Εισβολή τουρκικής αντιτρομοκρατικής σε κοιτώνες πανεπιστημίου κατά ριζοσπαστών φοιτητών

Οι εξαγγελίες του Ερντογάν για κάθαρση των τουρκικών πανεπιστημίων από “κομμουνιστές και τρομοκράτες” φοιτητές, δε μένουν στα λόγια, αλλά υλοποιούνται με χαρακτηριστική ταχύτητα.

Στην πράξη συνεχίζει να υλοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την εξαγγελία του πως “θα καθαρίσει τα πανεπιστήμια από τους κομμουνιστές”, με επιδρομές της αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Παρότι η καταστολή κατά του αντιπολεμικού και αντιϊμπεριαλιστικού κινήματος δεν είναι πρωτoφανές φαινόμενο στη χώρα, αφορμή για τις ιδιαίτερα οξείες δηλώσεις και τη δράση των αστυνομικών αρχών υπήρξε περιστατικό στο πανεπιστήμιο Μπογαζίτζι, στις 19 Μάρτη. Εκεί εθνικιστές φοιτητές έστησαν πάγκο στο βόρειο τμήμα της πανεπιστημιούπολης, μοιράζοντας λουκούμια ως εκδήλωση τιμής σε 46 Τούρκους στρατιώτες που έπεσαν στη διάρκεια των μαχών του Αφρίν. Μια ομάδα φοιτητών άνοιξε πανώ με το σύνθημα “Η εισβολή και το μακελειό δε μπορούν να γιορτάζονται με λουκούμια”. Οι δυο ομάδες ήρθαν σε σύγκρουση, με τους εθνικιστές να καταγγέλλουν “επίθεση” στον πάγκο τους.

Στις 22 Μάρτη η αστυνομία εισέβαλε σε εστίες και κοιτώνες του πανεπιστημίου, συλλαμβάνοντας πέντε φοιτητές. Σύντροφοί τους έβγαλαν ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλώντας σε διαδήλωση στο Βόρειο τμήμα της πανεπιστημιούπολης: “Η κράτηση φοιτητών που δεν ήταν καν στο πανεπιστήμιο την ώρα του περιστατικού είναι απόδειξη πως η επίθεση έχει μετατραπεί σε κυνήγι μαγισσών από την κκυβέρνηση για να καταστείλει τις αντιπολιτευόμενες φωνές στο πανεπιστήμιο”.

Το Σάββατο ο Ερντογάν είχε αποκαλέσει τους φοιτητές “κομμουνιστές και τρομοκράτες”, προαναγγέλλοντας απαγόρευση πρόσβασης ριζοσπαστών φοιτητών στα πανεπιστήμια. Δήλωσε επίσης πως “Θα βρούμε αυτούς τους τρομοκράτες φοιτητές από υλικό καμερών και θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο”.

Πράγματι μετά από αυτή τη δήλωση υπήρξε νέα εισβολή της αντιτρομοκρατικής χαράματα στο πανεπιστήμιο, όπου έγινε έρευνα στη βιβλιοθήκη και στους κοιτώνες. Η αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα, όπως δήλωσε ο δικηγόρος των φοιτητών Ιναβετ Ακσού, τρεις εκ των οποίων ανήκουν στον “Όμιλο Μαρξιστικής σκέψης”.

Η πρυτανεία του πανεπιστημίου τάχθηκε στο πλευρό των δυνάμεων καταστολής δηλώνοντας πως “Βρίσκουμε την επίθεση στον πάγκο απαράδεκτη όπως κάθε πατριώτης. Οι δυνάμεις ασφαλείας παρενέβησαν στις παραπάνω διαδηλώσεις που έγιναν χωρίς έγκιρση των πανεπιστημιακών αρχών. Οι απαραίτητες έρευνες και πειθαρχικές διαδικασίες έχουν κινηθεί κατά αυτής της εχθρικής διαδήλωσης”.

Με πληροφορίες από: bianet.org

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: