Ο αψεγάδιαστος πρώτος το λίθο βαλέτω

Το ζήτημα είναι να έχουμε όλες και όλοι δημόσια δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ευεξίας και «ομορφιάς», να αμειβόμαστε αξιοπρεπώς ώστε να μπορούμε να τρώμε υγιεινά, να έχουμε ανθρώπινα ωράρια και εργασιακά δικαιώματα που θα μας δίνουν το χρόνο να ασχοληθούμε και με τον εαυτό μας, το σώμα μας, την υγεία μας εν γένει. Όλα τα υπόλοιπα είναι τρίχες.

Βγαίνει η κα Λατινοπούλου και μας παρουσιάζει το αφήγημά της για την κυτταρίτιδα, τις ραγάδες ακόμη και τις τρίχες μας. Ξαφνικά, σύσσωμη, μεγάλη μερίδα του ανδρικού πληθυσμού στα social media, γίνεται υπέρμαχη της αυτοδιάθεσης του σώματος μιας γυναίκας, τη στιγμή που όλα τα χρόνια της ζωής μας, ακούγαμε από συμμαθητές, φίλους, ερωτικούς συντρόφους, γνωστούς και κοινωνικό περίγυρο γενικότερα, πόσο σημαντικό είναι η γκόμενα (αυτολεξεί) να είναι μονίμως στην πένα και αψεγάδιαστη, καθώς και πόσο ασέξουαλ είναι να μην είσαι βαμμένη, να μην φοράς τακούνια, να έχεις μικρό στήθος, να κυκλοφορείς με φόρμα, να είσαι αξύριστη επειδή δεν πρόλαβες ή επειδή βαρέθηκες ή ακόμη και επειδή δεν γούσταρες να ξυριστείς στην τελική, να έχεις λερωθεί κατά λάθος από την περίοδό σου και να νιώθεις τεράστια ντροπή, να μην ακολουθείς τα κυρίαρχα πρότυπα ομορφιάς και πόσα ακόμη «να»… που θα μπορούσα να απαριθμήσω. Όμως, δεν θα σταθώ σε αυτό. Άλλωστε το ζήτημα με τα πρότυπα ομορφιάς είναι κάτι πιο βαθύ που δεν μπορεί να αναλυθεί σε λίγες αράδες. Ωστόσο, είναι προφανές, ότι σε ένα σύστημα που έχει ως γνώμονα το κέρδος τα πρότυπα ομορφιάς διαμορφώνονται υπό το ανάλογο πρίσμα και εξυπηρετούν αυτόν το σκοπό.

Σε κείνο που θα ήθελα να σταθώ είναι στο δικό μου αφήγημα που ίσως και κάποιοι να διαφωνήσουν. Εγώ προσωπικά πάντα θαύμαζα τα υγιή σώματα. Ακόμη τα θαυμάζω δηλαδή. Μιλώ για τις γυναίκες αλλά και τους άντρες που έχουν χρόνο, όρεξη καθώς και την οικονομική δυνατότητα να γυμναστούν και να περιποιούνται τους εαυτούς τους όσο περισσότερο μπορούν. Από την άλλη πλευρά θαυμάζω και όλους εκείνους και εκείνες που έχουν το θάρρος της γνώμης τους, βγαίνουν μπροστά και υπερασπίζονται σθεναρά το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση των σωμάτων τους. Ναι, υπάρχει η κυτταρίτιδα, ναι ο χρόνος δεν είναι πάντα σύμμαχός μας, ναι έχουμε μαύρους κύκλους, ραγάδες, ψωμάκια και ατέλειες. Πολλές φορές φαίνεται η άσπρη ρίζα στο μαλλί μας, το άβγαλτο φρύδι μας, κάποιες τρίχες που μας ξέφυγαν, ακόμη και η κοιλιά μας που έχει πρηστεί από την περίοδο ή ακόμη και από τις μπύρες που ήπιαμε χθες. Όχι, δεν ντρεπόμαστε για όλα αυτά. Κανείς δεν γεννήθηκε τέλειος, καμία μας δεν γεννήθηκε τέλεια. Είμαστε άνθρωποι, όμορφοι, ατελείς και διαφορετικοί.

Υπάρχουν γυναίκες και άνδρες που θα ήθελαν να φροντίζουν περισσότερο τους εαυτούς τους, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι οι υπηρεσίες υγείας, ευεξίας και «ομορφιάς» είναι αρκετά κοστοβόρες. Για μένα λοιπόν το ζήτημα που τίθεται δεν είναι αν θα πρέπει να επιλέξουμε στο αξύριστη ή μη αξύριστη γυναίκα. Στη γυμνασμένη ή μη γυμνασμένη γυναίκα. Στην ατελή και στην μη ατελή γυναίκα. Το ζήτημα είναι να λέμε ένα μεγάλο «μπράβο, σε παραδέχομαι» και σε εκείνες που δεν γουστάρουν να αλλάξουν τίποτα επάνω τους αλλά και σε κείνες που θέλουν να αλλάξουν από τα ελάχιστα μέχρι τα πάντα επάνω τους. Το ζήτημα είναι να έχουμε όλες μας και όλοι μας ανεξαρτήτως και καθολικά, δημόσια δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ευεξίας και «ομορφιάς», να μπορούμε ήδη από το δωρεάν δημόσιο σχολείο να ενημερωνόμαστε και να μαθαίνουμε τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να τρεφόμαστε σωστά, να ενημερωνόμαστε από κρατικούς φορείς τόσο εμείς όσο και οι ίδιοι οι γονείς ώστε να δείχνουμε όλοι μαζί τον δρόμο στα παιδιά του αύριο, να αμειβόμαστε αξιοπρεπώς ώστε να μπορούμε να τρώμε υγιεινά και όχι να στρεφόμαστε στο junk food ως πανάκεια, να μη δουλεύουμε σαν δούλοι, ώστε να μας απομένει χρόνος να μαγειρεύουμε ποιοτικά στο σπίτι μας, να επιβραβεύουμε τα παιδιά μας και τους εαυτούς μας ποιοτικά και όχι ταΐζοντάς τα και ταΐζοντάς μας όλη τη σαβούρα που υπάρχει ως τρόπο προσέλκυσης ή ενθάρρυνσης σε κάτι που επιτύχαμε. Να έχουμε ανθρώπινα ωράρια και εργασιακά δικαιώματα που θα μας δίνουν το χρόνο να ασχοληθούμε και με τον εαυτό μας, το σώμα μας, την υγεία μας εν γένει.

Για μένα αυτό είναι το ζήτημα. Να έχω την επιλογή να επιλέξω τι θέλω για μένα και για το σώμα μου λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους υγείας και γνωρίζοντας πως ό,τι και να επιλέξω δεν θα είναι απόρροια ενός διαμορφώσιμου γούστου και προτύπου που μου επιβλήθηκε… Όλα τα υπόλοιπα, είναι τρίχες….

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: