Η μεγάλη αντιφασιστική νίκη και το τέλος του Β.Π.Π.

Η 9η Μαΐου του 1945 αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για τους λαούς της Ευρώπης που πολέμησαν για να μην περάσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των Ναζί και των Φασιστών που αιματοκύλισαν την Ευρώπη και ολόκληρη την υφήλιο.

Η 9η Μαΐου του 1945 αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για τους λαούς της Ευρώπης που πολέμησαν για να μην περάσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των Ναζί και των Φασιστών που αιματοκύλισαν την Ευρώπη και ολόκληρη την υφήλιο. Η επόμενη μέρα της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης γέννησε την ελπίδα για τους λαούς της Ευρώπης για ένα καλύτερο μέλλον και τους έδωσε καινούργια ώθηση για την ανοικοδόμηση της ερειπωμένης Ευρώπης.

Η μεγάλη αντεπίθεση ξεκίνησε από το Στάλινγκραντ (Σεπτέμβριος 1942 – Φεβρουάριος 1943) όπου οι στρατιές του Χίτλερ δέχθηκαν ταπεινωτική ήττα από τον Κόκκινο στρατό και τον Σοβιετικό λαό τον Φεβρουάριο του 1943. Κάπου εκεί ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον Χιτλεροφασισμό. Στις 30 Απριλίου 1945 το Βερολίνο περνά εξολοκλήρου στον έλεγχο του Κόκκινου Στρατού και στις 8 Μαΐου η Ναζιστική Γερμανία υπογράφει συνθηκολόγηση άνευ όρων. Στις 9 Μαΐου ελευθερώνεται και η τελευταία Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Πράγα. Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον μεγαλύτερο που βίωσε η ανθρωπότητα, ο σοβιετικός λαός σήκωσε το κύριο βάρος και πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα σε θυσίες με πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς.

Το παρακάτω τραγούδι μου το ζήτησε ένας συνάδελφος μου στην πορεία της πρωτομαγιάς. Λέγεται “Ιερός πόλεμος”.

Το άγαλμα που εμφανίζεται στο βίντεο λέγεται “Η μητέρα-πατρίδα σε καλεί” και βρίσκεται στο λόφο Μαμάγιεφ στο Στάλινγκραντ.

Το βίντεο δείχνει και πολλά άλλα μνημεία που βρίσκονται στο Στάλινγκραντ (σημερινό Βολγκογκράντ).

Δείτε το βίντεο:

Με πληροφορίες από το www.edon.org.cy

Στάθης  Γεωργούλης
Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: