Όχι στο «Νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων-επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των συγχωνεύσεων μονάδων υγείας, των αναστολών εργασίας και των απολύσεων χιλιάδων εργαζομένων

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας καλεί τους Ικαριώτες να διεκδικήσουν  οργανωμένα, με επόμενο βήμα την κινητοποίηση για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 12:00 στο Π.Ι Ραχών, για να αναδείξουμε  τα προβλήματα του δημόσιου Συστήματος Υγείας στα νησιά μας.

ΟΧΙ στο «ΝΕΟ ΕΣΥ» των νοσοκομείων – επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, και των συγχωνεύσεων μονάδων υγείας, των αναστολών εργασίας και των απολύσεων χιλιάδων εργαζομένων

     Οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για το «νέο ΕΣΥ», όπως το «ονειρεύονται» οι ιδιοκτήτες ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, απαιτείται να ΣΗΜΑΝΟΥΝ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε λαϊκή οικογένεια. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση της Αναπλ. υπουργού Υγείας, σε επίσκεψη στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ότι «δεν εκδίδει νέους οργανισμούς νοσοκομείων διότι σκοπεύει να κλείσει αρκετά νοσοκομεία όποτε θα τους φτιάξει μετά την συγχώνευση τους»!!!

   Εξίσου αποκαλυπτική ήταν και η δήλωση του υπουργού Υγείας, στη Βουλή, ότι το νοσοκομείο Σαντορίνης – που με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «λειτουργεί ως υποκατάστημα» της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας – είναι «πιλότος» για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

   Για τις συνέπειες της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων:  «Είναι λάθος να μιλάμε για δημόσια δωρεάν Υγεία. Η Υγεία είναι προϊόν, έχει κόστος και πληρώνεται. Το νοσοκομείο είναι επιχείρηση (…) και το μεγάλο σαράκι είναι η μονιμότητα των εργαζομένων».

  Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι σχεδιασμοί για λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ΔΕΝ οφείλονται σε «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» της κυβέρνησης της ΝΔ. Αποτελούν συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες». Αξιοσημείωτο είναι ότι για την μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, «αξιοποιούνται» δωρεές του Ιδρύματος Νιάρχου, αποκαλύπτοντας και τον πραγματικό ρόλο της «κοινωνικής δράσης» των καπιταλιστών και των ιδρυμάτων τους.

  Αυτούς τους σχεδιασμούς υπηρετεί και ο πρόσφατος νόμος για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που προωθεί νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη, αύξηση των πληρωμών των ασθενών και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων

  Στο νοσοκομείο – επιχείρηση, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται κυρίως από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, είτε άμεσα είτε μέσω ασφαλιστικών εισφορών.  

  Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «αποδοτικό» και «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

   Στο σχεδιασμό αυτό εντάσσεται η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Γι’ αυτό, απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και σε δεκάδες νοσοκομεία προχωρεί η διαδικασία για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες. Αντί για την κάλυψη των ελλείψεων, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 77.532 τον Μάρτιο 2020 σε 74.196 τον Απρίλιο 2022).

   Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η αξιοποίηση του εμβολιασμού, από βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σε εργαλείο εκβιασμών ανατροπής εργασιακών σχέσεων και χιλιάδες εργαζόμενοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. 

  Κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών και ασφαλιστικών εταιρειών, που τα κέρδη τους αυξάνονται, την ίδια στιγμή που η φτώχεια «θεριεύει».

  Ταυτόχρονα, επιμένουν να διατηρούν «παγωμένους» τους βασικούς μισθούς ενώ η ακρίβεια «θερίζει». Αλλά η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία για την επιδότηση της αεροπορικής εταιρείας «Ellinair» με 9.2 εκατ. ευρώ (Προστίθενται στα 120 εκατ. στην «Aegean» το 2021).

   Για πολλούς από εμάς, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι «όνειρο θερινής νυκτός» αλλά οι εφοπλιστικοί όμιλοι έχουν 41 προκλητικές φοροαπαλλαγές (κατοχυρωμένες με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση), η ετήσια επιδότηση τους έχει φτάσει τα 138 εκατ. ευρώ, ενώ θα εισπράξουν επιπλέον 670 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα “Νέαρχος”!   Αποδεικνύεται, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι, που πληρώνουν με ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. 

Η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής βρίσκονται στα χέρια μας.

   Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα σωματείων και συλλόγων των νησιών μας, εκφράζουμε την στήριξη μας στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών στο νησί μας. 

  Η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση και δράση είναι η δική μας ασπίδα προστασίας απέναντι σε βάρβαρες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά που απειλούν να καταργήσουν πλήρως κάθε έννοια δωρεάν δημόσιας Περίθαλψης, ιδιωτικοποιώντας τα πάντα στα ερείπια του ΕΣΥ που οι ίδιες κατεδάφισαν και στα συντρίμμια των στοιχειωδών δικαιωμάτων των υγειονομικών.  Σήμερα  κάνουμε  για μια φορά ακόμα  καθαρό ότι :

  • Καταγγέλλουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς συγχωνεύσεων και μείωσης των περιφερειακών νοσοκομείων καθώς και της παραπέρα εμπορευματοποίησης του δημοσίου συστήματος Υγείας .
  • Καταγγέλλουμε  όσους αιρετούς συμφωνούν η ανέχονται αυτούς  τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, και δεν αντιδρούν ούτε τώρα που είναι ξεκάθαρη η σοβαρότατη κυβερνητική ευθύνη για την διάλυση των νοσοκομείων…

  Υποστηρίζοντας όσες κινητοποιήσεις διεκδικούν την ασφαλή λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας των νησιών μας, μέσα από ένα  σύστημα υγείας που θα είναι πραγματικά δημόσιο και δωρεάν.  Ενώνουμε την φωνή μας με συνδικάτα και συλλόγους  διεκδικώντας:

  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας -Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. 
    • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού σε Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας – Περιφερειακά Ιατρεία και ΕΚΑΒ. (Άμεση ενίσχυση κενών οργανικών θέσεων νευραλγικών τμημάτων του νοσοκομείου με παροχή κινήτρων προσέλκυσης. Άμεση στελέχωση Κέντρου Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό).
  • Καμία απόλυση υγειονομικού. ΌΧΙ στις μετακινήσεις υγειονομικών και στα μπαλώματα στο χώρο της δημόσιας Υγείας. Διεκδικούμε την ανάκληση των αναστολών εργασίας  των υγειονομικών. 
  •  ΟΧΙ στις ανατιμήσεις στα καύσιμα, το ρεύμα και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους   Ικαριώτες,  να διεκδικήσουν  οργανωμένα, με επόμενο βήμα την κινητοποίηση για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στο  Νοσοκομείο στις 12:00, και την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 12:00 στο Π.Ι Ραχών, για να αναδείξουμε  τα προβλήματα του δημόσιου Συστήματος Υγείας στα νησιά μας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: