Το μισογυνισμό βαθειά κατάλαβέ τον δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον

Αν ήθελε να καυτηριάσει τον δυτικό πουριτανισμό θα διάλεγε χίλιους άλλους τρόπους, όχι το γυναικείο ποδόσφαιρο που αγωνίζεται να κερδίσει την αναγνώριση κάτω από το βάρος των σεξιστικών αναφορών και στερεοτύπων που διαπερνούν τα γυναικεία αθλήματα.

Με αφορμή το 8ο Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών που διεξάγεται στη Γαλλία από τις 7 Ιουνίου το Charlie Hebdo κυκλοφόρησε με αυτό το εξώφυλλο. Η ομοφοβία και ο σεξισμός δεν έχουν συγκεκριμένο προσωπείο και δεν κάνουν πάντα το ίδιο ντόρο.

Θα τρώμε από αυτό για κανά μήνα.

Και για να προλάβω τις όποιες αντιδράσεις όχι δεν είναι στήριξη στο πίνακα του Γκυστάβ Κουρμπέ. “L’Origine du Monde”( Η προέλευση του κόσμου) που έχει απαγορευτεί σε πολλά μέσα η αναπαραγωγή του. Αν ήθελε να καυτηριάσει τον δυτικό πουριτανισμό θα διάλεγε χίλιους άλλους τρόπους, όχι το γυναικείο ποδόσφαιρο που αγωνίζεται να κερδίσει την αναγνώριση κάτω από το βάρος των σεξιστικών αναφορών και στερεοτύπων που διαπερνούν τα γυναικεία αθλήματα.

Φέτος είναι μια χρονιά που σηματοδοτεί μια μετατόπιση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε παραδοσιακά το γυναικείο ποδόσφαιρο με γεμάτα γήπεδα και αρκετές αναφορές. Η εθνική ομάδα γυναικών των ΗΠΑ ξεκίνησε μια δίκη για τη διάκριση λόγω φύλου κατά της αμερικανικής ποδοσφαιρικής ομάδας σχετικά με την ισότητα αμοιβών και τις συνθήκες εργασίας. Στην Αυστραλία, η ένωση των παικτών κατηγορεί τη FIFA για διακρίσεις σχετικά με τις τεράστιες διαφορές στα αποθέματα χρηματικών αποδόσεων για άνδρες και γυναίκες στα αντίστοιχα Παγκόσμια Κύπελλα.

Επίσης γνωρίζουμε ότι ένα στα παιδιά αθλείται έστω ικανοποιητικά παγκοσμίως με τα κορίτσια να είναι λιγότερα ενεργά, στην Ευρώπη για παράδειγμα τα κορίτσια που εγκαταλείπουν την άθληση στα 14 είναι διπλάσια από τον αριθμό των αγοριών.

Να θυμίσω επίσης άρθρο του περιοδικού «κατά» της  εμπορευματοποίησης του σύγχρονου παιχνιδιού το περιοδικό έγραφε: «Η ισότητα έχει γίνει η θρησκεία της σύγχρονης εποχής», προτού προσθέσει: «Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν το δικαίωμα στις «διαφορές». Πώς μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ζούμε σε έναν απολύτως εξισλαμιστικό κόσμο και ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε τις «διαφορές μας»; Χιούμορ και αυτό που δεν το αντιλαμβανόμαστε λογικά.

Και αν ήθελε να σοκάρει ας έγδυνε εντελώς τη γυμνόστηθη του Ντελακρουά «Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό» όταν της φόρεσαν στηθόδεσμο και την περιέφεραν σε μουσεία και δρόμους να στηρίξουμε και εμείς.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: