Θέατρο τη Δευτέρα: «Ξενοδοχείο ο Παράδεισος», του Ζωρζ Φεντώ

Η φάρσα ως θεατρικό είδος έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του θεάτρου, και ο Ζωρζ Φεντώ είναι ένας από τους πρωτεργάτες της.

Η φάρσα ως θεατρικό είδος έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του θεάτρου, και ο γεννημένος στο Παρίσι Ζωρζ Φεντώ είναι ένας από τους πρωτεργάτες της. Πατώντας στο «καλοφτιαγμένο έργο» των προγενέστερων και επιστρατεύοντας την αχαλίνωτη φαντασία και την παράλογη ματιά, δημιουργεί έναν κόσμο εφιαλτικά αστείο και προκαλεί το «πρωτόγονο» γέλιο στο κοινό.

Τα στοιχεία που συνθέτουν τις κωμικές καταστάσεις είναι, μεταξύ άλλων, τα μπερδέματα των προσώπων, οι συζυγικές απάτες, η ανικανότητα, η σεξουαλικότητα και η επαρχιακή απλοϊκότητα.

Τη μετάφραση του έργου έκανε ο Σταμάτης Φασουλής. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Καζάκου, τα σκηνικά του Νίκου Πετρόπουλου και τα κοστούμια της Ιουλίας Σταυρίδου.

Θέατρο τη Δευτέρα: «Ξενοδοχείο ο Παράδεισος», του Ζωρζ Φεντώ

Η Ρένια Λουιζίδου και ο Πέτρος Φιλιππίδης στο «Ξενοδοχείο ο Παράδεισος», του Ζωρζ Φεντώ

Παίζουν οι ηθοποιοί: Πέτρος Φιλιππίδης, Μαρία Γεωργιάδου, Ηλίας Λογοθέτης, Νικολέτα Βλαβιανού, Ρένια Λουιζίδου, Νίκος Παπαδόπουλος, Παύλος Κοντογιαννίδης, Σπύρος Μπιμπίλας, Δημήτρης Σαραβάνος, Κατερίνα Γκίργκις, Αλεξάνδρα Θεοδωροπούλου, Ειρήνη Γεροντάκη.

(Το «Ξενοδοχείο ο παράδεισος», το έχουμε πρωτοπαρουσιάσει από τη στήλη – εδώ – με άλλους συντελεστές).

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: