Μάρκος Σκούφαλος – Συνέντευξη: Έχουμε προτάσεις και πρόγραμμα για τον λαό, όχι για τους εργολάβους και το μεγάλο κεφάλαιο!

Όταν μια δημοτική ή περιφερειακή αρχή δηλώνει αναρμόδια για τις ζωές μας, όταν μια κυβέρνηση εφαρμόζει το «πάμε και όπου βγει», τότε ο λαός πρέπει να σώσει το λαό. Αυτό είναι μονόδρομος και σε αυτή τη ρότα βαδίζουμε στο δήμο και στην περιφέρεια.

Εν όψει των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών στην Τοπική Διοίκηση, συνομιλούμε με τον Μάρκο Σκούφαλο, υποψήφιο δήμαρχο Χίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Μεταξύ άλλων μας μιλάει για το προσφυγικό και τις αιτίες του ρατσισμού στο νησί, όπου το ψάρι βρωμάει πάντα από το κεφάλι, για την παντελή έλλειψη πολιτικής προστασίας στο νησί, τα τοπικά προβλήματα και τον αγώνα της Λαϊκής Συσπείρωσης να τα συνδέσει με την κυρίαρχη πολιτική, αναδεικνύοντας τη ρίζα τους. Σχολιάζει επίσης τα εμπόδια που μπαίνουν στη “σκλάβα συνείδηση” του λαού, για να ξεσηκωθεί, ενώ απαντά και στη στερεοτυπική επίθεση των αντιπάλων της ότι η ΛΑ.ΣΥ. “δεν έχει θέσεις και πρόγραμμα”.

Είναι όντως έτσι; Διαβάστε πιο αναλυτικά όσα μας είπε στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Πώς αποτιμάτε την παρουσία της απερχόμενης διοίκησης;

Αν θέλουμε να δώσουμε το στίγμα της απερχόμενης διοίκησης της δημοτικής αρχής του κ. Κάρματζη, αυτό είναι δημοτική αρχή πρόθυμη για όλα. Πρόθυμη να βάλει πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης είτε αυτή αφορά στην οικονομία, μέσω της φορολογίας και των τελών, είτε αφορά στο να την ξελασπώνει αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες κρατικές χωρίς πόρους, είτε να λειτουργεί ως λαγός για τη δημιουργία υπερδομής φυλακής για τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες των ιμπεριαλιστικών πολέμων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που γίνονται με τη συμμετοχή φυσικά όλων των δικών μας κυβερνήσεων.

Είχαμε μία δημοτική αρχή που το ανήθικο πολιτικά, πλην νόμιμο με βάση την αστική σαπίλα του νομοθετείν, το είχε αναγάγει σε βασική αρχή. Οι απ’ ευθείας αναθέσεις και η κατάτμηση έργων στους ημέτερους εργολάβους και παρατρεχάμενους, έχουν λάβει διαστάσεις καθημερινής λειτουργίας, γι’ αυτό και η πληθώρα καταγγελιών όσων αποκλείονται. Ήταν μια δημοτική αρχή που αρνούνταν πεισματικά να εφαρμόσει αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, όπως αυτές για τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της, προσλήψεις, έργα κλπ, την επιστροφή των χρημάτων που περιέκοψε από τις σχολικές επιτροπές, τις δεσμεύσεις της απέναντι στις αποφάσεις του ΔΣ για τα σχολεία.

Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι σε αυτήν την 4ετία βρεθήκαμε μπροστά σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Μία βάρβαρη αντιλαϊκή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που κατήργησε ακόμα και τις όποιες επιφάσεις της αστικής Δημοκρατίας υπήρχαν στην τοπική διοίκηση, μεταφέροντας όλες τις ουσιαστικές αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου στην οικονομική επιτροπή, ώστε κυρίως οι δικοί της δήμαρχοι, αλλά και οι άλλοι του αστικού τόξου που τους φταίει η απλή αναλογική, να μπορούν να «κυβερνήσουν», όπως κουτοπόνηρα ισχυρίστηκε, για να επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική: δηλαδή το 28% στην περίπτωση της Χίου, να μπορεί να αποφασίζει σε βάρος του 72% της θέλησης του χιώτικου λαού, που εκφράστηκε διαφορετικά.

Τι είδους αντιπολίτευση έκαναν οι άλλες δυνάμεις που διεκδικούν το χρίσμα στον Δήμο;

Η πλειοψηφία των άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης είχαν πολιτική μήτρα είτε «ανεξάρτητους» της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ με ανταύγειες ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ. Εξαίρεση αποτελούσε η παράταξη διάφορων ανένταχτων ριζοσπαστικών δυνάμεων του αριστερού χώρου και δικτύων αλληλέγγυων, που σε πολλές περιπτώσεις ψήφιζαν θέσεις και προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης ή συμπορεύονταν στο αγωνιστικό πλαίσιο, διατηρώντας φυσικά και τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Οι υπόλοιπες δυνάμεις του αστικού τόξου, όπως λέμε εμείς, επικέντρωναν την κριτική τους στο βίο και πολιτεία της δημοτικής αρχής, που ήταν φυσικά κάκιστη και αντιλαϊκή, αλλά προσωποποιούσαν το όλο πρόβλημα στο δήμαρχο, αφήνοντας στην άκρη την πολιτική της κυβέρνησης και τις αντιδραστικές εξελίξεις στο χώρο της τοπικής διοίκησης, μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ μαζί και χώρια.

Αυτό, καταλαβαίνετε, βολεύει τα συστημικά κόμματα, αφού η συζήτηση περιορίζεται στο πρόσωπο του διαχειριστή και όχι στις ακολουθούμενες πολιτικές, καλλιεργώντας αυταπάτες, ότι αρκεί να αλλάξει ένα πρόσωπο και να οδηγηθούμε στο όνειρο και στο ελπιδοφόρο μέλλον της Χίου, την ώρα που βαθαίνει όλο και περισσότερο η εξάρτηση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τις πολιτικές τους, με δήμους που λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες. Όσον αφορά το χρίσμα των νυν, έχουμε την υπάρχουσα δημοτική αρχή αγκαζέ με τη ΝΔ και τον τοπικό βουλευτή, τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ με ανταύγειες ΝΔ, έναν «αντάρτη» της ΝΔ μαζί με τους ξεπλένηδες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, -άλλο οι απλοί ψηφοφόροι που νιώθουν αριστεροί και αρκετοί δεν τους ακολουθούν πλέον σε αυτόν τον κατήφορο-, έναν επίσης υποψήφιο, προερχόμενο από το χώρο της ΝΔ που διαφοροποιήθηκε κυρίως λόγω πολιτικής του προσφυγικού και της κατασκευής υπερδομής από την κυβέρνηση, με εθνικιστική εστίαση πάνω στο θέμα την πρώτη περίοδο, που εκφραζόταν μέσα από τη λεγόμενη «Παγχιακή Επιτροπή», και τέλος τη Λαϊκή Συσπείρωση που αποτελεί το βασικό πυλώνα της λαϊκής πάλης για τα καθημερινά προβλήματα και τη λαϊκή αντιπολίτευση.

Πώς κρίνετε τη διαχείριση του εργατικού προσωπικού του Δήμου από τους τοπικούς φορείς και το κεντρικό κράτος;

Η κεντρική κυβέρνηση και κατ’ επέκταση οι δήμοι και οι περιφέρειες χρησιμοποιούν τους οργανισμούς τους και το προσωπικό ως φέουδο, ως λάφυρο από την μια μεριά, από την άλλη έχουν επιβάλει ένα μεσαιωνικού τύπου νομικό πλαίσιο, που ανακυκλώνει την ανεργία, την ανασφάλεια, εντείνει τις εγγενείς αδυναμίες παραγωγής έργου, με το να μην υπάρχει μόνιμο προσωπικό και με σταθερές εργασιακές και ασφαλιστικές σχέσεις.

Ο δήμος της Χίου για παράδειγμα, έχει 8μηνίτες, έχει με μπλοκάκια, διμηνίτες, αορίστου χρόνου, με τετράμηνες συμβάσεις κλπ. Εν μέσω covid δόθηκαν εκατομμύρια για προσλήψεις, που αν εξαιρέσεις την καθαριότητα, γέμισαν τα γραφεία από γραμματείς των αντιδημάρχων και των άλλων παρατρεχάμενων, καθαρόαιμα ρουσφέτια χωρίς κανένα κριτήριο, την ώρα που υπάρχουν για ολόκληρο το δήμο δυο υδραυλικοί, δύο ηλεκτρολόγοι, ελάχιστο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό, αποψιλωμένη Τεχνική υπηρεσία σε πολιτικούς μηχανικούς και μηχανολόγους, σε δασολόγους και λοιπές ειδικότητες αιχμής. Μέσω των εταιρειών του δήμου μεταγγίζουν εργαζόμενους, κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, όπως έγινε με τη ΔΙΑΝΟΧ που «δάνειζε» εργαζόμενους στο δήμο, οι οποίοι στην ουσία ήταν ξεκρέμαστοι και παρόλες τις καταγγελίες μας και στο ΔΣ και στους επόπτες εργασίας τίποτε δεν έγινε, με πλήρη κυβερνητική κάλυψη.

Συμπερασματικά, το αστικό κράτος και τα φερέφωνά του στους δήμους και στις περιφέρειες δεν ιεραρχεί με βάση τις λαϊκές ανάγκες το προσωπικό, αλλά με βάση τη δημιουργία εξαγορασμένων και υποτελών συνειδήσεων αφενός, αφετέρου στην προοπτική ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών, έχει απαγορεύσει τις προσλήψεις ή αυτές γίνονται με το σταγονόμετρο, ώστε να απαξιωθεί ακόμα περισσότερο ό,τι έχει μείνει από το δημόσιο τομέα έστω και στα αστικά πλαίσια.

Τι τρέφει, κατά τη γνώμη σας, τον ρατσισμό και τον φασισμό στο νησί; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο;

Ο Χορκχάιμερ έλεγε ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το φασισμό, αν δεν μιλήσουμε για τον καπιταλισμό. Αντιλαμβάνεστε ότι ο φασισμός με τον καπιταλισμό είναι νύχι με κρέας, γέννημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στην οποία στηρίζεται ο καπιταλισμός και έχει ανάγκη αυτή τη μορφή της ανοιχτής δικτατορίας της αστικής τάξης, όταν βρίσκεται σε κίνδυνο ή όταν θέλει να ελέγξει τους κραδασμούς της ταξικής πάλης.

Στο νησί την τελευταία δεκαετία έχουμε συγκλονιστεί από το προσφυγικό και μεταναστευτικό δράμα των ξεριζωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στους οποίους μετέχουν και είναι συνένοχες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Η αστική τάξη του νησιού, από την πρώτη στιγμή στο πρόσωπο του πρόσφυγα και μετανάστη, είδε τον κίνδυνο για τα κέρδη της, μέσω της πτώσης στον τουρισμό ξένο και ντόπιο, αλλά και στα σχέδιά της για περαιτέρω επέκτασή της στο συγκεκριμένο τομέα. Από κοντά και μικροαστικά στοιχεία που βλέποντας τα αντικειμενικά προβλήματα που δημιουργούνταν εξ αιτίας του υπερπληθυσμού και της έντασης που ζούσαμε όλοι μας με ευθύνη των κυβερνήσεων, άρχισε να αντιδρά στη βάση ότι πέφτει ο τζίρος των μαγαζιών κλπ., συν το γεγονός ότι οι περισσότεροι βιώναμε αυτό το βαρύ κλίμα του ανθρώπινου πόνου, που βρίσκεται συνεχώς έξω από την πόρτα σου και σε καταβάλλει ψυχικά, από την άλλη έπρεπε να αντιμετωπίζεις και τη μισανθρωπιά που απλωνόταν σαν την πανούκλα.

Όσο μεγάλωναν οι ροές αυξάνονταν και τα προβλήματα γύρω από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ ή σε άλλους πρόχειρους καταυλισμούς όπως η Σούδα, είτε με την εξαθλίωση που επικρατούσε, είτε με την παραβατικότητα ως αποτέλεσμα του εγκλεισμού είτε με εθνοτικές διαφορές, που έρχονταν στο προσκήνιο από τις κακουχίες και που δημιουργούσαν μια εκρηκτική κατάσταση επικίνδυνη και για τον ντόπιο πληθυσμό και για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο φασιστικός και ρατσιστικός εσμός, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός του εγκλωβισμού αυτών των ανθρώπων στο νησί και με την ανοχή της κεντρικής εξουσίας και των αστικών κομμάτων, στελέχη του φωτογραφίζονταν με τον τωρινό απερχόμενο περιφερειάρχη, άρχισε να σπέρνει το ρατσισμό, τη θεωρία του αφελληνισμού των νησιών μας, το μίσος στη διαφορετικότητα. Από κοντά και ο τότε υπουργός μετανάστευσης και βουλευτής Χίου της ΝΔ, που έριχνε λάδι στη φωτιά με τα push backs και τις ρατσιστικές του αναφορές, κυρίως όμως με τα σχέδια της κυβέρνησης για υπερδομή –φυλακή των κατατρεγμένων.

Όλα αυτά έσπρωχναν τη χιώτικη κοινωνία στα όριά της, με συνεχείς συγκρούσεις και συγκεντρώσεις που τον τόνο έδιναν οι φασίστες , ασχέτως των προθέσεων των άλλων συμμετεχόντων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με αφορμή την εισβολή των ΜΑΤ της κυβέρνησης στο νησί για να επιβάλλουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης των κατατρεγμένων συγκροτήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή αγώνα αιρετών και κατοίκων της Χίου, επί του πεδίου, και σ’ αυτήν βασικό ρόλο έπαιξε η Λαϊκή Συσπείρωση, μαζί με δύο άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης του αστικού τόξου, με κύριο όμως συνεκτικό κρίκο, «δεν στοχοποιούμε ανθρώπους, αλλά τις πολιτικές εγκλωβισμού στα νησιά μας» και το σύνθημα που σχηματοποιήθηκε μετά τη νίκη του χιώτικου λαού και το διώξιμο των ΜΑΤ, «ούτε στο Θόλος ούτε πουθενά στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά».

Έχουμε κερδίσει μάχες και στα βουνά μας και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, με δεδομένο ότι ο νυν δήμαρχος ήταν ο εξ απορρήτων της κυβέρνησης και του υπουργού και στα δικαστήρια, ο πόλεμος όμως είναι μπροστά μας, το πρόβλημα παραμένει, οι απάνθρωπες πολιτικές των ΝΑΤΟ-ΕΕ εξακολουθούν να υφίστανται, όπως και σχετικές συμφωνίες εγκλωβισμού, έχουμε τεράστια αύξηση συγκριτικά των ροών κατά 232 % αυτό το καλοκαίρι. Επομένως δεν χωρά κανένας εφησυχασμός, ούτε ως προς τα αναφερόμενα σχέδια ούτε ως προς το φασιστικό –εθνικιστικό-ακροδεξιό τόξο που και στη Χίο μετά τις εκλογές αριθμεί γύρω στο 10% και είναι έτοιμο να σπείρει παλιανθρωπιά και μίσος.

Έχει ικανοποιητική προστασία η Χίος απέναντι στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς, πλημμύρας, σεισμού κτλ;

Η Χίος δεν έχει καμιά διαφορά από αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Μηδενική πρόληψη στην αντιπυρική και αντισεισμική προστασία. Σε κάθε δημοτική περίοδο και πριν που είμαστε χωριστοί δήμοι και μετά ως Λαϊκή Συσπείρωση, θέτουμε όλα αυτά τα ζητήματα χωρίς ανταπόκριση. Την τελευταία δεκαετία δυο φορές κάηκε το νησί, μετρώντας πάνω από 220 χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους και καλλιεργειών. Κι όμως, καθαρισμοί δεν γίνονται με εξαίρεση για πρώτη φορά φέτος που διέθεσαν ένα εκατομμύριο στα περιαστικά δάση από το πράσινο ταμείο με διαχειριστή το δασαρχείο, αυτό όμως είναι σταγόνα στον ωκεανό, αλλά και κανόνας στο τι πρέπει να γίνει. Στην πιο σοβαρή φωτιά φέτος στο νησί που ήμαστε εκεί, εκείνη τη στιγμή και μπροστά στον κίνδυνο καταστροφικής επέκτασης, δόθηκε η εντολή για καθαρισμό της αντιπυρικής ζώνης και διεύρυνσή της!!! Απαράδεκτα πράγματα αν σκεφτείς ότι κάθε δυο χρόνια πρέπει να καθαρίζονται οι αντιπυρικές ζώνες, να γίνονται οργανωμένοι καθαρισμοί, να απομακρύνεται η καύσιμη ύλη και να χαράσσονται νέες ζώνες.

Ίδια κατάσταση και στα αντιπλημμυρικά, με τη διαφορά ότι επιτέλους ολοκληρώθηκε το έργο του Καλοπλύτη μετά από δεκαετίες, που στο παρελθόν είχε προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην πόλη, ωστόσο υπάρχουν περιοχές που είναι στο κόκκινο και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτε πλην του σχεδιασμού τους. Κανένα σχολείο ή δημόσια υπηρεσία δεν έχει αντισεισμική προστασία με τα σύγχρονα δεδομένα και προδιαγραφές, αν λάβουμε υπόψη ότι τα περισσότερα κτίρια είναι παλιά και δεν έχει γίνει κανένας ενδελεχής έλεγχος εκτός από τους μακροσκοπικούς, που δεν έχουν και καμία εγγύηση. Για όλα αυτά είχαμε ζητήσει να γίνουν θεματικές συνεδριάσεις, έγινε αποδεκτό, πάρθηκαν αποφάσεις που δεν τηρήθηκε σχεδόν καμία, ένας ακόμα τρόπος να μας «βγάζουν από το κεφάλι» τους, γιατί αυτά μόνο ένα ισχυρό μαζικό κίνημα μπορεί να τα επιβάλει και δυστυχώς είμαστε πίσω από τις ανάγκες και τα πρέπει της εποχής.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται το δίκτυο των σχολικών μονάδων του νησιού;

Οι σχολικές μονάδες είναι υποσυντήρητες στο σύνολό τους. Τα αιτήματα των διευθυντών/ντριών των σχολείων μαζεύονται και απλώς χρονίζουν στα ντουλάπια. Η μόνιμη επωδός ότι δεν φτάνουν τα λεφτά, που είναι ελάχιστα, μόνο 190 χιλιάδες είναι η ΣΑΤΑ σχολείων που δίνει η κυβερνητική αθλιότητα της ΝΔ, όσο δηλαδή και ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που αυτό δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για να μην διεκδικούνται επιπλέον χρήματα. Απαιτείται να ιεραρχούνται οι δαπάνες με βάση τις κύριες ανάγκες του λαού και όχι τις ανάγκες της αυλής της δημοτικής αρχής, των εργολάβων και των διάφορων αχρείαστων αναπλάσεων, όπως ο δημοτικός κήπος που θα κοστίσει 3,8 εκατομμύρια ευρώ! Να σημειωθεί επίσης ότι ο δήμος της Χίου έχει μια σοβαρή περιουσία που του αποφέρει έσοδα, αλλά το ζήτημα είναι σε ποια κατεύθυνση διαχειρίζονται αυτά τα ποσά.

Πρόσφατα είχατε μια μικρή περιπέτεια υγείας, που ανέδειξε τα μεγάλα κενά του δημόσιου τομέα και την έλλειψη ασθενοφόρων. Ποια είναι η συνολική εικόνα των υπηρεσιών της Υγείας για τους κατοίκους του νησιού;

Το τουριστικό «θαύμα» επετεύχθη και στο νησί μας αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων του τουρισμού, αφού η πληρότητα άγγιξε ακόμα και το 100% τόσο στη πόλη όσο και στα χωριά, ωστόσο οι εργαζόμενοι σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές (ΤΕΠ, ΜΕΘ, Χειρουργική, Παθολογική, Καρδιολογική, ΜΤΝ κλπ) έχουν στην κυριολεξία γονατίσει εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας τους, αφού δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για ενίσχυση του νοσοκομείου με επικουρικό προσωπικό κατά την θερινή περίοδο για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Την ίδια στιγμή τους οφείλονται δεκάδες ημέρες άδειας προηγούμενων ετών, καθώς και οφειλόμενα ρεπό. Την κατάσταση δυσχεραίνει και η υποστελέχωση της ΠΦΥ των ΚΥ Χίου και Πυργιού, καθώς και των αγροτικών πολυδύναμων ιατρείων, η ενίσχυση των οποίων θα μπορούσε να συμβάλλει ουσιαστικά στην αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου και των ΤΕΠ από τα μη επείγοντα περιστατικά ρουτίνας.        

Λόγω των μεγάλων ελλείψεων, σε όλες τις βάρδιες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών, καθώς και η μεταφορά ασθενών για διαγνωστικές εξετάσεις. Συχνά, το ρόλο του τραυματιοφορέα αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι συνοδοί των ασθενών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή μεταφορά τους. Οι βοηθοί θαλάμου μετακινούνται από κλινική σε κλινική στη λογική του μπαλώματος για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών. Η πολυδιαφημιζόμενη νέα παθολογική κλινική αποδεικνύεται, όπως είχαν προβλέψει οι εργαζόμενοι, εξαιρετικά μικρή, αφού οι διασπορές ασθενών σε άλλες κλινικές (Καρδιολογική, χειρουργική) είναι καθημερινό φαινόμενο προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες κλίνες. Παράλληλα, στα όριά της έχει βρεθεί και η ΜΕΘ εξαιτίας και της αύξησης των περιστατικών.    

Τέλος, η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων. Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι επικουρικοί και οι εργαζόμενοι του προγράμματος του ΟΑΕΔ, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του έτους. Μεγαλύτερα θα είναι τα προβλήματα με την έναρξη της λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής.

Όλα τα παραπάνω τέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο από τη Λαϊκή Συσπείρωση, αλλά δηλώθηκε αναρμοδιότητα εκ μέρους της δημοτικής αρχής και της πλειοψηφίας των υπόλοιπων παρατάξεων και περιορίστηκε η βοήθεια σε τριάντα χιλιάδες ευρώ από τα 50 χιλιάδες που είχαμε ψηφίσει για αναλώσιμα κλπ.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι όταν μια δημοτική ή περιφερειακή αρχή δηλώνει αναρμόδια για τις ζωές μας, όταν μια κυβέρνηση εφαρμόζει το «πάμε και όπου βγει», τότε ο λαός πρέπει να σώσει το λαό. Αυτό είναι μονόδρομος και σε αυτή τη ρότα βαδίζουμε στο δήμο και στην περιφέρεια.

Σε ποιο βαθμό έχουν διεισδύσει οι εργολάβοι και τα συμφέροντα στις λειτουργίες του Δήμου;

Με τον αγώνα μας και την πίεση που ασκούμε, σε συνδυασμό με το συνδικαλιστικό κίνημα του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ που κυριαρχούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αλλά και του σωματείου των ΟΤΑ, που σε γενικές γραμμές κρατά σωστές θέσεις, δεν έχουμε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στο δήμο της Χίου και προς το παρόν δεν τολμούν να το αγγίξουν. Ψήφισαν όμως τον ΑΟΤΑ, μέσω της οικονομικής επιτροπής, τον αναπτυξιακό Οργανισμό, που είναι μια παρένθετη εταιρεία του δήμου για ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και προσλήψεις από το παράθυρο, αλλά προς το παρόν παραμένει επί της ουσίας ανενεργός, μόνο για να δικαιολογεί τις αποζημιώσεις του προέδρου του και των υπαλλήλων που απασχολεί. Σε επίπεδο έργων γίνεται πάρτι των εργολάβων με κατατμήσεις και απευθείας αναθέσεις που στην τετραετία ξεπέρασαν τις 1200.

Ποια άλλα ζητήματα αιχμής προτάσσετε εν όψει των εκλογών του Οκτώβρη;

Ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα με ανακύκλωση στην πηγή, μείωση των ανταποδοτικών τελών και της τιμής του νερού. Εκπαίδευση και σχολεία, μείωση τροφείων και ανέγερση νέων σχολείων και βρεφονηπιακών, αντιπυρική, αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία, προστασία του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του νησιού μας από τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», που δεν είναι τίποτε άλλο από τον όλεθρο των βιομηχανικών ΑΠΕ που θα αλλάξουν άρδην τη φυσιογνωμία του νησιού. Καμιά υπερδομή φυλακή για τους κατατρεγμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων εκτός από ένα χώρο καταγραφής και ταυτοποίησης, με μεταφορά τους στην ενδοχώρα σε αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας ή στις χώρες προορισμού τους.

 

Τι απαντάτε σε όσους λένε πως η Λαϊκή Συσπείρωση δεν έχει προτάσεις και πρόγραμμα;

Πρώτον ότι δεν έχουμε προτάσεις και πρόγραμμα που να εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, τα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα, τα επιχειρηματικά κέρδη, αλλά έχουμε προτάσεις και πρόγραμμα, που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Αποτελείται από 21 σελίδες και όσοι ενδιαφέρονται στο φυλλάδιο που μοιράζουμε, υπάρχει ένα Qr code που αν το σκανάρουν μπορούν να διαβάσουν το πρόγραμμα. Έχουμε hi tec ψηφοδέλτιο και έχουν φροντίσει γι’ αυτό οι ειδικοί.

Πείτε μας λίγα λόγια για το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, τα πρόσωπα που συσπειρώνει και τα χαρακτηριστικά της σύνθεσής του.

Είναι ένα ψηφοδέλτιο με νιάτα, με εργάτες, υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, νέους επιστήμονες επαγγελματίες, αγρότες φοιτητές, απόμαχους της δουλειάς, αλλά όχι απόμαχους του ταξικού αγώνα. Ένα ψηφοδέλτιο σάρκα από τη σάρκα του λαού μας. Ελπίδα για το νησί και κυρίως ένα ψηφοδέλτιο ανιδιοτέλειας, προσφοράς και αξιοπρέπειας, αλλεργικό στα ρουσφέτια, στα ταξίματα και στην εξαγορά συνειδήσεων.

Πόσο εύκολο είναι να καταλάβουν οι δημότες ότι ψηφίζουν πολιτικές και όχι πρόσωπα;

Στην «Καμπάνα» ο Βάρναλης γράφει,

«Αν είναι η σκέψη σου
πριν από σένα
δεν είναι απόκομμα
θεού και γέννα:
τη σκλάβα σκέψη σου,
σκλάβα δετή,
σου ‘τηνε πλάσανε
οι Δυνατοί…»

Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο να γίνει το συνειδησιακό άλμα και να διαχωριστεί ο φίλος, ο ξάδελφος, η προσωπική ικανότητα που ενυπάρχει σε πολλούς υποψήφιους, από τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετούνται στη συγκεκριμένη εκλογική μάχη και κάθε φορά που μιλάμε για την πολιτική. Η χειραγώγηση μέσω των Media, η διαπαιδαγώγηση από την παιδική μας ηλικία μέσω των κατεστημένων θεσμών, θρησκεία, Εκπαίδευση, κυρίαρχη κουλτούρα κλπ κατατείνει ακριβώς στη δετή σκέψη, στη σκλάβα σκέψη και μέσα από αυτές τις δυσκολίες ως ΚΚΕ και ως Λαϊκή Συσπείρωση δίνουμε τη μάχη, να σπάσουν οι συνειδησιακές αλυσίδες και να σηκώσει το μπόι του ο λαός.

Πώς μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πράξη η Λαϊκή Συσπείρωση, σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης με τους δεδομένους περιορισμούς;

Με τη συνέπεια λόγων και έργων από την πρώτη μέρα. Με τη στήριξη στο εργατικό δυναμικό του δήμου. Με την αγωνιστική παρουσία μέσα σε υπουργεία και θεσμούς. Με το να δίνει το παράδειγμα της αξιοκρατίας και του μπροστάρη τους αγώνες του λαού. Η Δημοτική αρχή Πελετίδη μείωσε δραστικά τα ανταποδοτικά τέλη, εφάρμοσε την αυτεπιστασία και εξοικονόμησε εκατομμύρια από τα έργα που εκτέλεσε, απάλλαξε από τα τροφεία οικογένειες με εισόδημα μέχρι 25οοο ευρώ, συντήρησε και έλεγξε το 85% των σχολικών κτιρίων, έδωσε ανάσα στις λαϊκές οικογένειες, οργάνωσε πορείες του πατραϊκού λαού προς την Αθήνα και πολλά άλλα που δείχνουν το πάρτε το τιμόνι αλλιώς, με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο δήμο και στην περιφέρεια.

ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΧΙΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: