Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ: «Αλήθειες & Ψέματα για τον Καπιταλισμό» – 1. Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Τέτοιου είδους βιβλία είναι πολλαπλά χρήσιμα για την ανάπτυξη και όξυνση της κριτικής και διαλεκτικής σκέψης μας. 

Οι νέες και οι νέοι της ΚΝΕ, και φυσικά το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, έχουν κάνει κτήμα τους, εφαρμόζοντας στην πράξη, τη ρήση του Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν: «Χωρίς επαναστατική θεωρία δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατική πράξη». Η πολύμορφη αγωνιστική δράση τους συνδέεται αναπόσπαστα με τη μελέτη της επαναστατικής θεωρίας των κλασσικών του Μαρξισμού (Κ. Μαρξ, Φρ. Ένγκελς, Β.Ι. Λένιν), της ελληνικής και διεθνούς σχετικής βιβλιογραφίας και των εντύπων των ΚΝΕ και ΚΚΕ: «ΟΔΗΓΗΤΗΣ», «ΚΟΜΕΠ», «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» κ.ά.

Πριν από μερικά χρόνια, η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ είχε εκδώσει 4 τομίδια με τον γενικό τίτλο: «Αλήθειες & Ψέματα για τον Σοσιαλισμό» (1. «Για τη σοσιαλιστική οικονομία», 2. «Για τη σοσιαλιστική εξουσία», 3. «Για την παραχάραξη της Ιστορίας», 4. «Για τη σοσιαλιστική επανάσταση»), τα οποία κρίνουμε ότι πρέπει να διαβαστούν όχι μόνο από εφήβους και νέους, αλλά και από ενήλικες, για να μάθουν τα όσα συνέβησαν στην ΕΣΣΔ και να διαλυθούν μέσα τους όλοι οι «μύθοι» και κάθε παραπληροφόρηση, που καλλιέργησαν στον λαό μας οι αστικές δυνάμεις και κατ’ επέκταση η προπαγάνδα των καπιταλιστών/ιμπεριαλιστών, αλλά και να ενημερωθούν για την ελπίδα και προοπτική δημιουργίας μιας άλλης κοινωνίας, μετά από τη σοσιαλιστική επανάσταση. Για να διαλυθεί δε κάθε είδους αμφιβολία και παντός είδους συσκότιση, που δημιουργήθηκε εδώ και πολλές δεκαετίες  από την ψευδή και ανοίκεια παραπληροφόρηση της αστικής προπαγάνδας.

Η νέα σειρά τομιδίων, που εγκαινιάζει η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ με τον γενικό τίτλο: «Αλήθειες & Ψέματα για τον Καπιταλισμό» έχει παρόμοια στόχευση, διευκρινίζοντας ότι στην τρέχουσα εκδοτική σειρά, η ανάλυση και η παράθεση στοιχείων γίνεται φια τα όσα συμβαίνουν στον Καπιταλισμό. Το πρώτο τομίδιο έχει υπότιτλο: «Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» και ασφαλώς αναφέρεται σε ένα άκρως επίκαιρο ζήτημα, αφού μαίνεται η πολεμική σύγκρουση/σύρραξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ≠ ΡΩΣΙΑ) στην Ουκρανία, εξαιτίας των οξύτατων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που υφίστανται μεταξύ τους.

Προηγείται ένας σύντομος «Πρόλογος», στον οποίο τίθενται τα παρακάτω σημαντικά ερωτήματα, στα οποία η αστική τάξη ποτέ δεν θέλησε σκόπιμα να δώσει απαντήσεις στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ούτε φυσικά στους γονείς τους, στους εκπαιδευτικούς και σε όλους τους πολίτες, μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα και τα σχολικά βιβλία, τις βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές των εκπαιδευτικών, στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, όσον αφορά τη λαϊκή ενημέρωση και τον κοινωνικό προβληματισμό. Γιατί; Διότι η αστική τάξη έχει συνειδητοποιήσει τα ταξικά της συμφέροντα, απανταχού της Γης, και ως εκ τούτου –και… στο μεγάλο αυτό θέμα του πολέμου και της ειρήνης– δεν θέλει να ενημερωθεί και έτσι να προβληματιστεί δεόντως ο κάθε λαός, διότι αν αυτό συμβεί, είναι βέβαιο ότι θα σταματήσουν οι πόλεμοι –σύμφυτοι με τον Ιμπεριαλισμό/Καπιταλισμό– δια παντός…, κάτι που δεν συμφέρει καθόλου τους αστούς/καπιταλιστές, συμφέρει όμως όλους τους ανθρώπους… στον κόσμο:

«Τι κοινό έχουν όλοι οι πόλεμοι που διεξήχθησαν και διεξάγονται σε τόσο διαφορετικά μέρη του κόσμου, με πλήθος προφάσεων και την εμπλοκή τόσο ετερόκλητων κυβερνήσεων;

Ποια είναι η ουσία τους;

Είναι αποτέλεσμα απλώς κάποιων “τρελών” ηγετών;

Ποιος είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ);

Μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά;

Τι χρειάζεται να γίνει για να εξαφανιστεί δια παντός η απειλή του πολέμου;

Τι μπορεί να κάνουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία ενάντια στην εκδήλωσή του;»

Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα απαντάει το περιεχόμενου του ενλόγω τομιδίου.

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

  • Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, Αθήνα 2022, σχ. 0,24 Χ 0,17 εκατ., σελ. 128

Το ενλόγω τομίδιο απαρτίζεται από 5 κεφάλαια:

Κεφάλαιο 1ο: «Ιμπεριαλισμός, ο κόσμος των πολέμων» (σελ. 9-33)

Κεφάλαιο 2ο: «Ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, οι συμμορίες των εκμεταλλευτών» (σελ. 34-63)

Κεφάλαιο 3ο: «“Ο πόλεμος γεννιέται απ’ την ειρήνη τους, καθώς ο γιος από τη μάνα” Μπ. Μπρεχτ» (σελ. 64-81)

Κεφάλαιο 4ο: «Σοσιαλισμός – Κομμουνισμός, η μόνη διέξοδος από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς» (σελ. 82-103)

Κεφάλαιο 5ο: «Με το ΚΚΕ γράφουμε τον επίλογο του κόσμου των πολέμων» (σελ. 104-127)

Στο τέλος κάθε κεφαλαίου, οι συντάκτες του τομιδίου σκέφτηκαν να παραθέτουν σχετική βιβλιογραφία με το αντίστοιχο περιεχόμενο, με τον τίτλο «Ψάξ’ το παραπάνω», παρωθώντας τους αναγνώστες να διαβάσουν κάποιο ή κάποια βιβλία, σχετικά με το θέμα του κάθε κεφαλαίου. Έτσι, τους προτείνουν κεφάλαια από το Πρόγραμμα του ΚΚΕ (που δυστυχώς, για διάφορους λόγους είναι άγνωστο στους περισσότερους πολίτες, διατίθεται όμως ολόκληρο σε μικρό βιβλιαράκι τσέπης στο εμπόριο) ή σχετικά βιβλία ή αποσπάσματα από βιβλία ή δημοσιευμένα άρθρα στο περ. «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (σχεδόν άγνωστο επιστημονικό περιοδικό για τους περισσότερους, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γραφτούν συνδρομητές και έτσι κάθε μήνα το τεύχος να τους ταχυδρομείτε στο σπίτι τους ή να το αναζητούν στα βιβλιοπωλεία της Σύγχρονης Εποχής ή σε άλλα βιβλιοπωλεία ή στις κατά Δήμο Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ) ή στο περ. «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (διατίθεται συνδρομητικά) ή σε βιβλία με Υλικά Ημερίδων της ΚΕ του ΚΚΕ κ.ά.

Η καινοτομία αυτή που σκέφτηκε η ΚΝΕ είναι επαινετή. Όμως, υπάρχουν τα εξής καίρια ερωτήματα:

 α) Πού θα βρεθούν αρκετοί φιλομαθείς αναγνώστες για να αναζητήσουν και να προμηθευτούν το παραπάνω γνωστικό υλικό; και 

β) Πώς θα δημιουργηθούν, μέσα στο αστικό κράτος, οι προϋποθέσεις και οι μέθοδοι για την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας των νηπίων, παιδιών και εφήβους (παιδαγωγικό και κοινωνικό ζήτημα), ώστε να δημιουργηθούν στο μέλλον πολλοί φιλαναγνώστες και φιλομαθείς ενήλικες;

Το τομίδιο περιέχει και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, που το κάνουν ελκυστικό από αισθητική άποψη και ευκολοδιάβαστο:

1.Το κάθε κεφάλαιο ξεκινάει με ένα «Ψέμα» ή παρεμβάλλεται σε αυτό και ένα άλλο «Ψέμα». Για παράδειγμα (γ.π.) στο Κεφάλαιο 1:

«Ψέμα: “Πρόκειται για την ώρα της κρίσης για την Ευρώπη. Πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ του κράτους δικαίου και του κράτους των όπλων, μεταξύ δημοκρατικών και απολυταρχικών καθεστώτων, μεταξύ μιας διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες και της απροκάλυπτης επίθεσης” Δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, στην έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.» κ.ο.κ.

Το γιατί είναι ψέμα, διευκρινίζεται επαρκώς σε κάθε κεφάλαιο, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να αντιληφθεί τα πολιτικά «παιχνίδια» που παίζονται από τις αστικές τάξεις, τους οργανισμούς τους και τα στρατιωτικά λόμπι τους, όπου Γης. 

Στο Κεφάλαιο 2, παρεμβάλλεται και ένα δεύτερο «Ψέμα»:

«Ψέμα: “Στόχος της ΕΕ είναι η προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας.” Από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενότητα “Στόχοι και Αξίες”».

2.Σε κάθε κεφάλαιο υπάρχουν ένα πλήθος από πληροφορίες, οι οποίες παρέχονται συνοπτικά μεν, μεθοδικά δε, με παντοειδή ιστογράμματα και σχεδιαγράμματα, με σατιρικά σκίτσα και κολάζ, με στατιστικά στοιχεία, με φωτογραφικό υλικό, με χάρτες, με δημοσκοπήσεις, με αποσπάσματα από κείμενα και εκλαϊκευμένες αναλύσεις (του Λένιν, του ΚΚΕ) για τον Ιμπεριαλισμό, τα μονοπώλια, για τη λεγόμενη «διεθνοποίηση» της οικονομίας, για τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό, με συγκριτικούς πίνακες, για τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών κρατών και πολεμικών οργανισμών (ΝΑΤΟ – ΗΠΑ)  σε άλλες χώρες, αποσπάσματα από κείμενα αστών πολιτικών κ.ά. 

Μια σύντομη βιβλιοπαρουσίαση δεν είναι δυνατό να περιγράψει και να καταγράψει ένα πλήθος από πολύ ενδιαφέρουσες και χρήσιμες πληροφορίες, γνώσεις και επιστημονικές αναλύσεις, οι οποίες περιέχονται στο τομίδιο. 

Αξίζει τον κόπο να διαβαστεί από εφήβους, νέους και ενήλικες κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου, διότι είναι βέβαιο ότι τα κείμενα είναι κατανοητά και ικανά να εξελίξουν και να διαμορφώσουν τη γνώμη και την κρίση μας, για όσα συνέβησαν στο παρελθόν, αλλά και όσα συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο και… στη σύγκρουση και στον ανταγωνισμών μεταξύ καπιταλιστών, στη φάση το απάνθρωπου ιμπεριαλισμού που ιστορικά διανύουμε, στον πόλεμο της Ουκρανίας και όχι μόνο…

Προσωπικά, μετά από την ανάγνωση του παρόντος τομιδίου, θα το μελετήσουμε πιο διεξοδικά για να μάθουμε περισσότερα και να κατανοήσουμε όσα επί σειρά δεκαετιών, δεν μας δίδαξε η αστική εκπαίδευση που πήραμε, τα αστικά ΜΜΕ και το internet στην πλειοψηφία των ιστοσελίδων που διαθέτει κ.ο.κ. Τέτοιου είδους βιβλία είναι πολλαπλά χρήσιμα για την ανάπτυξη και όξυνση της κριτικής και διαλεκτικής σκέψης μας. 

Μακάρι να πολλαπλασιάζονται –όχι οι παθητικοί και αδρανείς δέκτες των ΜΜΕ, του face book, του  internet, του instagram κ.ο.κ.– αλλά οι ενεργοί, δραστήριοι και φιλαναγνώστες «βιβλιοφάγοι», καθώς και οι αγωνιστές στα ταξικά συνδικάτα, πολίτες. Το ευχόμαστε!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: