Η Κατιούσα προτείνει: Δείτε την ταινία «Καλή πατρίδα, σύντροφε (Beloiannisz)» του Λευτέρη Ξανθόπουλου

Στην Ουγγαρία, στο χωριό “Μπελογιάννης” των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, ετοιμάζονται για τον επαναπατρισμό, μετά από 35 χρόνια αναγκαστικής υπερορίας… Η εξαιρετική ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου στην οποία παίζουν και κάτοικοι του χωριού, «ντυμένη» με την υπέροχη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου.

Η Κατιούσα προτείνει για απόψε τη βραβευμένη ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Καλή πατρίδα, σύντροφε (Beloiannisz)», παραγωγής 1986.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σημαντικού σκηνοθέτη, ποιητή και συγγραφέα Λευτέρη Ξανθόπουλου, που έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Η ταινία «Καλή πατρίδα, σύντροφε (Beloiannisz)», γυρίστηκε το 1985 στο χωριό των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων «Μπελογιάννης», στην Ουγγαρία, 50 χιλιόμετρα νότια της Βουδαπέστης. Εκεί κατέφυγαν μετά τον Εμφύλιο μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, που έχτισαν το χωριό δίνοντάς του το όνομα του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη.

Σκηνή από την ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Καλή πατρίδα, σύντροφε (Beloiannisz)»

Μέχρι τον Δεκέμβρη του 1950, είχαν εγκατασταθεί στο χωριό «Μπελογιάννης» περίπου 1.800 Έλληνες παρτιζάνοι, που έδωσαν στον τόπο και ανέπτυξαν πολιτιστικές δραστηριότητες. Μετά από 35 χρόνια αναγκαστικής υπερορίας, οι πρώην πολιτικοί πρόσφυγες και τα παιδιά τους ετοιμάζονται για τον επαναπατρισμό. Το χωριό ερημώνει…

Σκηνή από την ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Καλή πατρίδα, σύντροφε (Beloiannisz)»

Η όμορφη και συγκινητική ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου είναι «ντυμένη» με την υπέροχη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου.

Η ταινία «Καλή πατρίδα, σύντροφε (Beloiannisz)» βραβεύτηκε στο 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λοκάρνο (Ελβετία, 1986 – Ειδική Μνεία Κριτικής Επιτροπής), ενώ απέσπασε δύο βραβεία στο 27ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1986), πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και καλύτερης μουσικής, καθώς και “Διάκριση ποιότητας ταινίας” στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας ΥΠΠΟ 1987.

«Καλή πατρίδα, σύντροφε (Beloiannisz)»

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Ξανθόπουλος.

Σενάριο: Λευτέρης Ξανθόπουλος, Θανάσης Σκρούμπελος, Γιώργος Μπράμος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ανδρέας Σινάνος.

Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου.

Παίζουν: Αθηνά Παπαδημητρίου, Peter Trokan, οι κάτοικοι του χωριού Beloiannisz.

Διάρκεια: 82΄

Δείτε την ταινία:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: