«Αδέλφια μας, είμαστε στο πλευρό σας…» – Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας εκφράζει την αλληλεγγύη των κομμουνιστών της Ελλάδας και συνολικά του λαού μας στο δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό (ΦΩΤΟ)

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μετέφερε την αμέριστη αλληλεγγύη και τη θερμή συμπαράσταση του Κόμματος και επισήμανε τη συγκλονιστική ανταπόκριση του ελληνικού λαού στη μεγάλη καμπάνια στήριξης του δοκιμαζόμενου τουρκικού λαού (ΦΩΤΟ)

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, Ελισαίο  Βαγενά, μέλος της ΚΕ και Υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, Άρη Ευαγγελίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και Μπιργκιούλ Μαξούμ, υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ στην Ξάνθη, μετέβη στην Τουρκία, το απόγευμα της Παρασκευής, για να εκφράσει την αλληλεγγύη των κομμουνιστών της Ελλάδας και συνολικά του λαού στο δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό.

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Αντιόχεια, τα Άδανα και άλλες σεισμόπληκτες περιοχές στην επαρχία Χατάι. Είχε διμερείς επαφές με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, το οποίο πρωτοστατεί στην οργάνωση και το συντονισμό των δράσεων αλληλεγγύης και στήριξης των σεισμόπληκτων μέσα από τα “Στέκια Γειτονιάς” που έχει συγκροτήσει. Η αντιπροσωπεία συμμετείχε, ακόμα, το απόγευμα του Σαββάτου, σε πολιτική εκδήλωση του ΚΚΤ στην Άγκυρα

–Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου το «Στέκι Γειτονιάς» του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας στη συνοικία “Αyranci” της Άγκυρας, όπου έγινε δεκτή σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα από μέλη και στελέχη του ΚΚ Τουρκίας, όπως και από εργαζόμενους της περιοχής.

Πρόκειται για ένα ακόμη «Στέκι Γειτονιάς» που έχει μετατραπεί σε σημείο συγκέντρωσης υλικών αλληλεγγύης του τουρκικού λαού προκειμένου να σταλθούν στις σεισμόπληκτες περιοχές, όπως και πολλά άλλα αντίστοιχα σε όλη τη χώρα, με την καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών. Η προσπάθεια οργάνωσης, συντονισμού και ενίσχυσης της λαϊκής «αλυσίδας αλληλεγγύης» συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς από τις Οργανώσεις του ΚΚ Τουρκίας και της Νεολαίας του. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, κατέφθαναν εκεί εργαζόμενοι και νεολαίοι που πρόσφεραν είδη πρώτης ανάγκης και οικονομική βοήθεια.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μετέφερε την αμέριστη αλληλεγγύη και τη θερμή συμπαράσταση του Κόμματος και επισήμανε τη συγκλονιστική ανταπόκριση του ελληνικού λαού στη μεγάλη καμπάνια στήριξης του δοκιμαζόμενου τουρκικού λαού, που λαμβάνει χώρα με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης σε κάθε γειτονιά, όπως και από τις δυνάμεις του ταξικού εργατικού κινήματος που συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες που ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στην Τουρκία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες.

–Το πρωί της Κυριακής η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μετέβη στα Άδανα και στο “Στέκι Γειτονιάς” της συνοικίας Τόρος, που έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε συντονιστικό κέντρο της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλουν οι οργανώσεις του ΤΚΡ για την στήριξη των σεισμόπληκτων. Αποτελεί σημαντικό κρίκο της αλυσίδας αλληλεγγύης του τουρκικού λαού, καθώς εκεί συγκεντρώνονται φορτία από όλη τη χώρα και στη συνέχεια αποστέλλονται στις σεισμόπληκτες περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν καταγραφεί. Με βάση και την πλούσια δραστηριότητα που είχε αναπτυχθεί στο Στέκι Γειτονιάς το προηγούμενο διάστημα, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας για την στήριξη του λαού, οι κάτοικοι της περιοχής συμβάλλουν με κάθε δυνατό τρόπο στις προσπάθειες του ΤΚΡ, διαθέτοντας αποθηκευτικούς χώρους, οχήματα, κ.λπ.

–Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας ολοκληρώθηκε την Κυριακή, με επίσκεψη στο Στέκι Γειτονιάς του ΤΚΡ στα προάστια του Ισκεντερούν και στην ισοπεδωμένη Αντιόχεια, όπου αντίκρισε συγκλονιστικές εικόνες και διαπίστωσε από πρώτο χέρι το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και τη γύμνια του αστικού κράτους απέναντι στις ανάγκες του σεισμόπληκτου λαού που παραμένει στη πόλη και τα γύρω χωριά. 

Επισκέφθηκε το Κέντρο Κρίσης του ΚΚ Τουρκίας, στη γειτονιά Αρμουτλού, όπου ο Γιώργος Μαρίνος σημείωσε στα μέλη και τους φίλους του ΚΚΤ πως κάθε σεισμόπληκτη περιοχή που επισκέπτεται η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επιβεβαιώνει τις ευθύνες του αστικού κράτους και της κυβέρνησης. «Οι ζωές των ανθρώπων, τα σπίτια τους, οι περιουσίες θυσιάστηκαν στο βωμό μιας πολιτικής που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων, των καπιταλιστικών», ανέφερε. Πέρα από την ανυπαρξία των αναγκαίων μέτρων, από τις εικόνες που αντίκρισε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και από τα όσα του μεταφέρουν οι Τούρκοι κομμουνιστές, προκύπτει ότι το αστικό κράτος και η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκαν σε στοιχειώδεις ανάγκες των πληγέντων όπως η στέγασή τους σε αξιοπρεπείς συνθήκες, η εξασφάλιση τροφής και ρουχισμού. Οι καταυλισμοί είναι πάρα πολύ πρόχειροι και δεν εξασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής.

Ταυτόχρονα, αυτά που βλέπει η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ «επιβεβαιώνουν τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν τα μέλη και τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας για τη διάσωση ανθρώπων και για τη στήριξή τους», ανέφερε ο Γ. Μαρίνος, «γιατί χρειάζεται μεγάλη δύναμη να ανταποκριθείς σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες και να σταθείς δίπλα σε αυτές τις οικογένειες που υποφέρουν, να τους προσφέρεις τα αναγκαία που δεν μπορεί ένα ισχυρό καπιταλιστικό κράτος να τους προσφέρει».

Μεταφέροντας τα συγχαρητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ για όλα αυτά που κάνουν οι Τούρκοι κομμουνιστές, σημείωσε πως «αυτό που κάνουν οι σύντροφοί μας, η ηρωική τους προσπάθεια τονίζει τη σημασία της πάλης των κομμουνιστών να αλλάξουν αυτή τη σάπια κοινωνία».

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να βοηθηθεί ο τουρκικός λαός.

–Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Τουρκία η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε, το Σάββατο, με τον Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ζεστό κλίμα εκφράστηκε για μια ακόμα φορά η αλληλεγγύη του Κόμματος στον λαό της Τουρκίας και στο ΚΚ Τουρκίας και την πρωτοπόρα δράση του μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όπως και η τεράστια ανταπόκριση του ελληνικού λαού στο κάλεσμα στήριξης του δοκιμαζόμενου τουρκικού λαού. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος είχε παράλληλα την ευκαιρία να ενημερωθεί για την πολύ σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει το ΚΚ Τουρκίας για τη στήριξη του δοκιμαζόμενου τουρκικού λαού, για το πώς οργανώνεται και συντονίζεται η τεράστια λαϊκή αλληλεγγύη, αλλά και για τα εμπόδια που προσπαθεί να βάλει το αστικό κράτος, όπως με τις πρόσφατες απαράδεκτες συλλήψεις κομμουνιστών που μοίραζαν βοήθεια επειδή «έδειχναν το κράτος ανήμπορο»…

–Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε στην μεγάλη εκδήλωση του ΚΚΤ, το απόγευμα του Σαββάτου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Kocatepe στην Άγκυρα, με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΤ Κεμάλ Οκουγιάν και με κεντρικό σύνθημα “Για να μην ξαναβρεθούμε κάτω από τα συντρίμμια, ξεσηκωνόμαστε!”.

Στην εκδήλωση ο Γιώργος Μαρίνος έκανε την ακόλουθη παρέμβαση: 

“Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες, αδέλφια μας,

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα, μεταφέρει μήνυμα αμέριστης αλληλεγγύης της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματός μας στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό και το ΚΚ Τουρκίας.

Εκφράζουμε με συγκίνηση τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των δεκάδων χιλιάδων νεκρών του καταστροφικού σεισμού και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

Αύριο στη σεισμόπληκτη πόλη των Αδάνων θα συναντήσουμε τους συντρόφους μας, εργαζόμενους της περιοχής και τους μικρούς μας φίλους με τους οποίους βρεθήκαμε μαζί πριν λίγους μήνες στα “στέκια της γειτονιάς” και τους είπαμε ότι θα τους θυμόμαστε πάντα και θα βρεθούμε και πάλι κοντά τους.

Είμαστε στο πλευρό σας σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες της τραγωδίας που χτύπησε τον τουρκικό και τον γειτονικό συριακό λαό.

Χαιρετίζουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, την ακούραστη και πολύτιμη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας που μπήκαν αμέσως μπροστά, οργανωμένα, με αυτοθυσία στη μάχη της διάσωσης και τη στήριξη των πληγέντων με τρόφιμα, ρουχισμό, κουβέρτες, είδη πρώτης ανάγκης.

Αυτό είναι το TKP, αυτοί είναι οι κομμουνιστές, πρωτοπόροι αγωνιστές στο πλευρό των λαών για το δικαίωμα στη ζωή, για κάθε δικαίωμα ενάντια στο καθεστώς της εκμετάλλευσης, για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Σφίγγουμε το χέρι στους συντρόφους και όλους τους αγωνιστές που έχουν μετατρέψει τα “στέκια της γειτονιάς” σε επιτελεία οργάνωσης της βοήθειας για την επιβίωση του λαού που υποφέρει χωρίς στέγη, μέσα στο κρύο.

Οι ευθύνες του αστικού κράτους είναι εγκληματικές. Ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή και απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα αντισεισμικής προστασίας, σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός, ανθεκτικά κτίρια, συστηματικοί προσεισμικοί έλεγχοι και κατασκευαστικές παρεμβάσεις. Αυτά μπορούν να γίνουν. Υπάρχει η αναγκαία επιστημονική γνώση και τα κατάλληλα τεχνολογικά μέσα. Αλλά το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του υπηρετούν τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων, του μεγάλου κεφαλαίου, καταπατούν τις λαϊκές ανάγκες, διαθέτουν δισ. δολάρια για το κυνήγι των εξοπλισμών και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους. Αυτή την καπιταλιστική βαρβαρότητα πληρώνουν οι λαοί με τη ζωή τους στην Τουρκία, την Ελλάδα, στα άλλα κράτη.

Σύντροφοι και φίλοι,

Η ανταπόκριση του ελληνικού λαού και η αλληλεγγύη του είναι συγκλονιστική!

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα και άλλοι μαζικοί φορείς, πρωτοστατούν, συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης, πραγματοποιούν αιμοδοσία, ιατρικές και άλλες ομάδες είναι σε ετοιμότητα να συμβάλλουν στην ανακούφιση των πληγέντων.

Εκτιμούμε πολύ τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της ελληνικής ομάδας έρευνας και διάσωσης και των άλλων συνεργείων που διέθεσαν τις δυνάμεις τους για να σώσουν ανθρώπους από τα ερείπια των γκρεμισμένων κτιρίων.

Μέσα στις δύσκολες συνθήκες δυναμώνει η φιλία ανάμεσα στον τουρκικό και τον ελληνικό λαό, τους άλλους λαούς, γιατί οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους, τους ενώνουν τα κοινά συμφέροντα, τα προβλήματα και τα βάσανα που βιώνουν.

Η δύναμή τους βρίσκεται στην αλληλεγγύη και την κοινή πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους.

Αυτή την υπόθεση υπηρετούν με συνέπεια το TKP και το ΚΚΕ και σ’αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε, ενισχύοντας τη συνεργασία των κομμάτων μας και των λαών μας.

Προχωράμε μαζί με πίστη στα κομμουνιστικά ιδανικά και αξίες, στο δίκιο των λαών και στις προσδοκίες τους να ζήσουν μια καλύτερη, μια ανθρώπινη ζωή, με τις δυνατότητες της εποχής μας, του 21ου αιώνα.

Καλή δύναμη σε όλους και σε όλες, καλούς αγώνες”.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ από την αποστολή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ (πηγή φωτογραφιών: 902.gr):

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: