Να συνταχθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας στον αγώνα για την υπεράσπιση της διατήρησης και αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου

Ανακοίνωση της Τριμελούς Επιτροπής ΕΙΝΗ ΓΝ ΑΡΤΑΣ εν όψει του Δημοτικού Συμβουλίου

Ανακοίνωση της Τριμελούς Επιτροπής ΕΙΝΗ ΓΝ ΑΡΤΑΣ εν όψει του Δημοτικού Συμβουλίου:

Με την επανάκαμψη των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω της έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού από την κυβέρνηση, έγινε για άλλη μια φορά κατανοητό ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργεί στα όρια του. Η ανάγκη για επαναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη και η προκήρυξη κενών και νέων μονίμων θέσεων ιατρών είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη. Στο ΓΝ Άρτας τα στοιχεία έχουν ως εξής ως προς τις οργανικές θέσεις: 

Ο χειρουργικός τομέας έχει δυναμικό 28 γιατρών με 9 κενές οργανικές θέσεις, δηλαδή το 25% των προβλεπόμενων θέσεων είναι κενό.

Ο παθολογικός τομέας διαθέτει 20 γιατρούς και 10 κενές θέσεις, δηλαδή το ένα τρίτο είναι κενό. 

Ο ψυχιατρικός τομέας έχει 3 γιατρούς και 2 κενές θέσεις, το 40% δηλαδή.

Ο εργαστηριακός τομέας έχει δυναμικό 10 γιατρών και 4 κενές θέσεις, δηλαδή το 25% περίπου.

Τα ΤΕΠ διαθέτουν δύο γιατρούς με 5 κενές θέσεις, 80% δηλαδή ακάλυπτο. 

Σε σύνολο δηλαδή 63 ενεργών γιατρών υπάρχουν 30 κενές οργανικές θέσεις, το 33% δηλαδή. 

Τα κενά δεν έχουν καλυφθεί ούτε με επικουρικό προσωπικό: αυτή τη στιγμή υπηρετούν 8 επικουρικοί γιατροί, δηλαδή καλύπτεται μόλις το 22% των κενών, ενώ η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη αν δούμε και τα αντίστοιχα κενά στους ειδικευόμενους γιατρούς: σε σύνολο 52 θέσεων ειδικευομένων. 

Η κατάσταση αυτή γίνεται χειρότερη με τις αποχωρήσεις των επικουρικών ιατροδικαστικής και βιοπαθολογίας, μετά την απροθυμία και την αδυναμία της διοίκησης και του υπουργείου να τους κρατήσει. Σε συνδυασμό με παραιτήσεις ειδικευομένων και την απουσία ενίσχυσης σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, δημιουργεί μια κατάσταση διάλυσης, καθώς είναι δύσκολο ένας νέος συνάδελφος να έρθει και να μείνει στο νοσοκομείο. 

Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί η συνθήκη εμπιστοσύνης και ασφάλειας που θα επαναφέρει τους ρυθμούς λειτουργίας των κλινικών, θα αποτρέψει νέες αποχωρήσεις και σε δεύτερο χρόνο θα δημιουργεί κλινικές που θα επιθυμούν να έρθουν νέοι συνάδελφοι και όχι να φύγουν. Αυτό όμως δε μπορεί να γίνει ούτε με την αντίληψη του υπουργείου που κρύβονται πίσω από την τελείως αποσπασματική εφαρμογή του προσωπικού γιατρού, την ανυπαρξία οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας και τελικά καταλήγουν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της υγείας. Οι αντιλήψεις αυτές υποτιμούν τα δικαιώματα των  πολιτών και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να συνταχθεί στον αγώνα για την υπεράσπιση της διατήρησης και αναβάθμισης του γενικού νοσοκομείου. 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: