Νεκρός ένας 47χρονος εργάτης και δυο τραυματίες στη Ν/Ζ Περάματος – ΚΚΕ: Ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα στον κλάδο που ο Κ. Μητσοτάκης μετέτρεψε σε προεκλογικό ντεκόρ

ΠΑΜΕ: Κανένα μέτρο ασφάλειας, ούτε τεχνικός ασφαλείας δεν υπήρχαν…Μόνο τον τελευταίο μήνα μετράμε νεκρούς και τραυματίες στα ναυπηγεία Ελευσίνας, στα ναυπηγεία της Σύρου, στα ναυπηγεία Σπανοπουλου.

Νεκρός είναι ο ένας από τους τρεις εργαζόμενους που τραυματίστηκαν σε ένα ακόμα εργοδοτικό και κρατικό έγκλημα που έγινε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Οι τρεις εργαζόμενοι συμμετείχαν σε επισκευαστικές εργασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο πλοίο «Asterion», το οποίο είναι ανελκυσμένο σε μία από τις τρεις πλωτές δεξαμενές της Ζώνης. Οι εργαζόμενοι ήταν σε σκαλωσιά για να τοποθετήσουν το τέταρτο πτερύγιο στην προπέλα πλοίου. Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, ένα πτερύγιο έπεσε στη σκαλωσιά και να χτυπήσεις τους εργάτες.

Δεν υπήρχε τεχνικός ασφάλειας για μία τόσο σοβαρή εργασία! Επίσης, οι αποδυναμωμένες επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας εντοπίζουν σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στη Ζώνη.

Ο νεκρός εργάτης είναι ένας 47χρονος  χειριστής ανυψωτικού μηχανήματος, στον οποίο έπεσε επάνω το πτερύγιο.  Ένας ακόμη 47χρονος τραυματίστηκε στο πόδι και μεταφέρθηκε στο Τζάνειο και ένας 43χρονος, τραυματίας στο κεφάλι, μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική.

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο του ατυχήματος βρέθηκε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Προσανατολίζεται σε νέα άμεση αγωνιστική κινητοποίηση για το μείζον θέμα της προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργατών που αποτελεί προμετωπίδα των πρόσφατων απεργιών και κινητοποιήσεων που έγιναν στη Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία. Είναι χαρακτηριστικό πως από την αρχή του 2023 στη Ζώνη έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις απεργίες με βασικό αίτημα την λήψη μέτρων προστασίας για τους εργάτες!

Στο σημείο παραβρίσκονται ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Παραβρίσκεται επίσης και ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά και αντιπροσωπεία της γραμματείας του ΠΑΜΕ.

902.gr

Σε ανακοίνωσή του για το εργατικό «ατύχημα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, του Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει τα εξής:

“Το εργατικό «ατύχημα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, μ’ έναν εργάτη νεκρό και δύο τραυματίες, είναι ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα εξαιτίας της έλλειψης σύγχρονων συνθηκών ασφαλείας των εργαζομένων και ελέγχου απ’ τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Είναι όλα αυτά τα οποία σταθερά διεκδικούν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία του κλάδου, έχοντας πραγματοποιήσει 4 απεργίες από την αρχή του χρόνου ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί περιστατικά αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, 1 νεκρός και 2 τραυματίες στο Ναυπηγείο της Σύρου και σήμερα το τραγικό αυτό συμβάν.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε μετατρέψει σε προεκλογικό ντεκόρ, μιλώντας για «καλές δουλειές» και «χαμογελαστούς εργαζόμενους». Ας ξαναπάει τώρα ο κ. Μητσοτάκης στο Πέραμα, για να δει ποιο είναι το πραγματικό για τους εργαζόμενους περιεχόμενο της ανάπτυξης που υπόσχεται. Πρόκειται για κέρδη βαμμένα στο αίμα εργατών! Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο μέρος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αυτή τη ΣΣΕ δεν την έκαναν υποχρεωτική η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη της ΝΔ.

Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα, συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας, εντατικοποίηση των ελέγχων με ευθύνη του κράτους και της επιθεώρησης εργασίας. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στον χώρο του «ατυχήματος» ο βουλευτής Α’ Πειραιά, Νίκος Αμπατιέλος.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργάτη που έχασε τη ζωή του και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.”

Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών τονίζει σε ανακοίνωση το ΠΑΜΕ:

«Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του 47χρονου εργάτη που έχασε τη ζωή του σήμερα στα ναυπηγεία στο Πέραμα.

Ακόμη 2 συνάδελφοι μας τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται. Κανένα μέτρο ασφάλειας, ούτε τεχνικός ασφαλείας δεν υπήρχαν. Από την πρώτη στιγμή το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας καθώς και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ βρίσκονται στο σημείο.

Μόνο τον τελευταίο μήνα μετράμε νεκρούς και τραυματίες στα ναυπηγεία Ελευσίνας, στα ναυπηγεία της Σύρου, στα ναυπηγεία Σπανοπουλου.

Ενώ η Κυβέρνηση πανηγύριζε, οργάνωνε φιέστες, και ο Υπουργός Γεωργιάδης προκαλούσε μιλώντας για «χαμογελαστά πρόσωπα» οι εργαζόμενοι πάλευαν ενάντια στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, για μέτρα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων σε Πέραμα, Σκαραμαγκά, Ελευσίνα, Σύρο.

Από την αρχή του 2023 το συνδικάτο έχει πραγματοποιήσει τέσσερις απεργίες με την κυβέρνηση, την μεγαλοεργοδοσία, τους ανθρώπους της, καθώς και ορισμένα ΜΜΕ, να τρομοκρατούν, να συκοφαντούν. Τέτοια ανάπτυξη θέλουν με την εκμετάλλευση να απογειώνεται, με αποτέλεσμα, εργαζόμενοι να μην γυρνάνε ζωντανοί στο σπίτι τους, στις οικογένειες τους.

Δεν θα μετράμε νεκρούς για τα κέρδη τους!

Δεν θα γίνουν οι χώροι δουλειάς κοιλάδες των Τεμπών!

Δυναμώνουμε τον αγώνα για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς!

Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι!

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με το συνδικάτο Μετάλλου δίνουν άμεση απάντηση!

Καλούμε τα συνδικάτα άμεσα να πάρουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και στήριξης των εργαζομένων στην Ναυπηγοεπισκευή!»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: