Η Κατιούσα προτείνει: «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Λάκη Παπαστάθη (Στη μνήμη του Ηλία Λογοθέτη)

Δείτε την βραβευμένη κοινωνική ταινία του Λάκη Παπαστάθη, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του λογοτέχνη Γεωργίου Βιζυηνού, «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» – Στη μνήμη του σπουδαίου ηθοποιού Ηλία Λογοθέτη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή…

Η Κατιούσα προτείνει την βραβευμένη κοινωνική ταινία του Λάκη Παπαστάθη, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Έλληνα λογοτέχνη Γεωργίου Βιζυηνού, «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» (2001).

Στα τέλη του 19ου αιώνα (1892), ο συγγραφέας Γεώργιος Βιζυηνός κλείνεται σε ψυχιατρικό άσυλο στην Αθήνα. Λίγο πριν είχε ξεσπάσει το ερωτικό του πάθος για τη δωδεκάχρονη Μπεττίνα. Ζώντας έγκλειστος, προσπαθεί να θυμηθεί την παιδική του ηλικία στην Κωνσταντινούπολη και τη Θράκη. Παράλληλα, ξαναδιαβάζει το λογοτεχνικό του έργο, που στηρίζεται σε αυτές τις μνήμες. Το βίωμα, αλλά και η λογοτεχνική του επεξεργασία μπλέκονται στο ταραγμένο μυαλό του.

Κυρίαρχο πρόσωπο των αναμνήσεών του είναι ο πολύ ηλικιωμένος παππούς του, που έζησε τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής του ντυμένος κορίτσι, για να αποφύγει το στρατό. Ο παππούς του Βιζυηνού έζησε όλη του τη ζωή μέσα στα παραμύθια και στο όνειρο, διαμορφώνοντας κατά κάποιο τρόπο τον ψυχισμό του εγγονού του.

Η ταινία εκπροσώπησε τον ελληνικό κινηματογράφο σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ. Απέσπασε 7 Κρατικά Βραβεία Ποιότητας, ανάμεσά τους και αυτό της καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας.

 «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» (2001)

Διάρκεια: 87’

Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης. Σενάριο: Έλενα Πέγκα, Λάκης Παπαστάθης, Μαριάννα Κουτάλου (από το διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού). Φωτογραφία: Γιάννης Δασκαλοθανάσης. Πρωταγωνιστούν: Ηλίας Λογοθέτης, Υβόννη Μαλτέζου, Λάζαρος Ανδρέου, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ρούλα Πατεράκη, Μαρίνα Ψάλτη.

Δείτε την ταινία:

Στη μνήμη του σπουδαίου ηθοποιού Ηλία Λογοθέτη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: