Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή: Να εξαιρεθεί το Μουσείο Βάσως Κατράκη από την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων και να ενισχυθεί

Το ζήτημα με το «Κέντρο και Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών Βάσως Γ. Κατράκη» στο Αιτωλικό, το οποίο, σύμφωνα με τον νόμο 5056/2023 (ΦΕΚ 163/Τ.Α΄/6-10-2023), καταργείται ως νομικό πρόσωπο, φέρνει το ΚΚΕ με Ερώτηση στη Βουλή.

Το ζήτημα με το «Κέντρο και Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών Βάσως Γ. Κατράκη» στο Αιτωλικό, το οποίο, σύμφωνα με τον νόμο 5056/2023 (ΦΕΚ 163/Τ.Α΄/6-10-2023), καταργείται ως νομικό πρόσωπο, φέρνει το ΚΚΕ με Ερώτηση στη Βουλή.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ που υπογράφουν την Ερώτηση, Νίκος Παπαναστάσης, Γιάννης Δελής, Σεμίνα Διγενή και Νίκος Καραθανασόπουλος, ρωτούν αν θα εξαιρεθεί το Μουσείο αυτό από την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων, όπως ζητά με ομόφωνη απόφασή του (αρ. 255/10-11-2023) ο δήμος Μεσολογγίου και αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη γενναία χρηματοδότησή του και στη διασφάλιση της διοικητικής του αυτοτέλειας.

Το «Κέντρο και Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών Βάσως Γ. Κατράκη» στο Αιτωλικό

Πιο συγκεκριμένα, η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Το “Κέντρο και Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών Βάσως Γ. Κατράκη” στη γενέτειρά της το Αιτωλικό, ΝΠΔΔ του δήμου Μεσολογγίου, εγκαινιάστηκε και λειτουργεί από το 2006, με στόχο τη διάσωση, ανάδειξη, τεκμηρίωση και προβολή του έργου της Βάσως Κατράκη σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, που περιγράφονται στο καταστατικό του μουσείου και που αφορούν τη γενικότερη μορφωτική – αισθητική παιδεία αλλά και την ανάδειξη του Αιτωλικού ως χώρου σύγχρονου πολιτισμού. Η πολιτεία αναγνώρισε και τίμησε την Βάσω Κατράκη για την προσφορά της, κατασκευάζοντας το κτίριο του μουσείου, στο οποίο η οικογένειά της απόθεσε σχεδόν το σύνολο του έργου της.

Σύμφωνα με τον Ν. 5056/2023 το νομικό πρόσωπο “Κέντρο και Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών Βάσως Γ. Κατράκη” στον δήμο Μεσολογγίου καταργείται.

Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που υπαγορεύουν την εξαίρεση του μουσείου και την παραμονή του ως αυτόνομου Νομικού Προσώπου του δήμου Μεσολογγίου:

– Είναι φανερό ότι η ενσωμάτωση του μουσείου και η αφομοίωσή του από τις απρόσωπες Υπηρεσίες του δήμου θα στερήσει το μουσείο από κάθε δυνατότητα εξειδικευμένης επιστημονικής μέριμνας και ανάπτυξής του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

– Το “Κέντρο και Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών Βάσως Γ. Κατράκη” απαιτεί τη συστηματική εργασία σε αυτό επιστημονικού προσωπικού με γνώσεις στην Ιστορία της Τέχνης και την τέχνη της χαρακτικής και εξειδικευμένη κατάρτιση στη διάσωση, τεκμηρίωση και προβολή του έργου της Βάσως Κατράκη, καθώς και την παρουσία στη διοίκησή του εκπροσώπων του εικαστικού καλλιτεχνικού χώρου, με γνώσεις ζωγράφου – χαράκτη. Επίσης, η παρουσία της οικογένειας της Βάσως Κατράκη στη διοίκηση του μουσείου αποτελεί εγγύηση για τον δήμο για την εκπλήρωση των σκοπών του.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί:

– Αν θα εξαιρεθεί το μουσείο αυτό από την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων, όπως ζητά με ομόφωνη απόφασή του (αρ. 255/10-11-2023) ο δήμος Μεσολογγίου και αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη γενναία χρηματοδότησή του και στη διασφάλιση της διοικητικής του αυτοτέλειας, ώστε να αναπτυχθεί όπως του πρέπει ως μουσείο διεθνούς εμβέλειας, αντάξιο της μεγάλης και με διεθνείς διακρίσεις χαράκτριας Βάσως Κατράκη.

– Με ποιο τρόπο θα καλυφθεί η ανάγκη ειδικευμένης επιστημονικής μέριμνας στο εν λόγω μουσείο, όσον αφορά την καταγραφή, μελέτη, διάσωση, συντήρηση, ανάδειξη, τεκμηρίωση και προβολή του μεγάλου πλούτου που υπάρχει στο μουσείο αυτό».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: