«Κοσμικές Κομμουνιστικές Κατασκευές» – Ταξιδεύοντας στην «τέταρτη εποχή» της σοβιετικής αρχιτεκτονικής (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο  φωτογράφος  συγκέντρωσε το υλικό σε ένα ταξίδι στις δημοκρατίες της ΕΣΣΔ που διήρκεσε περίπου δέκα χρόνια. Τα περισσότερα από τα κτίρια που φωτογράφισε υπάρχουν ακόμα, ενώ κάποια, όπως πχ αυτά που βρίσκονταν στη Γεωργία, κατεδαφίστηκαν από τις αρχές στα πλαίσια της λεγόμενης «αποκομμουνιστοποίησης»…

Στο βιβλίο του «Κοσμικές Κομμουνιστικές Κατασκευές »,(Cosmic Communist Constructions Photographed), ο Γάλλος φωτογράφος Frédéric Chaubin παρουσιάζει  90 κτίρια σε 14 πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, που ανήκουν σε αυτό που ονομάζει «τέταρτη εποχή» της σοβιετικής αρχιτεκτονικής.

Ο  φωτογράφος  συγκέντρωσε το υλικό του βιβλίου του σε ένα ταξίδι στις δημοκρατίες της ΕΣΣΔ που διήρκεσε περίπου δέκα χρόνια. Τα περισσότερα από τα κτίρια που φωτογράφισε υπάρχουν ακόμα, ενώ κάποια, όπως πχ αυτά που βρίσκονταν στη Γεωργία, κατεδαφίστηκαν από τις αρχές στα πλαίσια της λεγόμενης «αποκομμουνιστοποίησης», που ξεκίνησε με την αποκαθήλωση μνημείων και καθαίρεση συμβόλων της εποχής του σοσιαλισμού, όχι μόνο στη Γεωργία.

Παρ’ όλο που δεν είναι αρχιτέκτονας και οι απόψεις του είναι αντίθετες με το σοσιαλισμό, ο Chaubin δηλώνει εντυπωσιασμένος για το πόσο είχε προχωρήσει η αρχιτεκτονική στην ΕΣΣΔ που δεν είχε να ζηλέψει, όπως λέει ο ίδιος, τίποτε από την αρχιτεκτονική που γνωρίζουμε στη Δύση, ενώ χαρακτηρίζει τα κτίρια που φωτογράφισε χωρίς ηλικία, τόπο ή χρόνο, σαν να έχουν έρθει από το μέλλον.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: