Κυκλοφόρησε το βιβλίο με κείμενα του Χοσέ Ντίαθ ”Ισπανικός Εμφύλιος και Λαϊκό Μέτωπο”

Κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις ”Εντύποις”, το βιβλίο “Ισπανικός Εμφύλιος και Λαϊκό Μέτωπο” με κείμενα του Χοσέ Ντίαθ, γενικού γραμματέα του Κ.Κ. Ισπανίας (1932-1942). Το βιβλίο περιέχει τη συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων, λόγων, εισηγήσεων κ.ά. του Χοσέ Ντίαθ για την περίοδο λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

Κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις ”Εντύποις”, το βιβλίο “Ισπανικός Εμφύλιος και Λαϊκό Μέτωπο” με κείμενα του Χοσέ Ντίαθ, γενικού γραμματέα του Κ.Κ. Ισπανίας (1932-1942). Το βιβλίο περιέχει τη συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων, λόγων, εισηγήσεων κ.ά. του Χοσέ Ντίαθ για την περίοδο λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Τα έσοδα που αναλογούν στη μετάφραση θα διατεθούν στην Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, τη μετάφραση και την ανθολόγηση την έκανε ο Πέτρος Αλ Αχμάρ, ενώ την επιμέλεια και διόρθωση της μετάφρασης η Εύα Γεμενετζή.

Ακολουθεί απόσπασμα από το βιβλίο:

Η νίκη θα είναι δική μας

Ομιλία στη Μαδρίτη στις 31 Αυγούστου 1936, στα εγκαίνια του ραδιοφωνικού σταθμού του ΚΚΙ

Εργατιά της Ισπανίας και ολόκληρου του κόσμου! Εργάτες, αγρότες, διανοούμενοι, δημοκράτες όλων των χωρών, λαϊκοί πολιτοφύλακες και πιστές στη Δημοκρατία ένοπλες δυνάμεις!

Με την ευκαιρία των εγκαινίων του ραδιοφωνικού σταθμού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας, έχω την τιμή να σας απευθύνω χαιρετισμό εκ μέρους του κόμματός μας, εκ μέρους δεκάδων χιλιάδων συντρόφων μας που μάχονται σε όλα τα μέτωπα, με το όπλο στο χέρι, ενάντια στο φασισμό και τους προδότες αξιωματικούς· εκ μέρους των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι βλέπουν στο Κομμουνιστικό Κόμμα τον οδηγό τους στην αντιφασιστική πάλη· εκ μέρους όλων αυτών, σύντροφοι από την Ισπανία και ολόκληρο τον κόσμο, σας απευθύνω αυτό το χαιρετισμό.

Κυκλοφόρησε το βιβλίο με κείμενα του Χοσέ Ντίαθ ''Ισπανικός Εμφύλιος και Λαϊκό Μέτωπο''

Κυκλοφόρησε το βιβλίο με κείμενα του Χοσέ Ντίαθ ”Ισπανικός Εμφύλιος και Λαϊκό Μέτωπο”

Παρά τη συνδρομή του ξένου φασισμού, οι προδότες δεν θα νικήσουν

Απευθύνομαι σε εσάς, σύντροφοι, σε στιγμές κατά τις οποίες ο κλοιός των υπερασπιστών της δημοκρατίας και των λαϊκών δικαιωμάτων σφίγγει γύρω από τους εχθρούς μας· σε στιγμές κατά τις οποίες ο ηρωικός ισπανικός λαός αποδεικνύει την ικανότητά του να παλεύει και να ακυρώνει τα σχέδια των φασιστών, παρά τη στήριξη που αυτοί λαμβάνουν από τους φασισμούς άλλων χωρών.

Οι προδότες στρατιωτικοί, οι φασίστες, εκπρόσωποι ενός καθεστώτος καταδικασμένου σε θάνατο, αυτοί οι ίδιοι που κάθε μέρα ανακοινώνουν την είσοδό τους στη Μαδρίτη, ζουν μεγάλες απογοητεύσεις, χάρη στην ηρωική επίθεση του ένοπλου λαού, και υφίστανται βαριές ήττες. Οι ίδιοι που πίστευαν ότι παλεύοντας ενάντια σε έναν λαό εύκολα επικρατείς, θα πρέπει να παραδεχτούν ότι απέναντι στη θέληση του λαού – όταν αυτή η θέληση είναι ομόφωνη, όπως η δική μας – οι προδότες στρατιωτικοί δεν μπορούν να νικήσουν.

Η Μαδρίτη, η λαϊκή και αντιφασιστική Μαδρίτη, είναι πιο ασφαλής από ποτέ. Και όχι μόνο η Μαδρίτη. Τα στρατεύματά μας κατακτούν καθημερινά νέες πόλεις, απελευθερώνουν καθημερινά ακόμα περισσότερους ισπανούς πολίτες από το φασιστικό ζυγό, από τη φασιστική τρομοκρατία που επικρατεί σε όλα εκείνα τα μέρη όπου οι προδότες στρατιωτικοί έχουν ακόμα την εξουσία στα χέρια τους.

Στις περιφέρειες που ακόμα επικρατούν οι προδότες στρατιωτικοί, ο άμαχος πληθυσμός ζει κάτω από ένα καθεστώς τρομοκρατίας· λαμβάνουν χώρα εκατοντάδες εκτελέσεις, όχι μόνο εργατών και αγροτών, αλλά και μικρών εμπόρων και βιομηχάνων, ανθρώπων που δεν σκέφτονται φασιστικά. Στο μεταξύ, στις πιο σημαντικές περιφέρειες της Ισπανίας, όπου υπάρχουν οι λαϊκές πολιτοφυλακές και οι πιστές στη νόμιμη κυβέρνηση της Δημοκρατίας ένοπλες δυνάμεις, η ομαλότητα είναι πλήρης. Όλος ο κόσμος εργάζεται εθελοντικά στηρίζοντας και υπερασπίζοντας το δημοκρατικό καθεστώς.

Εκατοντάδες στρατιώτες εγκαταλείπουν τις τάξεις του εχθρού· εκατοντάδες παιδιά του λαού, που υποχρεώθηκαν από τους φασίστες στρατιωτικούς να πυροβολήσουν ενάντια στα αδέρφια τους, με την πρώτη ευκαιρία περνούν στις τάξεις του λαού, καταλαμβάνοντας τη θέση που, ως εργάτες και αγρότες, τους αναλογεί.

Η νίκη είναι δική μας. Έχουμε μαζί μας εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες, αγρότες, διανοούμενους, δημοκράτες, τίμιους ανθρώπους από όλες τις χώρες του κόσμου.

Κυκλοφόρησε το βιβλίο με κείμενα του Χοσέ Ντίαθ ''Ισπανικός Εμφύλιος και Λαϊκό Μέτωπο''

Για τι αγωνιζόμαστε

Για τι αγωνίζεται σε αυτές τις στιγμές ο ισπανικός λαός; Για την υπεράσπιση των ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων του, ενάντια στο φασισμό, ενάντια στους προδότες στρατιωτικούς που θέλουν να βυθίσουν τη χώρα μας στη βαρβαρότητα, την εξαθλίωση και την πείνα. Σε αυτό τον αγώνα για την υπεράσπιση του δημοκρατικού καθεστώτος, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Απέναντι στη φασιστική απειλή ξεσηκωθήκαμε, υπερασπίζοντας το δικαίωμά μας και το δικαίωμα του λαού στη ζωή. Θέλουμε να αποφύγει ο λαός μας τη ντροπή του φασισμού. Θέλουμε να ζει ειρηνικά με όλους τους λαούς του κόσμου. Υπερασπιζόμαστε τα στοιχειώδη χαρακτηριστικά της δημοκρατίας, παλεύουμε ώστε οι εργάτες να έχουν έναν μισθό που να τους αποζημιώνει, για να μην πέσει ξανά πάνω τους το φάσμα της ανεργίας και της πείνας· παλεύουμε για μια δίκαιη νομοθεσία, για την ισότητα στα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα για τη γυναίκα· παλεύουμε ώστε οι αγρότες να έχουν επαρκή γη και να μπορούν να ζουν από αυτήν. Θέλουμε την ευημερία για όλο το λαό, και ξέρουμε ότι αυτό είναι εφικτό στο δημοκρατικό μας καθεστώς, και για αυτό, το υπερασπιζόμαστε, όπως υπερασπιζόμαστε τις ελευθερίες που δικαιούνται η Καταλονία, η Χώρα των Βάσκων και το Μαρόκο. Σεβόμαστε τις θρησκευτικές ιδέες, όπως επιθυμούμε να γίνονται σεβαστές και οι δικές μας· όμως, θα αντιπαλέψουμε ανελέητα τους εμπόρους των θρησκειών, όσους έχουν καταστήσει τις εκκλησίες και τα μοναστήρια κέντρα συνωμοσίας και κατασκοπίας, οχυρά ενάντια στο λαό.

Αυτοί που πιάνουν την Ισπανία στο στόμα τους και αυτοαναγορεύονται σε πατριώτες, σε υπερασπιστές της Ισπανίας, οι στρατηγοί και οι αριστοκράτες, φέρνουν στην Ισπανία από το Ριφ τους πιο άγριους ανθρώπους, με τα πιο βάρβαρα ένστικτα, υποσχόμενοι σε αυτούς τις εκτάσεις της Ανδαλουσίας, της Καστίλλης, τις ισπανίδες γυναίκες, για να παλέψουν ενάντια στους Ισπανούς· όμως ο φασισμός δεν θα περάσει.

Εργάτες, αγρότες, διανοούμενοι, λαϊκές πολιτοφυλακές, πιστές στη Δημοκρατία ένοπλες δυνάμεις! Μια προσπάθεια παραπάνω, και ο φασισμός στη χώρα μας θα εξαλειφθεί! Σήμερα παρά ποτέ, χρειάζεται η σφιχτή ενότητα όλου του εργαζόμενου λαού της Ισπανίας, όλων των ανθρώπων που μισούν το φασισμό και επιθυμούν μια ελεύθερη ζωή· σήμερα παρά ποτέ, χρειάζεται η ενότητα της στρατιωτικής διοίκησης!

Εργαζόμενοι και δημοκράτες όλων των χωρών! Ο αγώνας που σήμερα, σε αυτές τις στιγμές, διεξάγει ο ισπανικός λαός με τα όπλα ενάντια στο φασισμό είναι ένας αγώνας που έχει επιπτώσεις σε όλους τους εργαζομένους και τους δημοκράτες όλης της Ευρώπης, όλου του κόσμου. Ο ισπανικός λαός, με το όπλο στο χέρι, είναι αυτός που σε αυτές τις στιγμές καθορίζει τη μοίρα όλων των χωρών της Ευρώπης. Να μη λείψει η αλληλεγγύη σας με τους ισπανούς μαχητές. Στηρίζοντας τον αγώνα του ισπανικού λαού, στηρίζετε το δικό σας αγώνα.

Ζήτω ο ηρωικός ισπανικός λαός!

Ζήτω οι λαϊκές πολιτοφυλακές!

Ζήτω το Λαϊκό Μέτωπο!

Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας!

(σελ.253-5)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: