7+1 καλτ προτάσεις για “μερακλήδες” από το Παζάρι Βιβλίου

Το Παζάρι βιβλίου κλείνει σήμερα τις πύλες του κι όσοι πιστοί προσέλθετε να προλάβετε από εικονογραφημένα παιδικά βιβλία για την κρίση μέχρι αναλύσεις πολιτικών τιτάνων για το χθες και το σήμερα…

Σήμερα το Παζάρι Βιβλίου στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) κατεβάζει ρολά και η Κατιούσα το αποχαιρετά με επτά συν μία καλτ προτάσεις. Που σημαίνει πως δεν είναι ακριβώς προτάσεις για αγορά, αλλά για χάζεμα σίγουρα κι από εκεί και πέρα αναλαμβάνει ο καθένας την πολιτική ευθύνη για ό,τι κάνει…

Βαθιά ανάσα και ξεκινάμε.

1) Νέες παραψυχολογικές ανακαλύψεις στη Σοβιετική Ένωση

Εσείς τώρα μπορείτε να πείτε ότι είναι κουνημένη η φωτογραφία. Εμείς μπορεί να απαντήσουμε ότι μπορεί να είναι η ζάλη από το θέμα και μία ακόμα ανακάλυψη που πιστοποιεί το φαινόμενο. Κι όσο για το διαλεκτικό υλισμό, είναι κάπως σαν το Λούκι-Λουκ στο τέλος της ιστορίας που έχει γίνει καπνός, με φόντο το ηλιοβασίλεμα και βλέπει κύκλους σαν αυτό στο εξώφυλλο.

-Λούκι Λουκ; Λούκι Λουκ; Πού είσαι…;

Πάρτε και το οπισθόφυλλο για να μάθετε τις λεπτομέρειες.

Ωραία όλα αυτά, αλλά με δέκα ευρώ μπορείς να πάρεις πολύ πιο σοβαρά πράγματα.

2) Τι φταίει για την κρίση μπαμπά;

Παιδικό βιβλίο, χωρισμένο στα δύο (στην κυριολεξία) με μια παραβολή, όπως την αφηγείται ένας αριστερός και ένας δεξιός μπαμπάς από τη δική του σκοπιά ο καθένας. Δεν έχει ασφαλώς καμιά σπουδαία ταξική σκοπιά -για παιδικό βιβλίο μιλάμε- αλλά είναι σαφές πως διάκειται ευνοϊκά στην “αριστερή” εκδοχή.

3) Σταύρος Θεοδωράκης – Οι άνθρωποί μου

Βγήκε το 2010 και κατέληξε πολύ γρήγορα στα αζήτητα, περίπου όπως το πολιτικό κόμμα του Σταύρου. Κι αν νομίζετε πως όλα αυτά είναι τυχαία, ρίξτε καλύτερα μια ματιά στο όνομα των εκδόσεων: Ποταμός…

Το πιο καλτ σημείο όμως είναι όταν περιγράφει στο οπισθόφυλλο πώς τον είχε στείλει στο Κόσσοβο η “Πρώτη”, η βραχύβια απογευματινή εφημερίδα του Κόμματος τη δεκαετία του 80′, με… κομμουνιστικές οδηγίες. Γιατί κι αυτός από εκεί ξεκίνησε…

4) Θ. Κατσανέβας – Το σύγχρονο συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα

Φόρος τιμής στα 100 χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου, με μια βαθιά ανάλυση από το γαμπρό του, που αν δεν είχε αυτό το κονέ δε θα τον ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας του Κατσιφάρα, ή τέλος πάντων ούτε ο πεθερός του. Ιδιαίτερα πετυχημένη επιλογή η τοποθέτηση του βιβλίου δίπλα στο φιλοσοφικό ογκόλιθο Βέλτσο.

5) Οι αξίες και η αξία της Αριστεράς – Ε. Τσακαλώτος

Ασφαλώς κι έχει αξίες η “Αριστερά” του Σύριζα. Αξία χρήσης για το ΣΥΡΙΖΑ και μια ανταλλακτική αξία για το ξεπούλημα, σε πολύ καλές τιμές. Αν δεν τα μάθεις αυτά από έναν αριστερό οικονομολόγο, όπως ο Τσακαλώτος, τότε από ποιον; Μήπως από το Στουρνάρα, που γράφει καλά λόγια για το βιβλίο στο οπισθόφυλλο;

6) Κον Μπεντίτ – Τι να κάνουμε;

Κάποτε έγραφε για τον αριστερισμό ως φάρμακο στη γεροντική ασθένεια του κομμουνισμού, για να “την πει” στο Λένιν. Τώρα δανείζεται τον τίτλο του εμβληματικού έργου του (που κι ο Βλαδίμηρος από τον Τσερνισέφσκι τον πήρε) για να πουλήσει βιβλία. Τι να κάνουμε; Αφού δεν πιάνει πια η μπογιά του, θα κάνει ό,τι μπορεί, για να πουλήσει…

7) Α/συνέχεια: Ο σοβιετικός μαρξισμός, ο Γιάννης Μηλιός και το Περιοδικό “Θέσεις”

Τότε που ήταν σε άλλα πολιτικά στρατόπεδα (2000). Πριν ακόμα βρεθούν κι οι δυο μαζί στο ΣΥΡΙΖΑ. Και πριν απογοητευτούν και φύγουν -χωρίς ιδιαίτερη αυτοκριτική για τα πεπραγμένα του(ς).

8) Γιάννος Παπαντωνίου – Αντιμέτωποι με το Μέλλον

Βασικά αυτό δεν είναι από το παζάρι βιβλίου, αλλά μπορεί να καταλήξει εκεί του χρόνου. Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος και της φυλακής τα σίδερα. Που είναι για τους λεβέντες πολιτικούς κρατούμενους, που αγωνίζονται σταθερά για το σοσιαλισμό. Για αυτόν αγωνιζόμαστε όλοι εξάλλου…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: