Επιστήμονες «απορρυπαντικά»…

Είναι απαράδεκτο για επιστήμονες που γνωρίζουν τις δυνατότητες για έγκαιρη πρόβλεψη, αλλά και τις επιστηνομικοτεχνικές κατακτήσεις της εποχής, να παρουσιάζουν τις τεράστιες καταστροφές ως «κανονικότητα» και μάλιστα ανεπίστρεπτη, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα της κρατικής πολιτικής.

Πίσω από τις μεγαλοστομίες για τα «πρωτοφανή» καιρικά φαινόμενα κρύβεται η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να προστατεύσει τον λαό από φυσικές καταστροφές. Σ’ αυτό το πλυντήριο των κρατικών ευθυνών, υπάρχουν και κάποιοι επιστήμονες που παίζουν πρόθυμα τον ρόλο του απορρυπαντικού, και, παράλληλα, με τις εκτιμήσεις τους λειτουργούν ως «αμορτισέρ» της λαϊκής αγανάκτησης, όπως γινόταν και στην πανδημία.

Ακούστηκε λοιπόν, για τις τωρινές καταστροφές, από τα πλέον επίσημα επιστημονικά χείλη, πως «δεν υπάρχει περίπτωση, ό,τι έργα και να έχουμε κάνει, να συγκρατήσουν όλον αυτόν τον όγκο νερού. Μπορούμε να έχουμε μετριασμό των επιπτώσεων, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο». Στο ερώτημα γιατί μέχρι σήμερα, από όλες τις κυβερνήσεις, όπως και από τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές που στηρίζονται από τα αστικά κόμματα, δεν έχουν γίνει όλα όσα απαιτούνται, κυρίως σε ό,τι αφορά την πρόληψη, ώστε να μετριάζονται τουλάχιστον οι επιπτώσεις και να μη ζει τραγωδίες ο λαός, η «επιστήμη» σηκώνει τα χέρια ψηλά, συμβουλεύοντας να περιμένουμε στωικά την επόμενη μεγάλη καταστροφή, την οποία το κράτος απλώς προαναγγέλλει!

Είναι απαράδεκτο για επιστήμονες που γνωρίζουν τις δυνατότητες για έγκαιρη πρόβλεψη, αλλά και τις επιστηνομικοτεχνικές κατακτήσεις της εποχής, να παρουσιάζουν τις τεράστιες καταστροφές ως «κανονικότητα» και μάλιστα ανεπίστρεπτη, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα της κρατικής πολιτικής. Ο λαός έχει ανάγκη από επιστήμονες στήριγμα στις διεκδικήσεις του, που θα τεκμηριώνουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες να ικανοποιηθούν αυτές.

 

Αναδημοσιεύεται από την στήλη “Από…μέρα σε…μέρα” του σημερινού Ριζοσπάστη

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: