ΚΚΕ: Να απαγορευτούν όλες οι “παράλληλες εξαγωγές” φαρμάκων, να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε νέα αύξηση τιμών

Οι προτάσεις τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο την προφανή και βασική αιτία του προβλήματος, που είναι το φάρμακο-εμπόρευμα και η “ελεύθερη” αγορά της ΕΕ, που όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ως “ευαγγέλιο”.

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ελλείψεις σε φάρμακα και τις προτάσεις των κομμάτων, αναφέρει:

«Οι προτάσεις τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο την προφανή και βασική αιτία του προβλήματος, που είναι το φάρμακο-εμπόρευμα και η “ελεύθερη” αγορά της ΕΕ, που όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ως “ευαγγέλιο”.

Εδώ και τώρα να απαγορευτούν όλες οι “παράλληλες εξαγωγές” φαρμάκων, να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε νέα αύξηση τιμών στο όνομα της επάρκειας. Δωρεάν φάρμακο για το λαό, για κάθε ασθενή, την ώρα που το χρειάζεται, σημαίνει σύγκρουση με την πολιτική που όλα τα υποτάσσει στις ανάγκες της αγοράς, ακόμα και την υγεία και τα φάρμακα».

Κυβέρνηση: Αυξήσεις στα «φθηνά» φάρμακα και υποβάθμιση των τεράστιων ελλείψεων

Επικαλούμενη τον παγκόσμια χαρακτήρα της έλλειψης παραγωγής φαρμάκων, την ενεργειακή κρίση, την έλλειψη πρώτων υλών από Κίνα και Ινδία και την έξαρση των ιώσεων, επιχειρεί η κυβέρνηση να αποσείσει τις ευθύνες της για το πρόβλημα που έχει προκύψει στη φαρμακευτική αγορά, το οποίο έχει την γενεσιουργό αιτία του στην αξιοποίηση του φαρμάκου ως εμπόρευμα που υπόκειται στους νόμους του κέρδους.

Πιστός σε αυτήν ακριβώς τη λογική του φαρμάκου – εμπόρευμα, που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα, ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, σε σημερινή του συνέντευξη, ανακοίνωσε ότι οι τιμές των «φθηνών» φαρμάκων θα αυξηθούν, γιατί είναι «κοστολογικά ασύμφορα για να παράγονται», μία απόφαση που -όπως ισχυρίστηκε– έχει ληφθεί από το καλοκαίρι και δεν έχει σχέση με την παρούσα έλλειψη φαρμάκων. Εκβιάζοντας ουσιαστικά, ο Θ. Πλεύρης ανέφερε πως φάρμακα με σημερινή τιμή 1,5 ευρώ εάν δεν αυξηθούν, θα σταματήσουν να παράγονται, με αποτέλεσμα να πάμε σε υποκατάστατα αξίας 67 ευρώ.

Για τις ελλείψεις σε αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδιατρικά σιρόπια, επισήμανε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε επώνυμες εταιρείες, που μπορούν να αντικατασταθούν από τα γεννόσημα που παράγει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός όσον αφορά τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ, τα οποία λειτουργούν με εγχώρια γεννόσημα, όπως είπε.

Ο Θ. Πλεύρης για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επικαλέστηκε την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ και άλλες χώρες της ΕΕ, εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων, όπως και στη χώρα μας. Επικαλέστηκε το μέτρο της διεύρυνσης της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, καθώς και τους ελέγχους που έχουν γίνει σε 15 φαρμακαποθήκες για το τρίμηνο αποθεματικό, εκ των οποίων οι δύο τέθηκαν σε αναστολή.

Επανέλαβε τον ισχυρισμό πως η επάρκεια και οι ελλείψεις φαρμάκων δεν σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές και διευκρίνισε πως η συνταγογράφηση των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη, θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, γεγονός που θα επιφέρει πρόσθετα εμπόδια στους ασθενείς.

Στην υπολειτουργία της αγοράς λόγω εορτών, εντόπισε το πρόβλημα ο πρόεδρος του ΕΟΦ, λέγοντας ότι σε δέκα περίπου μέρες θα αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση στην αγορά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί στην αύξηση των τιμών στα φάρμακα

Αποκαλυπτική για τη συμφωνία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η τοποθέτηση του Ανδρέα Ξάνθου, τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με τις ελλείψεις στα φάρμακα και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι θα αυξήσει τις τιμές ως «αντίδοτο» στις ελλείψεις, ανακοίνωση που δίκαια έχει προκαλέσει αγανάκτηση, ιδιαίτερα την στιγμή που το εργατικό λαϊκό εισόδημα ήδη ροκανίζεται από τον πληθωρισμό και το κύμα ακρίβειας.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «έχει μειωθεί η τιμή σε πάρα πολλά φάρμακα καθημερινής χρήσης. Και αυτός είναι ένας παράγοντας, όχι ο μοναδικός που ευνοεί τις παράλληλες εξαγωγές και την κερδοσκοπία η οποία γίνεται», δικαιολογώντας την πολιτική της κυβέρνησης για αύξηση της τιμής του φαρμάκου… ως «φάρμακο» για τις ελλείψεις.

Αυτή η λογική βέβαια της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «βαρέλι δίχως πάτο» αφού πάντα θα υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερες τιμές και οι οποίες θα προσελκύουν τις «παράλληλες εξαγωγές», οπότε πάντα θα υπάρχει «ανάγκη» για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, για να αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις και πάντα θα «φουσκώνουν» τα κέρδη των φαρμακοβιομήχανων και φαρμακεμπόρων.

Απάντηση στη ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για χιλιάδες οικογένειες με ασθενείς αποτελεί μόνο η πρόταση του ΚΚΕ για να απαγορευτούν πλήρως και για πάντα οι «παράλληλες εξαγωγές» φαρμάκων, η πάλη για φάρμακο δωρεάν για όλο τον λαό σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης και με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακρογωνιαίος λίθος της οποίας είναι η «ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: