούβας και το έκανε ακριβώς εδώ στο Camagüey υπό την ηγεσία του στρατηγού Ignacio Agramonte. Εξιστόρησε επίσης τις συνθήκες υπό τις οποίες ο Φιντέλ δημιούργησε το Σώμα (2005), αλλά και την άρνηση του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, να δεχτεί τη βοήθεια του νησιού μετά τον κυκλώνα Κατρίνα. (Λεπτομέρειες για Henry Reeve).

«Η Κούβα —κατέληξε ο Βελισσάριος— είναι η χώρα που επιβιώνει και καινοτομεί».

1997. Ο Βελισσάριος με τον Φιντέλ στο Σαντιάγο δε Κούβα.

– Είδα μια φωτογραφία σας με τον Φιντέλ Κάστρο· πού τραβήχτηκε, υπό ποιες συνθήκες και ποια θέση πιστεύετε πως κατέχει παγκοσμίως ως επαναστάτης ηγέτης;

«Σε διάφορα ταξίδια μου στην Κούβα, είχα τη χαρά και την τιμή να είμαι προσκαλεσμένος σε επίσημες εκδηλώσεις που διοργανώνονταν για τις επετείους της Κουβανικής Επανάστασης, να δω από κοντά τον Κομαντάντε και να του σφίξω το χέρι.

Σε μία από αυτές τις εκδηλώσεις, στο Σαντιάγο της Κούβας —μετά από μια μεγάλη έκθεση πολιτικού περιεχομένου που είχα οργανώσει στην Ελλάδα με κουβανικές αφίσες και την οποία είδαν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες— είχα έναν σύντομο διάλογο με τον Ανώτατο Διοικητή, για το θέμα αυτό, σχετικά με τις σκέψεις και τα συναισθήματα των Ελλήνων για την Κούβα.

«Η ζωή είναι άδεια χωρίς ιδέες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να παλεύω γι’ αυτές», μου είπε ο Φιντέλ και αυτό είναι για μένα κανόνας ζωής. Συνεχιστής των ιδεών του Απόστολου της Κούβας, Χοσέ Μαρτί, δεν κοίταξε σε ποια πλευρά της γης ζει κάποιος, αλλά σε ποια πλευρά βρίσκεται το καθήκον.

Αφιέρωσε τη ζωή του στο καθήκον, στο πλευρό του λαού της Κούβας, και οδήγησε την Επανάσταση στη θριαμβευτική της νίκη τον Ιανουάριο του 1959.

Ο Φιντέλ εκπροσωπεί τον ήρωα του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, ενέπνευσε τους Κουβανούς και τόσους άλλους λαούς του κόσμου που αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την εθνική κυριαρχία. Συνεπής σε όλα, εφάρμοζε πάντα αυτό που κήρυξε και εκπροσωπούσε και δεν απαίτησε από τους άλλους αυτό που δεν απαιτούσε από τον εαυτό του.

Παγκόσμια προσωπικότητα ο Φιντέλ, αντάρτης, διανοούμενος, πολιτικός τεράστιου κύρους. Ήξερε πώς να εκπληρώνει το έργο ζωής του. Σύμβολο πατριωτισμού, διεθνισμού και αξιοπρέπειας, που συμβαδίζει με το κομμουνιστικό όραμα της ελευθερίας, σε μια διαρκή προσπάθεια του ανθρώπου να βαδίζει όρθιος.

Αυτός ήταν και θα είναι ο αθάνατος Φιντέλ.

Όσο οι λαοί αντιστέκονται, όσο επιλέγουν το δρόμο του αγώνα, θα υποκλινόμαστε με σεβασμό στην κληρονομιά που μας άφησε ο Φιντέλ με το έργο του και το λόγο του.

Σε ό,τι με αφορά ακολουθώ τον ίδιο δρόμο, που είναι μακρύς, είναι δύσκολος, έχει χαρές, έχει λύπες και αποτυχίες. Αλλά η ιστορία δεν γυρίζει πίσω· κινείται σε μια ελικοειδή πορεία, όπου φορές μάς πάει στα ύψη κι άλλες φορές μάς ρίχνει στα πιο βαθιά σκοτάδια.

Η πίστη στην οργανωμένη δύναμη του λαού είναι και δική μου πίστη, η άσβεστη πίστη είναι και το δικό μου πρόγραμμα.

Το πνεύμα του Φιντέλ και των άξιων συνεχιστών του μας γεμίζει αισιοδοξία και μας κάνει να νιώθουμε αυτό το Νησί της Επανάστασης σαν να είναι δική μας πατρίδα, δική μας ελπίδα».

2 Μάη 2006. Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος»: Ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, η Αλεϊδίτα Γκεβάρα (κόρη του Τσε) κατά την τρίτη επίσκεψή της στην Ελλάδα (έχει επισκεφτεί τη χώρα μας 5 φορές· πρώτη το 1997) και η Αλέκα Παπαρήγα, Γεν. Γραμματέας, τότε, του ΚΚΕ, σε έκθεση που με θέμα «Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: Ο Φωτογράφος» (παρουσιάστηκαν φωτογραφίες τραβηγμένες από τον Τσε). Η έκθεση τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού της Κούβας και της πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα και διοργανώθηκε από το Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα, που εδρεύει στην Αβάνα, και από την εταιρεία «New Star».

*

Συγκέντρωση υπογραφών για υποστήριξη του αιτήματος: Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve»

Στις σελίδες του Fb

Νόμπελ στους γιατρούς της ΚΟΥΒΑΣ 2021

Premio Nobel de la Paz para las brigadas médicas cubanas Henry Reeve 2021

Στην πλατφόρμα

avaaz org: Βραβείο Νόμπελ για τους γιατρούς της Κούβας

Και στο email: [email protected]

*

_____________

Βλέπε σχετικά:

ΚΟΥΒΑ: Μια πατρίδα για όλον τον κόσμο —  Επιτροπή «Νόμπελ Ειρήνης στους Γιατρούς της Κούβας»

Κούβα: Μια πατρίδα για όλον τον Κόσμο – Από το 1961 με το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη στον Φιντέλ, μέχρι το Νόμπελ Ειρήνης 2021 στους Κουβανούς Γιατρούς

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα – Τιμητική εκδήλωση για τα 89 χρόνια από την γέννησή του, στην Αλκυονίδα

Εδώ θα μείνει(ς) για πάντα

Hasta la poesía de la revolución − Ο Τσε και η ποίηση

Τσε Γκεβάρα: Ο αρχαιολόγος, ο φωτογράφος, ο ποιητής

Μια ακροστιχίδα για τον Φιντέλ

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: