«Από σημείο σε σημείο…» – Συνεχίζονται και τον Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χαϊδαρίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017, με θέμα: «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο» που οργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χαϊδαρίου σε συνεργασία με την  Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και με το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ).

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017, με θέμα: «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο» που οργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χαϊδαρίου σε συνεργασία με την  Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και με το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ).

Από τις 15 του Ιούνη έως τις 8 του Σεπτέμβρη 2017, περισσότερες από 150 Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών.

Οι βιβλιοθήκες αποτελούν σημεία γύρω από τα οποία πλέκονται ιστορίες, μεγαλώνουν παιδιά, γεννιούνται δυνατότητες, χτίζονται κοινότητες. Είναι σημεία συνάντησης. Τα σημεία των βιβλιοθηκών συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν δίκτυα. Το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών στα δύο χρόνια λειτουργίας του έχει αναλάβει πανελλήνιες δράσεις, αναδεικνύοντας τις βιβλιοθήκες – μέλη του ως κέντρα της κάθε κοινότητας.

Στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017, γονείς και παιδιά συμμετέχουν σε ένα πανελλήνιο παιχνίδι σύνθεσης γύρω από διαφορετικά σημεία: θα πειραματιστούν με το σημείο βρασμού, θα κινηθούν κρατώντας ένα σημείο ισορροπίας, θα ζωγραφίσουν γύρω από τις τελείες, θα ακούσουν ιστορίες με σημεία και τέρατα, θα παίξουν με τα σημεία στίξης, θα ξεκινήσουν ταξίδια προς τα σημεία του ορίζοντα.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου με δεκάδες δραστηριότητες υποδέχεται το καλοκαίρι στο οποίο καθ’ όλη τη διάρκειά του τα παιδιά θα μπορούν να συμμετέχουν συνδυάζοντας την διασκέδαση και το παιχνίδι με τη γνώση και την καλλιέργεια αγάπης για τα βιβλία.

Λόγω του περιορισμένου χώρου της αίθουσας όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλ.: 2105821574 είτε με e-mail  [email protected]

«Από σημείο σε σημείο...»  - Συνεχίζονται και τον Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χαϊδαρίου

Λίγα λόγια για τα εργαστήρια

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος φέτος σχεδιάζει και προτείνει 38 πρωτότυπα εργαστήρια τα οποία αναπτύσσονται γύρω από την έννοια του «σημείου» και χωρίζονται θεματικά σε 7 ενότητες που αξιοποιούν δημιουργικά την προτεινόμενη βιβλιογραφία 100 παιδικών τίτλων. Ο σχεδιασμός των εργαστηρίων επαναπροσδιορίζει την σχέση των παιδιών με την ανάγνωση και μετατρέπει τις βιβλιοθήκες σε ζωντανούς χώρους πειραματισμού, αλληλεπίδρασης και μάθησης.

  1. Σημεία επαφής: Λογοτεχνικές συναντήσεις

Τα παιδιά ψάχνουν στα βιβλία να βρουν εκείνη τη σελίδα, την εικόνα, τη λέξη που ανοίγει σαν μικρή πόρτα που τα οδηγεί σε ένα καινούργιο βιβλίο. Φτιάχνουν έτσι το δικό τους αναγνωστικό μονοπάτι, διαβάζοντας βιβλία για ζώα και για ταξίδια, ανακαλύπτοντας από μύθο σε μύθο τα σημεία και τα τέρατα.

  1. Τα σημεία της γλώσσας

Τα παιδιά παίζουν με τα σημεία στίξης: το κάθε ένα γίνεται ένα ανθρωπάκι που αποκτά τη δική του ζωή μέσα στο κείμενο, δίνοντας τη δική του ερμηνεία στις λέξεις που διαβάζουμε.

  1. Τα σημεία στις φυσικές επιστήμες

«Από σημείο σε σημείο...»  - Συνεχίζονται και τον Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χαϊδαρίου

Τα παιδιά πειραματίζονται με τα σημεία επαφής φτιάχνοντας ηλεκτρικά κυκλώματα, με το σημείο βρασμού του νερού αλλά και με το σημείο πήξης και τήξης του, μελετώντας τους πάγους στο Βόρειο και το Νότιο πόλο. Ονειρεύονται παρατηρώντας τα αστέρια, στο πλανητάριο που θα κατασκευάσουν στη βιβλιοθήκη. Δοκιμάζουν σημεία ισορροπίας με το σώμα τους και με τις κατασκευές που δημιουργούν.

  1. Τα σημεία ταξιδεύουν

Τα παιδιά μαθαίνουν να προσανατολίζονται με τη βοήθεια της πυξίδας και των σημείων του ορίζοντα. Διαβάζουν ποιήματα και γράφουν τους δικούς τους στίχους για τους φάρους που αποτελούν φωτεινά σημεία στη θάλασσα.

  1. Τα σημεία στο χρόνο

Τα παιδιά εξερευνούν τις αναμνήσεις τους ως σημεία μέσα στο χρόνο αλλά και ως εκθέματα μέσα στο χώρο. Φτιάχνουν το μουσείο του εαυτού τους και εξερευνούν την εποχή μας μελετώντας τα σημεία των καιρών.

  1. Τα σημεία παίρνουν εικαστική μορφή

«Από σημείο σε σημείο...»  - Συνεχίζονται και τον Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χαϊδαρίου

Tα παιδιά μπαίνουν στο ατελιέ του Βασίλι Καντίνσκι και δουλεύουν με τις έννοιες του σημείου, της γραμμής και του επιπέδου. Στο ατελιέ του Ζωρζ Σερά ανακαλύπτουν τις μικρές κουκίδες που συνθέτουν κάθε αντικείμενο και στο ατελιέ του Τζάκσον Πόλλοκ απολαμβάνουν τις σταγόνες πάνω στο χαρτί.

  1. Τα σημεία λειτουργούν με κώδικες

Τα παιδιά γνωρίζουν το κλειδί για να κατανοήσουν κώδικες όπως το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille και τα σήματα Μορς. Δημιουργούν χάρτες και αφηγήσεις χρησιμοποιώντας σύμβολα που μπορεί κανείς να καταλάβει μόνο αν γνωρίζει το υπόμνημά τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια φιλοσοφίας για το σημαίνον και το σημαινόμενο, εργαστήρια για την οπτική γωνία στις φωτογραφίες και τις ιστορίες, κινητικά παιχνίδια όπου οι λογοτεχνικοί ήρωες προσκαλούν τα παιδιά σε ασκήσεις ισορροπίας και ευλυγισίας. Πάνω από όλα όμως, η ΚΕ2017 διαμορφώνει σημεία γιορτής μέσα στη βιβλιοθήκη, όπου οι καλοκαιρινές γεύσεις συνδέονται με μαγικό τρόπο με τις σελίδες, τους ήρωες και τις ιστορίες των βιβλίων για να συνθέσουν αξέχαστες αναμνήσεις για μικρούς και μεγάλους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: