Γιώργος Τσαρουχάς

“Άγνωστοι άνδρες με αδράχνουν παραμάσχαλα,
και μ’ οδηγούν στο πλυσταριό τής ταράτσας.
Με δένουν πισθάγκωνα, σφιχτά, με τριχιά…”

Άγνωστοι άνδρες με αδράχνουν παραμάσχαλα,
και μ’ οδηγούν στο πλυσταριό τής ταράτσας.
Με δένουν πισθάγκωνα, σφιχτά, με τριχιά,
που γδέρνει τους αστραγάλους
και ματώνει τους καρπούς των χεριών μου.
Τα άκρα μελανιάζουν και πρήζονται,
καθώς κτυπούν με σιδεροσωλήνες τα πέλματά μου.

Ζητούν αυτό που στο στομάχι βρίσκεται·
το σημείωμα το οποίο και κατάπια, μόλις με συνέλαβαν.

Τα πόδια λυγίζουν·
γονατίζω στο μαρμάρινο δάπεδο. 

Κωνσταντίνος Λίχνος


* Ο Γιώργος Ν. Τσαρουχάς, αντιστασιακός, βουλευτής τής ΕΔΑ και από τους πρωτεργάτες τού αντιδικτατορικού αγώνα, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων, μετά τη σύλληψή του από τη χούντα. Κατά τη σύλληψή του είχε πάνω του σημείωμα με την τελευταία απόφαση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, το οποίο πρόλαβε να καταπιεί.

Το ποίημα προέρχεται από την ποιητική συλλογή «Βαρδάρης» (Εκδόσεις Γράφημα, 2023)· η οποία εμπεριέχει ποιήματα των μελών του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος, γραμμένων σύμφωνα με την τεχνοτροπία του δομημένου ρεαλισμού. Στον τόμο περιλαμβάνονται ποιητικά στιγμιότυπα, τα οποία σχετίζονται με την πόλη της Θεσσαλονίκης και αφορούν ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα (τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, την υπόθεση Πολκ, τη σύλληψη του Γιώργου Τσαρουχά, την απεργία της 9ης Μαΐου του 1936, τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917, τη στιγμή που οι τελευταίοι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης αναχώρησαν για τα στρατόπεδα του θανάτου την 1η Αυγούστου του 1943, το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 και άλλα). Μια ρεαλιστική περιγραφή γεγονότων, στο επίπεδο του ποιητικού λόγου, που διαμόρφωσαν μια ολόκληρη πόλη και τους ανθρώπους της. Εκεί που συνυπήρξαν, άλλοτε ειρηνικά και άλλοτε εν μέσω αντιθέσεων, πρόσωπα διαφορετικών κοινωνικών καταβολών και πολιτισμικών αναφορών.

***

Ο Κωνσταντίνος Λίχνος, γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και αποφοίτησε «Μηχανικός Πληροφορικής & Επικοινωνιών». Είναι συνεργάτης των εκδόσεων «Γράφημα», Αντιπρόεδρος του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος, και επικεφαλής του τμήματος Πεζογραφίας αυτού. Συντάκτης Πεζογραφίας, Δοκιμίων και Ποίησης στο «Λογοτεχνικό Δελτίο», έντυπη φιλολογική ύλη τριμηνιαίας κυκλοφορίας. 

      Έχει διακριθεί σε πολυάριθμους πανελλαδικούς και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (στις κατηγορίες του δοκιμίου, του διηγήματος, του παραμυθιού, της νουβέλας και του μυθιστορήματος), ενώ δοκίμια και διηγήματά του δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά και συμπεριλήφθηκαν σε ανθολογίες, από τους εκδοτικούς οίκους: «Σύγχρονη Εποχή», «Άπαρσις», «Κέφαλος», «Διάνοια» και «Γράφημα». 

      Τον Αύγουστο του 2022 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Γράφημα, και υπό την αιγίδα του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος, η συλλογή διηγημάτων του «Αδιέξοδοι καιροί». Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους, κυκλοφόρησε υπό την αιγίδα της ΚΕΔΗΞ και τις εκδόσεις Άπαρσις, το παραμύθι του «Ανοσοήρωες εναντίον Μικροβλαβερούληδων» (το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Κοινωνικής προσφοράς στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό καλλιτεχνικής έκφρασης του ΕΔΔΥΠΠΥ), τον Μάρτιο του 2023 κυκλοφόρησε η νουβέλα του με τίτλο «Διάστρεμμα», εκδόσεις Γράφημα, ενώ συμμετείχε και στη συλλογική έκδοση ποίησης «δομημένου» ρεαλισμού τού Φιλολογικού Ομίλου με τίτλο «Βαρδάρης», (εκδ. Γράφημα, Θεσσαλονίκη, 2023).. Το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «www.Dialogos.gr», κέρδισε το Α’ βραβείο στην κατηγορία του μυθιστορήματος, στον 2ο Πανελλαδικό Διαγωνισμό Πεζογραφίας «Κέφαλος» και το «Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς», του απένειμε το Ειδικό Βραβείο Πεζογραφίας «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», για το σύνολο των διακρίσεων, το έργο και την ενεργή του παρουσία στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα. 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: