Καταγγελία της ΤΕ Λήμνου του ΚΚΕ για την κατάσταση στο νοσοκομείο του νησιού

Για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Λήμνου με αφορμή την παντελή έλλειψη αναισθησιολόγου
Συνυπεύθυνες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, οι διοικήσεις και οι «ανεξάρτητοι» της Τοπικής Διοίκησης

Καταγγέλλουμε στο Λημνιακό Λαό την ανθυγιεινή και εγκληματική πολιτική συνεχιζόμενης υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Λήμνου από την κυβέρνηση της ΝΔ, με αφορμή την παραίτηση του 2ου χειρουργού και την παντελή έλλειψη αναισθησιολόγου.

  Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει μέσα στο 2023, λαμβάνοντας υπόψη και τον νέο νόμο που βάζει την ταφόπλακα στη δημόσια και δωρεάν υγεία του λαού, που νομιμοποιεί και μονιμοποιεί την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, που μεταμορφώνει τους ασθενείς σε πελάτες για τις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

  Και βέβαια, η κυβέρνηση αντί να στελεχώσει τα νοσοκομεία με το απαραίτητο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, καταφεύγει στην καταστολή με ΜΑΤ και δίκες συνδικαλιστών γιατρών και εργαζόμενων υγειονομικών που αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής.

  Σε ό,τι αφορά την έλλειψη του αναισθησιολόγου, υπενθυμίζουμε σε όλους ότι την τελευταία δεκαετία έχουμε ζήσει πολλά παρόμοια επεισόδια, αφού η έλλειψη δεύτερου μόνιμου αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο του νησιού, λειτουργεί ως αντικίνητρο για την παραμονή του κάθε φορά μοναδικού αναισθησιολόγου, λόγω των αφόρητων εργασιακών συνθηκών με τις συνεχείς εξοντωτικές εφημερίες.

  Καταγγέλλουμε στο Λημνιακό Λαό το υποκριτικό (ενόψει και προεκλογικής περιόδου) ενδιαφέρον για την κατάσταση στο νοσοκομείο του νησιού μας, τόσο από τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και από τους διάφορους δήθεν «ανεξάρτητους» της Τοπικής Διοίκησης.

  Κρύβουν από το λαό ότι η σημερινή εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, έρχεται να προστεθεί στις αντιδραστικές αλλαγές που πέρασαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επιδείνωσαν τους όρους περίθαλψης των ασθενών. Αρκεί κάποιος να ανατρέξει στο παρελθόν, πρόσφατο και μη.

  • Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε να θεσμοθετήσει τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ και επανήλθε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2011. Άλλος τέτοιος εμβληματικός σταθμός, ήταν η καθιέρωση του θεσμού του “επικουρικού γιατρού”, δηλαδή, γιατρού με ένα χρόνο σύμβαση.
  • Αυτό έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχικά για τη “γρήγορη κάλυψη των αναγκών στις απομακρυσμένες περιοχές”. Σταδιακά, επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα, με αποφάσεις όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων, με συνέπεια σήμερα, να αποτελεί σχεδόν την επικρατούσα μορφή προσλήψεων και εργασιακών σχέσεων, που μάλιστα εκτοξεύθηκε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και η συνέχεια είναι γνωστή.

   Όποιος κι αν κυβέρνησε, είχε ως σταθερή πυξίδα στην πολιτική του την υποστελέχωση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώσπου σιγά-σιγά εξαφανίστηκαν κι αυτές και το προσωπικό τους. Παράδειγμα το Τοπικό Ιατρείο ΠΕΔΥ της Μύρινας (πρώην ΙΚΑ). Και έχουμε φτάσει στο σημείο, οι διάφοροι ιδιωτικοί όμιλοι να έχουν υποκαταστήσει όλες τις πρωτοβάθμιες διαγνωστικές πράξεις στη χώρα.

  Και το κυριότερο. Επί όλων των κυβερνήσεων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο ιδιωτικός τομέας Υγείας θησαυρίζει, με τα μονοπώλια του κλάδου να ανοίγουν “μαγαζιά Υγείας” σαν τα μανιτάρια. Είναι άλλωστε στρατηγική τους συμφωνία.

  Σε ό,τι αφορά τους διάφορους δήθεν «ανεξάρτητους» της Τοπικής Διοίκησης, έρχονται τώρα να ενδιαφερθούν, τη στιγμή που καταψήφισαν πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο ενάντια στο νόμο τερατούργημα της κυβέρνησης για την υγεία, με τη δικαιολογία ότι δεν ήξεραν τι λέει ο νόμος. Τη στιγμή που αδιαφόρησαν σε πρόταση ψηφίσματος του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ ενάντια στην υποστελέχωση του νοσοκομείου του νησιού μας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 22-8-2022 που πραγματοποιήθηκε στη Λήμνο.

  Δεν είναι μόνο ο Έπαρχος και ο Δήμαρχος που σταθερά στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης και παίζουν το ρόλο του πυροσβέστη στις όποιες κινητοποιήσεις γίνονται είτε για το νοσοκομείο, είτε για τα καράβια. Δεν είναι μόνο ο Διοικητής του νοσοκομείου που σε πρόσφατη κινητοποίηση είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι φταίνε οι κινητοποιήσεις που δεν έρχονται γιατροί  στο νοσοκομείο

Είναι συνυπεύθυνοι όλοι τους!

  Ο Λημνιακός Λαός δεν έχει να περιμένει από κάποιους σωτήρες – «μεσσίες» για να καλυτερέψει η κατάσταση στο νοσοκομείο. Όποια κυβέρνηση και να προκύψει από τις εκλογές, θα ακολουθήσει την ίδια ρότα υποστελέχωσης του νοσοκομείου γιατί όλους τους  οδηγεί το «άστρο λαμπρό» της εμπορευματοποίησης του σημαντικότερου για τους ανθρώπους κοινωνικού αγαθού της υγείας.

  Μόνη του ελπίδα είναι η συσπείρωση στα σωματεία και τους συλλόγους και η αγωνιστική διεκδίκηση για ΑΜΕΣΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ, καθώς και όλων των δίκαιων αιτημάτων που αφορούν τη δημόσια και δωρεάν υγεία στο νησί μας έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από το ταξικό κίνημα του νησιού και που αφορούν τη δημόσια και δωρεάν υγεία στο νησί μας, σε συμπόρευση πάντα και παντού με το ΚΚΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΗΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: