Κοστολογημένα προγράμματα της ανθρώπινης ζωής

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε πριν δώσει τη ψήφο του. Μας είχαν άλλωστε προειδοποιήσει. Με τους νεκρούς στη Μάνδρα, στο Μάτι, στα Τέμπη και τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας.

Γράφει ο Θάνος Βασιλόπουλος

Αυτό  που δείχνει η φωτογραφία επιβράβευσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι Έλληνες σε ποσοστό πάνω από το 75%.  Αυτή είναι η κοστολόγηση της ζωής μας από το καπιταλιστικό σύστημα και τους πολιτικούς εκφραστές του (λιγότερο και από την αξία μιας καρότσας- ασθενοφόρου). Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε πριν δώσει τη ψήφο του. Μας είχαν άλλωστε προειδοποιήσει. Με τους νεκρούς στη Μάνδρα, στο Μάτι, στα Τέμπη και τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας.

Όλα αυτά τα εγκλήματα  έχουν κοινό παρονομαστή. Είναι η συνειδητή έλλειψη, ανεπάρκεια των απαραίτητων υποδομών προστασίας του λαού, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, γιατί οι υποδομές αυτές κοστίζουν και δεν αποδίδουν κέρδη, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του δόγματος «κόστος-όφελος».  Όπου κόστος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπου όφελος, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Το έχουν εφαρμόσει στην πράξη όλες οι κυβερνήσεις, το διακηρύττουν  με τα κοστολογημένα προγράμματά τους και τώρα προεκλογικά.

Δυστυχώς τα χειρότερα έρχονται, ιδιαίτερα στο χώρο της Υγείας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώνει διά στόματος Τσίπρα ότι τα τεράστια κενά – ελλείψεις στο ΕΣΥ  θα καλυφθούν, μόνο όσο το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες. Όμως, δημοσιονομικός χώρος υπάρχει για την επιδότηση των ολιγαρχών της ενέργειας από χρήματα του αγρίως φορολογούμενου ελληνικού λαού. Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την ελάττωση της φορολογίας των διανεμομένων κερδών των επιχειρηματικών ομίλων από 15 σε 10% (ΣΥΡΙΖΑ,) και από 10 σε 5% (ΝΔ). Τη δε ΝΔ να δηλώνει απροκάλυπτα ότι θα μετατρέψει όλα τα νοσοκομεία σε ιδιωτικού δικαίου, με την είσοδο ιδιωτών στα νοσοκομεία, τον πρώην υπουργό υγείας να δηλώνει ότι είναι ασύμφορη γιατί κοστίζει, η πλήρης στελέχωση των νοσοκομείων των νησιών, όλο τον χρόνο.

Αλλά και από την  εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την ΝΔ και κυρίως τη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ (αυτό σημαίνει θάνατος), αρνούμενη να επιτάξει τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Οι  δηλώσεις δε του υποψηφίου της ΝΔ περί διαλογής ασθενών όσον  αφορά τη χορήγηση θεραπείας ή όχι σε καρκινοπαθείς, θα πρέπει να προβληματίσουν όλους τους Έλληνες,  κυρίως όμως αυτούς που ψήφισαν ΝΔ, για το κατά πόσο γίνονται ηθικοί συναυτουργοί, τέτοιων απάνθρωπων πολιτικών.

Ο κύριος αυτός έπαιξε το ρόλο του λαγού στην προώθηση αυτής της πρακτικής, και στη συνέχεια τον απέσυραν. Η ιατρική δεοντολογία και βιοηθική επιβάλλουν και προστατεύουν το αυτονόητο δικαίωμα κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως ηλικίας, χρώματος, φυλής, κόστους και συνυπαρχόντων  νοσημάτων, να λαμβάνει όλη τη φροντίδα και τις θεραπευτικές δυνατότητες που προσφέρει η ιατρική επιστήμη.

Οτιδήποτε άλλο είναι φασισμός.

 

Θάνος Βασιλόπουλος, Παιδίατρος Εντατικολόγος, Συνταξιούχος γιατρός του ΕΣΥ, Πρώην διευθυντής στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου  Παίδων Αγλαΐα Κυριακού

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: