Έφυγε από τη ζωή ο Λευτέρης Ξανθόπουλος, σκηνοθέτης της ταινίας «Καλή πατρίδα, σύντροφε»

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών ο ποιητής, συγγραφέας και σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Καλή πατρίδα, σύντροφε (Beloiannisz)», γυρίστηκε το 1985 στην Ουγγαρία και βραβεύτηκε στο 39ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λοκάρνο.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών ο ποιητής, συγγραφέας και σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος.

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε Νομικά χωρίς να δώσει πτυχιακές εξετάσεις. Στην Αγγλία σπούδασε κινηματογράφο, στη σχολή The London Film School. Έζησε για περισσότερο από δέκα χρόνια σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Σκηνοθέτησε μεγάλο αριθμό ταινιών ντοκιμαντέρ («Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης», «Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα», «Στα Τουρκοβούνια», «Επί Κολωνώ», «Η μεγάλη πομπή», «Παύλος Ζάννας», «Ποιος είναι ο τρελός λαγός», «Σκοτεινός συνωμότης», κ.ά).

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Καλή πατρίδα, σύντροφε (Beloiannisz)», γυρίστηκε το 1985 στην Ουγγαρία και βραβεύτηκε στο 39ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λοκάρνο, ενώ η επόμενη «Ο Δραπέτης» (1991) συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο 44ο Φεστιβάλ των Καννών.

Σκηνή από την ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Καλή πατρίδα, σύντροφε (Beloiannisz)»

Η ταινία – ντοκιμαντέρ «Καλή πατρίδα, σύντροφε (Beloiannisz)» αναφέρεται στο χωριό «Νίκος Μπελογιάννης», στην Ουγγαρία. Εκεί κατέφυγαν μετά τον Εμφύλιο πολιτικοί πρόσφυγες δίνοντας στο χωριό το όνομα του Νίκου Μπελογιάννη.. Το χωριό χτίστηκε το 1950 και οι Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες του έδωσαν ζωή και ανέπτυξαν πολιτιστικές δραστηριότητες. Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος με την κάμερά του καταγράφει την προετοιμασία των προσφύγων για την επιστροφή στην πατρίδα, την ερήμωση του χωριού, που για χρόνια φιλοξένησε τους ξενιτεμένους, λόγω των πολιτικών φρονημάτων τους, Ελληνες. Η όμορφη και συγκινητική ταινία είναι «ντυμένη» με την υπέροχη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου. Παίζουν η Αθηνά Παπαδημητρίου, ο Πίτερ Τρόγιαν και κάτοικοι του χωριού «Νίκος Μπελογιάννης». Η ταινία απέσπασε επίσης δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1986, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και μουσικής.

Σκηνή από την ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Καλή πατρίδα, σύντροφε (Beloiannisz)»

Τον Γενάρη του 1967, ποιήματα του Λευτέρη Ξανθόπουλου βραβεύονται στον Γ’ πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό του περιοδικού «Πανσπουδαστική». Το 1972 εκδίδεται η πρώτη του ποιητική συλλογή Αντίψυχα (β’ έκδοση 1992). Ακολουθούν: Περιπέτειες πλανόδιου σωματοφύλακα ονείρων, Το κόκκινο δωμάτιο, Σήκωσε το κεφάλι σου πατέρα, Η ορμή του νερού και των υδάτων, ‘Αγγελος των πρώτων ημερών (πεζό), Γιατί οι γυναίκες δεν αγαπούν τη βροχή, Η έβδομη βροχή και Γάτες αλλού (μικρές ιστορίες).

Ανάμεσα στις πρόσφατες δουλειές του στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται οι τίτλοι: Η εποχή των κενταύρων – Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος (2009), Γεώργιος Ν. Παπανικολάου – Παπ τεστ (2008), Σπίτι δίπλα στη θάλασσα – Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλος (2007), Ενας υπέροχος άνθρωπος – Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (2006), Ο κήπος με τ’ αμέτρητα παράθυρα – Νίκος Εγγονόπουλος (2005), Κληρονόμος πουλιών – Μίλτος Σαχτούρης (2004), και πολλά άλλα.

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος προσπαθούσε πάντα, είτε έκανε τηλεόραση είτε κινηματογράφο, να υπηρετεί πιστά την κινηματογραφική τέχνη. Οι δουλειές του χαρακτηρίζονται από την εις βάθος ανάλυση του θέματος και από την αγάπη του προς το αντικείμενο της μελέτης του.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: