«Ξέρουμε όλοι οι υγειονομικοί πώς πραγματικά “χειροκροτεί” μια δίκαιη πολιτεία τους γιατρούς που θέλει να εργάζονται και να βιώνουν αξιοπρεπώς…»

“Ανήκουμε στον ιδιωτικό τομέα μεν, λόγω των ιδιωτικών ιατρείων μας αλλά είναι δημόσιος ο χαρακτήρας της δουλειάς μας λόγω των ελάχιστων δημόσιων θέσεων οδοντοντιάτρων και των περιορισμένων οδοντοντιατρικών εργασιών, που γίνονται στο δημόσιο σύστημα υγείας και οι οποίες αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού.”

Από την Έλενα Τσούνη, οδοντίατρο, εκπρόσωπο της Πανεπιστημονικής στο διοικητικό συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας, μέλος του ΚΚΕ, λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

Αγαπητοί συνάδελφοι, συναδέλφισσες εν μέσω πανδημίας κορωναϊού και μετά από ένα μήνα εγκλεισμού, έχει διαμορφωθεί πια μια καινούρια καθημερινότητα για όλους μας.

Με κλειστά ουσιαστικά τα ιατρεία μας, όσο αφορά την καθημερινή άσκηση του επαγγέλματός μας και την επιβίωσή μας αλλά από την άλλη έχοντας την ευθύνη να δεχόμαστε τα έκτακτα περιστατικά των ασθενών, έτσι ώστε να σταθούμε στο πλευρό τους όπως ορίζει η συνείδηση και ο όρκος μας αλλά βεβαίως και να μην επιβαρυνθεί το ετοιμόρροπο σύστημα υγείας.

Το δημόσιο σύστημα υγείας, που νοσεί βαρύτατα δεκαετίες τώρα από τις πολιτικές επιλογές του σκληρού νόμου του κέρδους, που επιτάσσει τα νοσοκομεία να γίνουν επιχειρήσεις που αποφέρουν κέρδη και όταν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε να κλείνουν.

Μπροστά λοιπόν στον πραγματικό κίνδυνο της πανδημίας και εκεί πια που οι προσωπικές ιστορίες των πολλών και φτωχών, που δεν έχουν την δυνατότητα σωστής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης γίνονται κανόνας για όλους οι πολιτικές ηγεσίες όλου του καπιταλιστικού συστήματος και της Ελλάδας, βεβαίως θυμήθηκαν το αγαθό της δημόσιας υγείας και τους ήρωες γιατρούς τους οποίους και καλεστήκαμε να “χειροκροτήσουμε”.

Ξέρουμε όλοι οι υγειονομικοί πώς πραγματικά “χειροκροτεί” μια δίκαιη πολιτεία τους γιατρούς που θέλει να εργάζονται και να βιώνουν αξιοπρεπώς.

Και εδώ ανακύπτει το σοβαρό θέμα του κλάδου μας.

Ανήκουμε στον ιδιωτικό τομέα μεν, λόγω των ιδιωτικών ιατρείων μας αλλά είναι δημόσιος ο χαρακτήρας της δουλειάς μας λόγω των ελάχιστων δημόσιων θέσεων οδοντοντιάτρων και των περιορισμένων οδοντοντιατρικών εργασιών, που γίνονται στο δημόσιο σύστημα υγείας και οι οποίες αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού.

Το βάρος επομένως άλλη μια φορά το έριξαν οι κυβερνώντες στις δικές μας πλάτες. Στα ιδιωτικά μας ιατρεία που μαστιζόμενα από την δεκάχρονη οικονομική κρίση λειτουργούν κατά μεγάλο ποσοστό χωρίς το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό με τους ιδιώτες οδοντοντιάτρους να καλύπτουν με ατέλειωτες εργατοώρες τις ανάγκες της καθημερινής ιατρικής πράξης.

Διαταχτήκαμε να μην εργαζόμαστε μεν αλλά να δεχόμαστε τα έκτακτα περιστατικά δε. Χωρίς όμως να μεριμνήσει το επίσημο κράτος για τα απαραίτητα για τη ζωή τη δική μας αλλά και των ασθενών μας, μέτρα ασφαλείας.

Και βεβαίως χωρίς να συμπεριληφθούμε ούτε καν στους δικαιούχους του πενιχρού επιδόματος των 800€.

Θεωρούμε ΕΜΠΑΙΓΜΟ ότι αυτή ακριβώς την χρονική στιγμή επέλεξαν να μας εντάξουν στο πρόγραμμα επιδότησης των 600€ με το voucher της πληροφορικής μετεκπαίδευσης.

Το οικονομικό κόστος να παραμείνουν ανοικτά τα ιατρεία μας, βαραίνει μόνο εμάς τους ίδιους με την αγορά σε πλήρη έλλειψη των ήδη κοστοβόρων απολυμαντικών και υπολοίπων μέτρων προστασίας.

Για άλλη μια φορά η μετάθεση της κρατικής ευθύνης στις δικές μας πλάτες γίνεται παράνομα και με εμπαιγμό. Και επειδή το πολύ-πολύ να μας “χειροκροτήσουν” και εμάς αναγκαίο είναι να σκεφτούμε όλοι μας ποιες πολιτικές και γιατί μας οδήγησαν εδώ αλλά και πως θα πρέπει να αντιδράσουμε μετά από αυτό.

Από καρδιάς σας ευχόμαστε να κρατήσετε ψηλά το ηθικό, την ψυχική και σωματική σας υγεία. Για να έχουμε την δύναμη να υπερασπιστούμε μέσα σ’ αυτό αλλά κυρίως μετά τον εγκλεισμό ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ.

Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση.

Έλενα Τσούνη
Οδοντίατρος

Μέλος του Δ. Σ. του ΟΣΑχ
Εκπρόσωπους της Πανεπιστημονικής

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: