«Δεσμευόμαστε για τη συνέχιση του έργου του!» – Κοινή Ανακοίνωση 93 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Β. Ι. Λένιν

“Τιμούμε τον Β. Ι. Λένιν σαν τον ακούραστο και συνεπή πολέμιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, υποστηρικτή του αγώνα των λαών για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη, σοσιαλισμό…Παλεύουμε για τη συνέχιση του έργου του και δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη κληρονομιά του, να τη διαδίδουμε και καλούμε τους εργαζόμενους και τους λαούς να διδαχθούν από αυτή”

Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ εκδόθηκε στις 22 Απρίλη 2020, μέρα που συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από τη γέννηση του Β. Ι. Λένιν, Κοινή Ανακοίνωση που υπογράφεται από 93 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλον τον κόσμο:

«Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, που συνυπογράφουμε αυτή την Κοινή Ανακοίνωση, θέλουμε και με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουμε έναν μεγάλο επαναστάτη και θεωρητικό του επιστημονικού σοσιαλισμού, που στις 22 Απρίλη συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννησή του, τον Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες κι ενώ εξελίσσεται η πανδημία του CΟVID-19, που καταδεικνύει τραγικά τις μεγάλες ελλείψεις των συστημάτων Υγείας στις καπιταλιστικές χώρες, καθώς και την αντικοινωνική και παρασιτική φύση του καπιταλιστικού συστήματος, μπροστά στη νέα κρίση, τα βάρη της οποίας θα κληθούν  πάλι να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, την επιθετική φύση του ιμπεριαλισμού και την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που προκαλούν νέους κινδύνους για την ειρήνη και τους λαούς, νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη να αναφερθούμε στην ιστορική φυσιογνωμία του Β. Ι. Λένιν. Μιας προσωπικότητας, που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπόθεση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Τιμούμε τον Β. Ι. Λένιν ως τον ιδρυτή του σύγχρονου κόμματος της εργατικής τάξης, του κόμματος “νέου τύπου”, που διαχωρίστηκε αποφασιστικά με τον οπορτουνισμό και την αποστασία των παλιών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Τέτοιο ήταν το μπολσεβίκικο κόμμα, που μπήκε μπροστάρης της ταξικής πάλης του προλεταριάτου και των άλλων καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων της Ρωσίας. Το κόμμα του Λένιν οδήγησε την εργατική τάξη της Ρωσίας έως τη νίκη με την ανατροπή των εκμεταλλευτριών τάξεων και την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου, την κυβέρνηση των εργατών και των αγροτών, στην υπηρεσία των συμφερόντων των πολλών, των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων. Ο Β. Ι. Λένιν καθόρισε και τεκμηρίωσε τον πρωτοπόρο ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος, όχι μόνο στην εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας, αλλά και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Τιμούμε τον Β. Ι. Λένιν ως τον θεωρητικό που, παίρνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη πραγματικότητα, ανέπτυξε παραπέρα τα συστατικά μέρη του μαρξισμού -τη φιλοσοφία, την πολιτική οικονομία και τον επιστημονικό κομμουνισμό. Ως πολέμιο κάθε οπορτουνιστικής και αναθεωρητικής διαστρέβλωσης της επαναστατικής θεωρίας και πράξης, του δογματισμού, του σεχταρισμού και των κοινοβουλευτικών αυταπατών, χωρίς να απαρνείται την παρέμβαση στο κοινοβούλιο. Έργα του, που ενδεικτικά αναφέρουμε εδώ, όπως ”Τι είναι οι φίλοι του λαού και πώς πολεμούν τους σοσιαλδημοκράτες;”, ”Η ανάπτυξη του καπιταλισμού στη Ρωσία”,  ”Τι να κάνουμε;”, ”Οι δύο τακτικές της σοσιαλδημοκρατίας στη Δημοκρατική Επανάσταση”, ”Υλισμός και Εμπειριοκριτικισμός”, ”Μαρξισμός και αναθεωρητισμός”, ”Η χρεοκοπία της 2ης Διεθνούς”, ”Σοσιαλισμός και πόλεμος”, ”Για το σύνθημα των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης”,  ”Ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού”,  ”Κράτος και Επανάσταση”, ”Θέσεις του Απρίλη”, ”Ο αριστερισμός, παιδική αρρώστια του κομμουνισμού”, ”Τα άμεσα καθήκοντα της Σοβιετικής Εξουσίας”, ”Η Μεγάλη Πρωτοβουλία”, αποτελούν σταθμούς στη διάδοση και ανάπτυξη του μαρξισμού και της επαναστατικής πάλης. Συνολικά το πολύτιμο θεωρητικό έργο του Λένιν εξακολουθεί να διατηρεί απόλυτα την επικαιρότητά του και να αποτελεί ”φάρο” για την ιδεολογικο-πολιτική μόρφωση και δράση κάθε νέας γενιάς επαναστατών.

Τιμούμε τον Β. Ι. Λένιν ως τον ηγέτη της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που πριν περίπου έναν αιώνα συγκλόνισε την ανθρωπότητα, της νικηφόρας επανάστασης που φώτισε τη δύναμη της  ταξικής πάλης, τη δύναμη των εκμεταλλευομένων και των καταπιεσμένων, όταν παίρνουν την υπόθεση των συμφερόντων τους στα χέρια τους και γυρίζουν τον τροχό της Ιστορίας μπροστά, προς την κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης, της  φλόγας του Οκτώβρη που οδήγησε και επιτάχυνε την ίδρυση μιας σειράς Κομμουνιστικών Κομμάτων, επαναστατικών Εργατικών Κομμάτων. Ο Λένιν είχε διορατική στρατηγική ικανότητα και χειριζόταν με δεξιοτεχνία τις συμμαχίες, ικανότητες που τις αφιέρωσε στην υπόθεση της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Τιμούμε τον Β. Ι. Λένιν ως τον ηγέτη του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους, που για πρώτη φορά εγκαθίδρυσε την εξουσία των εργατών στη βάση νέων επαναστατικών θεσμών, όπως ήταν τα σοβιέτ, επιδίωξε την οικονομική λειτουργία της κοινωνίας σε νέα βάση, στη βάση της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, της ολόπλευρης ελεύθερης ανάπτυξης όλων των ανθρώπων και όχι για την ανάπτυξη της κερδοφορίας των λίγων. Η ΕΣΣΔ, το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στον κόσμο, που έγινε πράξη με την ξεχωριστή συμβολή του Β. Ι. Λένιν, έφερε στο προσκήνιο νέες πρωτόγνωρες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές κατακτήσεις για την εργατική τάξη και τα ευρύτερα στρώματα των εργαζομένων, που άσκησαν τεράστια επίδραση στις ιστορικές προοδευτικές εξελίξεις σε όλον τον πλανήτη μας. Ήταν στήριγμα των λαών στην πάλη για το σοσιαλισμό και την ειρήνη.

Τιμούμε τον Β. Ι. Λένιν ως τον μεγάλο διεθνιστή, τον ηγέτη που σήκωσε ψηλά τη σημαία του προλεταριακού διεθνισμού, ενάντια στην προδοτική στάση της Β’ Διεθνούς στον Α’ Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, τον πολέμιο του αστικού εθνικισμού και άλλων αστικών αντιλήψεων, όπως του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, τον πρωτεργάτη στην ίδρυση της 3ης Κομμουνιστικής Διεθνούς, που είχε μεγάλη συμβολή στο διεθνές εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα και σήμερα αποτελεί βασική πηγή για την άντληση χρήσιμων διδαγμάτων από την πείρα που συσσώρευσε με τη δράση της. Οι θέσεις του Λένιν για την αποικιοκρατία οδήγησαν τους κομμουνιστές να κατανοήσουν το ζήτημα των αποικιών και τους ενέπνευσαν να ηγηθούν των αντιαποικιακών αγώνων, τόσο στις αποικιοκρατικές χώρες όσο και στις αποικίες.

Τιμούμε τον Β. Ι. Λένιν σαν τον ακούραστο και συνεπή πολέμιο του ιμπεριαλιστικού πολέμουυποστηρικτή του αγώνα των λαών για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη, σοσιαλισμό.

Η αντεπανάσταση και η καπιταλιστική παλινόρθωση δεν μπορούν να αποκρύψουν τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού. Οι καταστροφές και η αδικία που ζούμε, τα οξυμένα προβλήματα και τα βάσανα της εργατικής τάξηςτων μικρομεσαίων στρωμάτων, της αγροτιάς και γενικά του συνόλου των λαών από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση τονίζουν την αναγκαιότητα και την επικαιρότητα του σοσιαλισμού σήμερα σε όλον τον κόσμο.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καταγγέλλουμε στους εργαζόμενους και στη νεολαία το “κύμα” της αποσιώπησης και της αντιδραστικής και αντικομμουνιστικής διαστρέβλωσης που έχουν εξαπολύσει σε όλον τον κόσμο οι πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου απέναντι στον Β. Ι. Λένιν. Παλεύουμε για τη συνέχιση του έργου του και δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη κληρονομιά του, να τη διαδίδουμε και καλούμε τους εργαζόμενους και τους λαούς να διδαχθούν από αυτή».

Τα Κόμματα που υπογράφουν:

1.   Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν

2.   Αιγυπτιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

3.   Κομμουνιστικό Κόμμα  Αλβανίας

4.   Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό (PADS)

5.   Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής

6.   Κομμουνιστικό Κόμμα Αρμενίας

7.   Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας

8.   Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

9.   Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου

10. Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

11. Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας

12. Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας

13. Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας

14. Ένωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία

15. Κόμμα των Βούλγαρων Κομμουνιστών

16. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

17. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

18. Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας

19. Πόλος Κομμουνιστικής Αναγέννησης Γαλλίας

20. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

21. Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας

22. Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας

23. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

24. Δύναμη της Επανάστασης, Δομινικανή Δημοκρατία

25. Κομμουνιστικό Κόμμα (Ελβετία)

26. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

27. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελ Σαλβαδόρ

28. Κόμμα των Κομμουνιστών, ΗΠΑ

29. Κομμουνιστική Ομάδα «Σίσο-Ούντο», Ιαπωνία

30. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας

31. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)

32. Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

33. Κομμουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν – Ιράκ

34. Τουντέχ, Ιράν

35. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

36. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

37. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισημερινού

38. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

39. Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας

40. Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας

41. Κομμουνιστές της Καταλονίας

42. Ένωση του Λαού της Γαλικίας

43. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

44. Κομμουνιστικό Κόμμα, Ιταλία

45. Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

46. Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

47. Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

48. Κόμμα των Κομμουνιστών του Κιργιστάν

49. Κόμμα Εργατών Κορέας

50. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

51. ΑΚΕΛ, Κύπρος

52. Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας

53. Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

54. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

55. Σοσιαλιστικό Κόμμα, Λιθουανία

56. Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

57. Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας

58. Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

59. Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Μεξικό

60. Δημοκρατικό Προοδευτικό Βήμα Μπαχρέιν

61. Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές

62. Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

63. Νοτιοαφρικάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

64. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

65. Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

66. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

67. Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

68. Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν

69. Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

70. Κόμμα Λαού Παλαιστίνης

71. Παραγουάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

72. Περουβιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

73. Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

74. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

75. Κομμουνιστικό Κόμμα Πουέρτο Ρίκο

76. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

77. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

78. Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης

79. Ένωση Κομμουνιστικών Κομμάτων – ΚΚΣΕ

80. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

81. Κομμουνιστές της Σερβίας

82. Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας

83. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης

84. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

85. Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα

86. Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο, Σρι Λάνκα

87. Σουδανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

88. Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα

89. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

90. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας – Μοραβίας

91. Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (ΡΚΡ-1930)

92. Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας

93. Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: