«Να αλλάξουμε τον κόσμο για το καλό του ανθρώπου…» – Έφυγε από τη ζωή ο Ηλίας Λογοθέτης

Έφυγε από τη ζωή ο δημοφιλής, σπουδαίος ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο δημοφιλής, σπουδαίος ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης.

Ο Ηλίας Λογοθέτης γεννήθηκε στις 15 του Απρίλη 1939 στη Λευκάδα.

Ήταν απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Παντείου Σχολής. Αρχικά ήθελε να ασχοληθεί με την όπερα, αλλά τελικά τον κέρδισε η υποκριτική.

Ως μαθητής της Σχολής της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν εμφανίστηκε σε πολλά έργα. Αναφέρεται ιδιαίτερα η συμμετοχή του στην «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου, στον «Επιστάτη» του Χάρολντ Πίντερ και στη «Δολοφονία του Μαρά» του Βάις.

Το 1967 αποφοίτησε και πήρε μέρος με το «Θέατρο Τέχνης» στο έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα».

Έχει παίξει σε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις. Από τις πιο γνωστές «Το αμάρτημα της μητρός μου» στην οποία πρωταγωνίστησε μαζί με τη σύζυγό του, Μαρία Ζαχαρή.

Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1970, στο έργο “Βαβυλωνία”.

Ο Ηλίας Λογοθέτης έγινε πλατιά γνωστός κυρίως σε κωμικούς ρόλους από συμμετοχές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το 2000 δέχτηκε τα θετικά σχόλια του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα  Χάρολντ Πίντερ για την ερμηνεία του στο θεατρικό έργο «Νεκρή Ζώνη».

Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους μεταξύ των οποίων, των Γιάννη Φέρτη-Ξένιας Καλογεροπούλου, Κάκιας Αναλυτή-Κώστα Ρηγόπουλου, Νίκου Ξανθόπουλου, Θανάση Βέγγου, Άγγελου Αντωνόπουλου-Μιράντας Κουνελάκη, με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου.

Συμμετείχε σε πολλά θεατρικά έργα στην τηλεόραση στο γνωστό «Θέατρο της Δευτέρας» (ΕΡΤ1). Έχει λάβει μέρος, επίσης, σε μουσικές παραστάσεις, όπως το αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ.

Ο Ηλίας Λογοθέτης έχει τιμηθεί με Βραβείο ερμηνείας από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τις ταινίες «Βαβυλωνία» (στο ρόλο του Αστυνόμου) και «Τα παιδιά της χελιδόνας» του Κ. Βρεττάκου (1988).

Δίδαξε στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή « Θεατρικά Δρώμενα ΙΑΣΜΟΣ» και στο Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλη Διαμαντόπουλου.

Σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Μαρία Ζαχάρη και γιος του ο επίσης ηθοποιός Αλέξανδρος Λογοθέτης.

Ηλίας Λογοθέτης – Μαρία Ζαχαρή. Από τη συνέντευξη στην Κατιούσα.

Το 2017 ο Ηλίας Λογοθέτης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην Κατιούσα, (φωτογραφίες) μαζί με την ηθοποιό, και σύζυγό του, Μαρία Ζαχαρή και τα μέλη του Κρητικού συγκροτήματος «Εράν», στα πλαίσια εκδήλωσης στον κινηματογράφο Αλκυονίς, όπου ο ίδιος απάγγελνε  αποσπάσματα από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας: Ρουσία».

Ηλίας Λογοθέτης: «Η τέχνη σήμερα είναι ο λακές της εξουσίας»

«(…) αν υπήρχε περίπτωση μέσω της Τέχνης η ανθρωπότητα να είχε βελτιωθεί, τότε θα είχε βελτιωθεί. Άλλωστε και το αίτημα του Μαρξ δεν ήταν να βελτιώσουμε τον κόσμο αλλά να τον αλλάξουμε. Αυτό παραμένει το μεγάλο αίτημα: να αλλάξουμε τον κόσμο για το καλό του ανθρώπου, κι όχι να του δώσουμε μερικά παραπάνω ψιχία. Να κάνουμε τον άνθρωπο να σκεφτεί, να μπει στην περιοχή του πνεύματος (…)» είχε επισημάνει μεταξύ πολλών άλλων ο σπουδαίος ηθοποιός.

Στη μνήμη του:

Η Κατιούσα προτείνει: «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Λάκη Παπαστάθη (Στη μνήμη του Ηλία Λογοθέτη)

 

Δείτε ακόμα:

Θέατρο τη Δευτέρα: «Ο Λεπρέντης» του Μιχαήλ Χουρμούζη

Θέατρο τη Δευτέρα: «Ξενοδοχείο ο Παράδεισος», του Ζωρζ Φεντώ

Θέατρο τη Δευτέρα: «Ένας ήρως με παντούφλες» των Αλ. Σακελλάριου και Χρ. Γιαννακόπουλου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: