Ποιο κράτος; Ποια ΕΛ.ΑΣ.; Για όλα φταίνε οι… “γκόμενες”

Η ιστορία του πεζοπόρου που έφαγε πρόστιμο 5 χιλιάδες ευρώ έκανε τον γύρο του διαδικτύου και των ΜΜΕ. Αλλά δεν υπήρχε καμία δύναμη που να πείσει τον Παπαδάκη πως για το πρόστιμο έφταιγαν οι αρχές και όχι η “γκρίνια της συζύγου” που έκανε την καταγγελία…

Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ήθη και τις πρακτικές του αστικού κράτους και της Ελληνικής Αστυνομίας, μπορεί να βρήκαν την είδηση παράξενη. Οι αρχές επέβαλαν πρόστιμο σε κάποιους πεζοπόρους και τον πρόεδρο του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου, Κώστα Παλάντζα, για διοργάνωση πεζοπορίας στη Μακρινίτσα του Πηλίου.

Ο ίδιος ανέδειξε το περιστατικό και το άδικο πρόστιμο στον τοίχο του στο Facebook, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως τα στενά μονοπάτια καθιστούν εκ των πραγμάτων αδύνατη την ομαδική πεζοπορία και τη “συνάθροιση”, ότι βρισκόταν μαζί με άλλον έναν φίλο-συναθλητή του (ενώ το ανώτατο όριο επιτρέπει άθληση μέχρι τρία άτομα) και πως τα όργανα της τάξης, πάνω στον υπερβάλλοντα ζήλο τους, επέβαλαν πρόστιμα σε άλλους τέσσερις άσχετους πεζοπόρους.

Ο Κ. Παλάντζας είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει αποζημιώσεις, ξεκινώντας δικαστικό αγώνα και συλλογή υπογραφών.

Μετά από δεκαετίες ενασχόλησης με τον αθλητισμό και τα διοικητικά του, ουδεμία αναγνώριση περίμενα ποτέ από την Πολιτεία. Αλλά το να συλλαμβανόμαστε κι από πάνω, με ξεπερνά. Χαίρομαι που ήρθαν έτσι τα πράγματα, καθώς μας δίνουν την αφορμή να περάσουμε στην αντεπίθεση. Ως άτομα και ως σύλλογοι θα στραφούμε ομαδικά εναντίον όσων μέτρων μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και μας στερούν τα συνταγματικά ατομικά δικαιώματα. Θα διεκδικήσουμε τις ανάλογες αποζημιώσεις, κι ας τις πάρουμε μετά από 10 χρόνια. Αλλά θα τις πάρουμε. Ως σύλλογος συνεχίζουμε κανονικότατα την ατομική μας δράση 365 ημέρες τον χρόνο, με τον τρόπο που προβλέπεται και γνωρίζετε.

Όταν ξεκίνησε η ιστορία με τον covid, εδώ και ένα χρόνο, δύο στόχους θέσαμε σαν σύλλογος και σαν άτομα.

α) να μη γίνει…

Δημοσιεύτηκε από Kostas Palantzas στις Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021

Η υπόθεση πήρε έκταση και έφτασε ως τα κανάλια. Αυτό που τράβηξε το ενδιαφέρον τους, όμως, δεν ήταν η καταγγελία της στάσης της Πολιτείας, αλλά η “πικάντικη λεπτομέρεια” πως η αστυνομία έσπευσε στο σημείο κατόπιν συνεχόμενων τηλεφωνικών καταγγελιών από τη σύζυγο ενός πεζοπόρου.

Αυτή ήταν η μόνη διάσταση που ανέδειξε στη χτεσινή εκπομπή του ο Γιώργος Παπαδάκης στον ΑΝΤ-1, που φάνηκε αποφασισμένος να μην αφήσει τον Κ. Παλάντζα να ξεφύγει ούτε δευτερόλεπτο από το ελαφρύ κλίμα, που αποφάσισε να δώσει.

Προλόγισε το θέμα, χρησιμοποιώντας τη φράση “πριν περάσουμε στα σοβαρά…”, λες και επρόκειτο για κάτι πολύ αστείο, ακόμα και αν εστιάζουμε απλώς στο ζήτημα της καταγγελίας και του χαφιεδισμού που καλλιεργείται. Συνέχισε με αστειάκια για το επίθετο του Παλάντζα, που δεν κάνει για τη θέση του προέδρου. Και επέμενε να διακόπτει τον καλεσμένο του, κάθε φορά που αυτός επέμενε πως το βασικό ζήτημα δεν είναι η καταγγέλλουσα, αλλά η στάση του ελεγκτή, που επέβαλε το πρόστιμο, χωρίς να διαπιστωθεί ποτέ συνωστισμός.

-Τι να κάνει και αυτός; Το θέμα είναι η γυναίκα. Χρύσα μου, θα το έκανες ποτέ αυτό;

Έλεγε ο Παπαδάκης και συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος, τα επόμενα πέντε λεπτά.

-Γιατί δεν την έπαιρνε μαζί του κι αυτός ο ευλογημένος;
-Πρόεδρε, προτείνω να κάνετε ειδικό σεμινάριο στα μέλη σας, πώς να αντιμετωπίζουν την γκρίνια.
-Εσείς είστε παντρεμένος; Όχι; Γι’ αυτό σας κάνανε πρόεδρο. Δεν υπάρχει γκρίνια.

Δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοθαυμάσει. Το σεξιστικό στερεότυπο για την “γκρινιάρα σύζυγο” που “δημιούργησε το πρόβλημα” ή το ξέπλυμα του Παπαδάκη στις αστυνομικές αρχές για το απαράδεκτο πρόστιμο.

Μάταια ο Κ. Παλάντζας -έχοντας και το μειονέκτημα της απόστασης από το στούντιο- προσπαθούσε να αναδείξει τη βασική διάσταση του ζητήματος.

-Κάνουμε καθημερινά πεζοπορίες, δεν είναι τίποτα κρυφό. Το πρόβλημα ξεκινάει από τον ελεγκτή.
-Αν θέλει ένας πολίτης, μπορεί να κάνει καταγγελία, πραγματικά δε μας ενδιαφέρει. Είναι όμως θέμα των αρχών να τη διερευνήσουν και να διαπιστώσουν αν όντως υπάρχει συνωστισμός. Εμείς υποστήκαμε αυτή τη διαδικασία, χωρίς να έχουμε κάνει κάτι μεμπτό.
-Υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα σε βάρος του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Κάθε αθλούμενος κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενος.
-Η γκρίνια αντιμετωπίζεται. Τα λάθη της Πολιτείας πώς θα αντιμετωπιστούν.

Αποκορύφωμα το σημείο όπου ο Παπαδάκης λέει.
-Εξαρτάται από τη γυναίκα του.
Και ο καλεσμένος του τον διορθώνει.
-Εξαρτάται από την Πολιτεία.

Το βασικό συμπέρασμα του Παπαδάκη το είχε τραγουδήσει ένας άλλος αρνητικός πρωταγωνιστής των ημερών, στον χαρακτηριστικό τίτλο: Για όλα φταίνε οι γκόμενες…

Το κράτος και οι ευθύνες της Πολιτείας δε χωράνε πουθενά σε αυτό το κάδρο -ούτε καν κάπου εκεί στο βάθος, όπως θα έλεγε και ο Μπομπ Ρος. Και δεν υπάρχει καμία δύναμη που θα πείσει τα καθεστωτικά κανάλια να τις αναδείξουν ως κύριο ζήτημα, όταν μπορούν να πουλήσουν στερεότυπα και “πικάντικη” γκρίνια στο κοινό τους.

Μπορείτε να δείτε την χαρακτηριστική πεντάλεπτη στιχομυθία στο παρακάτω βίντεο, μετά το 1.19.20.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: