Νέο εργοδοτικό έγκλημα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας: Εργάτης άφησε την τελευταία του πνοή δουλεύοντας στο λιοπύρι και στον καύσωνα – Το Συνδικάτο Μετάλλου είχε προειδοποιήσει μια μέρα πριν

Το προδιαγεγραμμένο του εγκλήματος επιβεβαιώνεται πλήρως από το δελτίο Τύπου που έχει εκδώσει μια ημέρα πριν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, με το οποίο προειδοποιούσε ότι δεν πρέπει να εκτελούνται εργασίες στα Ναυπηγεία, μέσα στον καύσωνα, τις ώρες που η θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 37 βαθμούς Κελσίου. 

Νέο εργοδοτικό έγκλημα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου εργαζόμενος άφησε την τελευταία του πνοή, δουλεύοντας μέσα στο λιοπύρι, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του 902.gr, o εργάτης ανήκε σε ευπαθή ομάδα, καθώς ήταν καρδιοπαθής. Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα είχε απαλλαγεί από βαριές εργασίες.

Ωστόσο, σήμερα, η εταιρεία αντί να τον προστατεύσει και να τον αφήσει να σχολάσει στις 3 το μεσημέρι, τον κράτησε υπερωρία και τον έστειλε μέσα σε μια βάρκα μόνο του, απροστάτευτο, κάτω από τον ήλιο να εκτελέσει εργασίες υποστήριξης βαφέων, χωρίς μάλιστα αυτή να είναι η ειδικότητα του. Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, ο εργάτης έμεινε στον τόπο.

Και αυτό παρά το γεγονός πως το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας με δελτίο Τύπου που εξέδωσε από χθες, είχε προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να εκτελούνται εργασίες στα Ναυπηγεία, μέσα στον καύσωνα, τις ώρες που η θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο Ναυπηγείο Ελευσίνας ο Σωτήρης Πουλικογιαννης, εργαζόμενος ο ίδιος στο ναυπηγείο, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

 

Το προδιαγεγραμμένο του εγκλήματος επιβεβαιώνεται πλήρως από το δελτίο Τύπου που έχει εκδώσει μια ημέρα πριν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, με το οποίο προειδοποιούσε ότι δεν πρέπει να εκτελούνται εργασίες στα Ναυπηγεία, μέσα στον καύσωνα, τις ώρες που η θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Το δελτίο Τύπου απευθυνόταν προς τις εργοδοτικές ενώσεις, τις επιχειρήσεις και το υπουργείο Εργασίας. Δυστυχώς, οι προειδοποιήσεις του Συνδικάτου επιβεβαιώθηκαν με …ανατριχιαστική ακρίβεια από τον θάνατο του εργαζόμενου και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του.

«Από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες η ΕΜΥ έχει προβλέψει πως οι θερμοκρασίες στη χώρα μας θα είναι αρκετά υψηλές, από 37 βαθμούς και επάνω. Αυτό σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται στους χώρους εργασίας του κλάδου μας, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί και μια σειρά εργατικά ατυχήματα που έχουν στοιχίσει ακόμα και την ίδια τη ζωή συναδέλφων μας αλλά και σοβαρούς τραυματισμούς, αυξάνει τις πιθανότητες επιβάρυνσης της υγείας και της ζωής των εργαζομένων του κλάδου. Η θερμική καταπόνηση είναι πολύ μεγάλη και για αυτό χρειάζεται όλοι να συμβάλλουμε ώστε να περάσουν αυτές οι μέρες δίχως να έχουμε κάποια δυσάρεστη εξέλιξη», αναφερόταν στο δελτίο Τύπου. 

Το Συνδικάτο καλούσε «την Κυβέρνηση, τους εργοδότες του κλάδου και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους για όλες αυτές τις ημέρες να σταματήσουν όλους τους εργαζόμενους από τις εργασίες τους κατά τις ώρες που η θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 37 βαθμούς (από τις 12.00 και μετά). Επίσης ανάλογα με τα ποσοστά υγρασίας σε κάθε χώρο μπορεί να χρειαστεί να γίνει παύση εργασιών και νωρίτερα». Μάλιστα προειδοποιούσε πως «ειδικά για τους εργαζόμενους που έχουν χρόνια νοσήματα», όπως ο άτυχος εργάτης, πρέπει «να τους σταματήσουν νωρίτερα ή και να τους παρέχουν ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές.

Επίσης καλούσε «όλους τους εργοδότες του κλάδου για τις ώρες αυτές να γίνει πλήρης καταβολή του ημερομισθίου. Να φροντίζουν ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν συχνή πρόσβαση σε δροσερό πόσιμο νερό και σε δροσερά μέρη ώστε να αποφευχθεί κάποια τυχόν θερμοπληξία. Σε διαφορετική περίπτωση οι εργοδότες και η κυβέρνηση θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη υπάρχει και θα μας βρουν απέναντί τους».

902.gr

 

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: