«Τίποτα δε χαρίζεται, τα πάντα κατακτώνται» – Το Πρόγραμμα αγώνα και λαϊκής αντιπολίτευσης της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου

Σας καλούμε ως Λαϊκή Συσπείρωση, ως ΚΚΕ, να πυκνώσετε τις γραμμές μας, να ψηφίσετε και στον δήμο και στην περιφέρεια αυτούς που στέκονται πλάι σας, αυτούς που δηλώνουν εξαρτημένοι, δεσμευμένοι από τα πάθη της ζωής σας, γιατί είναι και δικά Μας πάθη.

Φίλες και φίλοι, συνδημότες – ισσες του δήμου της Χίου. 

Κάθε εκλογική μάχη είναι μια μάχη που ο λαός μετρά το μπόι του απέναντι στους  δυνάστες του και στα κόμματα που μαυρίζουν τη ζωή του με ή χωρίς μνημόνια. Είναι μια μάχη απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές της ΝΔ και των ανεπίσημων  εταίρων της, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με τα διάφορα παραπληρώματα αντιδραστικά, φασιστι κά ή μη, που αποτελούν τη λεγόμενη σοβαρή αντιπολίτευση και που επιχειρούν να «ανακα λύψουν» διαφορές με κοκορομαχίες, ενώ συμφωνούν στα κεφαλαιώδη ζητήματα που θέτει  η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για μια Ελλάδα, που  οι πλούσιοι θα γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. 

Άλλωστε η ακρίβεια, οι πλειστηριασμοί, η ανεργία, η φοροεπιδρομή, οι καθηλωμέ νοι μισθοί και συντάξεις, τα αυξημένα τέλη και τοπικοί φόροι, είναι εδώ και μας αναγκά ζουν να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Από την άλλη, κάθε χρόνο καιγόμαστε, πλημμυ ρίζουμε και τρέμει η ψυχή μας στον οποιοδήποτε σεισμό, αφού αποτελούμε τα θύματα προ διαγεγραμμένων εγκλημάτων, χωρίς καμιά πρόληψη και προστασία έναντι των φυσικών φαινομένων, μιας και η ζωή μας είναι κόστος. 

Ως «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΧΙΟΥ εκτιμάμε, ότι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές  δεν κρίνεται μόνο το γεγονός αν πρέπει να φύγει η σημερινή αντιλαϊκή Δημοτική Αρχή που  στηρίχτηκε από τη ΝΔ, αγκαζέ με τον τοπικό βουλευτή της ΝΔ και στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή  αν θα έρθει μια άλλη αποτελούμενη από δήθεν υπερκομματικούς ή «αντάρτες» της ΝΔ με  χρυσόσκονη ΣΥΡΙΖΑ ή το «παλιό καλό» ΠΑΣΟΚ με ολίγον ΝΔ, για να συνεχίσουν στην  ίδια ρότα, όσο και αν δεν ταυτίζονται πλήρως με τη σημερινή δημοτική αρχή που τερμάτισε  το κοντέρ της αντιλαϊκότητας.  

Κρίνεται αν θα υψώσουμε το ανάστημά μας, αν θα απειθαρχήσουμε και θα αντι σταθούμε με όρους μαχητικής λαϊκής αντιπολίτευσης, στη λαίλαπα που σαρώνει τη  ζωή μας ή αν θα συνεχίσουμε να ζούμε υπό τη σύγχρονη βαρβαρότητα, που επέβαλαν  οι πολιτικές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την πλουτοκρα τία ντόπια και ξένη, αν θα συνεχίσουμε να είμαστε όμηροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, της «επιτήρησης» των αντιλαϊκών μέτρων και των εφαρμοστικών νόμων, που θα βαθαίνουν ως το 2060. 

Κρίνεται αν θα αφήσουμε τους κλακαδόρους, κυβερνητικούς και μη, να συνεχί ζουν σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας να φορτώνουν νέα βάρη και δεινά στις πλάτες  μας, με νέους φόρους και τέλη με πανάκριβες υπηρεσίες σε ύδρευση και αποχέτευση, με  ξεπούλημα βασικών τομέων των κοινωνικών υπηρεσιών της υγείας, παιδείας και πρό νοιας, απροστάτευτοι από σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες, έρμαια στις μπίζνες της «πρά σινης ανάπτυξης», παρακολουθώντας την καταστροφή του περιβάλλοντος και του οι κοσυστήματος έτσι όπως το γνώρισαν οι παλιότερες γενιές. 

Μας τα έχουν ξαναπεί όλοι τους!!! Ιλουστρασιόν φυλλάδια προεκλογικά, αμνη σία και πολιτικές στοχοποίησης του λαού μετεκλογικά.  

Οι μεγαλοστομίες και οι δημαγωγίες περί τεράστιων έργων, μεγαλεπήβολων προ γραμμάτων, επιχειρηματικών ρίσκων ή περί «αειφόρων αναπτύξεων» των άλλων παρατάξε ων του αστικού τόξου, προχωρούν όσο επιτρέπει ο νόμος του «κόστους – οφέλους» και όσο  επιτρέπει η εκάστοτε κυβέρνηση και η νομιμότητα της αγοράς, στην οποία ορκίζονται όλοι  μαζί.. Τα δε ΕΣΠΑ δεν αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής με κρίσιμα έργα προ στασίας. Στο συντριπτικά μεγάλο μέρος τους αφορούν επενδύσεις μεγάλων ομίλων. Γι’ αυ τούς διαγκωνίζονται όταν μιλάνε για «απορροφισημότητα» κονδυλίων. 

Όσο και να προσπαθούν να κρυφτούν γνωριζόμαστε καλά και η ούγια στις παρατάξεις  τους έχει την υπογραφή αυτών που υπέγραψαν όλα τα μνημόνια, παρόλες τις «εξαγορές» και  συγχωνεύσεις. Την υπογραφή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και όλων των υπόλοιπων. 

Καθένας βλέπει και καταλαβαίνει πως όλες αυτές οι δυνάμεις λειτουργούν ως «συ γκοινωνούντα δοχεία» 

Στη Λαϊκή Συσπείρωση, δεν το «παίζουμε» ανεξάρτητοι, άχρωμοι και άοσμοι από τα  προβλήματα του λαού. Δεν στεκόμαστε μακριά από τα προβλήματα του λαού, γιατί εί μαστε μέρος αυτού του λαού. Διαλέγουμε στρατόπεδο! Απέναντι στην πολιτική που  τσακίζει εμάς και τις οικογένειές μας και όσους την εφαρμόζουν. Παίρνουμε θέση σαφή  και προσδιορισμένη στο πλευρό του λαού του νησιού μας. 

Γι αυτό λέμε ότι είναι όψεις του ίδιου συστήματος, δυνάμεις σε ρόλο αναχώμα τος της λαϊκής δυσαρέσκειας και οργής, δυνάμεις αποπροσανατολισμού και εγκλωβι σμού της λαϊκής χειραφέτησης, ώστε ποτέ του τούτος ο λαός να μην μπορέσει να ση κώσει κεφάλι. 

Γι αυτό και σηκώσαμε το βάρος μέσα στο δημοτικό συμβούλιο να είμαστε κυ ρίως εμείς η μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι και σε αυτή τη δημοτική αρχή  που εφάρμοσε τα δικά της τοπικά μνημόνια ως γνήσιο κυβερνητικό φερέφωνο! 

Να Θυμάστε:  

Μπροστά στην κάλπη των δημοτικών εκλογών θέλουν να ξεχάσουμε ότι είμαστε εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι, γυναίκες, υπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματίες, αυτοαπα σχολούμενοι. Να ξεχάσουμε ότι τα προβλήματα τα τοπικά είναι δεμένα με τη γενική πολιτι κή. Να ξεχάσουμε την οργή μας, να ξεχάσουμε τα κόμματα που στηρίζουν τις πολιτικές δυ νάμεις στο Δήμο και την Περιφέρεια και που φταίνε για αυτά που τραβάμε σήμερα. Θέλουν να ξεχάσουμε ότι ΠΟΤΕ δε στάθηκαν δίπλα στον αγώνα μας, αλλά πάντα ήταν απέναντί  μας, ψηφίζοντας ή στηρίζοντας τα διαρκή μνημόνια, νομίζοντας τώρα ότι έχουμε μνήμη  χρυσόψαρου.

Δεν θα καταθέσουμε δια μέσου ενός προγράμματος τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» – αυτό θα το πράξουν αυτοί που την άλλη μέρα τα ξεχνούν. Καταθέτουμε τη δέσμευση αγώνα  μας σε πολύ συγκεκριμένους άξονες οι οποίοι αποτελούν και τη βάση για τα περαιτέρω. 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

Διεκδικούμε άμεσα την επιστροφή των παρακρατημένων από τις κυβερνήσεις  και από τη σημερινή πόρων για την τοπική διοίκηση. Μόνο στο δήμο Χίου, οι αντίστοιχοι πόροι , τα τελευταία χρόνια, αφορούν ποσό το οποίο ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ,  ενώ πανελλαδικά παλιά και νέα παρακρατημένα μετριούνται σε δισεκατομμύρια ευρώ  Απαιτούμε τη θεσμοθέτηση στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού σταθε ρού ποσοστού στο 10% του προϋπολογισμού για την τοπική διοίκηση που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των δήμων.(Σήμερα δίνεται περίπου 2,5%). Η εφαρμογή του ΕΣΠΑ να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες σε έργα Παιδείας, υ γείας, πρόνοιας, πολιτισμού, υποδομών κλπ και όχι τις ανάγκες των μεγαλοκαρχαριών  όπως προβλέπει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της. 

Άμεσα να φορολογηθούν οι έχοντες και κατέχοντες, η πλουτοκρατία του τό που, με 45% φορολογικό συντελεστή και να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας με  άμεση κατάργησή του στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. 

 

ΦΟΡΟΙ – ΤΕΛΗ

 

Βασική μας θέση είναι να μην επιβάλλουμε κανένα πρόσθετο φόρο ή τέλος, καμιά αύξη ση σε ανταποδοτικά τέλη, αντίθετα να τα μειώσουμε, να ανακουφίσουμε όλες τις λαϊκές οικογένειες εφαρμόζοντας τιμολογιακή πολιτική στα υπάρχοντα τέλη με κοινωνικά κρι τήρια, με μειώσεις και απαλλαγές σε ανέργους, ΑμεΑ, πολύτεκνους. Επίσης προτεί νουμε τη σταδιακή κατάργηση στα λαϊκά στρώματα των τελών όπως είναι τα  τροφεία, τέλη για τον πολιτισμό, αθλητισμό με την μορφή συνδρομών. Τα Ανταποδοτικά Τέλη καθαριότητας και φωτισμού να καταργηθούν σε κοινω νικούς φορείς όπως τα σχολεία και σε κατηγορίες πληθυσμού όπως οι άνεργοι,  οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι πολύτεκνοι με κριτήριο το φορολογικό τους ει σόδημα, τα Άτομα με Αναπηρίες. 

Θα αγωνιστούμε για: 

Οικιακό συντελεστή στο 1,08/τ.μ. σε πολλές περιοχές και μέχρι 0,73€/τ.μ. σε ό λες τις υπόλοιπες δημοτικές/τοπικές κοινότητες.  

Ένταξη στους χώρους βοηθητικής χρήσης κατοικιών (αποθήκες, γκαράζ, ημιυπαί θριοι, πυλωτές κ.τ.λ.) σε χαμηλό συντελεστή 0,90€/τ.μ. αντί του αυξημένου συντε λεστή που πληρώνουμε και είναι ίδιος με τον οικιακό, όπως γίνεται και στη Χίο  από όλες τις δημοτικές αρχές και τη σημερινή. Στο δήμο Πατρέων αντίθετα, ι σχύει ο μειωμένος συντελεστής. 

Πλήρης απαλλαγή από τα τέλη αυτά στις κατοικίες που βρίσκονται α) πέριξ του βιο λογικού καθαρισμού και β) τα χωριά πέριξ του ΧΥΤΑ στα Μαστιχόχωρα. Επαγγελματικός συντελεστής: (οικονομικής δραστηριότητας) Διαμόρφωση στο  3,06€/ τ.μ. Παράλληλα στον επαγγελματικό συντελεστή τώρα του 3,06, διαμόρφω σαν ξεχωριστό μειωμένο συντελεστή για βοηθητική χρήση (αποθήκες, υπόγεια, πα τάριακ.τ.λ.) στο 0,90€/τ.μ.. 

Ξεχωριστός συντελεστής 0,90€/τ.μ. για κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικούς  συλλόγους και Ιδρύματα για να μην πληρώνουν όσο ο επαγγελματικός συντελε στής. 

Ξεχωριστός αυξημένος επαγγελματικός συντελεστής για επιχειρήσεις με γάλης κερδοφορίας στα 6,00€/τ.μ. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι: Βιομηχανίες,  Σούπερ Μάρκετ (αλυσίδες), Ιδιωτικές Κλινικές και Θεραπευτήρια, Εταιρείες Σταθε ρής κ Κινητής τηλεφωνίας, Τράπεζες, πολυκαταστήματα, Ασφαλιστικές εταιρείες  ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, εταιρείες Logistics, εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος, κοινόχρη στοι χώροι, Ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων. 

Αυτές οι προτάσεις έχουν κατατεθεί σε όλες τις μέχρι σήμερα δημοτικές αρχές και  τις έχουν πεισματικά αρνηθεί και αυτές και οι άλλες παρατάξεις 

Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να διεκδικούμε σε όλα τα επίπεδα και μέσω του ΔΣ: Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πε τρελαίου θέρμανσης.  

Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυ σικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. 

Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους  λογαριασμούς.  

Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.  Άμεση αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων, όπως ο λιγνίτης, κό ντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων για να  αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού όλες οι πηγές ενέργειας που διαθέτει χώρα μας, για  να πάψει η ενέργεια να είναι εμπόρευμα. 

Τέλος, για μας η λογική της ανταποδοτικότητας στις βασικές και αναγκαίες υπηρεσίες, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου, είναι κοινωνικά απαράδεκτες .

 

ΥΔΡΕΥΣΗ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

 

Η εμπορευματοποίηση του νερού, όπως και άλλων κοινωνικών αγαθών (ενέρ γεια, δασικές εκτάσεις) αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΕ, των κυβερνήσεων και  κομμάτων του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Για μας, το νερό είναι κοι νωνικό αγαθό, φυσικός πόρος και όχι είδος προς εκμετάλλευση και κερδ ο σκοπία, όπως γίνεται σήμερα με τα υπέρογκα τέλη για ένα μάλιστα κακής  ποιότητας νερό. Προκαλούμε και πάλι να δοθούν ση δημοσιότητα οι έλεγχοι  της ΔΕΥΑΧ για την περιεκτικότητα του νερού σε βαρ έα μέταλλα. Γιατί το  αποφεύγουν επιμελώς όλες οι Δ. αρχές; 

Στο νησί μας, με τόσες βροχοπτώσεις, προχωρούν σε αφαλατώσεις για να «ταΐ ζοναι» τα κέρδη με ρημαγμένα και δαπανηρά έργα που πληρώνει ο λαός. Προτείνουμε τη συγκρότηση Ενιαίου Κρατικού Φορέα Υδάτων για μια ολοκλη ρωμένη πολιτική διαχείρισης με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία. Στόχος είναι αξιοποιώντας τα  αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο να  υλοποιήσουμε συγκεκριμένες προτάσεις και στο Δήμο Χίου. Στη βάση αυτή προτείνουμε: 

Μείωση των τιμών του νερού σε όλους τους δημότες με έμφαση στις ευπαθείς ομά δες, άνεργες οικογένειες

Ποιοτική αναβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα και των πηγών ώστε να αναστρα φεί η υφαλμύρωση αφενός και αφετέρου να έχουμε σταδιακά πόσιμο νερό στις  βρύσες μας.

Άμεση κατασκευή μικρών λιμνοδεξαμενών και αποπεράτωση υπαρχόντων φραγμά των (Κόρης Γεφύρι). Διασύνδεση των υποδομών (ταμιευτήρων και δικτύων). Αποπερά τωση φράγματος Σαραπιού στην προοπτική άρδευσης και ύδρευσης των γύρω περιο χών και Χίου. 

Αναβαθμίδες φυσικές ή τεχνητές σε ρέματα και σε χείμαρρους με σκοπό τον εμπλου τισμό του υδροφόρου ορίζοντα (π.χ. Κλειδού – Τρυπατές – Νέα Μονή – Κορακάρης,  Ολύμποι κλπ). 

Αξιοποίηση πηγών πόσιμου νερού (Αμανή, κεντρική Χίος, Ναγός – Καρδάμυλα, Ν.  Χίος) με κατασκευή υδροδεξαμενών για αποθήκευση και κρατική επιδότηση της οικι ακής αποθήκευσης και χρήση κινήτρων (φουντάνες-μειωμένες τιμές).  

Κάθετη μείωση των τιμών στους οικισμούς που υδρεύονται από δικές τους πηγές. Να προχωρήσει η τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού του βιολογικού ώστε να δια τεθεί για άρδευση. 

Αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, βελτίωση του δικτύου για μείωση των α πωλειών νερού που φτάνουν στο 40%, συντήρηση των αντλιοστασίων και των υ δατοδεξαμενών, πλήρης αποτύπωσή του και κατάργηση του παλαιού δικτύου με  τις μεγαλύτερες απώλειες. 

Τακτικοί έλεγχοι ποιότητας του νερού ιδιαίτερα στις πηγές πόσιμου νερού και ενη μέρωση των πολιτών 

Έργα διευθέτησης των ομβρίων υδάτων ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες στις  γειτονιές ή περιοχές του δήμου. Αντιπλημμυρικά σε ρέματα, ή χείμαρρους όπως  της Αγίας Ειρήνης στα Ταμπάκικα με συγκεκριμένα έργα κατά μήκος του «Κάν δυλου»,μέχρι την εκβολή, στον «Αρμένη», «Κουφό», «Παρθένη» κλπ.  

Εντοπισμός ανενεργών – άδηλων χειμάρρων και εκτροπή τους από κατοικημένες  περιοχές σε οριοθετημένους ενεργούς χείμαρρους. (π.χ.: Κρουκελάς Βροντάδου)  Αποχετευτικό δίκτυο σε όλους τους οικισμούς και κεφαλοχώρια πχ Βολισσός και  σύνδεση του Καταράκτη με το κεντρικό δίκτυο. 

Μόνωση καπακιών αποχετευτικού δικτύου

Μόνιμες προσλήψεις στη ΔΕΥΑ Χίου όπου χρειάζεται, μέσα από διαφανείς διαδι κασίες , χωρίς «συνεργασίες» με ΚΟΙΝΣΕΠ ή ΜΚΟ που λειτουργούν ως συγκαλυμμέ να γραφεία ενοικίασης –εμπορίας εργαζομένων.  

Έλεγχος γεωτρήσεων προκειμένου να μην υπάρχει υπεράντληση. Προοπτική επικουρι κής χρήσης των αφαλατώσεων σε σχέση με τους φυσικούς τρόπους εμπλουτισμού του  υδροφόρου ορίζοντα, αφού πρόκειται για κοστοβόρα λύση που θα πληρώνουν οι δημό τες. 

Αξιοποίηση των υπαρχόντων μελετών για τον Μαλαγκιώτη ποταμό και την ορθολογική  διαχείριση των υδάτων της περιοχής και εξάλειψη του φαινομένου των παράνομων  συνδέσεων. 

Προστασία στην πράξη όλων των υδροβιότοπων του νησιού. 

 

ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

 

Διαμόρφωση Περιφερειακού Σχεδιασμού, στα πλαίσια ενός εθνικού σχεδίου  ασφαλούς διαχείρισης των απορριμμάτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λει τουργεί με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Ο σχεδιασμός να  υλοποιηθεί από το κράτος και να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.  Να εκλογικευτούν και να μειωθούν τα αντισταθμιστικά ποσά που πληρώνει ο  λαός για τη διαχείριση απορριμμάτων, ξεπερνούσαν τις 700.000 χιλιάδες ευρώ το χρόνο στο παρελθόν, με στόχο την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών που αποτελούν μια  δεύτερη φορολογία του λαού.  

Να χωροθετήσει άμεσα η κυβέρνηση (Συναρμόδια υπουργεία –αποκεντρωμένη  διοίκηση – Περιφέρεια) τους αναγκαίους χώρους για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και  ταφής των απορριμμάτων, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, με βάση τεκμηριωμένες  επιστημονικοτεχνικά μελέτες, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, με όρους διαφάνειας και  συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ο Χωροθετημένος ΧΥΤΑ να γίνει ΧΥΤΥ  και να μελετηθεί αν και πώς θα βρεθεί και άλλος χώρος μετά την απώλεια του ΧΥΤΑ  Καρδαμύλων με ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. 

Να διασφαλιστούν με ευθύνη και δαπάνες του κράτους οι πόροι που απαιτούνται  για την εκτέλεση των έργων που προβλέπονται για ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Δια χείρισης Απορριμμάτων (Ο.Σ.Δ.Α). Ένα Ο.Σ.Δ.Α πρέπει να περιλαμβάνει: Α) Διαλογή  στην πηγή. Β) Σταθμό μεταφόρτωσης. Γ) Μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων. Δ) Σχεδια σμός για προώθηση των ανακυκλώσιμων υλικών σε κεντρική μονάδα ανακυκλώσιμων υλι κών (Περιφέρεια η κέντρο). Ε) ΧΥΤΥ. ΣΤ) Μονάδα επεξεργασίας βιολογικών υπολειμμά των. 

Να προχωρήσει παράλληλα η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που απέμειναν . Απορρίπτουμε την καύση των απορριμμάτων και κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης  μέρους ή του συνόλου των υπηρεσιών καθαριότητας.  

Να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή της νομοθεσίας για την ολοκληρωμένη διαχείριση  των νοσοκομειακών αποβλήτων. 

Καμία συμμετοχή των ιδιωτών στην ανακύκλωση. Ο Δήμος θα αναλάβει τη συ γκεκριμένη δράση. Σχεδιασμός και εκπόνηση μελετών από την Τοπική Διοίκηση για τα  προγράμματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, που είναι αναγκαία σε κάθε περιο χή. Χρηματοδότηση και στήριξή των δράσεων ανακύκλωσης (κάδοι, οχήματα και συμ βολή στο λειτουργικό κόστος) εξ ολοκλήρου από δημόσιους πόρους. 

Να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν ακόμη στη νομοθεσία διαχείρισης των α ποβλήτων, στη βάση εξυπηρέτησης των πραγματικών λαϊκών αναγκών και όχι των ε πενδυτικών προσδοκιών και των άλλων συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Συχνή αποκομιδή των σκουπιδιών και πλύση των κάδων σε όλο το δήμο και στα  τοπικά διαμερίσματα, σε συνεργασία με την υπηρεσία καθαριότητας και τους εργαζόμενούς της ώστε να στελεχωθεί η υπηρεσία και με μέσα-αγορά πρόσθετων κάδων αυ τοκινήτων- και με προσωπικό.  

Στήριξη των εργαζομένων της καθαριότητας με τα κατάλληλα είδη προστασίας της  ζωής τους κατά την άσκηση του έργου τους, έγκαιρη απόδοση των όσων δικαιούνται  (γάλα, ρουχισμό, κ.λπ μέσα ατομικής προστασίας ) Αγώνας μαζί με τους εργαζόμενους  για ένταξή τους στα Βαρέα και ανθυγιεινά. 

Μονιμοποίηση του απαραίτητου προσωπικού που ήδη εργάζεται με τις γνωστές  απαράδεκτες συμβάσεις σε όλα τα επίπεδα και προκήρυξη θέσεων με βάση τις ανάγκες  που υπάρχουν. 

 

ΠΑΙΔΕΙΑ

 

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση αποτελεί βασικό κοινωνικό  αγαθό για όλους τους πολίτες και ότι δεν εμπορευματοποιείται ούτε και ιδιωτικοποιείται. 

Οι παρακάτω προτάσεις αποτελούν θέσεις αγώνα της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χί ου με τις οποίες έδωσε τη μάχη μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο:  1. Κανένα κλείσιμο σχολείου α/μιας, β/μιας ή τμήματος στην γ/μια εκπαίδευση,  καμιά συγχώνευση τάξεων και τμημάτων. Τα παιδιά μας δεν είναι δεμάτια ξύλα, αλλά  άνθρωποι με ανάγκες!

–Φροντίδα για εξασφάλιση κατάλληλων υποδομών (κατασκευή – ανακατασκευή – συντήρηση σχολικών αιθουσών ή σχολικών μονάδων).

Συγκεκριμένος σχεδιασμός, για τις επισκευαστικές ανάγκες όλων των σχολείων α/μιας  και β/μιας σε πρώτη φάση που θα εξασφαλίζουν την αντισεισμική, αντιπυρική, αντι πλημμυρική προστασία των κτιρίων και τη λειτουργικότητα , πριν από οποιονδήποτε  άλλο σχεδιασμό άλλων παρεμβάσεων. 

–Ανέγερση Λυκείου στο βόρειο τμήμα της πόλης, το οποίο θα ικανοποιήσει τις ανά γκες ενός μεγάλου μέρους μαθητών της περιοχής αυτής που αναγκάζονται καθημερινά να  διέρχονται από το κέντρο για να φτάσουν στη σχολική τους μονάδα. 

–Ανέγερση του νέου Ειδικού σχολείου στο δεσμευμένο οικόπεδο και επιτάχυνσης των  διαδικασιών είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω δημόσιων επενδύσεων. 

–Επίσπευση των έργων που χρονίζουν, απ’ όπου κι αν αυτά χρηματοδοτούνται – ΕΣΠΑ, ΣΑΤΑ Σχολείων, Περιφέρεια- στο Γυμνάσιο Βροντάδου, στο Λύκειο Καλλιμασιάς,  στο 1οΓυμνάσιο Χίου με τα γνωστά προβλήματα, στο Λύκειο Καλαμωτής, στο Σχολικό Κέντρο Καμποχώρων κλπ. Αναπαλαιώσεις των ιστορικών σχολείων π.χ. Αστική Σχολή Χίου 11ο Δημοτικό με ταυτόχρονη ενιαιοποίηση των χώρων, με μετατροπή της οδού Ζολώτα σε  φυσική επέκταση της Αστικής Σχολής. 

–Απόλυτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα απαλλοτριώσεων οικοπέδων και κατα σκευής Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων που θα καλύψουν άμεσα τις ανάγκες των λαϊ κών οικογενειών και των νέων γονιών.

–Φροντίδα για την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών λειτουργίας των σχολείων (αποχετευτικά έργα, αποστραγγιστικά έργα, έργα θερμομόνωσης και ηχομόνωσης, ηλεκτρο λογικά, έργα διαμόρφωσης αυλείων χώρων, κλειστών χώρων άθλησης κ.λ.π). 8. Εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για τη λειτουργία τους (θέρμανση, καθα ριότητα, μικροεπισκευές – συντήρηση).

–Κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων αποκλειστικά από  το δήμο χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των γονέων και επιπλέον χρηματοδότηση με  τα έσοδα της πρώην σχολικής εφορίας και εσόδων από τα ενοίκια της μονομετοχικής ακινή των του δήμου . Κατά την κατανομή των πόρων (λειτουργικά έξοδα) να λαμβάνονται υπό ψη αντικειμενικά και κοινωνικά κριτήρια καθώς και οι επιμέρους ιδιαιτερότητες κάθε σχολείου για έκτακτες επιχορηγήσεις . Κανένας γονιός δε θα βάζει το χέρι στην τσέπη για λειτουργικές δαπάνες πετρέλαιο κλπ

–Λήψη απαραίτητων μέτρων για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών, των οι κογενειών ανέργων και απολυμένων, των οικογενειών μεταναστών που δεν τα βγάζουν πέ ρα, καθώς και των οικογενειών με ανάπηρα παιδιά.

–Λειτουργία, έστω και άτυπα αλλά ουσιαστικά, υπηρεσίας παροχής ιατρικής φρο ντίδας και πρόληψης στο μαθητικό δυναμικό όλων των βαθμίδων Η πρόταση αυτή συν δυάζεται με την πρόσληψη τουλάχιστον δύο γιατρών μόνιμων με πλήρη ασφαλιστικά και  συνταξιοδοτικά δικαιώματα, που θα λειτουργούν όχι μόνο το δημοτικό ιατρείο αλλά και θα  έχουν ρόλο προληπτικού ελέγχου στα σχολεία, σε σύνδεση πάντα με τους φορείς της δημό σιας υγείας που είναι και οι βασικοί υπεύθυνοι για την παροχή αυτών των υπηρεσιών που τις  διεκδικούμε στο ακέραιο.

–Η φτώχεια που βιώνεται σήμερα, από το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων, οδηγεί  τους γονείς να απουσιάζουν για πολλές ώρες από το σπίτι ενώ το παλιό οικογενειακό σχήμα  που είχε ως μέλη τον παππού και τη γιαγιά τείνει να εκλείψει. Έτσι θεωρούμε απαραίτητη τη  συνεργασία του Δήμου στη στήριξη των σχολείων. Απαραίτητο λοιπόν είναι ο Δήμος να  απαιτήσει την πρόσληψη προσωπικού για την απογευματινή ζώνη των σχολείων και  κυρίως να υπάρχει υπεύθυνος ολοήμερου προγράμματος και όχι διάχυση στο υπάρχον προσωπικό που μετατρέπει το σχολείο σε παιδοφυλακτήριο. 

–Πλήρης στήριξη της δίχρονης δημόσιας και δωρεάν προσχολικής αγωγής. 14. Στελέχωση όλων των βρεφονηπιακών σταθμών με μόνιμο και με πλήρη δικαιώματα  προσωπικό, μονιμοποίηση των συμβασιούχων. 

Τέλος πιστεύουμε στη διεκδίκηση μαζί με το κίνημα των εκπαιδευτικών για μόνιμες προσ λήψεις εκπαιδευτικών γενικής , ειδικής αγωγής και ειδικοτήτων σε πρωτοβάθμια και δευτε ροβάθμια εκπαίδευση με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες που αυτή τη στιγμή αφορούν στις  30000 θέσεις εκπαιδευτικών. 

 

ΥΓΕΙΑ

 

Να ανατραπούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων στην υγεία. Να μην  καταργηθεί, να μη συγχωνευτεί καμία μονάδα υγείας, κανένα Κέντρο Υγείας (ΚΥ)! Όχι  στην κινητικότητα και στη διαθεσιμότητα των γιατρών και των άλλων εργαζομένων. Να στελεχωθούν πλήρως και αποκλειστικά όλα τα αγροτικά ιατρεία του Δήμου. Να  στελεχωθεί πλήρως το νοσοκομείο Χίου σε ειδικότητες, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσω πικό. 

Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης γιατρών,  νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων. 

Όλα τα πολυϊατρεία του ΕΦΚΑ να εξοπλιστούν πλήρως με σύγχρονα μηχανήματα  και αναλώσιμα υλικά και να λειτουργήσουν 24 ώρες το 24ωρο ως αποκλειστικά δημόσια  και δωρεάν Κέντρα υγείας με έμφαση της λειτουργίας τους στη πρόληψη και στην έγκαιρη  διάγνωσης των ασθενειών. 

Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Να  καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία! 

Επιβάλλεται η ενδυνάμωση του Δημοτικού Ιατρείου, με μόνιμο προσωπικό, τουλά χιστον δύο γιατρών, η δωρεάν παροχή ιατρικής φροντίδας, ειδικά στον κόσμο που είναι σή μερα ανασφάλιστος, άπορος, άστεγος, στους μετανάστες. Η εκπλήρωση του ρόλου των Δη μοτικών Ιατρείων απαιτεί την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, ιατρικό – παραϊατρικό – δι οικητικό και την εξασφάλιση προϋπολογισμού για πλήρη υλικοτεχνική υποδομή.  Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι παράλληλες δράσεις της δημοτικής μας αρχής πρέπει να είναι: 

Η ίδρυση συμβουλευτικού κέντρου για ενημέρωση των κινδύνων των ναρκω τικών σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης, στέγαση του Κέντρου σε δημοτικό χώρο  και απόδοση του ποσού των 50000 ευρώ που είναι η συμβατική μας υποχρέωση. 

Οργάνωση σε μόνιμη βάση επιμορφωτικών σεμιναρίων σε γονείς – εκπαιδευτικούς –μαθητές πάνω στους κινδύνους των ναρκωτικών. 

Δημιουργία κέντρων νεολαίας όπου θα παρέχονται οι δυνατότητες καλλιέργειας  του χαρακτήρα τους σε άλλες πολιτισμικές βάσεις. 

Οργάνωση σεμιναρίων κυκλοφοριακής αγωγής και παιδείας με στόχο την πρό ληψη της μάστιγας των ατυχημάτων ιδιαίτερα στους χώρους της νεολαίας. Στήριξη των υπαρχουσών δομών κοινωνικής στήριξης του δήμου σε προσωπικό  και κονδύλια. 

 

ΑΜΕΑ

 

 Τα ΑμεΑ αντιμετωπίζονται ως «κόστος» από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του  και στη βάση αυτή βρίσκονται στα «αζήτητα» του Δήμου και της Περιφέρειας με μια  εικόνα εγκατάλειψης όχι μόνο στη Χίο αλλά γενικά στα νησιά του Β. Αιγαίου. Ο Δήμος  χρειάζεται να διεκδικήσει ό,τι ζητούν και έχουν ανάγκη. Η βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ αφορά και μια σειρά άλλες κοινωνικές ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, οι  έγκυες, οι μωρομάνες, ασθενείς – τραυματίες κλπ. 

Θα παλέψουμε μαζί με το λαό, τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους για: 

 1. Άμεση καταγραφή των ΑμεΑ και των αναγκών τους. 
 2. Ειδικός σχεδιασμός και εξασφάλιση κονδυλίων ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν  παντού πρόσβαση. Σε πόλεις και χωριά. 
 3. Να στελεχωθούν πλήρως με προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά και μέσα  όλες οι δομές για ΑμεΑ στα νησιά. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΦΙΑΠ κ.ά. Να  λυθούν όλα τα κτιριακά προβλήματα. 
 4. Σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις  απαιτήσεις της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο πρέπει να σταματήσει να βρίσκεται σε όροφο, με το διάλειμμα να γίνεται σε μπαλκόνι! Να σταματήσει τώρα η απαράδεκτη κατάσταση στο ΕΕΕΕΚ να υπάρχουν 4 κοντέινερ,  που λειτουργούν ως τάξεις. 
 5. Να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ειδική Αγωγή όλα τα ΑμεΑ. Μονιμοποίηση εδώ και  τώρα δασκάλων, ειδικού βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού στο ύψος των  αναγκών.  
 6. Να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά στα ΑμεΑ σε κατάλληλες συνθήκες  εργασίας. 
 7. Να έχουν δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια τα ΑμεΑ και οι συνοδοί τους καθώς και στα  αεροπορικά εισιτήρια. 
 8. Ως ελάχιστο, να απαλλάξει ο Δήμος τα ΑμεΑ από τα ανταποδοτικά τέλη. 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

Θέσπιση Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος Πολιτισμού Παραγωγής και Τουρισμού, ώστε  να συνδέσουμε κάθετα τα πάντα μεταξύ τους και να δώσουμε την κατεύθυνση της ανά πτυξης με κέντρο το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. 

Μελέτη και συντήρηση του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου – ενεργειακή  αναβάθμιση κτηρίου; 

Ενίσχυση Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου με προσωπικό και αύξηση του  προϋπολογισμού του για κατάρτιση ετήσιου προγράμματος εκδηλώσεων που θα κινούνται σε δύο άξονες: παραγωγές και φιλοξενίες εκδηλώσεων τοπικών φορέων και ομάδων  αλλά και δράσεων από την Περιφέρεια και το Κέντρο 

Αναζήτηση στρατηγικών συνεργασιών ανάμεσα στο ΟΠΚΔΧ και φορείς όπως το Εθνικό  Θέατρο και η Εθνική Λυρική Σκηνή για μετάδοση έργων και παραστάσεων και φιλοξενία  εκπαιδευτικών δράσεων 

Αναβάθμιση των καλλιτεχνικών εργαστηρίων και αποκέντρωση αυτών σε συνεργασία με  τους πολιτιστικούς συλλόγους σε χωριά 

Μελέτη, συντήρηση και αναβάθμιση κτηρίου Λάδης για φιλοξενία καλλιτεχνικών εργα στηρίων ΟΠΚΔΧ και παραχώρηση απαραίτητων χώρων σε πολιτιστικούς συλλόγους του  Δήμου μας.  

Συνεργασία με Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για στήρι ξη και υλοποίηση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών προγραμμάτων σε σχολεία. Οικονομική στήριξη μεγάλων καλλιτεχνικών γεγονότων όπως Μουσικό Φεστιβάλ Χίου,  τα οποία προσφέρουν δωρεάν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που προβά λουν αρχαιολογικούς χώρους και τόπους του νησιού μας, αλλά και δράσεων που αναδει κνύουν τον τοπικό πολιτισμό, όπως η Γιορτή Μαστίχας στα Μαστιχοχώρια και η Γιορτή  Κτηνοτροφίας στο Πιτυός. 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ

 

Ενίσχυση των δομών κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου. 

Πρόσληψη προσωπικού για την παροχή συμβουλευτικής στήριξης και δημιουργία ειδι κών προγραμμάτων για νέους γονείς, νέους, επαγγελματικό προσανατολισμό, διαχείριση  άγους κοκ 

Ιδιαίτερη στήριξη είναι απαραίτητη στη δομή για την στήριξη γυναικών – θυμάτων ενδο οικογενειακής βίας 

Παράλληλη υλοποίηση προγράμματος ευαισθητοποίησης που θα απευθύνεται σε επαγ γελματικές ομάδες που καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας  αλλά και στο κοινό.

 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 

Προώθηση του μαζικού λαϊκού αθλητισμού από τον ίδιο το δήμο με παροχή  ΔΩΡΕΑΝ προγραμμάτων άθλησης για όλους και για ευπαθείς ομάδες (π.χ. ηλικιωμένοι).  Προσλήψεις γυμναστών με μόνιμη και σταθερή απασχόληση. 

Οικονομική στήριξη των αντίστοιχων σωματείων ώστε να σταθούν στα πόδια  τους χωρίς εναγκαλισμούς από διάφορους χορηγούς που προωθούν τα ιδιοτελή τους  συμφέροντα. Απαραίτητη προϋπόθεση τα σωματεία να μην λειτουργούν ως ιδιωτικοί φορείς  απαιτώντας συνδρομές απαγορευτικές για το βαλάντιο των δημοτών μας και να μην  διαθέτουν την επιχορήγηση για πληρωμές αθλητών. 

Κατάργηση στο χαράτσι που επέβαλε το Νομικό Πρόσωπο στους αθλούμενους. Αύ ξηση της επιχορήγησής του από το δήμο ώστε να παίξει το ρόλο της ναυαρχίδας στο μαζικό  λαϊκό αθλητισμό. 

Δημιουργία Δημοτικών αθλητικών ακαδημιών σε δωρεάν βάση και με αποκεντρω μένες λειτουργίες. 

Συνεργασία με τους Εκπαιδευτικούς φορείς για χρήση των εγκαταστάσεων από τα  σχολεία. 

Συντήρηση και εκσυγχρονισμός παλαιών αθλητικών εγκαταστάσεων και δημιουργία  νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών σε σχολεία και σε χώρους του δήμου. Η φροντίδα για την εύρυθμη λειτουργία του Ιωνικού κολυμβητηρίου θα πρέπει να  αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο, δεδομένης της μακράς παράδοσης του ναυταθλητισμού στο νησί μας, αλλά και της αξίας της συγκεκριμένης υποδομής για  αθλούμενους όλων των ηλικιών. 

Στην ίδια κατεύθυνση, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των ναυτα θλητικών σωματείων του νησιού, καθώς τα αθλήματα αυτά αποτελούν μέρος της παράδοσης  της Χίου και μπορούν να λειτουργήσουν και ως πόλος έλξης για τη φιλοξενία αθλητικών  γεγονότων στο νησί. Ενδεικτικά τέτοιες δράσεις είναι: α) συνδιοργάνωση / φιλοξενία σημα ντικών αθλητικών γεγονότων ιστιοπλοΐας, κολύμβησης, υδατοσφαίρισης β) ενίσχυση των  ναυταθλητικών σωματείων για δημιουργία ακαδημιών και θερινών camps για την προσέλ κυση νέων αθλητών γ) αναβάθμιση χώρων φιλοξενίας αθλητών του Ιωνικού κολυμβητηρίου  για φιλοξενία ομάδων στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους. 

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

 

Οι εργαζόμενοι, ο λαός της Χίου και της Ελλάδας, έζησαν με τραγικό τρόπο τις συνέπειες  της αντιδασικής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΕΕ που θέλουν τη γη εμπόρευμα, τα δάση στην υπηρεσία της οικονομίας της αγοράς.  

Υποστηρίζουμε ένα πλαίσιο θέσεων και στόχων πάλης που ανταποκρίνονται στις λα ϊκές ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος: 

–Καμία αλλαγή χρήσης γης. Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η περιουσία  ιδιωτικών εκτάσεων σε βουνά και δάση.

–Συγκεκριμένο σχέδιο αναδασώσεων, ανασχινώσεων σε συνεργασία με το Δασαρχείο  και τους επιστημονικούς φορείς (Παν/μιο Αιγαίου, ΑΠΘ κλπ).

–Ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων με μέσα περιφρούρησης και εμπλοκής τους  στρατού για περιπολίες σε 24ωρη βάση τις επικίνδυνες μέρες (δυνατοί άνεμοι).  4. Ένταση και ολοκλήρωση της Αντιπλημμυρικής προστασίας με ένα συγκεκριμένο  σχέδιο, αρχίζοντας από τις πιο επικίνδυνες περιοχές (Φραγκοβούνι, Πόλη της Χίου Καλοπλύτης, Βροντάδος παραλιακή, Λαγκάδα, Καρδάμυλα, Μεστά Λιθί κλπ). 5. Διάνοιξη –συντήρηση αντιπυρικών ζωνών σε καμένες και εναπομείνασες εκτάσεις.  6. Ακύρωση των αποφάσεων για έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη και δασική γη όπως  Ρόκας, Ιμπερτόλα, δυνητικά έργα που αφορούν Κορακάρη, Ρεστά- Κλειδού, που είναι στο  μάτι του κυκλώνα.

Κατάργηση αδειοδότησης στη μονάδα καύσης βιοκαυσίμων (τηγανέλαια) στη Λαγκάδα και  όπου αλλού προγραμματίζεται να δημιουργηθεί τέτοια μονάδα.

–Να διεκδικήσουμε να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της  δημόσιας περιουσίας.

–Κάλυψη των περίπου 5000 θέσεων με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και  εποχιακών υπαλλήλων δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας. Δημιουργία πυροσβεστικών  κλιμακίων στην Αμανή, Αιγνούσα, και ενίσχυση των υπαρχόντων σε Αρμόλια , Καρδάμυλα.  Εκσυγχρονισμός των μέσων και οχημάτων της Πυροσβεστικής.

–Τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων σε θέματα πυροπροστασίας.  10. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου και της Περιφέρειας για να ανταποκριθούν  άμεσα στα αυξημένα καθήκοντα ανασυγκρότησης του νησιού και ανακούφισης των  πληγέντων.

–Ριζική αντικατάσταση της δασικής νομοθεσίας, κατάργηση όλων των βασικών  δασοκτόνων νόμων όπως ο Ν.998/79, ο Ν.1734/87 (βοσκότοποι), ο Ν. Ν. 3208/2003 ,ο  4280/14 που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που τροποποιεί  τον 2917/2001 περί αιγιαλού. Ψήφιση νέου Νόμου με την αντίληψη ότι τα Δασικά  Οικοσυστήματα είναι κοινωνικά αγαθά και ως τέτοια ανήκουν στο λαό.

–Aποψιλώσεις των ρεμάτων που διασχίζουν αστικές και ημιαστικές περιοχές, σε  τακτική βάση αφού αποτελούν εστίες κινδύνου για πυρκαγιές και όχι μόνο. 13. Διατήρηση και προστασία της Κλειδούς, με τα αγροτοδασικά χαρακτηριστικά  που έχει, σε ενιαία πλέον σύνδεση με τον Κορακάρη που πρέπει να παραμείνει αυστηρά  δασική έκταση και να προστατευτεί από το δήμο. Επισημαίνουμε το θετικό γεγονός  της άρνησης αποχαρακτηρισμού της περιοχής Κορακάρη από το ΣτΕ προκειμένου να  γίνει βορά στο εφοπλιστικό και επενδυτικό κεφάλαιο. 

–Το ΓΠΣ που ψήφισε η προηγούμενη δημοτική αρχή ανοίγει τους ασκούς του  Αιόλου για τις δασικές περιοχές, γι αυτό και θα το τροποποιήσουμε. Είμαστε αντίθετοι  στις προοπτικές διάνοιξης λεωφόρων που τείνουν να καταστρέφουν δασικές περιοχές. Από  αυτή την άποψη δεν συζητάμε παράκαμψη του αστικού ιστού του Βροντάδου μέσα στο  δάσος της Κλειδούς. Υπάρχουν λύσεις που έχουν κατατεθεί από τη Λαϊκή Συσπείρωση,  αλλά δεν ακολουθούνται, γιατί μειώνεται το γνωστό «φαγοπότι» των μεγαλοεργολάβων  ντόπιων και ξένων, Αντίστοιχη προστασία των δασών που κάηκαν και των  περιπατητικών διαδρομών στην Αμανή και Πεληναίο και στο νότο Λιθί, Αγιος Γιώργης  ,Μεστά. 

–Διεκδίκηση της στάθμευσης πυροσβεστικών αεροπλάνων στο νησί έξι μήνες το  χρόνο. 

–Θεωρούμε επιζήμιες, τη δημιουργία οποιασδήποτε άλλης ιχθυοκαλλιεργητικής  μονάδας στο δήμο μας καθώς και την επέκταση των υπαρχόντων μονάδων αφού θεωρούμε  κορεσμένη την περιοχή μας. Λέμε όχι στις Περιοχές οργανωμένης Ανάπτυξης  υδατοκαλλιεργειών που δεσμεύουν και ιδιωτικοποιούν τη θάλασσά μας διώχνοντας  τους παράκτιους μικρούς και μεσαίους αλιείς. Να πάρει πίσω τη θετική απόφασή της η  Περιφέρεια με ευθύνη των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που αφορά αδειοδότηση ιχθυοκαλλιεργειών  στην Ελάτα και να ασκήσει βέτο ο Δήμος στην υπό εκκαθάριση επιχείρηση Διαπόρι  που είναι μέτοχος. 

–Είμαστε ενάντια στα φαραωνικά έργα ανεμογεννητριών ή ηλιακών πάνελς μέσα  σε περιοχές Natura και γενικά σε δασικές και υψηλού οικολογικού και ιστορικού  ενδιαφέροντος περιοχές. Αυτές οι επενδύσεις βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές  και ουδόλως εξυπηρετούν τη λογική μας «Φτηνή ενέργεια για όλο το λαό, χωρίς την  καταστροφή του περιβάλλοντος»

–Καμία επέμβαση δομικού χαρακτήρα στις δυτικές και νότιες παραλίες του δήμου  μας, καμιά νέα δημοπράτηση και αυστηρός έλεγχος της ελεύθερης πρόσβασης των δημοτών  μας, στις υφιστάμενες.

 

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

 

Ανάδειξη του Κάστρου της Χίου, ως ενιαίου αστικού οικισμού με την αξιοποίηση  των ιστορικών και πολιτιστικών του χαρακτηριστικών με προσαρμογή των ανθρώπι νων δραστηριοτήτων σε συνάρτηση με το ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον . (Τζα μί, Πύργος Γκουλά, Λουτρά, Τάφρος κλπ) Παροχή κινήτρων με αξιολόγηση κριτηρίων  (πρώτη κατοικία, εισοδηματικά κριτήρια κλπ) για την βελτίωση των υπαρχόντων κτι ρίων και ακινήτων. 

Ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Χίου σε ένα ενιαίο σύνολο Απλωταριάς, Βι βλιοθήκη Κοραή, το Γυμνάσιο, Αστική Σχολή, παλιά αρχοντικά κλπ με αναπλάσεις  οδών δημιουργία πρασίνου και σύγχρονη πεζοδρόμηση που θα παίρνει υπόψη της τα  

ΑΜΕΑ και ευάλωτες ομάδες και τις αντίστοιχες προτάσεις που έχουν καταθέσει. Κρίνεται σκόπιμο η αγορά οικοπέδων με στόχο τη δημιουργία δημοτικών  χώρων στάθμευσης σε προβληματικές περιοχές. Η λύση της ενοικίασης είναι ατέρμονη  και κοστοβόρα κάθε χρόνο. Σύνδεση δημοτικών χώρων στάθμευσης με κέντρο: α)  Ανάπτυξη δημοτικής συγκοινωνίας με μικρά ευέλικτα οχήματα κατάλληλα για την πόλη, β) Διάθεση ποδηλάτων από δημοτικά πάρκινγκ για κίνηση των πολιτών στην  πόλη.  

Σεβασμός της αρχιτεκτονικής και των χαρακτηριστικών του Κάμπου, των περια στικών δασών, της παράδοσης των χωριών μας. Αδόμητο το σύμπλεγμα περιαστικών  δασών Κορακάρης-Τρυπατές –Κλειδού και προστατευμένο 

Προστασία και ανάδειξη των μνημείων, Νέα Μονή, Αγ. Πατέρες, Ανάβατος, Μονή  Μουνδών, Αγ. Γάλας, Αγία Μαρκέλλα, Παναγία Βασιλικών, Κάστρο Βολισσού, Πύργος  Πυτιούς κλπ. Διατήρηση του προσκυνηματικού ή ιστορικού τους χαρακτήρα με την  ευρεία έννοια και ανάδειξή τους με δημόσιους πόρους, τόσο με έργα υποδομής (εργασίες συντήρησης) όσο και με δράσεις προβολής (διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων,  πρόγραμμα ξενάγησης μαθητών κ.α.) που θα ενισχύσουν την επισκεψιμότητά τους, χω ρίς την εμπλοκή ιδιωτικών φορέων. Προσβασιμότητα ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους. Αναπλάσεις χώρων πρασίνου, παιδικών χαρών, πλατειών, εκμετάλλευση του δασι κού μας πλούτου ως χώρου αναψυχής και ψυχαγωγίας, σε συνεργασία με τη δασική υπη ρεσία. 

Ο προς διαβούλευση χωροταξικός σχεδιασμός, σχέδιο πόλης, θα πρέπει να έχει τη σύμ φωνη γνώμη των κατοίκων με συνισταμένη την αποφυγή επώδυνων λύσεων ειδικά στις  παρούσες συγκυρίες, που σημαίνει υπό αυτό το πρίσμα να εξετάζονται οι εισφορές σε  χρήμα ή σε γη. Το σχέδιο ολοκληρωμένης αστικής ανάπλασης να συμπεριλάβει Βρο ντάδο και Θυμιανά και φυσικά τα όποια έργα να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα  Δημοσίων επενδύσεων και ευρωπαϊκά προγράμματα και όχι από τις τσέπες των δημο τών στη βάση της ανταποδοτικότητας που είναι η προσφιλής τακτική κυβερνήσεων και  ΕΕ. 

Ολοκληρωμένη ανάπλαση και ανάδειξη της Δασκαλόπετρας ως μνημείου ομηρικών  σπουδών στη βάση των σχεδίων που υπάρχουν και που με ευθύνη των δημοτικών αρχών έ χουν βαλτώσει.  

Νομιμοποίηση όλων των έργων στο παραλιακό μέτωπο του Βροντάδου, ανάδειξη της  πρώην πλατείας δημαρχίας και της περιοχής Γούβι με τα απαραίτητα έργα συντήρησης.  

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 

Για εμάς Τουρισμός σημαίνει πρώτα και κύρια το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας στις δια κοπές και στον τουρισμό και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όλο το χρόνο. Ση μαίνει ανεβασμένες υποδομές ώστε να επισκέπτονται το νησί μας εργαζόμενοι, νέοι, συντα ξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, απ’ όλη τη χώρα, όλους τους μήνες του χρόνου, θα  είναι σε όφελος όλων των μικρομεσαίων που ζουν από τον τουρισμό στο νησί μας, σε αντί θεση με το μαζικό τουρισμό των τουριστικών πακέτων και των κρουαζιερόπλοιων, από τα  οποία επωφελούνται ελάχιστοι. 

Τουρισμός για μας σημαίνει πρώτα και κύρια η δυνατότητα στην αναψυχή με βάση τις δυ νατότητες του τόπου και της εποχής και όχι με βάση την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρη ματικών ομίλων, που στηρίζουν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις με τις πρόθυμες σε αυτούς  δημοτικές αρχές, που ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα λειτουργήσουν ως πλασιέ των tour  operators και του all inclusive τουρισμού, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στον κοινωνικό  ιστό και στους εργαζόμενους. 

Από αυτή τη θέση, στηρίζουμε τον τουρισμό για όλους εκείνους τους κατοίκους του εξωτε ρικού που έρχονται να δουν και να απολαύσουν τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά μας και  να περιηγηθούν στα μνημεία μας. Τουρισμός στο μέτρο ανθρώπου και φύσης. Θα παλέψου με για: 

Τη μείωση των τιμών στα αεροπορικά και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια όχι μόνο των επι βατών, αλλά και των αυτοκινήτων και των μεταφορών εμπορευμάτων. Την καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού όλο το χρόνο, με την κεντρική Ελλάδα και τα άλ λα νησιά, την επαναφορά της σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη, επίσης όλο το χρόνο. Τη  δρομολόγηση σύγχρονων πλοίων σε όλες τις γραμμές μέσα από ένα ενιαίο Δημόσιο  Φορέα Συγκοινωνιών. 

Την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος του νησιού έτσι όπως το αναλύσαμε. Τη στελέχωση του νοσοκομείου του νησιού μας με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό  προσωπικό, ώστε να αισθάνονται ασφάλεια όχι μόνο οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και  οι επισκέπτες του νησιού. 

Τις επισκευές και διάνοιξη δρόμων που οδηγούν σε παραλίες και αρχαιολογικούς χώ ρους – καθαρές θάλασσες και παραλίες με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους. Καμιά πα ραλία εκτός αστικού ιστού δεν θα αποτελεί εμπόρευμα για καντίνες , μπαράκια  κλπ ιδιαίτερα στη δυτική Χίο. Η Διάθεση των συγκεκριμένων παραλιών ή των ό ποιων υφιστάμενων, θα γίνεται μετά από μελέτη και με αυστηρή τήρηση της νομοθε σίας και των όρων παραχώρησης για τοποθέτηση καντίνας ή άλλων δραστηριοτήτων  π.χ. θαλάσσια σπορ. 

Την επέκταση του κοινωνικού τουρισμού σε περισσότερες κατηγορίες λαϊκών οικογε νειών. Την κρατική χρηματοδότηση των σχολικών μορφωτικών εκδρομών. Τις κρατι κές και δημοτικές παιδικές κατασκηνώσεις. 

Την αξιοποίηση και περαιτέρω αναβάθμιση από το Δήμο των ιαματικών λουτρών στα  Αγιάσματα, με τρόπο που αυτές να είναι προσιτές σε όλους τους κατοίκους του νησιού  και στους επισκέπτες. 

Την αναβάθμιση του λιμανιού της Χίου με σύγχρονες εγκαταστάσεις του Τελωνείου  που έχει τα χάλια του, την ενεργοποίηση του λιμανιού των Μεστών.  

Ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την παράδοσή  του στους ιδιώτες, αφού πληρώνεται από τη φορολογία του λαού.  

Εξασφάλιση νέων χώρων δωρεάν στάθμευσης αυτοκινήτων στην πόλη της Χίου, Βρο ντάδο, Θυμιανά κλπ όπου δημιουργείται το αδιαχώρητο τους καλοκαιρινούς μήνες και  όχι μόνο αυτούς. 

Την πύκνωση των γραμμών της αστικής συγκοινωνίας που συνδέει τη Χίο με τα χω ριά, αλλά και τους παραλιακούς οικισμούς τους καλοκαιρινούς μήνες. Τη σύνδεση με  λεωφορείο της Χίου με το αεροδρόμιο. Τη συνεργασία με τα αστικά και υπεραστικά  ΚΤΕΛ ώστε να αναδιοργανώσουν τα δρομολόγιά τους με επιστημονικό τρόπο που να  ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες. 

Τις υποδομές για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους, σε όλες τις  υπηρεσίες και όλες τις παραλίες. 

Τη λειτουργία δημοτικού τουριστικού γραφείου πληροφοριών στα λιμάνια του νησιού  σε 24ωρη βάση – Λειτουργία υπηρεσίας ξενάγησης σε αρχαιολογικούς χώρους, με σαιωνικά χωριά, ιδιαιτέρου κάλλους π.χ. Κάμπος της Χίου και περιοχές natura. 

Την αξιοποίηση του περιπατητικού και λογοτεχνικού τουρισμού σε κομβικά σημεία  π.χ. στον άξονα Βολισσός-Χίος Βιβλιοθήκη Κοραή -Μαστιχοχώρια. 

Προβολή των τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους και  τους ντόπιους παραγωγούς. 

Διεκδικούμε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.  Την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ και μάλιστα στο 50% σε όλα τα νησιά και στη  Χίο και στις Οινούσες και στα Ψαρά. 

Θέση μας είναι ότι η αξιοποίηση του τουρισμού δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος των μι σθών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία, τα τουριστικά κατα λύματα γενικότερα και στον επισιτισμό στο νησί. Για το λόγο αυτό στηρίζουμε τα αιτήματα  του ταξικού Σωματείου Ιδιωτικών υπαλλήλων του νησιού μας για τήρηση των συλλογικών  συμβάσεων εργασίας και της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων στον τουρισμό, για κατώτερο μισθό στα 850 ευρώ, για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με όλα τα ρεπό και τις  άδειες που δικαιούνται, για κατάργηση των διάφορων μιμητισμών τύπου «Λευκής Νύκτας» 

Θεωρούμε ότι η βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεις ΑΠΕ, υπονομεύουν την ύπαρξη της  φυσιογνωμίας του νησιού μας σε όλα τα επίπεδα και θα αποβούν σε βάρος του τουρισμού  στο νησί μας και δεν έχουν καμιά σχέση με τις ενεργειακές μας ανάγκες , εκτός από τα κέρ δη των πολυεθνικών..  

 

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

 

Αυτοί που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους, αφού τη μετέτρεψαν οι ιμπεριαλι στές του πλανήτη σε “άμμο και θάνατο” (έκφραση του πλανητάρχη για τη Συρία), βρίσκο νται δυο σπιθαμές πιο πέρα από το σπιτικό μας: Στο Hot Spot της π. ΒΙΑΛ. ¨ολες οι ελληνικές κυβερνήσεις και η σημερινή συμμετέχουν στο έγκλημα και γι αυτό πάει πολύ να μας  κουνούν το δάκτυλο. Τα γεγονότα με τα ΜΑΤ στο νησί και η περήφανη στα ση του χιώτι κου λαού δεν πρέπει να ξεχαστούν, Η Κυβέρνηση αγκαζέ με τη σημερινή δημοτική αρχή και  το δήμαρχο επιμένουν στις υπερδομές φυλακές.  

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ:

Να μη δημιουργηθεί καμιά νέα Δομή με οποιαδήποτε μορφή οπουδήποτε στη Χίο  και στα αλλά νησιά . Ούτε στο Θόλος ούτε πουθενά. 

Να κλείσει τώρα η ΒΙΑΛ και τα hot spots στα νησιά. 

Να απεγκλωβιστούν με ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα όσοι πρόσφυγες και μετα νάστες βρίσκονται στα νησιά μας. Να υπάρχει ακριβώς η ίδια αντιμετώπιση όπως σε  κάθε άλλο μέρος της Ελλάδας ή της Ευρώπης! Δεν μπορεί η υρωπαϊκή Αλληλεγγύη  να είναι απλά ένα κενό γράμμα. 

Να καταργηθεί η οποιαδήποτε ερμηνεία περί υποχρεωτικού γεωγραφικού περιορι σμού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να μην υπάρξει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο σε  καμιά περίπτωση.  

Να γίνεται μόνο Καταγραφή και Ταυτοποίηση στα νησιά! 

Η Ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει από την Ε.Ε. και τον Ο.Η.Ε. να οργανώσουν  διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, σε προξενεία ή ειδικά γραφεία  Ευρωπαϊκών χωρών αλλά και στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Συρία ή όμορες χώρες και  απευθείας μετακίνηση των δικαιούμενων άσυλο στις χώρες προορισμού τους, ώστε να σταματήσει το επικίνδυνο και πολλές φορές θανατηφόρο πέρασμα προς τα νησιά του Αιγαίου.  Η απόδοση ασύλου για όσους περνούν στην ελληνική επικράτεια να γίνεται στην  ενδοχώρα και στις χώρες προορισμού και σε αυτή τη βάση των απαιτήσεων προς ΕΕ και  ΟΗΕ να κατευθυνθεί και να διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση. 

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εγγράφων με ενίσχυση των αντίστοιχων υπηρε σιών. 

Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το προσφυγικό – μετανα στευτικό. 

Να μην περάσει το δηλητήριο του φασισμού και ρατσισμού στο νησί μας. 

 

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΟΦΙΛΙΑ

 

Λειτουργία καταφυγίου ζώων σε δημοτική βάση και με την απόλυτη συνεργασία των Φι λοζωικών Συλλόγων. 

Ορθή διαχείριση των αδέσποτων (πρόβλεψη περιόδου στείρωσης, και τόπου μεταφοράς  των ζώων).

Προβληματισμός και δράση για κάθε επώνυμη και επιβεβαιωμένη καταγγελία κακοποίη σης ζώου, αλλά και τη ρύπανση των δημοσίων οδών με ζωικά απόβλητα, λόγω αδιαφορίας  των κατόχων. Τήρηση της νομοθεσίας σε όλα τα επίπεδα. 

Πλήρης δημόσια ομπρέλα προστασίας των ζώων (στείρωση, υιοθέτηση κ.λπ.), χωρίς ευ θανασίες και ακραίες πρακτικές, που θα προάγουν τη ζωοφιλία και όχι τις business ακόμα  και σε αυτόν τον τομέα. 

Διαπαιδαγώγηση που μπορεί να ξεκινήσει μέσα από τα σχολεία, με την απαραίτητη  παρουσία φιλοζωικού φορέα και τη σύμπραξη του δήμου. Στήριξη σχολικών τάξεων που οι  μαθητές επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο. 

Ένταξη καμπάνιας αφιερωμένη στα ζώα εκ μέρους του δήμου. 

Περίθαλψη των αδέσποτων σε ένα διαφορετικό επίπεδο με ουσιαστικά χαρακτηριστικά  και λειτουργίες συλλογικές μεταξύ κτηνιάτρων, οι οποίοι θα μοιράζονται την επιστημονική  γνώση και θα υπάρχει και μια συλλογική εικόνα των πραγμάτων με επιστέγασμα το δημοτικό κέντρο περίθαλψης και όχι την προσωρινή λύση ενός με σύμβαση παρεχόμενου έργου. Έγκριση από το Δ.Σ. κάθε δαπάνης που έρχεται σχετικά με την περισυλλογή, περίθαλψη  και αποκατάσταση των αδέσποτων με την πρόσληψη προσωπικού. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση στέκεται συμπαραστάτης στο έργο των φιλοζωικών δομών, το ο ποίο σηματοδοτεί τη ανθρωπιά, γι αυτό και το ΚΚΕ ψήφισε την τροποποίηση του σχετικού  άρθρου του Συντάγματος με βάση τις θέσεις του φιλοζωικού κινήματος. 

 

Η ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

 

Στο πρόσφατο παρελθόν στη Χίο έχουμε δύο σεισμούς μεγέθους 6 Ρίχτερ, ο πρώτος στις 22  Μαρτίου 1881 με 3.600 νεκρούς και 1300 τραυματίες, και στις 23 Ιουλίου 1949 με μέγεθος  6,7 Ρίχτερ και ε νεκρούς και πολύ μεγάλες καταστροφές. . Αλλά και πρόσφατα το 1979 και  1981 που ευτυχώς το επίκεντρο βρισκόταν στον υποθαλάσσιο χώρο και δεν προκλήθηκαν  ζημιές. Πλέον πρόσφατος σεισμός στην περιοχή μας αυτός της Σάμου με θύματα δυστυχώς,  που έγινε αισθητός και στην Χίο, ευτυχώς χωρίς ιδιαίτερες υλικές ζημιές. Με βάση τα παραπάνω, για να υπάρξουν σαφή αποτελέσματα προστασίας από τους σεισμούς πρέπει κατά τη  γνώμη μας να οριοθετηθούν οι παρακάτω θεματικές ενότητες που θα αναπτύξουν αρμόδιοι  επιστήμονες και φορείς: 

 1. Ελεύθεροι χώροι – χωροταξία – πολεοδομία. 
 2. Αντισεισμική θωράκιση κτιρίων – μετασεισμική αποκατάσταση  
 3. Αντισεισμική προστασία χώρων στέγασης Δημόσιων υπηρεσιών σχολικών χώρων  και χώρων όπου φοιτά και διασκεδάζει η νεολαία. 
 4. Κατασκευές – Δημόσια Εργα. 

 Η αντισεισμική θωράκιση περιλαμβάνει μέτρα Πρόληψης και Αποκατάστασης. Η Πρό ληψη έχει δύο πυλώνες: Ενημέρωση – Ετοιμότητα και Αντισεισμικές Κατασκευές.  Θα πρέπει σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα ή γειτονιά κατοίκους να δημιουργηθούν: Α) Ομάδες Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ) από που γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε  άλλο τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη γειτονιά, να αποτελούνται από 4 άτομα, ένα  μηχανικό, ή άλλο σχετικό επιστήμονα, ως επικεφαλής, ένα γιατρό-νοσοκόμο/α, και δύο άτο μα που μπορούν να κάνουν χειρωνακτική εργασία.  

Β) Ένας σύνδεσμος ιδιοκτητών και χειριστών μηχανημάτων δομικών έργων, ακόμη και γε ωργικών μηχανημάτων. Θα καταγραφούν οι διευθύνσεις, τα τηλέφωνά τους και τα διατιθέ μενα μηχανήματα, με περιγραφή του τι μπορούν να προσφέρουν σε περίπτωση ανάγκης  (σεισμού ή και σεισμού σε συνδυασμό με πυρκαγιά. 

 Με δεδομένο το ότι καλύτερο είναι να προλαμβάνεις από το να θεραπεύεις εμείς θα δώ σουμε όλες μας τις δυνάμεις για ουσιαστική κρατική στήριξη και γενναία χρηματοδότηση – από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τα παρακρατηθέντα έσοδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης – για την αντισεισμική προστασία και την ενίσχυ ση των Δημόσιων Φορέων που είναι αρμόδιοι στην κατεύθυνση αυτή, και καλούμε όλους να  συμπορευθούν μαζί μας. 

  

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

 

Η απομόνωση και η εγκατάλειψη των ακριτικών νησιών από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις  και συγκυβερνήσεις σηματοδοτούν τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως νησιώ τες, τόσο από τη μη δρομολόγηση πλοίων, όσο και από τη μείωση της συχνότητας των δρο μολογίων. 

Το πρόβλημα οξύνθηκε με την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών  (Cabotage) με κατεύθυνση της ΕΕ, με αποτέλεσμα οι εφοπλιστικές εταιρείες να δρομο λογούν τα πλοία όποτε και όπου θέλουν για να κερδοφορούν, ενώ ταυτόχρονα καρπώνονται τεράστια ποσά από τις επιδοτήσεις και τα πανάκριβα εισιτήρια. Τα ίδια ισχύουν και για τις αεροπορικές συγκοινωνίες. 

Αυτή η κατάσταση, έρχεται να επιβεβαιώσει άλλη μια φορά τη θέση της Λαϊκής Συσπείρω σης, ότι μόνο ένας δημόσιος κρατικός φορέας, θα εξασφαλίσει σύγχρονα ασφαλή πλοία  και αεροπλάνα, συστηματική εξυπηρέτηση των νησιών όλο το χρόνο, ικανοποιητικές  αποδοχές στους ναυτεργάτες, φτηνά εισιτήρια και αξιοποίηση αλλά και ζωντάνεμα των  ναυπηγοεπισκευαστικών υποδομών. 

Γι αυτό λέμε ξεκάθαρα: Οι συγκοινωνίες σε θάλασσα, γη και αέρα πρέπει να αποτελούν δι καίωμα και δημόσιο αγαθό. Αυτά παλέψαμε ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ από το Δημοτικό Συμ βούλιο! 

Καταθέτουμε το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο, με αυτό θα πορευτούμε και θα πα λέψουμε και ως δημοτική αρχή: 

Σύγχρονα και ασφαλή πλοία με καθημερινή σύνδεση με Πειραιά.  Έλεγχος των τιμών και μειώσεις στις ευπαθείς ομάδες. 

Τακτική σύνδεση με Βόρεια Ελλάδα, με Θεσσαλονίκη και με τα άλλα Νησιά  Βόρειου και Νότιου Αιγαίου. 

Αύξηση των δρομολογίων των αεροπλάνων όλο το χρόνο. 

Μείωση 50% των εισιτηρίων σε αεροπλάνα και καράβια και κατάργηση των  φόρων σε αεροδρόμια και λιμάνια . 

Κατάργηση του Ν.2932/2001. Όχι στην άρση του Cabotage που οδηγεί τους  Ναυτεργάτες στην Ανεργία. 

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη λογική των τετελεσμένων του ΤΑΙΠΕΔ στο λιμάνι  της Χίου ή της Fraport στα αεροδρόμια και ειδικά στο αεροδρόμιο Χίου που  ανακατασκευάζεται για να ιδιωτικοποιηθεί. 

Εκσυγχρονισμός υπαρχουσών λιμενικών και αεροπορικών υποδομών στην  προοπτική ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων και ασφάλειας υπάρχοντος αεροδιαδρόμου  και υποδοχής επισκεπτών. Εκ των πραγμάτων και αφού ξεσπιτώθηκε ο κόσμος της  περιοχής, ο αεροδιάδρομος πρέπει επιτέλους να τελειώσει. 

Βελτίωση των χώρων υποδοχής και αναχώρησης σε αεροδρόμιο, λιμάνι Χίου,  Τελωνείο. 

Βελτίωση των υποδομών στο λιμένα Μεστών ως πύλη που θα συνδέει το νησί με  την ηπειρωτική Ελλάδα και διαμετακομιστικό κέντρο με άλλες χώρες (Τουρκία). Ασφαλής και δωρεάν μεταφορά των επιβατών από και προς την πόλη της Χίου με  βελτίωση των οδικών αρτηριών με ευθύνη του Δήμου.

 

ΓΕΩΡΓΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

 

Στήριξη των αγροτών μας στην επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση και τη ΕΕ με  στόχο την κατάργηση των συνεταιρισμών όπως την ΕΜΧ και τον έλεγχό τους από ιδιωτικές  εταιρείες. 

Άμεση αύξηση των αποζημιώσεων της παραγωγής από τον ΕΛΓΑ. 

 1. Κατάργηση της φορολόγησης και της τήρησης βιβλίων και στοιχείων από τους αγρότες. 2. Πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων αγροτών από καταστροφές είτε φωτιάς είτε  καιρικών συνθηκών.  
 2. Διατήρηση της αναγκαστικότητας της Ε.Μ.Χ. 
 3. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του νερού.Μείωση των τιμών στα γεωρ γικά εφόδια και εργαλεία. 
 4. Προστασία της μαστίχας και των προϊόντων της από την «εισβολή» των επιχειρηματικών  συμφερόντων που θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων παραγωγών. Στήριξη  της μικρομεσαίας παραγωγής, διεκδίκηση του συνόλου των αποζημιώσεων από την κυ βέρνηση και σχέδιο προστασίας από πλυμμύρες και πυρκαγές.  
 5. Ολόπλευρη βοήθεια στους αγρότες για παραγωγή αγροτικών προϊόντων με στόχο την  κάλυψη των αναγκών του νησιού σε φρέσκα και φθηνά αγροτικά προϊόντα και προοπτι κά την εξαγωγή τους.  
 6. Παροχή δωρεάν τεχνογνωσίας σε όλους τους αγρότες για τη βελτίωση της παραγωγής  τους, μέσω γεωπόνων που πρέπει να προσλάβει ως μόνιμο προσωπικό ο δήμος πέρα από  τους υπάρχοντες στο τμήμα πρασίνου. 
 7. Απαίτηση να σταματήσει ο διαχωρισμός τους σε αγρότες κατά κύριο και δευτερεύον ε πάγγελμα, που στοχεύει στο κόψιμο των ενισχύσεων και τελικά στο να τους πετάξουν  από τη γη τους. 
 8. Προστασία από τον εκφυλισμό της ποικιλίας του μαστιχόδενδρου από παράνομες εισα γωγές δενδρυλλίων. 
 9. Ένταξη των περιοχών γύρω από τα φράγματα στο πρόγραμμα απονιτροποίησης. 11. Όχι στην υπέρογκη φορολόγηση της αγροτικής γης του Κάμπου που κληρονόμησαν οι  κάτοικοί του κι ενώ έχει χαρακτηριστεί από το κράτος μοναδικό οικιστικό γεωργικό σύνολο  στον ελλαδικό χώρο. 

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προ ϊόντα, για το γάλα και το κρέας, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Οι τιμές να αφήνουν εισόδημα, με το οποίο θα μπορούν οι αγροτικές οικογένειες να  ζουν με αξιοπρέπεια και να συνεχίσουν την αγροτική απασχόληση. Άμεση πληρωμή όλων  των παραγωγών από τους εμπόρους και τις τυροκομικές επιχειρήσεις, με την παράδοση των  προϊόντων τους. 

Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων με μείωση του  κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές (μείωση της τιμής  του στο 30% της σημερινής τιμής), φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχα νους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωρά φια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής (αγροτικοί δρό μοι, φράγματα). 

Με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση.

18 

Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις  απώλειες από τις νόσους των ζώων και τις άλλες ζημιές στην παραγωγή και το κεφάλαιο. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνο τροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014-2020 και των περικοπών στις επιδοτή σεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. 

ΑΛΙΕΙΑ

Παροχή άυλης αλλά και υλικής υποστήριξης, δηλαδή τεχνογνωσίας και κατασκευής  υποδομών αντίστοιχα, για την υποστήριξη και την εξασφάλιση της υγιεινής και της ποιότη τας των αλιευμάτων σε όλα τα αλιευτικά καταφύγια. 

Προστασία των μικρών και αυτοαπασχολούμενων παράκτιων αλιέων από τις επιπτώσεις  της κοινής αλιευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Βελτίωση των υποδομών στα αλιευτικά καταφύγια, εκβαθύνσεις, φωτισμός, ψυγεία,  συντηρήσεις κλπ, ώστε να γίνουν λειτουργικά και να παρέχουν άρτια εξυπηρέτηση στους  ψαράδες μας. 

Εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε τα αλιεύματα εισαγωγής να μη βαφτίζονται ντόπια. Καμιά νέα αδειοδότηση για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων σε τονάζ και  σε εκτάσεις. 

Έλεγχοι στις ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες, ώστε να μην αλιεύουν άγρια ψάρια-με ειδι κούς κύρτους- τήρηση των προδιαγραφών εγκατάστασής τους . 

Απαραίτητη κρίνεται η συμπαράσταση της εκάστοτε δημοτικής αρχής, απούσες είναι  πάντα, στις διώξεις που γίνονται σε μέλη του σωματείου στην προσπάθειά τους να υπερα σπιστούν τα δικαιώματά τους.  

Παροχή φτηνών καυσίμων για την εργασία τους, κατάργηση των περιορισμών ιπποδύ ναμης της μηχανής των σκαφών τους. 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

 

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, εμπορικών καταστη μάτων και βιοτεχνιών, που δεν καταφέρνουν να αντέξουν τις επιπτώσεις της οικονομικής  κρίσης, την αναδουλειά και τα πολλαπλά χαράτσια, που προβλέπονται με τα μέτρα διαχείρι σης της κρίσης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Με βάση τα παραπάνω ως Δημοτική  αρχή μαζί με το λαό και το κίνημα των ΕΒΕ θα εστιάσουμε στα: 

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα χρέη χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και  φτωχών ΕΒΕ προς τον ΟΑΕΕ. 

Τη συνεχή φοροεπιδρομή, τα χαράτσια και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται. o Την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και το εξοντωτικό ωράριο για εργαζόμε νους και μικρούς ΕΒΕ. 

Στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. 

Επομένως θα παλέψουμε για: 

Να σταματήσει η απελευθέρωση του ωραρίου – Συνεχές-υποχρεωτικό ωράριο των  καταστημάτων έως 48 ώρες τη βδομάδα με τρία απογεύματα κλειστά – 7ωρο,  5ήμερο, 35ωρο για τους εργαζόμενους – Κυριακή υποχρεωτική αργία. Είμαστε α ντίθετοι στο θεσμό της «Λευκής Νύχτας» που καταπατά τα εργασιακά δικαιώ ματα

Κάθε αυτοαπασχολούμενος -μικρός ΕΒΕ να φορολογείται με βάση τα καθαρά του  έσοδα (κέρδη), τα οποία προκύπτουν από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδά  του, όπως αυτά προκύπτουν από τα παραστατικά στοιχεία και τα οποία καταχωρούνται στα βιβλία του και είναι υποχρεωτικά για όλες τις αγοραπωλησίες και τα άλλα  έξοδα (ενοίκιο, φως, τηλέφωνο, κλπ.) 

Κατάργηση της διαδικασίας περαίωσης και συνάφειας. 

Φορολογικές ελαφρύνσεις για τα πρώτα τουλάχιστον πέντε χρόνια από την έναρξη  της λειτουργίας της μικρής επιχείρησης. Παροχή αφορολόγητου ποσού για τον εκ συγχρονισμό της μικρής επιχείρησης 

Αναγνώριση, υπό προϋποθέσεις, ως δαπάνης, στο ύψος του κατώτερου μισθού της  ΣΣΕ, για την άτυπη απασχόληση ενός μέλους της οικογένειας 

Μείωση των δημοτικών φόρων στους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους. 

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

 

Θεμέλιος λίθος για την κίνησή μας αλλά και για την υλοποίηση του προγράμματός μας είναι  η δραστηριοποίηση του λαού μας, η ενεργός στήριξη των πρωτοβουλιών και δράσεων  της δημοτικής αρχής, η κριτική στάση απέναντί τη, η αγωνιστική στάση και δράση του  καθενός εξ ημών. Γι αυτό και στόχοι μας είναι: 

Η κάθε δημοτική ενότητα και κοινότητα να λειτουργεί με ένα μίνιμουμ δικό της προϋ πολογισμό, για να μπορεί να προγραμματίζει και να εκτελεί ζωτικά γι αυτήν έργα. Η πραγματοποίηση δύο τακτικών λαϊκών συνελεύσεων κατ’ έτος απολογιστικού προγραμματικού και αγωνιστικού χαρακτήρα ταυτόχρονα. Οι αποφάσεις τόσο των τα κτικών λαϊκών συνελεύσεων όσο και των έκτακτων θα είναι δεσμευτικές για το δημο τικό συμβούλιο. 

Διενέργεια δημοψηφισμάτων για κεφαλαιώδη ζητήματα που αφορούν το δήμο μας . Η διεκδίκηση της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος  και για τις τοπικές και για τις γενικές εκλογές. 

 

Συνδημότες –Συνδημότισσες. 

Με τις παραπάνω προγραμματικού χαρακτήρα σκέψεις δεν διεκδικούμε την τελειότητα.  Άλλωστε είναι ανοιχτές αυτές οι σκέψεις σ’ εσάς για να τις αγκαλιάσετε ,να τις συμπληρώσετε και να τις κάνετε καλύτερες. Πάνω απ’ όλα όμως η υλοποίησή τους εξαρτάται από  το δικό σας αγωνιστικό παρόν, από τη δική σας διεκδικητική στάση και παρέμβαση.  Δεν είμαστε ούτε σωσίες ούτε μεσσίες. 

Η πείρα της κίνησής μας είναι δεμένη με την κατανόηση του γεγονότος ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ  ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝΤΑΙ. Με το λαό μας θέλουμε να συμπορευτού με, με το λαό μας θέλουμε να σμίξουμε ανεξάρτητα αν ψήφιζε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, κλπ  σε μια λαϊκή συμμαχία που θα αποφασίζει να σηκώσει στις πλάτες της το βάρος να απαιτή σουμε τα δικαιώματά μας, να κερδίσουμε τα αυτονόητα και με τελικό σκοπό να βγούμε από  τη σαπίλα, να πάψουμε να θυσιάζουμε ολόκληρες γενιές για τα καπιταλιστικά τους κέρδη,  να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. 

Αυτό είναι το βάθος και πλάτος της Λαϊκής Συσπείρωσης, σ’ αυτόν τον κόσμο απλώνει και το ΚΚΕ το χέρι και όχι σε κάποιες κινήσεις κορυφών και πολιτικών παζαριών που βάζουν  στη γωνία το λαό. Το πλάτεμα ενός κόμματος ή ενός ψηφοδελτίου δεν κρίνεται από το πλή θος των συμμετεχόντων σ’ αυτό, αλλά από το αν εκφράζει , τις ανάγκες του λαού και τα οράματά του. Όχι το πόσο και πώς τον κοροϊδεύει με επίπλαστες συμμαχίες και συγκολ λήσεις σε βάρος του, που ήδη «ψήνονται» και πριν και μετά τις εκλογές. 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε αισιόδοξοι γιατί προσπαθούμε να πράξουμε το καθήκον μας,  γιατί πιστεύουμε ότι ο λαός μας με όλα αυτά τα δεινά είναι πιο σοφός, στο να βλέπει καθαρά  τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες.

Αξίζει η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο και στην Περιφέρεια να γίνει δύναμη  διοίκησης, γιατί είναι η δύναμη του δίκιου, η δύναμη που εκφράζει τις λαϊκές  ανάγκες και προτεραιότητες, η δύναμη που μπορεί να μετατρέψει δήμο και πε ριφέρεια σε κάστρα αντίστασης, υπεράσπισης και αντεπίθεσης των λαϊκών συμ φερόντων. Είναι η μόνη λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση που μπορεί να εμπνεύσει  και τις άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις του τόπου, όλο το λαό, είτε βρίσκεται στη  συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση. Ας τολμήσουμε να αλλάξουμε ρότα, το  αξίζουμε να γυρίσουμε σελίδα!

Γι’ αυτό και σας καλούμε ως ΛΑΣ, ως ΚΚΕ, να πυκνώσετε τις γραμμές μας, να ψηφίσετε και  στο δήμο και στην περιφέρεια αυτούς που στέκονται πλάι σας, αυτούς που δηλώνουν εξαρτημένοι, δεσμευμένοι από τα πάθη της ζωής σας, γιατί είναι και δικά Μας πάθη. Ιδιαίτερα καλούμε τους φίλους αγωνιστές που στο προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε πλάι πλάι στους αγώνες για την υγεία, την παιδεία, το μισθό, το μεροκάματο, τις συντάξεις, τους  πλειστηριασμούς. 

Όλοι μαζί για τη νίκη. Χρέος μας να σηκώσουμε το μπόι μας για ένα μέλλον στο μπόι  των ονείρων και των ανθρώπων. 

ΨΗΦΟ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ,  ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: