Η νέα γενιά με το ΚΚΕ. Για “το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό”. Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα!

Ας σκεφτεί ο καθένας και η καθεμία ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια αν η νεολαία ακολου­θούσε το σενάριο που είχαν γραμμένο γι’ αυτή. Αν καθό­ταν στ’ αυγά της και δεν έβγαινε μπροστά για να παλέψει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά της. Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αν ακολουθούσε τη γραμμή του συμβιβα­σμού, του «ρεαλισμού» της υποταγής…

Με το παραπάνω σύνθημα, το 48ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» ξεκι­νάει το μεγάλο του ταξίδι, στο οποίο αναμένεται να συναντήσει δεκάδες χιλιάδες νέους και νέες σε όλη την Ελλάδα, όπως σταθερά και με συνέ­πεια κάνει κάθε χρόνο, αποδεικνύο­ντας -για ακόμη μία φορά- την πολιτι­κή και πολιτιστική του προσφορά και διεισδυτικότητα στη νέα γενιά. Ειδι­κότερα, σε εποχές που διψάμε για μία σταγόνα πολιτιστικής ανάσας, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ έρχεται να τη δώσει απλόχερα και να αναδείξει μία πρόταση μακριά από τη σαπίλα και την υποκουλτούρα που κυριαρχεί.

Με αυτά τα σπουδαία λόγια του Νίκου Μπελο­γιάννη, λοιπόν, από τα οποία είναι εμπνευσμέ­νο το σύνθημα του 48ου Φεστιβάλ, συμπυκνώ­νονται εύστοχα και αρμονικά τα δεκάδες συναισθήματα που γεννά η πάλη των κομμουνιστών για έναν κόσμο «στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων», τον σοσι­αλισμό. Γιατί ο αγώνας μας είναι και «μεγάλος» και «ωραίος» και «συγκλονιστικός». Πώς αλλιώς θα μπο­ρούσε να ήταν ένας αγώνας που είναι ποτισμένος με ανώτερες αξίες και ιδανικά, που διακατέχεται από την αυταπάρνηση και τη συνεχή πάλη ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση, που τον τροφοδοτεί με αστεί­ρευτη δύναμη και αντοχή η βαθιά πίστη ότι τελικά θα επικρατήσει το δίκιο, θα νικήσει η ζωή…

Σ’ αυτόν τον αγώνα είναι οι κομμουνιστές μπροστά κάθε μέρα. Σ’ αυτόν τον αγώνα καλούμε τη νέα γενιά να παλέψει και να βαδίσει. Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για να βρουν συνέχεια τα μεγάλα αγω­νιστικά στιγμιότυπα όλου του προηγούμενου δια­στήματος, που σχημάτισαν το χαμόγελο στα χείλη μας, γέννησαν την ελπίδα, έσπασαν στερεότυπα και έβαλαν περισσότερους νέους ανθρώπους να «στή­σουν αυτί», να εμπιστευτούν και να αναγνωρίσουν τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Τα παραδείγματα έρ­χονται από όλους τους χώρους που δραστηριοποιείται η Οργάνωσή μας και δείχνουν τον πρωτοπόρο ρόλο της. Σχολεία, Πανεπιστήμια, μαζικοί χώροι δουλειάς μπορούν να περηφανεύονται για τους αγώνες που έδωσαν.

Δεν υπάρχει «ταβάνι» στο κάλεσμά μας…

Σε αυτό το μεγάλο κομμάτι της νεολαίας που δεν συμβιβά­ζεται με το μέλλον που της ετοιμάζουν και βρεθήκαμε μαζί -ακόμα κι αν υπάρχουν πράγματα που μας χωρίζουν- απλώ­νουμε το χέρι. Όπως απλώνουμε το χέρι και στον κόσμο που μπορεί να κρατάει ακόμα επιφυλάξεις, να ταλαντεύεται, να ψάχνεται, αλλά ταυτόχρονα να παρακολουθεί τη δράση μας, να μην τον αφήνουν αδιάφορο τα σύννεφα πολέμου που συσσωρεύονται στη γειτονιά μας, η πολεμική εμπλοκή της χώρας μας, η ακρίβεια που τσακίζει κόκαλα, το χτύπημα των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων κ.ο.κ.

Οι μάχες που δώσαμε αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ταβάνι στο κάλεσμά μας. Γι’ αυτό χρειάζεται να οργα­νώσουμε καλά, κάθε ΟΒ της ΚΝΕ, τη μαζική, πολιτική μας δράση όλο το καλοκαίρι, να φτάσουμε σε χιλιάδες, αξιοποιώντας και το πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», παρεμβαίνοντας για όλα τα προβλήματα που «καίνε» τη νεολαία, όπως η έλλειψη διακοπών, τα υπέρογκα νοίκια, οι συνθήκες «γαλέρας» για τους δεκάδες χιλιάδες νέους εργαζόμε­νους στη «σεζόν», η απαξίωση και υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων με τον νέο νόμο-πλαίσιο κ.λπ.

Ας σκεφτεί ο καθένας και η καθεμία ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια αν η νεολαία ακολου­θούσε το σενάριο που είχαν γραμμένο γι’ αυτή. Αν καθό­ταν στ’ αυγά της και δεν έβγαινε μπροστά για να παλέψει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά της. Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αν ακολουθούσε τη γραμμή του συμβιβα­σμού, του «ρεαλισμού» της υποταγής, του «βάζω πλάτη παντού» και του «θα λογαριαστούμε μετά», όπως καλού­σε ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι προφανές ότι θα έβλεπε τους αντιλαϊ­κούς σχεδιασμούς της αστικής τάξης να της διαλύουν τη ζωή, την ώρα που θα είχε εναποθέσει τις ελπίδες της σε διάφορους «από μηχανής σωτήρες» που κάπως, κάπου, κάποτε, θα έφτιαχναν δήθεν λίγο την κατάσταση, μέσα από το αλισβερίσι της αστικής κυβερνητικής εναλλαγής, της διαχείρισης της βαρβαρότητας. Αντ’ αυτού, οι αγώνες της νέας γενιάς, η συσπείρωσή της γύρω από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, η επιλογή της να γράψει η ίδια το σε­νάριο της ζωής της ήταν το καθοριστικό σημείο που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στις εξελίξεις. Έδειξε ότι αυτός είναι ο μοναδικός νικηφόρος δρόμος.

ΚΚΕ, για όλα αυτά που θα γίνουν ΜΕ εσένα

Την ώρα που τα αστικά επιτελεία έχουν αρχίσει να μετράνε κουκιά, να γράφουν και να σβήνουν σενάρια συνεργασιών και κυβερνήσεων, την ώρα που έχουν ξεκινήσει τα «φλερτ» μεταξύ κομμάτων που ψάχνουν σημεία επαφής και συμφωνίας -και ξαφνικά ανακα­λύπτουν ότι αυτά που τους ενώνουν είναι περισσό­τερα από αυτά που τους χωρίζουν- είναι η κατάλλη­λη στιγμή να κάνει η νεολαία το «plot twist», τη μεγάλη ανατροπή στα σενάριά τους. Με το ΚΚΕ πιο δυνατό, που αποτελεί και το μόνο καλό σενά­ριο για τον λαό. Αυτή είναι η μόνη δύναμη της αλή­θειας που μπορεί να ανατρέψει τα σχέδιά τους. Εκεί βρίσκεται η θέση της νέας γενιάς, που δεν επιτρέπει να γίνονται οι φιλοδοξίες και τα όνειρά της παζάρι σε εκλογικά σενάρια και υπουργικές καρέκλες, που δεν αναθέτει το μέλλον της σε «σωτήρες», δεν τσι­μπάει σε ψεύτικά λόγια και υποσχέσεις, που παίρνει η ίδια τη ζωή στα χέρια της, βάζει στο επίκεντρο της πάλης της το ίδιο το σύστημα που γεννά όλα τα δεινά που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά της και είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει τα εμπόδια με τη μαζική, συλλογική, οργανωμένη δράση της.

Αυτός είναι ο δρόμος που φοβίζει τις κυβερνήσεις και την κυρίαρχη τάξη, γιατί μπορεί να βάλει φρένο στους σχεδιασμούς τους, να κερδίζει συνεχώς μάχες, αλλά και γιατί ανοίγει το δρόμο για να τους πετάξει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Στα δύσκολα θα χρειαστούμε τα «μεγάλα μεγέ­θη», στο χέρι μας να τα μετατρέψουμε σε ωραία και συγκλονιστικά. Τώρα με το ΚΚΕ.

Έλενα Μποτζιολή
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ
Οδηγητής

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: