ΣΕΣΝΟΧ – Κάλεσμα σε αγωνιστική συμμετοχή στην 24ωρη Πανυγειονομική Απεργία την Τετάρτη 22 Ιούνη

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να συμμετέχουν στην 24ωρη Πανυγειονομική Απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ. Διεκδικούν ενίσχυση του νοσοκομείου σε μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό, μονιμοποίηση συμβασιούχων και άρση των αναστολών εργασίας.

24ΩΡΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΗ

Το ΔΣ του ΣΕΣΝΟΧ καλεί ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να συμμετέχουν στην 24ωρη Πανυγειονομική Απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ, προκειμένου να διεκδικήσουμε  ενίσχυση του νοσοκομείου μας σε μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό, μονιμοποίηση συμβασιούχων και άρση των αναστολών εργασίας.

  Δεκάδες οργανικές θέσεις προσωπικού του Νοσοκομείου της Χίου δεν έχουν ακόμη καλυφθεί από μόνιμο προσωπικό, όταν παράλληλα δεκάδες άλλοι συνάδελφοι μας  συνταξιοδοτούνται, ενώ  από 80 ήμερες άδειας και ρεπό οφείλονται κατά μέσο όρο σε όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου. Η υποστελέχωση έχει επιφέρει την αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς με επακόλουθο την εξάντληση του προσωπικού.  Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού αλλά και της συνεχιζόμενης παραμονής  συναδέλφων μας σε αναστολή εργασίας, είναι η μη χορήγηση επαρκούς καλοκαιρινής κανονικής άδειας σε πολλούς  εργαζόμενους.

Έχουμε απόλυτη ανάγκη από αυτές τις μέρες ξεκούρασης και δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε εμείς, για άλλη μια φορά, τις συνέπειες της υποστέλεχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας. Πολύ περισσότερο, που ακόμη και εν μέσω επιδημίας, αντί για επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, μειώθηκε ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία κατά 3.212 εργαζόμενους (από 77.532 τον Μάρτιο 2020 σε 74.320 τον Μάρτιο 2022).

Ποιό συγκεκριμένα: 

 • δεν έχουν προσληφθεί οι επιτυχόντες από την προκήρυξη 6Κ, που εκκρεμεί από τον Αύγουστο 2020
 • δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια από τις 1.000 θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν με το Ν. 4690/2020, τον Μάιο 2020
 • δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία προκήρυξης για πρόσληψη νοσηλευτών, που έχουν επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας από τον Σεπτέμβριο 2020

Τα προβλήματα στη λειτουργία των τμημάτων θα επιδεινωθούν, αν απολυθούν οι εκατοντάδες επικουρικοί συνάδελφοι , των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στα τέλη του έτους.  Τέλη Ιούνη λήγουν και οι συμβάσεις εργαζομένων στην εστίαση και την ασφάλεια με μακροπρόθεσμο στόχο αυτές οι υπηρεσίες να παραδοθούν εκ νέου σε εργολάβους. Παρά την υποστελέχωση, οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι παραμένουν σε αναστολή. Μάλιστα, τους επόμενους μήνες λήγουν τα πιστοποιητικά νόσησης COVID  των ανεμβολίαστων εργαζομένων, οι οποίοι θα τεθούν εκ νέου σε αναστολή. 

Παράλληλα οι συνάδελφοι μας, μέσω ειδικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, που εργάζονται εδώ και 6 χρόνια με συνεχείς ανανεούμενες συμβάσεις  και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όχι μόνο δεν μονιμοποιούνται, αλλά  παρανόμως στερούνται την  μισθολογική ωρίμανση που δικαιούνται, παρότι διαθέτουν τον προβλεπόμενο χρόνο υπηρεσίας που απαιτείται και παραμένουν στο εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας που προσελήφθησαν. Δεν λαμβάνουν επίδομα τέκνων, παραμεθόριων περιοχών, παρότι περιλαμβάνονται στο ενιαίο μισθολόγιο (ν.4354/2015), με το οποίο μισθοδοτούνται, ενώ πολλές φορές η μισθοδοσία τους καταβάλλεται με μεγάλες καθυστερήσεις, λόγω έλλειψης στελέχωσης των κατά τόπους υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Σε περίπτωση δε, απόλυση τους τα κενά που θα δημιουργηθούν θα απειλήσουν την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, καθώς πολλά τμήματα και υπηρεσίες του εξυπηρετούνται κατά κύριο λόγο από αυτούς (πχ τραυματιοφορείς ).        

ΠΡΟΚΛΗΣΗ για κάθε εργαζόμενο αποτελούν οι δηλώσεις της Υπ. Υγείας, κ. Πλεύρη, κατά την επίσκεψή του  στο Νοσοκομείου της Χίου ότι το βρήκε  επαρκώς  στελεχωμένο, όταν η  κατάσταση καθημερινά γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη! Αφού μετά από τον χαλασμένο μαστογράφο, τον παροπλισμένο μαγνητικό τομογράφο, για 4 ολόκληρες μέρες δεν υπήρχε ούτε αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο της Χίου. Χιλιάδες κάτοικοι κυριολεκτικά ζουν σε ένα σύγχρονο υγειονομικό μεσαίωνα, αφού  όσοι χρήζουν απαραίτητων εξετάσεων εξαναγκάζονται  να πληρώνουν, ή να καταφεύγουν ακόμα και στην Αθήνα σε διαγνωστικά Κέντρα με τα έξοδα των υπέρογκων εισιτηρίων, της διαμονής, της αγωνίας για την υγεία ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή.

Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της ελλιπέστατης κρατικής χρηματοδότησης της υγείας σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες. Η λειτουργία των νοσοκομείων με το ελάχιστο δυνατό μόνιμο προσωπικό και με επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας εξυπηρετεί την προσπάθεια εξοικονόμησης δαπανών. Εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο» ιδιωτικοποιημένο ΕΣΥ, το οποίο θα περιλαμβάνει διεύρυνση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας (π.χ. εκχώρηση υπηρεσιών ασφάλειας  και σίτισης σε εργολάβους ή μαγνητικού τομογράφου σε εταιρία)  και περισσότερες άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών για περίθαλψη.

Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε σε εντατικούς ρυθμούς δουλειάς, με πετσοκομμένες άδειες. Δεν ανεχόμαστε χιλιάδες συνάδελφοι συμβασιούχοι να βρίσκονται σε παρατεταμένη εργασιακή ανασφάλεια. Δεν ανεχόμαστε τον εργασιακό και υγειονομικό αυτό μεσαίωνα, που επιχειρούν να μας επιβάλουν.  

Διεκδικούμε:

  • Πλήρης στελέχωση των δομών του νοσοκομείου με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου. Άμεση ενίσχυση της ΠΦΥ (κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία κα) 
  • Μονιμοποίηση του συνόλου των συμβασιούχων .  Άρση των αναστολών εργασίας. Ένταξη στα ΒΑΕ.
  • Στελέχωση του Νοσοκομείου της Χίου με όλες τις ειδικότητες ιατρών όπως Ογκολόγο, ακτινολόγο, δεύτερο αιματολόγο, δεύτερο νευρολόγο, φυσίατρο, ενδοκρινολόγο, ρευματολόγο.  
  • Άμεση ενίσχυση του ακτινοδιαγνωστικού εργαστηρίου με ανθρώπινο δυναμικό και αναβάθμιση του εξοπλισμού του.
 • Να παραδοθεί το κτήριο του ΚΕΦΙΑΠ στο σύνολό του, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει, για το σκοπό για τον οποίο συστάθηκε δηλαδή την αποκατάσταση, και να  ενισχυθεί με το απαιτούμενο προσωπικό ( Φυσίατρο, Λογοθεραπευτή, 2ο φυσιοθεραπευτή, 2ο εργοθεραπευτή  κλπ. ). 
 • Να εξασφαλισθεί η χορήγηση καλοκαιρινής κανονικής άδειας  τουλάχιστον δυο εβδομάδων στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας
  προσωπικό
 •  Καμία εκχώρηση υπηρεσιών του νοσοκομείου σε εργολάβους. ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ.

Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: