«Αν με πιάσουν, ο Τσαρουχάς πέθανε βασανισμένος!!…» – Μικρό αφιέρωμα στην άσβεστη μνήμη του Γιώργη Τσαρουχά

Σαν σήμερα, ο Γιώργης Τσαρουχάς, δικηγόρος, πρώην βουλευτής της ΕΔΑ και στέλεχος του ΚΚΕ, δολοφονείται από τα όργανα της χούντας στα κρατητήρια του Γ’ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη. Η κηδεία του γίνεται το μεσημέρι της ίδιας μέρας, με το φέρετρο καρφωμένο και περιφρουρούμενο από δεκάδες αστυνομικούς, με τη συμμετοχή μόνο μελών της οικογένειάς του…

Τη νύχτα της 8 του Μάη 1968, ένα αυτοκίνητο ξεκινάει κρυφά από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αθήνα. Επιβάτες του, ο δικηγόρος Γιώργης Τσαρουχάς, Γραμματέας της ΚΟ Θεσσαλονίκης του, παράνομου, ΚΚΕ, επικεφαλής του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου Θεσσαλονίκης και πρώην βουλευτής της ΕΔΑ, ο Βασίλης Μάστορας, ο Κωνσταντίνος Μελέτης και η Γεωργία Παγκοπούλου.

Περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, στο ύψος του Πλαταμώνα, το αυτοκίνητο ακινητοποιείται σε μπλόκο που έχει στήσει ομάδα αποτελούμενη από όργανα της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών  (ΚΥΠ) και της Υποδιεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον διοικητή της ΚΥΠ Στέφανο Καραμπέρη. Οι ασφαλίτες κατεβάζουν με τη βία και χτυπούν με μανία τους τέσσερις επιβαίνοντες, τους φορτώνουν σε ξεχωριστά αυτοκίνητα και τους μεταφέρουν πίσω στη Θεσσαλονίκη. Από τότε κανείς δεν ξανάδε τον Γιώργη Τσαρουχά. Στα μπουντρούμια της ΚΥΠ όπου μεταφέρεται, βασανίζεται απάνθρωπα για ν’ αποκαλύψει τους συντρόφους του. Το κατακρεουργημένο κορμί του αντέχει μέχρι τα ξημερώματα. Στις 6 το πρωί, της 9 του Μάη, ο Γιώργος Τσαρουχάς πεθαίνει στα χέρια των βασανιστών του.

Η κηδεία του γίνεται το μεσημέρι της ίδιας μέρας, με τη συμμετοχή μόνο μελών της οικογένειάς του και το φέρετρο καρφωμένο και περιφρουρούμενο από δεκάδες αστυνομικούς που δεν επιτρέπουν σε κανέναν άλλο να πλησιάσει. Από τις κρατικές αρχές καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να συγκαλυφτεί η δολοφονία. Η αστυνομία ανακοινώνει ότι ο Γ. Τσαρουχάς πέθανε «από ταχυπαλμία κατά τη μεταφορά του», ενώ ο ιατροδικαστής Νόνας υπογράφει πλαστό πιστοποιητικό θανάτου, ότι πέθανε δήθεν από έμφραγμα… (η συνέχεια εδώ)

Διαβάστε στην Κατιούσα:

Ποιος ήταν ο Γιώργης Τσαρουχάς – Η αποκάλυψη της φριχτής δολοφονίας του:

Η στυγερή δολοφονία του Γιώργη Τσαρουχά στα μπουντρούμια της ΚΥΠ

 

Αλέκα Παπαρήγα: «Οι Γρ. Λαμπράκης και Γ. Τσαρουχάς έγιναν και σωστά ήρωες, αλλά δείχνουν και το μέτρο της δύναμης του κάθε ανθρώπου. Για το ΚΚΕ τα ονόματά τους δεν θα θεωρηθούν ποτέ ονόματα για μουσείο»:

Αλέκα Παπαρήγα: Οι δολοφονίες Γρ. Λαμπράκη και Γ. Τσαρουχά δείχνουν το τι είναι δημοκρατία και τι επίφαση δημοκρατίας (ΒΙΝΤΕΟ)

 

«Είχαμε κάνει νυχτέρια έξω από το ΑΧΕΠΑ, όπου χαροπάλευε ο Λαμπράκης και ήταν άγρια χτυπημένος ο Τσαρουχάς. Η βασανισμένη γενιά μας, γεννημένη στην Κατοχή, θρεμμένη στην Αντίσταση, φαρμακωμένη στον Εμφύλιο, είχε σηκώσει κεφάλι, είχε ανοίξει το βήμα της, και μόνο μια ξενοκίνητη σιδερόφρακτη δικτατορία θα μπορούσε να της κλείσει το δρόμο…» (Διήγημα):

Το διήγημα της Πέμπτης: «Όσο το φως μιας αστραπής» του Γιάννη Ατζακά

 

«Άγνωστοι άνδρες με αδράχνουν παραμάσχαλα,
και μ’ οδηγούν στο πλυσταριό τής ταράτσας.
Με δένουν πισθάγκωνα, σφιχτά, με τριχιά…» (Ποίημα):

Γιώργος Τσαρουχάς

 

Κοινωνιολογική μελέτη του Μέντη Μποσταντζόγλου:

Αι παρακρατικαί οργανώσεις ως παράγων προόδου και ευημερίας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: