Η μεγάλη κουβανέζικη ομορφιά με το απαλό ματόκλαδο, άλτα, επιζεί

Εμείς, οι επιζήσαντες,
Σε ποιους χρωστάμε τη ζωή μας;

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό, με θέμα «Κούβα – 69 χρόνια μετά την 26η Ιουλίου 1953. Από την επίθεση στη Μονκάδα στην Επανάσταση που συνεχίζει» οργάνωσε με επιτυχία η «NEW STAR», στον ιστορικό χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο πάρκο Ελευθερίας.

Τους παρευρισκόμενους υποδέχθηκε στο χώρο ο Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1973 που μεταξύ άλλων σημείωσε τη μεγάλη αλληλεγγύη του λαού μας στο λαό της Κούβας. Τον λόγο πήρε ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα Άραμις Φουέντε Ερνάντες που μεταξύ άλλων σημείωσε ότι τα γεγονότα της 26ης Ιούλη του 1953 συνδέθηκαν με την αφύπνιση της επαναστατικής συνείδησης στην Κούβα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμα ο πρέσβης της Βενεζουέλας Φρέντι Φερνάντεζ, καθώς και εκπρόσωποι διάφορων φορέων. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα ενώ προβλήθηκε σε πρώτη προβολή το κουβανικό ιστορικό ντοκιμαντέρ «Κούβα, Μονοπάτια της Επανάστασης – Πριν το 1959».

Στην απαγγελία του ο Παναγιώτης Μανιάτης είπε:

Γεια σας κι από μένα φίλες και φίλοι,

Θα σας απαγγείλω σε διασκευή, ένα ποίημα του Κουβανού ποιητή Ρομπέρτο Φερνάντες Ρεταμάρ σε απόδοση Μπάμπη Ζαφειράτου (δημ. Κατιούσα)

Από τους βασικούς εκπροσώπους της κουβανικής πνευματικής ζωής στη χώρα του, ο Ρεταμάρ υπήρξε πρόεδρος του ιδρύματος ”Casa de las Américas”. Από νωρίς συνοδοιπόρος των Τσε και Φιντέλ, αναλαμβάνει μια σειρά αξιώματα στη μετεπαναστατική Κούβα. Συντονιστής της Ένωσης Συγγραφέων και Καλλιτεχνών, βουλευτής της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης και μέλος του Κρατικού Συμβουλίου. Τιμήθηκε με σειρά διακρίσεων, τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

 

Εμείς, οι επιζήσαντες,

Σε ποιους χρωστάμε τη ζωή μας;

Ποιος πέθανε αντί για μένα στο μπουντρούμι,

Ποιος έφαγε τη σφαίρα τη δική μου;

Χάρη σε ποιον σκοτωμένο βρίσκομαι στη ζωή,

Να κουβαλάω τα κόκκαλά του μέσα μου;

 

Με χέρι που δεν είναι χέρι του

Και που δεν είναι πια δικό μου

Λέξεις σακατεμένες απαγγέλω

Εκεί όπου αυτός δεν είναι τώρα ζωντανός

Σας ευχαριστώ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: