Οι άνθρωποι της σιωπής

Στα βιβλιοπωλεία, πάλι, από τη Σύγχρονη Εποχή, η νουβέλα “Οι άνθρωποι της σιωπής”, του Αλμπέρτο Μολίνα Ροντρίγκες

Οι αντεπαναστατικές δυνάμεις στην Κούβα θα προσπαθήσουν να σαμποτάρουν το διυλιστήριο πετρελαίου.

Το σαμποτάζ φέρει τη σφραγίδα της CIA –δική της η χρηματοδότηση, δική της και η καθοδήγηση. 

Οι κουβανικές υπηρεσίες Ασφάλειας κάνουν αγώνα δρόμου με το χρόνο να αποκωδικοποιήσουν μηνύματα, να ξεδιαλύνουν πληροφορίες και να το αποτρέψουν.

Άραγε, θα προλάβουν;…

Τα πρώτα χρόνια μετά από τη νίκη της Κοuβανικής Επανάστασης, οι Κουβανοί φυγάδες σχημάτισαν στο εξωτερικό διάφορες αντεπαναστατικές ομάδες. Ονειρεύονταν όλοι τους τη δυναμική ανατροπή της λαϊκής κυβέρνησης. Η πιο διαδεδομένη τακτική της ανατρεπτικής δράσης τους ήταν ο λεγόμενος παρτιζάνικος πόλεμος «α λα κουβανικά», δηλαδή η δημιουργία ένοπλων εστιών με τη μέθοδο της αποστολής μικρών ομάδων από κομάντος, που είχαν ως αποστολή τους τις επιθέσεις ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους και σε εμπορικά πλοία ξένων χωρών που περνούσαν κοντά από τις ακτές της Κούβας.

Τέτοιους στόχους είχε και το σχέδιο «Ωμέγα», αλλά όλα μέλη της ομάδας του πιάστηκαν λίγες μόνο μέρες μετά από την αποβίβασή τους κοντά στο Μπαρακόα της επαρχίας Οριέντε.

Ανάμεσά τους ήταν και ο Ρομουάλντο Μαρτίνες Κρους, με το παρατσούκλι Γάτος, που είχε μπόλικη πείρα αντεπαναστατικής δραστηριότητας.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Γάτος γνωρίστηκε στη φυλακή με τον Κάρλος Καρέvιο, πράκτορα της CΙΑ που είχε πιαστεί κατά την αποβίβαση στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Ματάνσας. Έτσι, μέσα από τη φυλακή ακόμα, ο Γάτος μπήκε στην αντεπαναστατική συνωμοσία που είχε αρχηγό τον Καρένιο.

Στις αρχές του Δεκέμβρη, δεκατέσσερις από τους σπουδαιότερους συνωμότες πιάστηκαν από τα όργανα Κρατικής Ασφάλειας της Κούβας, ενώ στο τέλος του μήνα, στις 31 Δεκέμβρη, ο Γάτος βγήκε από τη φυλακή.

Πήρε επαφή με τα μέλη διάφορων αντεπαναστατικών ομάδων που είχαν κατορθώσει να ξεφύγουν από την καταδίωξη και συγκρότησε δική του ομάδα, ενισχυμένη με νεοστρατολογημένα μέλη, Η ομάδα του Γάτου έπαιρνε οδηγίες άμεσα από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: