Ένα δάκρυ για το δημιουργό του Μίσα – Έφυγε από τη ζωή ο Βίκτορ Κιζίκοφ, δημιουργός της θρυλικής μασκότ των Ολυμπιακών της Μόσχας

Ο “μπαμπάς” του Μίσα, ο εικονογράφος Βίκτορ Κιζίκοφ, άφησε χθες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών. 

Η εικόνα του Μίσα να δακρύζει στο μωσαϊκό του σταδίου κατά την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας, λίγο πριν “αναληφθεί” το τεράστιο ομοίωμα της αγαπημένης μασκότ στους ουρανούς είναι μια από τις πιο εμβληματικές στην ιστορία των σύγχρονων αγώνων και κατά μία έννοια ένα γλυκόπικρο πρελούδιο σε όσα θα ακολουθούσαν στην ΕΣΣΔ.

Μπορεί οι ίδιοι οι Ολυμπιακοί του ’80 να βρέθηκαν στη δίνη των ψυχροπολεμικών ανταγωνισμών, με τις ΗΠΑ και άλλες 65 χώρες της Δύσης (αλλά και την Κίνα του Ντενγκ για τους δικούς της λόγους) να μποϊκοτάρουν τη διοργάνωση με πρόσχημα τη σοβιετική επέμβαση στο Αφγανιστάν, ωστόσο η αρκούδα με τη ζώνη στα χρώματα των ολυμπιακών κρίκων έγινε κυριολεκτικά ανάρπαστη, κατακτώντας τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας μέχρι και σήμερα δημοφιλές μοτίβο σε κάθε είδους σουβενίρ και όχι μόνο.

Μόνο θλίψει μπορεί να νιώσει κανείς για την είδηση πως ο “μπαμπάς” του Μίσα, ο εικονογράφος Βίκτορ Κιζίκοφ, άφησε χθες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών.

Ο Κιζίκοφ είχε δείξει από παιδί κλίση στο σχέδιο και στο γυμνάσιο είχε ήδη δημιουργήσει τα δικά του καρτούν, τραβώντας την προσοχή της καλλιτεχνικής ομάδας Κουκρινίσκι, που προσκαλούσε το αγόρι δυο φορές το χρόνο να τους επιδεικνεύει τα σχέδιά του και να λαμβάνει συμβουλές και καθοδήγηση. Αργότερα, από το 1960 και μετά, ο Κιζίκοφ εξελίχθηκε σε αναγνωρισμένο εικονογράφο παιδικών βιβλίων, εικονογραφώντας μεταξύ άλλων βιβλία του Τζάνι Ροντάρι, του Αλεξάντερ Βόλκοφ και του Βίκτορ Ντραγκούνσκι, αλλά και κλασικά έργα, όπως “Ο μάγος του Οζ” και “Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων”. Ένας από τους στενότερους φίλους και συνεργάτες του ήταν ο παιδικός συγγραφέας Έντουαρν Ουσπένσκι, με τον οποίο μάλιστα τη δεκαετία του ’80 έγραψαν μαζί μια παιδική ιστορία, ενώ πολύτιμες ήταν και οι συμβουλές του παίκτη κουκλοθέατρου Σεργκέι Ομπράτζοφ, που τον προέτρεψε να μην τρομάζει τα παιδιά με τα σχέδιά του, ακόμα κι όταν αφορούσαν τους “κακούς” χαρακτήρες μιας ιστορίας.

Αν και ήταν ήδη γνωστός και αγαπητός στη Σοβιετική Ένωση και το εξωτερικό, η φήμη του Κιζίκοφ απογειώθηκε χάρη στο Μίσα. Η δημιουργία της αξιολάτρευτης Μασκότ ήταν μια μακροχρόνια διαδικασία και προέκυψε τρία χρόνια πριν τους αγώνες, όταν ο Κιζίκοφ αναδείχτηκε νικητής ενός διαγωνισμού με 60 συμμετοχής. Η μασκότ κέρδισε τις καρδιές των Σοβιετικών και στη συνέχεια όλου του κόσμου, κι εμφανίστηκε σε μπλουζάκια, καρτ ποστάλ, γραμματόσημα, λούτρινο, μινιατούρα και πολλές ακόμα μορφές. Ο Κιζίκοφ επιβραβεύτηκε με τιμητικό παράσημο από την Ολυμπιακή Επιτροπή της ΕΣΣΔ και τη Σοβιετική Ακαδημία Τέχνης. Συνολικά ο Κιζίκοφ έλαβε πάνω από 20 διπλώματα και διακρίσεις, με πιο πρόσφατο τον τίτλο του “Καλλιτέχνη του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας” το 2016.

Ο εκδοτικός οίκος AST Deti, που ανακοίνωσε την είδηση του θανάτου του, σημείωσε πως “Είναι συμβολικό πως ο καλλιτέχνης μας άφησε καθώς πολύ από μας θυμόμαστε τους Ολυμπιακούς του 1980”, που φέτος συμπληρώνουν 40 χρόνια από την έναρξή τους, και “Η εικόνα της Ολυμπιακής αρκούδας που κάποτε δημιούργησε ο Βίκτορ Αλεξάντροβις Κιζίκοφ άγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: