Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» | Θέατρο Τέχνης – Υπόγειο | Σκηνοθεσία: Μαρία Πρωτόπαππα

Μετά την επιτυχημένη «Αντιγόνη» του Ανούιγ η Μαρία Πρωτόπαππα επιστρέφει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, σκηνοθετώντας ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, το τελευταίο του μεγάλου Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα».

Μετά την επιτυχημένη «Αντιγόνη» του Ανούιγ η Μαρία Πρωτόπαππα επιστρέφει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, σκηνοθετώντας ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, το τελευταίο του μεγάλου Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα».

Μια αυταρχική χήρα, μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της, επιβάλλει στις πέντε κόρες της 8 χρόνια πένθους και εγκλεισμού. Εκείνες απεγνωσμένα αντιδρούν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, και με την αφορμή ενός νέου άντρα, ο οποίος για άλλην είναι εραστής, για άλλην μνηστήρας, για άλλην φαντασίωση, η ανάγκη για ζωή φουσκώνει, εκρήγνυται και ο θάνατος ξαναχτυπάει το σπίτι για να το πνίξει σε δεύτερο κύμα πένθους.

Ο Λόρκα, με το ιδιαίτερο βλέμμα του οδηγεί τους θεατές σε μια γωνιά του κόσμου, σε μια άγονη γη, μια άνυδρη άκρη του, όπου τοποθετεί τον μεγεθυντικό και ποιητικό του φακό πάνω από ένα «Σπίτι», έναν συμβολικό τόπο, όπου μέσα του βράζει κυριολεκτικά η κλεμμένη ελευθερία και αξιοπρέπεια των γυναικών της γειτονιάς του, και όχι μόνο, της εποχής του, και όχι μόνο…

Κάθε μεγάλος ποιητής κρύβει πίσω από τις λέξεις του ένα κομμάτι του εαυτού του, ένα κομμάτι της κοινωνίας όπου ζει και της πολιτικής στιγμής που αφομοιώνει. Ο εμφύλιος της Ισπανίας, που κυλά μέσα στις φλέβες των γυναικών αυτού του ποιήματος, γίνεται το εφαλτήριο μιας αποκαλυπτικής εξερεύνησης ενός υπέροχου κόσμου, αυτού του Λόρκα…

Σκηνοθεσία-Απόδοση κειμένου: Μαρία Πρωτόπαππα

Σκηνικά-Κοστούμια: Εύα Νάθενα

Μουσική: Φώτης Σιώτας

Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα

Παίζουν (αλφαβητικά): Ευγενία Αποστόλου, Δημήτρης Μαργαρίτης, Άννα Καλαϊτζίδου, Κατερίνα Φωτιάδη, Χριστίνα Χειλά- Φαμέλη. Στοn ρόλο της Μπερνάρντα Άλμπα, ο Χρήστος Στέργιογλου.

Πρεμιέρα: Σάββατο 27 Γενάρη

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 20.00, Πέμπτη έως Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00

Προπώληση: Στο ταμείο του Θεάτρου Τέχνης – Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5), τηλ. 2103228706 και στο more.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: