Δυο χρόνια από την πρωτοφανή τραγωδία στο Μάτι, τρία ερωτήματα ζητούν εναγωνίως απάντηση

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσοι από εσάς θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί τον Ιούλη του 2018 εντελώς τυχαία για ένα μπανάκι ή ένα καφεδάκι στο Μάτι, και τώρα να ήταν απανθρακωμένοι ή τροφή για τα ψάρια; Δύο χρόνια πέρασαν εφέτος από την πολύνεκρη τραγωδία του Ματιού, και ακόμη αναμένεται η «απόδοση ευθυνών».

Όλα ωστόσο υποδηλώνουν ότι και αυτήν τη φορά η δικαστική εξουσία του ελληνικού καπιταλισμού θα κρατήσει τις απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του συστήματος ισορροπίες: δεν θα καταδικάσει κανένα πολιτικό πρόσωπο. Διότι αλίμονο αν πολιτικά στελέχη (ακόμη κι αν αυτά βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της καπιταλιστικής διαχείρισης, π.χ. στην περιφέρεια ή σε έναν δήμο) κατηγορούνταν από τη δικαστική εξουσία σε επίπεδο κακουργήματος. Αν γινόταν ποτέ αποδεκτή αυτή η τακτική, τότε η δικαστική διερεύνηση ασφαλώς θα διευρυνόταν και προς τα πάνω, θα επεκτεινόταν σε επίπεδο υπουργών και ίσως να έφτανε και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι θα άγγιζε εν ευθέτω χρόνω όλους τους διαχειριστές του κράτους και ως εκ τούτου θα δημιουργούσε μείζον πρόβλημα στην ίδια τη λειτουργία του συστήματος. Σ’ αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις, η δικαστική εξουσία καλείται να λειτουργήσει σαν βαλβίδα ασφαλείας: από τη μία να περάσει προς τα κάτω το μήνυμα ότι δήθεν ενεργεί για λογαριασμό του «πολίτη», ότι δήθεν είναι ο φύλακας και ο προστάτης του, ενώ από την άλλη ενεργεί υπόγεια και παρασκηνιακά για να θέσει τα ΑΣΦΑΛΗ ΟΡΙΑ της ποινικής ευθύνης των πολιτικών στελεχών στο ελάχιστο, σε ένα εντελώς προσχηματικό επίπεδο: στο επίπεδο του πλημμελήματος…

Η ατέρμων πορεία της δικαστικής διερεύνησης

Δυο χρόνια, το λοιπόν, έχουν παρέλθει από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά, με τους 102 νεκρούς (τη φονικότερη στην Ελλάδα και τη δεύτερη φονικότερη παγκοσμίως για τον 21ο αιώνα!) και ουδείς πταίει. Ουδείς πταίει. Ακόμη ο εισαγγελέας αμφιβάλλει αν πρέπει ή όχι να μετατραπούν κάποια πλημμελήματα σε κακουργήματα ή αν υπήρξε ενδεχόμενος δόλος, ενώ ο ειδικός εφέτης ανακριτής περιορίζεται στην απόδοση ποινικών ευθυνών σε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής. Ας πάμε όμως δύο χρόνια πίσω, για να δούμε την εικόνα ολοκληρωμένη. Αμέσως μετά το τραγικό συμβάν, διατάχτηκε κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα, την οποία ανέλαβε ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, συνεπικουρούμενος από δύο υφισταμένους του εισαγγελείς. Οι εισαγγελείς εργάστηκαν εντατικά και ύστερα από μερικούς μήνες κατέληξαν στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό… πλημμελήματος για τα αδικήματα του εμπρησμού από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροήν και δια παραλείψεως και των σωματικών βλαβών κατά συρροήν, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη. Η δίωξη στράφηκε κατά είκοσι κρατικών λειτουργών και στελεχών της τοπικής διοίκησης, ανάμεσα  στους οποίους η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και ένας 65χρονος πολίτης ο οποίος έκαψε ξερά χόρτα και στον οποίο αποδίδεται η έναρξη της αρχικής εστίας της φωτιάς.

Τα πρώτα συμπεράσματα

Μια πρώτη σκέψη είναι ότι, με 102 νεκρούς και με αδιαμφισβήτητες εγκληματικές ευθύνες (όπως θα δούμε παρακάτω αναλυτικότερα), ο χαρακτηρισμός των αδικημάτων ως… πλημμελημάτων ήταν τουλάχιστον εξοργιστικός. Κατά τα άλλα, αρχικά θα ανέμενε κανείς ότι με την ταχύτητα που κινούνταν η εισαγγελική έρευνα θα κινούνταν και η υπόλοιπη διαδικασία, ώστε η υπόθεση να φτάσει γρήγορα στο ακροατήριο, έστω και με κατηγορίες «στα μαλακά». Αντ’ αυτού, λίγο αργότερα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, με έγγραφό του προς τον προϊστάμενο του Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθήνας, ζήτησε τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών προκειμένου να οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής που θα διεξαγάγει την κύρια ανάκριση. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όλα ξεκίνησαν από την αρχή, οπότε η δικογραφία θα βαλτώσει σε κάποια δικαστικά γραφεία και η υπόθεση θα φτάσει στο ακροατήριο ύστερα από πολλά πολλά χρόνια, άγνωστο με πόσους και ποιους κατηγορούμενους αλλά και με ποιο ποινικό υπόβαθρο.

Τι ακριβώς συνέβη στο Μάτι;

Τι όμως συνέβη στο Μάτι; Στο Μάτι συνέβη αυτό ακριβώς που είχε συμβεί και στη μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα: οι κρατικές υπηρεσίες άφησαν μια μικροεστία φωτιάς να ταξιδέψει χιλιόμετρα ολόκληρα, να περάσει το βουνό και να κατακάψει όλον τον εθνικό δρυμό. Τότε πια ήταν αργά για τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στο Μάτι. Άφησαν μια πολύ μικρή εστία φωτιάς στο Νταού Πεντέλης (που προήλθε από κάψιμο ξερόχορτων) να θεριέψει, να περάσει την κορυφή και να φτάσει ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΩΡΕΣ στο Μάτι.

Ας δούμε όμως το χρονικό της πρωτοφανούς αυτής τραγωδίας (πηγές Wiki, ΑΠΕ-MΠΕ, www.eksegersi.gr, ΕφΣυν, Καθημερινή, Ριζοσπάστης).

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

Ώρα 16.41. Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής δέχεται σήμα από το Δασικό Παρατηρητήριο ότι υπάρχει καπνός στο Νταού Πεντέλης. Όσο το Κέντρο επιχειρεί να εξακριβώσει αν πρόκειται για φωτιά, αξιωματικός της Πυροσβεστικής που περιπολεί στο Μαρκόπουλο επιβεβαιώνει μέσω ασυρμάτου το γεγονός. «Στείλτε αμέσως δυνάμεις!» ουρλιάζει από τον ασύρματο ο αξιωματικός. Ένα λεπτό αργότερα δίνεται εντολή σε ελικόπτερο να κατευθυνθεί στην Πεντέλη και να εκτελέσει ρίψεις νερού, ενώ ένα δεύτερο (από τη φωτιά της Κινέτας) παίρνει εντολή να σπεύσει στη φωτιά. Ωστόσο αμφότερα δηλώνουν αδυναμία λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Ώρα 17.13. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι που ξεπερνούν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα! Η φωτιά κινείται με τεράστια ταχύτητα για τον Νέο Βουτζά, ενώ οι πρώτοι πυροσβέστες που φτάνουν εκεί προσπαθούν να προστατέψουν τη Μονή Παντοκράτορος. Αμέσως δίνεται εντολή από τους καθ’ ύλην αρμόδιους δήμους να εκκενωθούν οι παιδικές κατασκηνώσεις όλης της γύρω περιοχής (με αποτέλεσμα εκατοντάδες μαθητές να σωθούν). Παράλληλα δίνεται άμεση εντολή εκκένωσης από το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων των παραθεριστικών θερέτρων της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι, αλλά και του Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ανδρέα (σώθηκαν και οι στρατιωτικοί). Ωστόσο εντολή εκκένωσης για τους κατοίκους και της επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής ΔΕΝ δόθηκε ποτέ.

Ώρα 17.26. Η φωτιά μπαίνει μέσα σε ρεματιές, όπου υπάρχουν εύφλεκτες ύλες, με αποτέλεσμα να απειλείται να φτάσει στον Νέο Βουτζά. Εντολή εκκένωσης ακόμη ΔΕΝ δίνεται, ωστόσο οι πρώτοι κάτοικοι που αντιλαμβάνονται από μόνοι τους τον κίνδυνο εγκαταλείπουν αμέσως τα σπίτια τους.

Ώρα 18.00. Αντί να δοθεί, έστω και τόσο καθυστερημένα, η εντολή εκκένωσης, οι πυροσβεστικές δυνάμεις διατάσσονται από το Κέντρο Επιχειρήσεων να… σταματήσουν τη φωτιά (μια φωτιά που τρέχει με 124 χιλιόμετρα την ώρα!) στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Οι πυροσβέστες εκπλήσσονται με την πρωτοφανή αυτή εντολή, αλλά σκύβουν το κεφάλι και προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν.

Ώρα 18.14. Η μάχη στη Λεωφόρο Μαραθώνος (βεβαίως) χάνεται, οι φλόγες κατευθύνονται προς τη θάλασσα, και ο τοπικός διοικητής της Τροχαίας παίρνει (άλλη μια απίστευτη) εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων: να διακόψει αμέσως με περιπολικά την κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνος ΜΟΝΟ για όσα αυτοκίνητα κατευθύνονται προς το μέτωπο της πυρκαγιάς και όχι για όσα ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ από αυτό. Λίγο μετά παίρνει και δεύτερη (απίστευτη) εντολή, ακόμη πιο ακατανόητη: τα εγκλωβισμένα στη Λεωφόρο Μαραθώνος αυτοκίνητα να οδηγούνται αμέσως στο Μάτι! Να σημειωθεί ότι όσοι (ελάχιστοι) αγνόησαν επιδεικτικά την εντολή (τσακωνόμενοι άγρια με τους αστυνομικούς), και πήραν τα αυτοκίνητά τους για να αποχωρήσουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούσαν, σώθηκαν.

Ώρα 18.25. Οι φλόγες διασχίζουν τη λεωφόρο Μαραθώνος, στο ύψος της συμβολής με την οδό Κυανής Ακτής, και κατευθύνονται προς το Μάτι.

Ώρα 18.40. Η φωτιά φτάνει στη θάλασσα και καίει ακόμη και τα βράχια! Οι αναφορές των πυροσβεστών για τραυματίες πυκνώνουν. Ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής εγκαταλείπει το Κέντρο Επιχειρήσεων και πάει στο σημείο.

Ώρα 19.00 – 20.00. Δεν υπάρχει εικόνα για τραυματίες ή νεκρούς. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας καταγράφει τους πρώτους έξι εγκαυματίες.

Ώρα 20.00 – 21.00. Το Κέντρο Επιχειρήσεων ενημερώνεται ότι εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής έχουν πέσει στη θάλασσα για να σωθούν. Ουδείς μηχανισμός ακόμη κινητοποιείται! Μάρτυρες λένε ότι χρειάστηκε να κολυμπήσουν ακόμη και τέσσερις ώρες ώσπου να εντοπιστούν και να διασωθούν από ψαράδες που έφτασαν εθελοντικά στο σημείο.

Ώρα 23.00. Για αρκετές ώρες επικρατεί σιγή ασυρμάτου στο Επιτελείο. Κανείς στην κυβέρνηση και στην ηγεσία της Πυροσβεστικής δεν ανακοινώνει αριθμό νεκρών, τραυματιών, διασωθέντων και αγνοουμένων. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται κρυφίως και καλείται αμέσως από το Μαυροβούνιο, όπου είχε μεταβεί για επίσημη επίσκεψη. Ο ίδιος κατευθύνεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων, στο Χαλάνδρι, για να… συντονίσει (βραδιάτικα) τα εναέρια μέσα, τα οποία βεβαίως είχαν ήδη προσγειωθεί.

Ώρα 01.00. Ομάδα 90 πυροσβεστών φτάνει στο Κόκκινο Λιμανάκι. Ερευνά τους δρόμους και εντοπίζει τα πτώματα. Τα περισσότερα είναι απανθρακωμένα, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που οι πυροσβέστες δυσκολεύονται να διακρίνουν αν όντως πρόκειται για ανθρώπους.

Ώρα 02.00. Μία ολόκληρη ώρα αργότερα, στις 02.00, και αφού ο Αλέξης Τσίπρας συνέχιζε να… συντονίζει από το Γενικό Επιτελείο την επιχείρηση (ενώ, σημειωτέον, ο Παύλος Πολάκης με ποστ του στο fb δημοσιοποιούσε ότι «ΔΕΝ υπάρχει κανείς νεκρός και ότι αυτά είναι προπαγάνδα των καναλιών»), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοινώνει από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής ότι εντοπίστηκαν 20 νεκροί.

Μερικά δεύτερα συμπεράσματα

Μάλιστα… Οι δυνάμεις πυρόσβεσης διατάχτηκαν να «περιμένουν» τη φωτιά στη λεωφόρο Μαραθώνος, αλλά η πυρκαγιά (βεβαίως) τούς «ξεπέρασε». Δεν θα ήταν υπερβολή να επισημάνει κάποιος ότι το να φιλοδοξεί κανείς να σβήσει μια πυρκαγιά (που έχει εν τω μεταξύ θεριέψει από πλευράς μετώπου, ενώ από πλευράς ταχύτητας τρέχει με 124 χλμ την ώρα) σε μια λεωφόρο με μερικά μόνο πυροσβεστικά οχήματα ισοδυναμεί με τον τετραγωνισμό του κύκλου. Μια τέτοια φωτιά προφανώς και δεν την «αναμένει» κανείς σε κάποιο σημείο. Επιβάλλεται να τη «συναντήσει» αμέσως (ή, τέλος πάντων, όσο πιο νωρίς γίνεται). Και αν δεν την φτάσει νωρίς, πρέπει ευθύς αμέσως να εκπονήσει ένα σχέδιο εγκλωβισμού της, αλλά και απεγκλωβισμού των κατοίκων και επισκεπτών που άμεσα απειλούνται. Τα δε εναέρια μέσα πυρόσβεσης μόνο συμπληρωματικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν, όχι τον κύριο. Αλλά τον ρόλο αυτόν μπορούν να τον διαδραματίσουν μόνον όταν υπάρχει σχέδιο, όχι όταν όλα αφήνονται στην τύχη τους ή, ακόμη χειρότερα, όταν οι επιχειρήσεις γίνονται για το θεαθήναι και «στου κασίδη το κεφάλι».

Τι; Δεν υπήρχε σχέδιο; Ναι, αυτό ακριβώς: δεν υπήρχε κανένα σχέδιο. Για την ακρίβεια όχι μόνο ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ, αλλά ούτε καν ένας συγκροτημένος Χάρτης Πολιτικής Προστασίας. Τι σημαίνει Χάρτης Πολιτικής Προστασίας; Ότι εκπονείται ένα σχέδιο απεμπλοκής των κατοίκων σε περίπτωση πυρκαγιάς, δηλαδή ένα σχέδιο έγκαιρης αποχώρησής τους αν η πυρκαγιά δεν τεθεί τελικά υπό έλεγχο. Στην περίπτωση του Ματιού όχι μόνο σχέδιο απεμπλοκής δεν υπήρχε, αλλά ούτε καν σχέδιο… εμπλοκής των καθ’ ύλην και κατά νόμο αρμοδίων και υπευθύνων. Με ένα βιαστικότατο πλάνο τύπου «βλέποντας και κάνοντας», αρχικά εγκλώβισαν τους εποχούμενους στη Λεωφόρο Μαραθώνος, ενώ στη συνέχεια οδήγησαν όλον τον (υπό φοβερή και τρομερή απειλή) πληθυσμό κατοίκων και επισκεπτών από τη Μαραθώνος στο… Μάτι και άφησαν κυριολεκτικά 102 ανθρώπους να καούν σαν τα ποντίκια μες στη φάκα. (Σημειωτέον ότι όσοι -ελάχιστοι- αγνόησαν τη διαταγή, τσακώθηκαν με τους τροχαίους και έφυγαν αμέσως με τα αυτοκίνητά τους από την περιοχή ΣΩΘΗΚΑΝ.)

Αν όμως δεν είχε ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ η υπεύθυνη κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Αστυνομία, Πυροσβεστική), δεν συνέβη το ίδιο και με τις κατασκηνώσεις των Δήμων, οι οποίες είχαν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ και φυσικά τα εφάρμοσαν με εξαιρετική επιτυχία μέσα σε μια-μιάμιση ώρα αφότου ελήφθη το επείγον σήμα «ταχείας και άκρως επικίνδυνης εστίας». Αυτό το συμβάν από μόνο του κουρελιάζει όλες τις όψιμες δικαιολογίες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δήθεν «δεν προλάβαιναν να εκκενώσουν την περιοχή».

Ποιος όμως είχε υποχρέωση (όχι εθελοντικά, αλλά επ’ απειλή συγκεκριμένων νομικών συνεπειών) να εκπονήσει Σχέδιο Εκκένωσης και Απεμπλοκής; Η Περιφέρεια (Ρένα Δούρου), το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Νίκος Τόσκας) και οι εμπλεκόμενοι δήμοι (Ηλίας Ψινάκης – Ευάγγελος Μπουρνούς). Οι συγκεκριμένοι όχι μόνο δεν είχαν συγκροτήσει Πλάνο Εκκένωσης, αλλά ούτε καν φρόντισαν να ειδοποιήσουν τον κόσμο να αποχωρήσει από την ευρύτερη περιοχή όταν η φωτιά ήταν πλέον εμφανές ότι είχε περάσει την Πεντέλη και άρχισε να κατηφορίζει με 124 χιλιόμετρα την ώρα. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος ύστερα από δύο ολόκληρες ώρες, όταν η φωτιά έφτασε μες στο Μάτι!  Δεν κινητοποίησαν μάλιστα εγκαίρως ούτε το Λιμενικό ούτε το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να μαζέψουν τον κόσμο που έπεφτε στη θάλασσα. Πρώτα βγήκαν κάτι εθελοντές ψαράδες και μάζεψαν ό,τι μπορούσαν, ενώ ύστερα από πολλή ώρα έβγαλε ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και το Πολεμικό Ναυτικό, για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Τι έκανε, αντ’ αυτών, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Μια τηλεθεατρική επικοινωνιακή διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς, προκειμένου να διασωθεί πολιτικά (σημ.: θυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο πολλοί ήσαν οι ψίθυροι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προκηρύξει αιφνιδιαστικές εκλογές): Την ώρα που είχαν ήδη βρεθεί οι πρώτοι νεκροί, των οποίων την ύπαρξη έκρυβαν επί ώρες ολόκληρες, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε… ανοιχτή τηλεοπτική σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ρωτώντας πότε θα… σηκωθούν τα αεροπλάνα που είχαν ήδη… προσγειωθεί και πότε θα… ξανασηκωθούν το πρωί τα υπόλοιπα. Το επικοινωνιακό θέατρο συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα, όταν η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου παρουσιαζόταν στα κανάλια ως κλαίουσα χήρα με μαύρα και σταυρουδάκια, προσπαθώντας να δώσει την εντύπωση ότι θρηνεί κι εκείνη μαζί με τους πυροπαθείς. Ο δε υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος το πρωί, σε επίσκεψή του στην περιοχή, απαντούσε σχεδόν υβριστικά στον κόσμο που διαμαρτυρόταν για την ανυπαρξία σχεδίου διάσωσης από τη θάλασσα («Εσείς φταίτε, διότι εσείς κτίσατε τα αυθαίρετα και κλείσατε τις εξόδους»!). Από την άλλη, ο Νίκος Τόσκας δεν θυμάται να έκανε κάποιο… λάθος, ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος παρουσίαζε μαζί με τον Νίκο Παππά δορυφορικές ενδείξεις για να αποδείξει ότι υπήρχε… μελετημένο σχέδιο εμπρησμού.

Όταν όμως ο Α. Τσίπρας έπαιζε την κωμικοτραγική αυτή θεατρική παράσταση ΗΞΕΡΕ ότι υπάρχουν νεκροί, οι δε υπεύθυνοι υπηρεσιακοί παράγοντες (Πυροσβεστική και Αστυνομία), εκείνοι δηλαδή που είχαν οδηγήσει τον κόσμο κατευθείαν μες στην πύρινη παγίδα, έδειχναν να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου: δεν ήταν σε θέση να παράσχουν καμία απολύτως ενημέρωση για το αν υπήρχε σχέδιο απεγκλωβισμού των εγκλωβισμένων στο Μάτι.

Γιατί όμως δεν υπήρχε σχέδιο; Γιατί δεν υπήρχαν πλάνα; Γιατί δεν υπήρχε Χάρτης Πολιτικής Προστασίας; Γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα; Γιατί καταδείχτηκαν τόσο πολύ ερασιτέχνες οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Γιατί μια μικροεστία φωτιάς εξελίχθηκε σε μόλις δύο ώρες σε τρέχουσα πύρινη λαίλαπα; Ας το δούμε λίγο αναλυτικότερα (ή, μάλλον, βαθύτερα) αυτό.

Πώς οι (συνήθεις) δασεργασίες έγιναν… υπερήφανα πλεονάσματα

Όπως διαβάζουμε στα (συνεχή τότε) ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κόντρα-Εξέγερση», της μόνης που εμβάθυνε στα δασικά/δασολογικά ζητήματα:

Α) Μέσα σε μία ολόκληρη δεκαετία, όταν άρχισε η οικονομική κρίση και οι μνημονιακές πολιτικές (2010-2018), προσελήφθησαν μόνο λίγες εκατοντάδες δασεργάτες το 2009, το 2010 και το 2014, ενώ τα υπόλοιπα χρόνια δεν προσελήφθη κανείς!

Συγκεκριμένα, το 2009 προσελήφθησαν μόλις 1.150 εποχιακοί εργάτες, με οκτάμηνες και τρίμηνες συμβάσεις. Το 2010, ο αριθμός των προσληφθέντων δασεργατών μειώθηκε στους 695 (447 με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας και 248 τρίμηνης διάρκειας). Πρόκειται για προσλήψεις της πλάκας, καθώς -παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δασεργατών- ελάχιστα πράγματα μπορούσαν να γίνουν στα δάση και στις δασικές εκτάσεις. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι προσλήψεις αυτές γίνονταν σε τέτοιο χρόνο που εξ αντικειμένου ελάχιστα πράγματα μπορούσαν να γίνουν στα δάση για την προστασία και την ανάπτυξή τους. Το 2011 και το 2012 δεν έγινε καμία πρόσληψη δασεργάτη! Το 2013, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος εισηγήθηκε την πρόσληψη 201 δασεργατών οκτάμηνης θητείας και 112 τρίμηνης θητείας. Η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων ενέκρινε την πρόσληψη 198 δασεργατών οκτάμηνης θητείας και 53 τρίμηνης θητείας, όχι όμως για το 2013, αλλά για το 2014! Επαναλαμβάνουμε ότι επρόκειτο για προσλήψεις της πλάκας. Αυτοί οι δασεργάτες δεν μπορούσαν να διεκπεραιώσουν ούτε ένα μίνιμουμ εργασιών προστασίας και ανάπτυξης των δασών και των δασικών εκτάσεων. Μετά, ήρθε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το τερμάτισε! Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισαν να μην προσλάβουν ούτε έναν δασεργάτη την τετραετία 2015-2018!

(Αξίζει να σημειωθεί ότι και παλιά υπήρχε κρατική αδιαφορία στον τομέα της δασοπροστασίας, πλην όμως ταυτόχρονα υπήρχε και ένας σεβαστός αριθμός δασεργατών να κατασκευάζει αντιπυρικές ζώνες και να καθαρίζει δάση και πυλώνες, ένας σεβαστός αριθμός παρατηρητών να ελέγχει επίμαχα σημεία και ένας σεβαστός αριθμός δασοπυροσβεστών να καταστέλλει. Τώρα, επί Μητσοτάκη πια, έχει πλέον μείνει μόνο η ασθμαίνουσα πυροσβεστική με 6.000 κενά και μηδέν βάρδιες παρατηρηρίων!)

Β) Για να εξοικονομηθούν κονδύλια, η δασοπυρόσβεση πάρθηκε από τις Δασικές Υπηρεσίες και δόθηκε στην Πυροσβεστική, όμως η Πυροσβεστική ήδη από την εποχή του Α’ Μνημονίου (ΠΑΣΟΚάρα) αριθμούσε 3.500 κενά, χάριν οικονομίας, ενώ επί εποχής Γ΄ Μνημονίου τα κενά διπλασιάστηκαν! Οικονομία…

Γιατί όμως ΤΟΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ; Γιατί τόση οικονομία; Μα για να βγουν τα ΥΠΕΡΗΦΑΝΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ, για τα οποία ήταν τόσο πολύ… περήφανοι και οι ΣαμαροΒενιζέλοι και οι ΤσιπροΚαμμένοι, και για τα οποία φυσικά συνεχίζουν κανονικά να είναι περήφανοι και οι Μητσοτάκηδες.

Συνοψίζουμε.

1) Τα ματωμένα πλεονάσματα (3,5%) που έφεραν τα μνημόνια Τσίπρα επιδείνωσαν την ήδη τραγική κατάσταση των δασών.

2) Στο εκρηκτικό αυτό κοκτέιλ ήρθε να προστεθεί και η εγκληματική αδιαφορία αλλά και οι αλλεπάλληλες γκάφες/ερασιτεχνισμοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (μόνο που εδώ δεν ήταν Novartis ή αδειοδότηση καναλιών, εδώ επρόκειτο για 102 νεκρούς). Μαζί, φυσικά, με την αλαζονεία (τους). Χαρακτηριστική, όπως θα θυμάστε, ήταν η φράση της Ρ. Δούρου: «Δυστυχώς συνέβη στη βάρδια μας».

Η (με κάθε τρόπο) απόσειση των ευθυνών…

Όπως ήταν φυσικό, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αμέσως μετά τις επόμενες μέρες επιχείρησαν να απεκδυθούν από πάνω τους όλες τις ευθύνες. Η βάπτιση καιρικών φαινομένων με μυθιστορηματικά ονόματα δεν ήταν μια συνήθεια που καθιερώθηκε επί Κουμουνδούρου (είναι πολύ παλιότερη, βλέπε και το «ο στρατηγός άνεμος»), ωστόσο επί ΣΥΡΙΖΑ αυτή η φόρμουλα φαίνεται ότι βρήκε την τελειοποίησή της. Η συγκεκριμένη τακτική έχει ως απώτερο σκοπό να καλλιεργηθεί ένα είδος μοιρολατρίας: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα μπροστά σε τέτοια φυσικά φαινόμενα». Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η χρήση του όρου «θεομηνία» για κάθε «υπέρ το δέον» βροχόπτωση. Έτσι, μετά τη φονική φωτιά στο Μάτι σερβιρίστηκε στην πιάτσα το φρέσκο φρούτο της «κλιματικής αλλαγής» ως ιδεολόγημα που καλύπτει όλες τις ευθύνες των κυβερνήσεων και παραπέμπει τα πάντα σε κάτι το γενικό και αόριστο, σε ένα σκοτεινομιχλώδες μοιραίο, στο πεπρωμένο της φύσης. «Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον».

Ας σοβαρευτούμε. Η κλιματική αλλαγή (ταχύτητα ανέμων, υψηλή θερμοκρασία κλπ) συνιστά ένα σύνολο επιστημονικών διερευνήσεων μιας διαδικασίας συνεχών «μεταλλάξεων» σταθερών του περιβάλλοντος, που παύουν πλέον να αποτελούν σταθερές. Ούτε αποδίδει ούτε απεκδύει… πολιτικές ευθύνες. Άλλωστε το διάστημα των δύο ολόκληρων ωρών ώσπου να φτάσει η πυρκαγιά σε κατοικημένο οικισμό, να κατακάψει τα πάντα και να δολοφονήσει 102 ανθρώπους αποκλείει εντελώς την «κλιματική αλλαγή» ως κύριο αίτιο της φονικής τραγωδίας. Η ευθύνη είναι ολοκάθαρα υπηρεσιακή. Δηλαδή κρατική. Δηλαδή (και) πολιτική.

Και η ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν συλλογιστεί κανείς ότι ήξεραν ήδη πως υπάρχουν νεκροί. Ίσως ενδεχομένως να μην είχαν γνώση για την ακριβή έκταση της τραγωδίας. Όμως ΗΞΕΡΑΝ ότι υπάρχουν νεκροί. Ίσως να μην ήξεραν τον ακριβή αριθμό των νεκρών, ίσως να νόμιζαν ότι επρόκειτο για δυο-τρεις-πέντε νεκρούς. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός προπαγάνδας αποφασίστηκε να λειτουργήσει με τον συνηθισμένο τρόπο: να δείξει την εικόνα ενός υπεύθυνου πρωθυπουργού που παρατάει άρον άρον την επίσημη επίσκεψή του στο Μαυροβούνιο και επιστρέφει επειγόντως στην Αθήνα για να πάρει στα στιβαρά του χέρια τον έλεγχο της κατάστασης. Εκεί ακριβώς την πάτησαν. Δεν μπορούσαν να φανταστούν αυτό που θα ακολουθούσε: τους δεκάδες νεκρούς! Την μία εκατοντάδα νεκρών για την ακρίβεια!

Για ποιον ακριβώς λόγο έπρεπε μια υποτιθέμενη σύσκεψη στελεχών της κυβέρνησης με υπηρεσιακούς παράγοντες να μεταδοθεί ζωντανά από τα κανάλια; Ποιον ρόλο εξυπηρετούσε η ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της σύσκεψης, εκτός από το να «καταδείξει» ότι «ο πρωθυπουργός γύρισε και συντονίζει ο ίδιος το έργο κατάσβεσης και διάσωσης»; Έχετε ξαναδεί σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς και τους επιχειρησιακούς επιτελείς on camera; Το έκανε ο Τσίπρας. Γύρισε αυθωρεί και παραχρήμα από επίσημη επίσκεψη, πήγε στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και έβαλε τις κάμερες («τυχαία») να μεταδίδουν «ζωντανά» τη σύσκεψη. Σημειωτέον ότι εκείνη την ώρα είχαν ήδη βρεθεί οι πρώτοι νεκροί, στο Βουτζά είχε καεί κόσμος (23 ήταν τελικά οι νεκροί εκεί), στο Μάτι καίγονταν οι υπόλοιποι, στις παραλίες στριμώχνονταν αλλόφρονες όσοι είχαν επιζήσει χωρίς να ξέρουν αν θα τα καταφέρουν μέχρι το τέλος, και ο Τσίπρας έκανε ερωτήσεις για την ώρα που θα σηκωθούν το πρωί τα αεροπλάνα, μόνο και μόνο για να δείχνει η κάμερα την εικόνα του στιβαρού και υπεύθυνου πρωθυπουργού που έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του και ελέγχει τους υπουργούς του και τους αρχηγούς των αστυνομικοπυροσβεστικών σωμάτων έχοντας πλήρη γνώση της κατάστασης και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Ας (ξανα)σοβαρευτούμε. Αεροπλάνα δεν χρειάστηκε να σηκωθούν το πρωί. Η φωτιά είχε κατακάψει τα πάντα και είχε σβήσει στη θάλασσα. Το πρωί χρειάστηκαν μόνο ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους απανθρακωμένους στο νεκροτομείο. Οι πρώτοι νεκροί ήταν γνωστοί από τις 9 το βράδυ. Στη σύσκεψη-σόου όμως του Τσίπρα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, έκαναν πως δεν ήξεραν τίποτα. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε μια ανακοίνωση για 20 νεκρούς στις 2 μετά τα μεσάνυχτα! Ως εκ τούτου, το μόνο που τους ένοιαζε ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση…

Η… φοβερή και τρομερή «Επιτροπή Γκόλνταμερ»

Και μετά όμως από το φιάσκο του επικοινωνιακού τους τηλεσόου (που εξελίχτηκε σε κανονικό Βατερλώ, αποκαλύπτοντας τον κυνισμό και τον αριβισμό τους) το ενδιαφέρον των ΣΥΡΙΖΑΝΛ εστιάστηκε αποκλειστικά και μόνο στο πώς θα βγουν ασπροπρόσωποι. Πώς θα αποσείσουν από πάνω τους κάθε ευθύνη. Έτσι, φτάσαμε στο πρωτοφανές φαινόμενο να διορίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός «Ανεξάρτητη Επιτροπή» που θα έβγαζε, λέει, πόρισμα για τα αίτια της καταστροφής, παρακάμπτοντας τα θεσμικά όργανα του ελληνικού κράτους, δηλαδή την Πυροσβεστική (που βγάζει πόρισμα) και τη Δικαιοσύνη (που απαγγέλλει κατηγορίες), και δίνοντας «γραμμή» σ’ αυτά τα δύο θεσμικά όργανα. Φοβεροί…

Ας δούμε τι έλεγε τότε ο ίδιος ο Α. Τσίπρας. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι διεξάγεται ήδη έρευνα από αυτούς που είναι αρμόδιοι να διεξάγουν έρευνα, που είναι η ελληνική δικαιοσύνη. Η εισαγγελία διεξάγει έρευνα εξονυχιστική. Ερευνά όλα τα δεδομένα και βεβαίως είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα καταλήξει σε συμπεράσματα σε σχέση με τα αίτια αυτής της καταστροφής. Όπως επίσης γνωρίζετε ότι έσπευσα να καλέσω έναν εμπειρογνώμονα από το εξωτερικό, έναν διακεκριμένο εμπειρογνώμονα, τον κ. Γκόλνταμερ, ο οποίος και αυτός θα φτιάξει με την επιστημονική του ομάδα πόρισμα για τα αίτια, τις υποκείμενες αιτίες της καταστροφής αυτής» απαντούσε ο Τσίπρας εκείνες τις αποφράδες μέρες σε όσους τον ρωτούσαν «τι ακριβώς χρειάζεται αυτή η Επιτροπή εφόσον η Πυροσβεστική θα βγάλει πόρισμα και η Δικαιοσύνη θα απαγγείλει κατηγορίες εφόσον υπάρξουν ενδείξεις ενοχής;».

Και εφόσον ήδη διεξαγόταν ήδη η πυροσβεστική προανάκριση και η δικαστική έρευνα, προς τι η «Επιτροπή Γκόλνταμερ»; Μα είναι απλό: Για να βγάλει πόρισμα ότι «δεν φταίει η κυβέρνηση»! Πόρισμα το οποίο ο Γκόλνταμερ είχε ήδη βγάλει πριν καλά καλά πατήσει το πόδι του στην Αθήνα. Ας δούμε όμως πώς εξελίχθηκε και αυτό το (θλιβερό) σκηνικό. Διαβάζουμε σε ρεπορτάζ τότε της εφημερίδας «Κόντρα-Εξέγερση».

«Στις 4 Αυγούστου, οπότε ακόμη συλλέγονταν απανθρακωμένα πτώματα στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά, το κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ “εντόπισε” (αυτό το ρήμα χρησιμοποίησαν τα κυβερνητικά παπαγαλάκια) τον Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, καθηγητή “Οικολογίας των Πυρκαγιών“ στο φημισμένο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, μοναδικό στην Ευρώπη καθηγητή στον τομέα αυτόν και επικεφαλής του “Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών“(Global Fire Monitoring Center – GFMC) του ΟΗΕ. Μιλάμε για πραγματικά λαγωνικά! Για όσους βαριούνται να διαβάσουν ολόκληρη τη συνέντευξη Γκόλνταμερ, τα παπαγαλάκια φρόντισαν να δώσουν την κεντρική ιδέα με το εισαγωγικό τους σημείωμα: “Η βασική αιτία της φονικής και καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν “η αλλοίωση του φυσικού τοπίου και η αλλαγή χρήσης γης“, επισημαίνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, προσθέτοντας ότι η αλλαγή συνηθειών έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη της υπαίθρου. Και καταθέτει την πρόταση “να εκπονηθεί ένα εθνικό, ολιστικό σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών όπως στο Μάτι“”. Μα τι σύμπτωση! Τα ίδια ακριβώς έλεγε (χωρίς όμως την επιστημονική φινέτσα του… διάσημου καθηγητή) ο Καμμένος σ’ εκείνη την προκλητική επίσκεψή του στο Μάτι και στη δήλωση στο BBC που έκανε στο τέλος: «Εσείς φταίτε που καήκατε, γιατί κλείσατε τα μονοπάτια». Αλλά, καλά, ο Καμμένος είναι γνωστός. Κοτζάμ καθηγητής όμως πώς έβγαλε διάγνωση από μακριά; Και πώς αυτός, ο ειδικός, αναφέρεται στη βασική αιτία της φονικής πυρκαγιάς και μιλάει γενικά και αόριστα για αλλοίωση του φυσικού τοπίου και αλλαγή στη χρήση γης, αποφεύγοντας να πει κουβέντα για τη χρόνια εγκατάλειψη των δασών, για τις διάσπαρτες χωματερές και τους εντελώς ασυντήρητους πυλώνες της ΔΕΗ, για την αλλαγή του δόγματος πυρόσβεσης και για την πλήρη ανεπάρκεια και ανικανότητα του πυροσβεστικού μηχανισμού; Είχε και συνέχεια το δημοσίευμα όμως: «Στο ερώτημα αν ήταν δυνατή η κατάσβεση δύο ταυτόχρονα εξελισσόμενων πυρκαγιών στη δυτική και ανατολική Αττική απαντά: “Oχι, διότι στο Μάτι η πυρκαγιά εξελίχτηκε εντός λίγων λεπτών“, με την πρόσθετη επισήμανση ότι ακόμη και οι αμερικανοί πυροσβέστες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα. Υπογραμμίζει, τέλος, το ρόλο που έπαιξαν η άναρχη δόμηση και οι στενοί, αδιέξοδοι δρόμοι, ενώ στο ερώτημα του Πρακτορείου για το αν ήταν δυνατή η εκκένωση στο Μάτι, ο καθηγητής Γκόλνταμερ απαντά επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία και πάλι: “Όχι, σε αυτές τις συνθήκες το τυχόν σχέδιο εκκένωσης δεν θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει“, με δεδομένο ότι “η φωτιά επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα και με μεγάλη δριμύτητα“». Μιλάμε για απροκάλυπτη προπαγάνδα από τον κυβερνητικό μηχανισμό, με την επιστράτευση ενός “ενσωματωμένου” καθηγητή, ο οποίος από το Φράιμπουργκ είχε ήδη βγάλει πόρισμα».

«Μαζί τα φάγαμε» έλεγε ο Πάγκαλος. «Μαζί τα κάψαμε (μέσα και οι απανθρακωμένοι)» απαντά ο Γκόλνταμερ!

 Και το ρεπορτάζ συνεχίζει: «Ένα εικοσαήμερο μετά τη συνέντευξή του στον κυβερνητικό μηχανισμό προπαγάνδας, ο Γκόλνταμερ διάβαινε την πύλη του μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Τσίπρα. Η συζήτηση κράτησε μιάμιση ώρα και στο τέλος της, με μια λιτή ανακοίνωση, το Μαξίμου ενημέρωσε ότι “συμφωνήθηκε η συγκρότηση της επιτροπής για διερεύνηση των υποκείμενων αιτιών της τραγωδίας στο Μάτι, αλλά και για την εκπόνηση έκθεσης για τα αναγκαία μέτρα πολιτικής για την ενίσχυση της προστασίας από φυσικές καταστροφές”, με την απαραίτητη προσθήκη ότι “ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η επιτροπή θα έχει όλη την απαραίτητη στήριξη στο έργο της”. Έκανε και δηλώσεις στην κάμερα ο Τσίπρας, παρόμοιου περιεχομένου, ενώ ο Γκόλνταμερ έδειχνε λίγο αμήχανος στο ρόλο της γλάστρας. Προφανώς δεν έχει συνηθίσει να γίνεται δεκτός από πρωθυπουργούς. Ο γκεμπελίστικος μηχανισμός πάντως φρόντισε να φτιάξει και να διανείμει βιντεάκι διάρκειας πέντε λεπτών! Στις 7 Σεπτέμβρη ο Τσίπρας υπέγραψε τη σχετική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στις 10 Σεπτέμβρη στο ΦΕΚ (3937 Β). Συστάθηκε λοιπόν “Ανεξάρτητη Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών”, έργο της οποίας είναι “η διερεύνηση των υποκείμενων αιτιών των καταστροφικών πυρκαγιών της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην Αττική και η σύνταξη έκθεσης για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα για την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον”. Από ποιους αποτελείται η Επιτροπή; Από αυτούς που είχε προτείνει ο Γκόλνταμερ ήδη από τις 4 Αυγούστου! Στη στημένη συνέντευξή του στο ΑΠΕ είχε πει ότι η Ελλάδα “διαθέτει επαρκή αριθμό εξαιρετικών επιστημόνων” και είχε ονοματίσει τους Γ. Ξανθόπουλο, Γ. Ευτυχίδη, Ι. Μητσόπουλο, Γ. Μαλλίνη. Οι τέσσερις αυτοί κύριοι διορίστηκαν μαζί με τον Γκόλνταμερ μέλη της Επιτροπής, με την προσθήκη ενός ακόμα μέλους, του Α. Δημητρακόπουλου (ίσως να είχε ξεχάσει να τον αναφέρει ο Γκόλνταμερ ή μπορεί και να προστέθηκε από τους ΣΥΡΙΖΑίους – αυτό δεν έχει καμιά σημασία). Φυσικά, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της δασικής υπηρεσίας αποκλείστηκαν! Με τη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 4 Αυγούστου, ο Γκόλνταμερ είχε απαλλάξει από κάθε ευθύνη την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό. Μας είπε από τότε το πόρισμα!».

Όλοι αθώοι!

Αθώοι, λοιπόν, όλοι μετά και το «πόρισμα» της περίφημης «Επιτροπής Γκόλνταμερ». Ένοχοι είναι τα «αυθαίρετα», η «κλιματική αλλαγή», το «πεύκο», η «ψήφος στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ», το «πελατειακό σύστημα», «η ντίσκο, το χασίς, τα UFO», που θα ‘λεγε και ένας αλήστου μνήμης ευφάνταστος τραγουδοποιός, αν ζούσε.

Τρία αδήριτα ερωτήματα ζητούν επειγόντως απάντηση

Επειδή όμως κανείς δεν κατηγόρησε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ούτε για τα «αυθαίρετα» ούτε για τη «ρυμοτομία της περιοχής» ούτε για την «κλιματική αλλαγή» ούτε για τα «εύφλεκτα πεύκα» ούτε για το «πελατειακό σύστημα» (όλα αυτά δηλαδή που παρέπεμπαν ευθέως στο νεοπαγκαλικό «Μαζί τα κάψαμε» και αθώωναν την Κουμουνδούρου από πάσαν νόσον και πάσαν αμαρτίαν), θα θέλαμε να υποβάλουμε από αυτό εδώ το βήμα τρία ερωτήματα που δεν έχουν λάβει ακόμη καμία απάντηση:

1) Γιατί ΔΕΝ είχαν Σχέδια Εκκένωσης η Περιφέρεια και οι Δήμοι; Ενέχει ή όχι ποινική απαξία αυτή η πράξη;

Η Περιφέρεια (Ρ. Δούρου) και οι αρμόδιοι δήμαρχοι (Η. Ψινάκη – Ευ. Μπουρνούς) είναι εκ του νόμου υπόχρεοι να εκπονούν Σχέδια Εκκένωσης των περιοχών ευθύνης τους. Δεν τα φτιάχνουν… εθελοντικά. Σε περίπτωση που καταδειχτεί ότι τέτοια σχέδια δεν υπάρχουν (όπως και έγινε), ο νόμος, αν δεν κάνουμε λάθος, προτάσσει ότι η πράξη αυτή ενέχει ποινικές ευθύνες.

2) Ποιος, αντί να δώσει άμεση εντολή εκκένωσης προς Αθήνα και Μαραθώνα, έδωσε τη δολοφονική εντολή να ακινητοποιηθούν όλα τα διερχόμενα οχήματα στη Λεωφόρο Μαραθώνος (διατάσσοντας μάλιστα την ίδια στιγμή τους Πυροσβέστες να σταματήσουν εκεί τη φωτιά ωσάν να επρόκειτο όχι για ανθρώπους, αλλά για Ηρακλείς); Ποιος; Ενέχει ή όχι ποινική απαξία αυτή η πράξη;

Αν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Επιχειρησιακό Κέντρο) διαπίστωσε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια και τους αρμόδιους Δήμους ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Εκκένωσης, έπρεπε ευθύς αμέσως να εκπονήσει ένα, με τη συμβολή της Τροχαίας και όλων των άλλων υπηρεσιών του κράτους. Όπως μαρτυρούν κάτοικοι αλλά και γνώστες της ευρύτερης περιοχής, ήταν απολύτως εφικτό να απελευθερωθεί η διέξοδος προς Αθήνα και Μαραθώνα μέσα σε λίγη ώρα. Πώς; Ας δούμε μαρτυρία κατοίκου (και γνώστη) της περιοχής: «Εκείνο το βράδυ όλους τους έστελναν από Λούτσα για Ραφήνα και Νέα Μάκρη, διότι είχαν κλείσει τη Λεωφόρο Μαραθωνος. Το μεγάλο έγκλημα ήταν αυτό: ότι έκλεισαν την κυρία αρτηρία κυκλοφορίας και ΔΕΝ έδωσαν εντολή εκκένωσης. Θα μπορούσαν να εκκενώσουν σε μία (1) μόλις ώρα την ευρύτερη περιοχή αν έστελναν τα οχήματα προς Αθήνα και προς Μαραθώνα με τροχονόμους τοποθετημένους σε σημεία καίρια ώστε να μη διακόπτεται καθόλου η κυκλοφορία. Αντ’ αυτού, τους εγκλώβισαν όλους στο Κόκκινο Λιμανάκι».

3) Ποιος έδωσε τη δεύτερη (και δολοφονικότερη) εντολή (τη χαριστική βολή) να οδηγηθούν όλα τα αυτοκίνητα στο Μάτι αμέσως μόλις έγινε αντιληπτό ότι η Πυροσβεστική έχασε τη μάχη με τις φλόγες στη Μαραθώνος και η φωτιά επρόκειτο να καβαλήσει τη Λεωφόρο; Ποιος; Ενέχει ή όχι ποινική απαξία αυτή η πράξη;

Όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες, οι κάτοικοι και οι (βαθείς) γνώστες της περιοχής από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν και συνεχίζουν να καταγγέλλουν ότι η εντολή να εκτραπεί η κίνηση μέσα από το Μάτι ήταν το βασικότερο αίτιο της φονικής τραγωδίας. Και αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με τα «αυθαίρετα» ούτε με τις «περίκλειστες» ακτές. Έχει να κάνει με αυτήν καθ’ εαυτήν την εντολή και με το ΠΟΙΟΣ την έδωσε.

Θα απαντήσει κανείς;

 

ΥΓ. Η τραγωδία στο Μάτι ανάγκασε τους (επακολουθήσαντες) Δεξιούς τού Μητσοτάκη να προσέχουν περισσότερο «μην τυχόν και τους κάτσει στραβή στη δική τους βάρδια». Κι όμως τους έκατσε! Μια πρωτοφανής πυρκαγιά μαίνεται αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Κορινθία (στις Κεχριές και αλλού), καίγεται ΟΛΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ, τα ξένα ΜΜΕ βοούν, ενώ για τα εγχώρια (και καλοταϊσμένα) ΜΜΕ δεν υπάρχει καν πυρκαγιά. Δεν υπάρχει καν πυρκαγιά. Το σημερινό λοιπόν σημείωμα το αφιερώνουμε στο δόγμα «Το κράτος έχει συνέχεια».

Λέων Δελετόπουλος (Λεωγκύστ Δελετώ)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: