Δ. Κουτσούμπας: Οι καθυστερήσεις στα εμβόλια αποδεικνύουν ότι ο καπιταλισμός είναι ο ορατός εχθρός που μπαίνει εμπόδιο στην πρόοδο

Ενώ τα εμβόλια έχουν γίνει χρυσοφόρα εμπορεύματα για τα μονοπώλια, η κυβέρνηση προβάλλει τα “πιστοποιητικά εμβολιασμού”, που εξυπηρετούν βασικά τα συμφέροντα των τουριστικών και μεταφορικών εταιρειών, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν για να γίνουν νέες εκπτώσεις στα αναγκαία μέσα προστασίας.

Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η διαδικασία του εμβολιασμού, μέσα σ’ ένα κλίμα εφησυχασμού κι υπέρμετρης αισιοδοξίας, που καλλιεργούσε η κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ εξαρχής είχε πει ότι αυτή η διαδικασία θα είναι μακροχρόνια και δε θα πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για να μην προχωρήσουν η αναγκαία θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τα μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους, εργασίας, εκπαίδευσης, μέσα μεταφοράς κλπ. Τα εμβόλια, όσο κι αν είναι αναγκαία για την προστασία της υγείας του λαού από την πανδημία, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και στα μέτρα πρόληψης, πολύ περισσότερο σε συνθήκες αναμονής του 3ου κύματος της πανδημίας. Ήδη νέες περιοχές της χώρας βρίσκονται “στο κόκκινο”, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης που δεν πήρε κανένα μέτρο για να εξασφαλίσει την προστασία της υγείας του λαού.

Είχαμε πει, επίσης, ότι η Ελλάδα δε θα πρέπει να εξαρτάται απ’ τις συμφωνίες της ΕΕ με κάποιες φαρμακοβιομηχανίες, που υπηρετούν κι άλλες σκοπιμότητες και ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που κρίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια εμβολίων, για να επιτευχθεί έγκαιρα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Ζητήσαμε να δοθούν στη δημοσιότητα τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η ΕΕ με τις συγκεκριμένες εταιρίες.

Η πορεία των εξελίξεων ήρθε να επιβεβαιώσει με τραγικό τρόπο, τις εκτιμήσεις και τις θέσεις του ΚΚΕ. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις, οι εμπορικοί πόλεμοι και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, η προνομιακή μεταχείριση ισχυρών κρατών σε βάρος πιο αδύναμων, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Επιβεβαιώνεται ότι όλα αυτά απορρέουν από το γεγονός ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα αποτελούν χρυσοφόρα εμπορεύματα, των οποίων η έρευνα, παραγωγή και διανομή υποτάσσεται στα κέρδη και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων ομίλων και των καπιταλιστικών κρατών.
Και ενώ η κατάσταση αυτή απειλεί την υγεία και τη ζωή των λαών, η κυβέρνηση προβάλλει τα “πιστοποιητικά εμβολιασμού”, που εξυπηρετούν βασικά τα συμφέροντα των τουριστικών και μεταφορικών εταιρειών, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν για να γίνουν νέες εκπτώσεις στα αναγκαία μέσα προστασίας. Το αποτέλεσμα από το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού, το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς προληπτικά μέσα, όπως τεστ, υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί. Δεν αντιμετωπίζεται, όμως και με τα ευχολόγια για την “εξαγορά της πατέντας” που ανοίγουν ένα νέο φαύλο κύκλο παζαριών και συμφωνιών με τις φαρμακοβιομηχανίες. Η “πατέντα”, που συνδέεται άμεσα με την καπιταλιστική ιδιοκτησία, πρέπει να καταργηθεί. Αναδεικνύεται η ανάγκη της κρατικής κοινωνικοποιημένης βιομηχανίας φαρμάκου, της διεθνούς συνεργασίας για την προαγωγή της έρευνας, της μελέτης, της παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων.

Αυτή η πραγματικότητα φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την κραυγαλέα αντίφαση της εποχής μας: Απ’ τη μία μεριά τα τεράστια άλματα και επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της συλλογικής ανθρώπινης εργασίας και απ’ την άλλη την ιδιοποίηση αυτών των επιτευγμάτων για να αυξάνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών, ακόμη και για την υγεία και τη ζωή. Αυτός είναι ο καπιταλισμός, ο ορατός εχθρός που μπαίνει εμπόδιο στην κοινωνική πρόοδο και ευημερία.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: