Καταγγελία της ΣΕΑΑΝ: Οι μεταμοσχεύσεις στα τάρταρα! Το έγκλημα είναι μαζικό και διαρκές

Την προηγούμενη Κυριακή αναβλήθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεννηματάς» μεταμόσχευση ήπατος από δότη 27 χρονών από την Κύπρο σε ασθενή 50 χρονών με ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, επειδή δεν υπήρχε εφημερεύων αναισθησιολόγος στο Μεταμοσχευτικό κέντρο. Σε ένα νοσοκομείο που θα έπρεπε να έχει 40 τουλάχιστον αναισθησιολόγους και έχει μόνο 9…

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!

Μια μεταμόσχευση ήπατος αναβλήθηκε λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου!

Το έγκλημα ούτε μεμονωμένο είναι ούτε στιγμιαίο. Είναι μαζικό και διαρκές.

Οι μεταμοσχεύσεις στα τάρταρα.

  Την προηγούμενη Κυριακή αναβλήθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεννηματάς» μεταμόσχευση ήπατος από δότη 27 χρονών από την Κύπρο σε ασθενή 50 χρονών με ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, επειδή δεν υπήρχε εφημερεύων αναισθησιολόγος στο Μεταμοσχευτικό κέντρο. Σε ένα νοσοκομείο που θα έπρεπε να έχει 40 τουλάχιστον αναισθησιολόγους και έχει μόνο 9. 

  Η κυρία Γκάγκα δικαιολόγησε το γεγονός με το ότι δεν υπάρχει προσφορά αναισθησιολόγων.  Εμείς της λέμε: ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΜΠΑΡΑΛΙΑ! ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ! Χάσαμε χιλιάδες συναδέλφους χρόνιους πάσχοντες ακόμα και μεταμοσχευμένους μέσα στην πανδημία, γιατί το σύστημά σας λειτουργεί με την προσφορά και τη ζήτηση, δηλαδή το κυνηγητό του κέρδους!

  Για αυτό δεν κάνετε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας, ‘έχετε υποστελεχωμένα τα μεταμοσχευτικά κέντρα, για αυτό κρατάτε τους γιατρούς απλήρωτους στις δεδουλευμένες εφημερίες τους με μισθούς πετσοκομμένους. Για αυτό δεν ενισχύετε και δεν αναβαθμίζετε τη λειτουργία των χειρουργείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται που είναι οι χώροι κατεξοχήν εργασίας των αναισθησιολόγων με αποτέλεσμα να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια, απόλυτης εξουθένωσης, επιβραβεύοντάς του ότι επέλεξαν μια ειδικότητα με το μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

  Την ίδια στιγμή ο ιδιωτικός τομέας γιγαντώνεται και τα κέρδη του εκτοξεύονται στα ουράνια. Για να υπηρετηθούν αυτά τα κέρδη έχουν πέσει οι μεταμοσχεύσεις στα πιο χαμηλά επίπεδα όλων των εποχών όταν η επιστήμη και η τεχνολογία έχει κάνει άλματα στον συγκεκριμένο τομέα. Γιατί η δωρεά οργάνων και η ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων απαιτεί άλλο σύστημα υγείας με άλλα χαρακτηριστικά. Απαιτεί, πιο συγκεκριμένα, επαρκή αριθμό ΜΕΘ με πλήρη στελέχωση και ισχυρές δομές στήριξης, γιατί οι ΜΕΘ είναι ο βασικό χώρος ανεύρεσης μοσχευμάτων. Το Πανελλήνιο ξέρει τι συμβαίνει με τις ΜΕΘ πράγμα που αποκαλύφθηκε με όλη τη γύμνια του μέσα στην πανδημία. Γιατί με ένα γιατρό στη βάρδια και μια νοσηλεύτρια για 4 κρεβάτια, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγους ή άλλους ειδικούς) πώς θα προσεγγιστεί ο συγγενής που έχει τον πόνο του να ενημερωθεί για τη δυνατότητα ενός ασθενή που είναι κλινικά νεκρός να γίνει δότης; Ούτε καν η δυνατότητα της μεταμόσχευσης δεν μπορεί να διαπιστωθεί σε τέτοιες συνθήκες.  Αλλά για να έχει ανάλογες δομές στήριξης πρέπει να έχει και ανάλογες προτεραιότητες. Όμως όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή είναι δογματικά προσηλωμένες στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, στο νοσοκομείο-επιχείρηση με αποτέλεσμα τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. 

  Αυτή η πολιτική τους είναι συνειδητή και προωθείται βήμα-βήμα. Συκοφαντούν, αποσαρθρώνουν τις δομές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων για να οδηγηθούμε να δεχθούμε σαν αναγκαίο κακό το να μπορούν να γίνονται μεταμοσχεύσεις στον ιδιωτικό τομέα, που θα είναι το παραθυράκι για να ανοίξει η μπουκαπόρτα της εμπορίας οργάνων. Ας σκεφτούμε όμως  και το άλλο, πάρα πολλές ιδιωτικές κλινικές, εταιρείες βιοιατρικής τεχνολογίας και αναλώσιμων, θέλουν για παράδειγμα τους νεφροπαθείς μόνιμα εξαρτημένους από τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, γιατί σταθερή πελατεία και  πολλά τα λεφτά. 

ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ.

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρη στελέχωση των ΜΕΘ και ίδρυση νέων με βάση τις ανάγκες με εξειδικευμένο προσωπικό. Αποφασιστική ενίσχυση των Μεταμοσχευτικών κέντρων και αναβάθμιση τους σε χώρους, μέσα, προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. 
  • Ενίσχυση του ρόλου των συντονιστών για τη διεκπεραίωση των μεταμοσχεύσεων. 
  • Δωρεάν όλες οι εξετάσεις σε εξειδικευμένα και οριοθετημένα ιατρεία για τους υπό μεταμόσχευση ασθενών  και για την παρακολούθηση των μεταμοσχευμένων. 
  • Αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων τεχνητού νεφρού με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με χώρους, μηχανήματα, επαρκές προσωπικό ούτως ώστε να λειτουργούν σε τρεις βάρδιες για να μην αναγκάζονται οι ασθενείς να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα.
  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα σταθερής ενημέρωσης πρώτα απ’ όλα της νεολαίας, στα σχολεία-πανεπιστήμια-στρατό, του λαού γενικότερα, για την αναγκαιότητα της δωρεάς οργάνων.  
  • Λύση των οξυμένων προβλημάτων των γιατρών και των άλλων υγειονομικών (μισθολογικών, ασφαλιστικών κά). Ένταξή τους στα ΒΑΕ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΑΑΝ

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: